Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam
Już kilka razy nastawiłem w taki sposób:
24kg cukru
15kg bananów
90 litrów wody
1 kostka drożdży babuni
Zazwyczaj po tygodniu dodawałem 5kg ziemniaków gotowanych w łupinach i tłuczkiem rozgniecionych.
Następnie stało to w sumie 5 tygodni. Po przepuszczeniu metodą pot-still z trzema odstojnikami. Przepuszczane dwa razy bez filtrów. Zazwyczaj wychodzi gotowego towaru 25 litrów 45% a gdy nie daje ziemniaków 20 litrów.
Proszę o opinie i sugestię co poprawić gdzie przesadzam? chcę doskonalić sztukę. Smakowo jest super ale zawsze może być lepiej.
Pozdrawiam.
Już kilka razy nastawiłem w taki sposób:
24kg cukru
15kg bananów
90 litrów wody
1 kostka drożdży babuni
Zazwyczaj po tygodniu dodawałem 5kg ziemniaków gotowanych w łupinach i tłuczkiem rozgniecionych.
Następnie stało to w sumie 5 tygodni. Po przepuszczeniu metodą pot-still z trzema odstojnikami. Przepuszczane dwa razy bez filtrów. Zazwyczaj wychodzi gotowego towaru 25 litrów 45% a gdy nie daje ziemniaków 20 litrów.
Proszę o opinie i sugestię co poprawić gdzie przesadzam? chcę doskonalić sztukę. Smakowo jest super ale zawsze może być lepiej.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady
Z samego cukru powinieneś mieć 24l 50%, albo 26l 45%, więc w sumie Twój przepis jest zły od tego momentu:
Banany i ziemniaki zawierają skrobię, więc ich dodawanie nie ma żadnego sensu- drożdże tego praktycznie nie ruszą. O ile skrobia w bananach rozkłada się w miarę ich dojrzewania na cukry proste, fermentowane przez drożdże, o tyle dodatek ziemniaków to już całkowita pomyłka i równie dobrze można nasypać tam żwiru.
Pisanie o "doskonaleniu sztuki" w kontekście sprzętu zawierającego odstojniki to lekkie przegięcie, więc zacznij od przeczytania kilku tematów dla początkujących na forum. Słowa kluczowe do wyszukiwarki: "zacieranie", "drożdże turbo", "wieszak".
Drożdże babuni są bardzo dobre do wypieków, ale mają niska tolerancję na alkohol. Produkują sporo związków pobocznych, więc lepiej zastąpić je mieszakami przeznaczonymi do cukru, czyli drożdżami typu turbo. Zamiast 5 tygodni będzie 5 dni, a efekt lepszy.Już kilka razy nastawiłem w taki sposób:
24kg cukru
Banany i ziemniaki zawierają skrobię, więc ich dodawanie nie ma żadnego sensu- drożdże tego praktycznie nie ruszą. O ile skrobia w bananach rozkłada się w miarę ich dojrzewania na cukry proste, fermentowane przez drożdże, o tyle dodatek ziemniaków to już całkowita pomyłka i równie dobrze można nasypać tam żwiru.
Pisanie o "doskonaleniu sztuki" w kontekście sprzętu zawierającego odstojniki to lekkie przegięcie, więc zacznij od przeczytania kilku tematów dla początkujących na forum. Słowa kluczowe do wyszukiwarki: "zacieranie", "drożdże turbo", "wieszak".
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady
O o taki pocisk mi chodziło ^^ dzięki. Widzisz ja się zastanawiałem co i jak. Te metodę teść stosuje od lat i w smaku to dobre wychodzi ^^ poczytam z chęcią o tym. Dodam, że bananami to ładnie czuć i w smaku też ok.
Pytanie mam co masz na myśli, że sprzęt z odstojnikami to przegięcie?
Pytanie mam co masz na myśli, że sprzęt z odstojnikami to przegięcie?
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady
Ja dodam, że mi nie chodzi o wino. Ja chciałbym bimberek innych zabaw nie chcę i wydaje mi się, że ta standardowa metoda destylacji Pot-still jest odpowiednia dla moich funduszy. A banany wybrałem dla smaku. To co do tej pory robiłem miało słodki smak i przyjemny zapach. Może zrobię tak samo z tym, że drożdże wymienię na typowo gorzelniane a banany już mocno dojrzałe wezmę podgotuję bez skórek. Będę mierzył czy cukier jest i w chłodnicę
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady
Kiedyś piłem bimberek, który był robiony z nastawu cukrowego z dodatkiem, ale krojonych surowych ziemniaków. Na 40 litrów nastawu około 5 kg krojonych ziemniaków i 10 kg cukru.
Z tego co pamiętam, to całkiem fajna owocóweczka w smaku z tego była. Bardziej przypominała smak owocowy niż ziemniaczany. Mi smakowało.
Z tego co pamiętam, to całkiem fajna owocóweczka w smaku z tego była. Bardziej przypominała smak owocowy niż ziemniaczany. Mi smakowało.
Pozdrawiam,olo 69
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady
Do Zygmunt. Obejrzałem twoją stronę z destylatorami i muszę przyznać, że wiem już o co Ci chodziło. Nim zarobię na sprzęt to jakoś jeszcze będę sobie radził tak jak do tej pory.
Poradźcie czy do drożdży gorzelnianych kupować normalnie pożywkę? i na tą podaną w pierwszym poście ilość cukru to drożdży dawać zgodnie z instrukcją z opakowania?
Przeglądam teraz forum i jest tak ogromna ilość materiału, że szok
Poradźcie czy do drożdży gorzelnianych kupować normalnie pożywkę? i na tą podaną w pierwszym poście ilość cukru to drożdży dawać zgodnie z instrukcją z opakowania?
Przeglądam teraz forum i jest tak ogromna ilość materiału, że szok
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady
http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... t2241.html
http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... t8761.html
http://alkohole-domowe.com/forum/bourbo ... t7105.html
http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... -t984.html
K.
Do drożdży turbo, nie musisz dawać pożywki. Ona już jest z drożdżami.
Cukru nie musisz dawać więcej.
K.
http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... t8761.html
http://alkohole-domowe.com/forum/bourbo ... t7105.html
http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... -t984.html
K.
Do drożdży turbo, nie musisz dawać pożywki. Ona już jest z drożdżami.
Cukru nie musisz dawać więcej.
K.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady
Chcę zrobić na tych bayanus G995. Jakoś jestem zwolennikiem cierpliwego czekania. Pytanie, czy instrukcja z proporcjami drożdży na ilość cukru jest odpowiednia? czy dawać mniej? ja mam 25 kg cukru i dokładnie 18kg bananów, które chcę doprowadzić do przejrzenia. Ile drożdży byście zalecili? i ile kwasku cytrynowego na takie coś.
Mod
Znak zapytania (?), wykrzyknik (!) kończą zdanie jak kropka! Kolejne zaczynaj z dużej litery.
Mod
Znak zapytania (?), wykrzyknik (!) kończą zdanie jak kropka! Kolejne zaczynaj z dużej litery.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady
Ja znowu w tym roku się pokusiłem o zacier na bananach. Zacierałem enzymami, po zatarciu bayanusy G995 i tak już drugi miesiąc sobie pyrkaja. Pewnie przed końcem tego roku nie skończą. I dopiero w styczniu na rurki. Dodam jeszcze, że nie dodałem ani grama cukru, tylko banany, enzymy i drożdże.