Butle 18,9 L a zdrowie.

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Anubis »

Witam
Czy używa ktoś butli po wodzie 18,9 L jako fermentator lub baniak na zlane wino ?
Przeczytałem że te butle wykonane są z szkodliwego poliwęglanu zawierającego Bisfenol A (BPA) podejrzewanego o działanie rakotwórcze:
http://www.akademiadietetyki.pl/nabici-w-pet/
Trochę jestem zmartwiony, muszę zlać 2 winka do odstania przed butelkowaniem na 3-4 miesiące ;( szkoda wyrzucać ale pewnie będę musiał.
Moje butle mają pod spodem symbol trójkąta i skrót PC oraz napis "Tylko do wody pitnej" .
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Butle 18,9 L a zdrowie.

Post autor: radius »

Oznaczenie PC, to oznaczenie poliwęglanu a ten, chociaż dość odporny chemicznie, jednak nie jest odporny na stężony etanol i metanol.
Zobacz tutaj - https://www.eskade.pl/widok/poliweglan/ ... miczne.pdf
Jednak nie martwił bym się tym w przypadku zalania go winem. Zwykle niskoprocentowym :)
W linku podanym przez ciebie jest opisany materiał PET a nie poliwęglan.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Butle 18,9 L a zdrowie.

Post autor: panta_rei »

Poszukaj lepiej jakiegoś baru, który rozlewa piwo z petainerów, trafiają na śmietnik, a świetnie się nadają na butle do cydru/wina/itp
Mam takich trochę do oddania, ale w okolicach Siemiatycz, ewentualnie mógłbym podrzucić na trasie Osmola-Zambrów-Łomża-Myszyniec-Szczytno-Olsztyn-Braniewo ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

Rumpel
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 16:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wstrząśnięty, nie zmieszany
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Butle 18,9 L a zdrowie.

Post autor: Rumpel »

Swego czasu zabrakło mi butli do nastawiania, a sezon owocowy trwał w najlepsze. Niewiele myśląc nastawiałem wina w butlach 19 l z poliwęglanu, takich po wodzie mineralnej. Wino wyszło ok, żadnych posmaków plastiku w nim nie wyczułem (chociaż może to wina plebejskiego podniebienia), choć jak tylko zwolniłem jakiś balon, to od razu przelewałem. Z tego co się orientowałem w temacie, to spokojnie można zrobić nastaw w takich butlach (to nie PET), tylko do dojrzewania lepiej użyć czegoś zdrowszego. Chociaż wiem, że niektórzy trzymają w tym wino aż do butelkowania i nie zauważają zmiany smaku.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Butle 18,9 L a zdrowie.

Post autor: euphorbia1 »

Jak jesteś z ok.Poznania to masz u mnie gąsior 50 litrowy
In vino feritas

Grzesiek8
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino made in home
Lokalizacja: 3miasto
Kontakt:
Re: Butle 18,9 L a zdrowie.

Post autor: Grzesiek8 »

Też mam taką butlę po wodzie. Kilkukrotnie w niej robiłem wina. Neutralne według mnie. Wolę białe wiaderka fermentacyjne z racji ich łatwiejszego czyszczenia
Wino made in home
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”