Czy ktoś się nad tym tematem pochylił? Chwilę szukałem na forum, ale nie znalazłem.
Ja lałem zawsze prosto z kranu, bardzo ciepłą, aby cukier rozpuścić szybciej i jak stygł poniżej 25 stopni to sypałem drożdże. Moja woda ma twardość 16 stopni. Wskazanie na czytniku TDS to 500ppm. Delikatnie mówiąc jest wysoko mineralizowana Dla swoich ryb ( hoduję pielęgnice z Rio Negro) przygotowuję wodę przez filtr odwróconej osmozy i żywicę jonowymienną. Powstaje woda demineralizowana. Woda ma zerową twardość, a zawartość innych cząstek spada z 500 do 3 ppm. Wydaje mi się, że do tak skomplikowanej reakcji chemicznej jaką jest psocenie powinno się używać chemicznie czystej wody. Co o tym myślicie?
Jakość wody do nastawu/zacieru
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 21 cze 2016, 14:32
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru
Dokładnie odwrotnie- tak "wyjałowiona" ze składników mineralnych woda wymaga dużej suplementacji w usunięte składniki, aby fermentacja w ogóle mogła wystartować. Lej z kranu, dobrze napowietrz i zadawaj drożdże.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru
Zgadzam się z Zygmuntem. Do fermentacji woda z kranu. Ponieważ też jestem akwarystą i posiadam filtr odwróconej osmozy do celów akwarystycznych (zbiornik 440l), używam wody z tegoż filtra do rozcieńczania już gotowej psoty, wtedy nie ma ryzyka zmętnienia i strącenia osadów.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru
Musi to być smaczna dla nas woda, uzdatniona, możliwie z jak najmniejszą ilością chloru. Według definicji prosto z kranu to, nie u każdego szczególnie na wsi, się nadaje bo na przykład z mojego ujęcia ze studni głębinowej jest ohydna , ale już po przejściu przez odżelaziacz + filtr odwróconej osmozy jest bardzo smaczna. A sąsiedzi obok taką piją i żyją choć szkoda im kasy na urządzenia do uzdatniania. Wolą inwestować w chłodnie owocowe. Ale grzybki szczególnie te najszlachetniejsze, co dobijają nastaw do maks. 14 procent dając nastaw szlachetny z którym kolumna ma łatwiej bo jest mniej produktów ubocznych, ma to duże znaczenie dla jakości nastawu a potem spirytusu. W paczce drożdży jest obliczone tyle pożywki że wystarczy jak woda jest bez minerałów, tylko żeby to była smaczna dla nas to i grzybki będą szalały.Bo nie będą podtrute. U mnie na osmozie nigdy nie stanęły przed czasem. A i te grzybki co dobijają nawet do 21 % są niezniszczalne, to też dadzą lepszy nastaw niż z np. zażelazionej wody, choć nie jestem zwolennikiem takich drożdży.
I like noble drinks.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru
Kolego Blackwoter czy próbowałeś na takiej wodzie zrobić cókrówkę? Jeśli ma za dużo chloru to pozostaw na dobę i po kłopocie. Nikt Ci nie da odpowiedzi na tacy bo musiał by mieć wodę o takich samych parametrach! Zrób nastaw i podziel się spostrzeżeniami my też będziemy mądrzejsi o jedno doświadczenie.
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru
No i jak Psotnicy robi ktoś nastawy, zaciery na wodzie z filtra osmotycznego? Jak to wychodzi, jak pracują drożdże itp.?
pozdro.
pozdro.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 kwie 2017, 16:15 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
Powód: Koniecznie poprawki.
-
- Posty: 28
- Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru
Witam. Ja ostatnio do nastawu użyłem wody źródlanej z pewnego sklepu na "B" i muszę przyznać, że moskwicze od razu zaczęły szaleć efekty smakowe przedstawię po wszystkim.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 paź 2020, 01:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?
Pozdrawiam, Krzysiek.
Pozdrawiam, Krzysiek.