Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Zbiór wiadomości o podgrzewaniu destylatorów.

Autor tematu
meping
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy

Post autor: meping »

Witam,

Powoli przymierzam się do budowy pot-stila do smakówek i rozważam różne wersje zbiorników. Miał być na początek szybkowar 15 l, ale ze względu na to, że równocześnie chcę robić piwo i potrzebuję odpowiedni gar do zacierania (30l) rozważam zakup nierdzewnego gara z pokrywą na klamry i uszczelką o odpowiedniej pojemności. Mógłby służyć jako napęd do destylatora oraz gar do zacierania (zarówno piwa jak i zbożówek). Jedyne co wzbudza moją obawę, to czy płyta indukcyjna wytrzyma obciążenie gara z 20 - 25 litrami wsadu plus czasami na koniec mała kolumna? Czy ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? Nie jestem pewien, czy chcę testować rozszerzoną gwarancję... ;-)

Pozdrawiam
meping
Pozdrawiam
meping
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 23:36
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: Karwi »

Obciążenia statyczne na pewno znosi doskonale. Gorzej z dynamicznym.

Autor tematu
meping
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: meping »

Gary, zwłaszcza duże zawsze stawiam delikatnie, im większe tym bardziej. Zalewać też mogę w większości na kuchni. Problem w tym, iż konstrukcja płyty jest taka, że do szkła leżącego na blacie przyklejona jest elektronika i cały ciężar przenosi właśnie szklana tafla. Mam burzę mózgu, zwłaszcza, że chyba będę miał możliwość przytulenia rurki Cu 42... ;-)

Pozdrawiam
meping
Ostatnio zmieniony piątek, 6 sty 2017, 15:31 przez meping, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
meping
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: Dave »

Płyta płycie nierówna do tego masa rożnych czynników o samym producencie nie wspomnę, ja kiedyś gotowałem wodę w garze 20l czyli ok 18l wody potrzebnej do wina, ktore robiłem zimą w dużej ilości i płyta siemens'a wytrzymała.
Weź pod uwagę koszty ewentualnej naprawy w przypadku pęknięcia, czy nie przewyższą np. zakupu dodatkowej kuchenki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: Doody »

Osobiście posiadam kuchenkę z płytą ceramiczną (nie indukcyjną) ale stawiam na niej gar 50-cio litrowy jak zacieram zboże i nie ma najmniejszego problemu.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
meping
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: meping »

Koszty naprawy z pewnością przewyższają koszta małej kuchenki, jak coś to liczę na rozszerzoną gwarancję "full opcja" wraz z uszkodzeniami wynikłymi z winy użytkownika. Problem jest taki, że ta płyta wyszła już z produkcji a ma nietypową szerokość (poszerzona), co w przypadku wymiany może sprawić problem z rozmiarem otworu w blacie. Z kolei przy małych kuchenkach, pomijając słabą elektronikę sterująca piszą "obciążenie Max 2 kg". Pytanie ilokrotnie można przekroczyć ; -) . Do tego dochodzi jeszcze zrzędzące babsko, które zagdacze mnie jeśli prócz gara kupię jeszcze kuchenkę / taboret, pomijając fakt, że jest to poza przewidzianym moim budżetem ;-) .

Pozdrawiam
meping
Pozdrawiam
meping

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: Woodworm »

MAsz jakiś namiar na taki garnek ?

Autor tematu
meping
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: meping »

Doody pisze:Osobiście posiadam kuchenkę z płytą ceramiczną (nie indukcyjną) ale stawiam na niej gar 50-cio litrowy jak zacieram zboże i nie ma najmniejszego problemu.
A płytę masz montowaną w blacie? Bo tak naprawdę to 99% szkieł do płyt kuchni indukcyjnych i ceramicznych robi ta sama firma. Oznaczałoby to, że nie mam się czego obawiać.
damianf pisze:MAsz jakiś namiar na taki garnek ?
Chodzi o gar z aukcji:
http://allegro.pl/garnek-30l-z-pokrywa- ... 49146.html#

Lub jak kogoś nie interesuje opis, to samo zdjęcie:

Obrazek

A tak przy okazji, to zastanawiam się, czy pokrywka takiego gara wytrzyma ok. 1m deflegmatora Cu 42mm? Nie tak dawno ktoś popełnił destylator na takim garnku, ale nie mogę odkopać posta i nie pamiętam średnicy rury... :-(

Pozdrawiam
meping
Pozdrawiam
meping
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: robert4you »

Ja na takiej pojedynczej indukcji z alledrogo stawiam 30l garnek do zacierania i nic się nie dzieje. Problemem jest skokowa regulacja mocy czasami trudno utrzymać temperaturę.
http://allegro.pl/kuchenka-plyta-indukc ... 24693.html
Przy takiej cenie zakupu szkoda ryzykować zniszczenie płyty w kuchni. Ponadto można pogotować w piwnicy czy garażu i nie słuchać że kuchenka zajęta i nie ma gdzie obiadu robić.
************************************************************************

Autor tematu
meping
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: meping »

robert4you pisze:Ponadto można pogotować w piwnicy czy garażu i nie słuchać że kuchenka zajęta i nie ma gdzie obiadu robić.
I tak najczęściej ja gotuję, więc gar w prawo czy w lewo jakoś mnie nie zaboli... ;-) Ale za link dziękuję - zapisałem i nie wiadomo, czy nie skorzystam... Mam warsztacik z dostępem do wody, więc kto wie... ;-)
Pozdrawiam
meping
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: Doody »

meping pisze:
A płytę masz montowaną w blacie? Bo tak naprawdę to 99% szkieł do płyt kuchni indukcyjnych i ceramicznych robi ta sama firma. Oznaczałoby to, że nie mam się czego obawiać.
meping
Tak, płyta zamontowana jest w klasycznym blacie kuchennym o szerokości 60cm.
Pozdrawiam
Darek

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: Woodworm »

No ta pokrywa wygląda na strasznie ciienką, będziesz powiększał otwór w niej?

Autor tematu
meping
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: meping »

damianf pisze:No ta pokrywa wygląda na strasznie ciienką, będziesz powiększał otwór w niej?
Jak zakupię i dotrze do mnie, to będę w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Nie omieszkam napisać co i jak.
Pozdrawiam
meping

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wytrzymałość płyty indukcyjnej

Post autor: Woodworm »

@meping Jak garnek? Czy masz coś innego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Grzanie”