Zagadka destylacyjna

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

Szanowni koledzy, rozweselmy trochę nasze forum :)
Wysilcie swoje szare komórki i zgadnijcie, patrząc na zdjęcie:
1. Co destylowałem?
2. Jakiej mocy jest destylat w butelce (można się pomylić o kilka procent)?
3. Dlaczego wystąpiło takie zjawisko?
Wyjaśnienie do zdjęcia - na dole i górze butelki destylat jest przezroczysty a w środkowej części lekka mgiełka 8-)
mgiełka.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: lesgo58 »

Duch zbożowy - jak w mordę. Się skulił bo mu zimno. I ma ok 43%. :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: drgranatt »

radius, czy Ty czasem nie zamierzasz zrobić coś co może zainteresować pewne służby ;)
Nie mam zielonego pojęcia co robiłeś (może zbożówka :?: ) a stawiam na moc w okolicach 70% :!: a jeżeli nie 70 to 30%
Dodam, że to z lekką mgiełką może mieć właśnie około 70%
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: arbaletnik »

1. Zacier żytni
2. 40%
3. Złapane pogony
Miałem kiedyś coś podobnego , ale zmętnienie wystąpiło w zimnym pomieszczeniu. Czy to nie stało przypadkiem w lodówce?
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: silvio2007 »

A ja widzę, że Radius sam jeszcze przed śniadaniem flaszkę wyjął i szczuje, bo zaproszenia jakoś nie odnalazłem. Ech....
https://www.youtube.com/watch?v=Ocm-kWC-Evo

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: kwik44 »

Miałem w tym roku identyczny przypadek przy czereśniach. Myślę, że tak będzie się działo przy mocno aromatycznych nastawach. Jak jest dużo olejków? estrów? Nie wiem :( U mnie było mętne identycznie, w środkowej części destylatu. Ale smak i zapach obłędny. Czereśnie siedziały w fermentatorze prawie miesiąc.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: Lis098 »

AZARI PRZYBYWAJ!!!!! hehe
Jak destylacja to stawiam koło 40%. U mnie często i gęsto takie coś się tworzy (tworzyło jak na pot-stilu pracowałem) . Ale co, po co i dlaczego to musimy naszego forumowego alchemika zapytać :D

:D

A@H@K
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 09:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: A@H@K »

Jakaś owocówka... 45%

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: eldier »

Zdecydowanie zbożówka, ale jaka to trudno określić. Zakładam, że z zacieru wielozbożowego :P
Moc 53%.
Jak koledzy wyżej, złapane pogony.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: klepa »

Skoro:
1. To butelka po tanim (przezroczysta) winie (wklęsłe dno), to nie są to pogony, tylko przez gapiostwo przeciągnięte grzanie w drugim pędzeniu, przez co gęstego ode dna zaciągnęło i teraz żur w połowie flaszki wisi.
2. Tydzień temu pisał o single malcie, no to chyba oczywista oczywistość, że ze słodu jęczmiennego i, jak to przy warzonym żurze bywa, żyta.
3. Robił to na swoim miedziaku, to doił do 55% + 10 punktów procentowych (jak to się teraz ładnie mówi), bo jakość zawsze nad ilość woli.
A zjawisko wystąpiło, bo nie umie wyczochrać zmywakiem kleju z flaszki, żeby ten zaciągnięty żur łatwiej było zobaczyć.
Radius, co wygrałem i dla ilu osób ta wycieczka? 8-)

Owszem, edytowałem, bo interpunkcja kulała.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 wrz 2016, 08:27 przez klepa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: radius »

He, he, he, po części wszyscy trafiliście :ok:
Rzeczywiście destylowałem zbożówkę. Słód + śrutowane żyto. Moc 65%, więc nie ma mowy o pogonach ;)
Taki efekt wystąpił gdyż destylowałem na dwa razy (mam kocioł 30 litrowy a zacieru 50 litrów) z lekkim refluksem i pierwsze najmocniejsze skropliny zbierałem do osobnej butelki (ok. 250 ml). Przy drugim procesie zagapiłem się z mocą grzania i poleciało trochę mętnego a po zmniejszeniu radykalnie grzania, znowu klarowne. I tak właśnie zostało w butelce, nie mieszając się :)
A teraz kolejna zagadka;
zacieru nie zakwaszałem przed fermentacją, ale dunder jest kwaśny. Pytanie - jakie pH ma dunder po destylacji? Można się pomylić o 0,2 ;P
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: drgranatt »

radius, teraz to ściemniasz! Jak wszyscy po trochu mieli rację? Może i tak ale moja odpowiedź była najbliższa. Powiedziałem, że była prawdopodobnie to zbożówka i moc około 70% więc pomyliłem się o zakładane kilka %.
Wycieczka więc należy się dla mnie. :punk:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: radius »

No, to wsiadaj w samolot i... oczekuję cię na lotnisku w Krakowie :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: olo 69 »

radius pisze:Pytanie - jakie pH ma dunder po destylacji? Można się pomylić o 0,2 ;P
Stawiam ph 3,8.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: klepa »

@drgranatt - jeśli Twoja była najbliższa, to Ty chyba nie czytasz cudzych odpowiedzi. To ja jadę do Lichenia! :mrgreen:
Jeśli to było żyto słodem słodzone, to ph w okolicach 4,2.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zagadka destylacyjna

Post autor: radius »

Skoro nikt więcej nie napisał, to odpowiadam :)
Dunder po destylacji zacieru zbożowego miał 3,5 pH.
olo 69 - byłeś blisko :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”