Cytrynówka

Temat rozwiązany
Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Od pewnego czasu lubię sobie poeksperymentować i często "uderzam" w nalewki zalewane własnym, 60% wyrobem.
Mam wiele faworytów,ale zawsze lubię robić cytrynówkę wg.pewnego przepisu:
7-8 cytryn poddaję wrzącej kąpieli przez ok.10min.Po tym czasie wyjmuję je z gorącej wody,odkrawam końcówki,kroję na połówki i ładuję do dużego słoja.Zasypuję to 200ml cukru i dodaję ok.1l w/w bimbrozji.
Mija doba i...
Wyciągam połówki cytryn i wyciskam z nich sok i wlewam do słoja, gdzie "moczyły" się cytryny. Lecz tym razem coś poszło nie tak,gdyż nalewka zgorzkniała w wyniku zadziałania substancji zawartej chyba w tzw."wacie" (miąższ tuż pod skórką) lub od pestek.Robiłem to już wiele razy i zawsze wychodziło prawdziwe limoncello,tylko że lepsze.Tym razem mordkę krzywi.Jest mocna,rześka,przepięknie pachnie,lecz smak...
Czy jest sposób ,żeby pozbyć się w/w goryczki ?
Pozdrawiam
alembiki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: lesgo58 »

Tak po prawdzie to to co robisz to nie jest limoncello tylko zwykła cytrynówka. Przyczyna goryczki to najpewniej albedo a do tego mogą mieszać się konserwanty. Dlatego cytryny użyte do robienia limoncello, a nawet zwykłej cytrynówki muszą być rygorystycznie pozbawione albedo. Używamy tylko sok i cienko (bez albedo) odkrojoną skórkę. Inne dodatki określają nam rodzaj trunku jaki robimy.
Poczytaj ten post...
http://alkohole-domowe.com/forum/post95839.html#p95839
i poniższy wątek.
http://alkohole-domowe.com/forum/post66721.html#p66721
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: olo 69 »

defacto pisze:Czy jest sposób ,żeby pozbyć się w/w goryczki ?
Spróbuj dodać miodu lub ewentualnie jeszcze dosłodzić cukrem. Ale miód lepszy.
Pozdrawiam,olo 69

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Zbynek80 »

Ja robię troszkę inaczej i jest to chyba rzadko stosowana metoda ale taka cytrynówka jest bardzo smaczna.
podaję na 0,5 L alkoholu ok 70% ale można dać mocniejszy lub słabszy w zależności od upodobań tak samo z ilością cukru soku z cytryn.
Więc myjemy dokładnie szczoteczką 5-7 cytryn, parzymy je wrzątkiem, obieramy bardzo cieniutko samą żółtą skórkę (bez albedo) uzyskane skórki zasypujemy szklanka cukru aby puściły sok, później zalewamy to szklanką wrzątku i dodajemy 3 łyżki miodu i odstawiamy do wystygnięcia. Z cytryn wyciskamy sok, dobrze go przepuścić przez siteczko z gazą, później łączymy z powstałym syropem (oczywiście bez skórek) i potem z alkoholem. Do lodówki na dobę i pyszna sprawa. Wszystkimi składnikami i % można regulować dowolnie jak komu pasuje, ale metoda daje szybką i smaczną cytrynówkę.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Cytrynówka

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Słyszałem,że do cytrynówek lepiej obierać z cytryn samą skórkę bez tej "waty" :lol: lecz jakoś mi przypadł do gustu przepis z połówkami cytryn i zawsze wychodziło pyszne.Niemniej jednak,przy następnym mieszaniu zrobię wg.Waszych projektów i obiorę skórkę bez albedo.Tylko weź i kup odpowiednio dobre cytrusy ! :bezradny:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pretender »

Zamiast obierać zatrzyj skórkę na tarce, tej najdrobniejszej.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: wawaldek11 »

Z dobrym skutkiem używam nożyka do cytrusów np.: http://fabrykaform.pl/cuisipro-zester-do-cytrusow-combo
Są i tańsze, np.: http://allegro.pl/skorbaki-skrobak-zest ... 14006.html
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Pretender »

Można i tak

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: boxer1981228 »

wawaldek11 pisze:Z dobrym skutkiem używam nożyka do cytrusów np.: http://fabrykaform.pl/cuisipro-zester-do-cytrusow-combo
Są i tańsze, np.: http://allegro.pl/skorbaki-skrobak-zest ... 14006.html
Najlepszy jet taki ;)

http://www.bhg.com/shop/zyliss-zyliss-l ... 17c67.html

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: wawaldek11 »

Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: lesgo58 »

A ja powtórzę coś o czym już kiedyś pisałem. W tym likierze najbardziej zależy na olejku eterycznym a nie skórce samej w sobie. Tarcie powierzchni cytryny tarką oczywiste, że powoduje łatwiejsze oddzielenie skórki od albedo, ale jednocześnie pozbawia w dużej części tak drogocennego olejku. Nie byłoby problemu gdyby było go dużo, ale niestety jest go tylko mikra ilość.
Można więc obrać skórkę bez zbytniego narażania sie na straty wspomagając sobie obieraczką do ziemniaków.
Ja z kolei "wymyśliłem" na to inny sprytny sposób. Po prostu skórkę obraną i podzieloną na wąskie paski filetuję cienkim i ostrym nożem. Robię to powoli i delikatnie.
Pod tym linkiem można oglądnąć i poczytać sobie jak to robią Włosi.
http://bressanini-lescienze.blogautore. ... he-veloce/
Ostatnio zmieniony środa, 24 sie 2016, 18:21 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: kwik44 »

Wiem, że nie ten temat, ale jak już piszesz o limoncello to mam pytanie. Macerowałem skórki zwykle tydzień. Mieszam z syropem cukrowym i robi się mętne jak powinno. Natomiast po kilku tygodniach na górze zbiera mi się taki brunatny osad. W butelkach widać też jak ten osad wędruje w górę. Też tak masz, czy to może kwestia użycia twardej wody? Zwykle rozcieńczam do 20% (takie mi najbardziej smakuje). Te co mam przywiezione z Włoch nie mają tego problemu... Macerowałem i 96% i ~70%. Nigdy też nie udało mi się uzyskać koloru takiego jak ma sklepowe. Moje jest po prostu ciemniejsze :(
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: lesgo58 »

Nigdy nie miałem problemu z takim 'kożuchem", ale prawdopodobnie powstaje z tego co jest w skórkach (konserwanty itp.). Ja robiłem ten likier tylko raz z cytryn kupionych w naszych sklepach i więcej nie powrócę do nich. Szkoda energii pieniędzy i czasu. Po kilku miesiącach pojawiła się taka apteczno-chemiczna gorycz, że niestety ale 4 litry skończyły w baniaku do rektyfikacji. Po czym spirytus wylałem do naczynia na podpałkę, bo nawet rektyfikacja nie wyrugowała tego charakterystycznego posmaku.
Kolor likieru zależy też od tego czy skórki maceruje w ciemności. no i czy sam skończony likier przechowujemy w ciemności. Olejki eteryczne składające się z wielu różnorodnych molekuł są bardzo wrażliwe na światło i z czasem ulegają degradacji. Efektem jest pogorszenie się wyglądu jak i smaku.
Jeszcze jedna ciekawostka. Prawdziwe limoncello robi się z samych skórek - bez dodatku soku. Do niedawna o tym nie wiedziałem. Dopiero mój przyjaciel z Półwyspu Apenińskiego mnie oświecił. Powodem jest tak samo negatywne oddziaływanie kwasu na olejki eteryczne jak negatywne jest oddziaływanie światła.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Cytrynówka

Post autor: kwik44 »

Ze skórek zawsze robiłem. Skórki i cukier. Ale macerowałem na świetle. No nic. Wygląda na to że przy okazji wizyty we Włoszech trzeba będzie wziąć ze sobą cytryny...

Dzięki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: radius »

lesgo58 pisze:Jeszcze jedna ciekawostka. Prawdziwe limoncello robi się z samych skórek - bez dodatku soku. Do niedawna o tym nie wiedziałem.
@lesgo, a zobacz mój pierwszy post w temacie "Limoncello". Ja w swoim (ściągniętym z włoskiej strony :) ) przepisie użyłem własnie tylko skórek, bez soku :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: olo 69 »

Ostatnio przepis na cytrynówkę bardzo uprościłem i wychodzi też pyszna.
Potrzeba
0,75 - 1 kg cytryn
0,25 kg cukru
5 litrów bimberku lub wódki 40-45%
10 łyżek miodu
Cytryny myjemy, kroimy w grube plastry, wkładamy do większego naczynia i zasypujemy cukrem. Tak mają stać 2-3 dni. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem.
Po tym czasie zalewamy wódką i dodajemy 10 łyżek miodu. Po 2-3 dniach odcedzamy i pijemy :lol:
Można się bawić w cienkie obieranie skórek, ale ja kroiłem cytryny w całości i jeśli nie przekroczymy czasu 2-3 dni to goryczki cytrynówka nie łapie.
Cukier i miód oczywiście wedle uznania. Smacznego :lol:
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: lesgo58 »

radius pisze:
lesgo58 pisze:Jeszcze jedna ciekawostka. Prawdziwe limoncello robi się z samych skórek - bez dodatku soku. Do niedawna o tym nie wiedziałem.
@lesgo, a zobacz mój pierwszy post w temacie "Limoncello". Ja w swoim (ściągniętym z włoskiej strony :) ) przepisie użyłem własnie tylko skórek, bez soku :)
Kurde jak ten czas leci. Już 3 lata... Pisząc "...do niedawna..." nie miałem na myśli kilka miesięcy... ale miałem na myśli mniej więcej tamten okres.
...A to już kilka lat minęło... :lol:
...Chyba dosięgnął mnie SKS... :crazy: :D :D :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

pawelglazewski
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 6 gru 2021, 18:51
Podziękował: 1 raz
Re: Cytrynówka

Post autor: pawelglazewski »

POMOCY !!! POMOCY !!! POMOCY !!!
Co z tym przepisem jest nie tak że się nalewka
" waży" i "zcina" ?

Jak ja uratować ok 12 litrów ?

CYTRYNÓWKA

3 litry SPIRYTUSU 98%
1,5 litr WÓDKI 40%
3,5 kilogram CYTRYN
(16 szt= ok 2 litr soku)
1 litr MIODU WIELOKWIATOWY
0.5 kilogram cukru
6,5 litrów wody mineralnej letniej lub przegotowanej zwykłej

1. Spirytus wlać do obranych cieniutko cytryn (bez bialego miąższu-obskrobać łyżeczką) odstawić w słoiku na 23 godziny NIE PRZEKRACZAĆ CZASU!!! Od czasu do czasu mieszać, po tym odsączyć przez sitko i gazę

2. Cytryny BEZ BIAŁEJ SKÓRKI wycisnąć delikatnie bez pestek w ręcznej wyciskarce następnie przesadzić prze sitko i gazę aż będzie płynnę i bez miąższu

3. Wode mineralna, sok z cytryn, miód oraz cukier rozpuścić DOKŁADNIE w dużym garnku nie podgrzewać powyżej 40 stopni i odstawić aż całkowicie wystygnie

4. W jednym dużym szklanym baniaku "gąsior,balon" ok 10 litrowym wymieszać spirytus, otrzymaną mixture z punktu 3 oraz wódkę

5. Odstawić na kilka dni do ostania i przegryzienia się

6. Powstały osad jest PEŁNO WARTOŚCIOWY wystarczy przed podaniem zmieszać

7. Podawać MOCNO schłodzone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 gru 2021, 21:08 przez pawelglazewski, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: wawaldek11 »

Patrz punkt 5. (chyba 6.)
Cytrynówka jest na ogół mętna i rozdzielają się frakcje. Miód też tworzy zawiesinę.
Jak chcesz klarowną, to filtrować. Ale mętna jest bardziej naturalna i ma pełnię smaków i aromatów.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Wstaw proszę zdjęcie, abyśmy wiedzieli o co chodzi.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

pawelglazewski
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 6 gru 2021, 18:51
Podziękował: 1 raz
Re: Cytrynówka

Post autor: pawelglazewski »

NO POMOŻECIE ?! Plisiu Plisiu...
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Cytrynówka

Post autor: manowar »

Ale przecież Wawaldek ci odpisał... nawet w przepisie masz, że zamieszać i pić z osadem....
Możesz spróbować lekko ogrzewać nalewkę w garnku i mieszać - pewnie część miodu się lepiej rozpuści...
Jak masz wylać to podeślij ;)
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: zielonka »

Jak masz wylać to podeślij
tak to jest jak sie nie chce zrobić samemu :D :D :D :D :D :D :D

A prawda jest taka że Ci którzy mają smak wolą pić z paprochami cytryny bo jest lepsza. Przekonałem się osobiście jak podałem elegancko sklarowaną i kilku nie to że jeden znajomych stwierdziło że ta z paprochami ma bogatszy smak - sklarowaną azwali że jest - sucha.
Ostatnio zmieniony środa, 8 gru 2021, 22:04 przez zielonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: jakis1234 »

Bo są takie nalewki, które smakują lepiej, jak widać z czego są zrobione.
Nalewka farmaceutów, chociaż jest na cytrynach, powinna być idealnie klarowna, ale cytrynówka jest lepsza mętna.
Pozdrawiam z opolskiego.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Drupi »

Ja też kiedyś robiłem ze skórką cytryny, cytrynówkę, ale niestety tak się oddzielały frakcje że brzydko to wyglądało i teraz robię bez zalewania spirytusem skórki. Po drugie to w skórce cytryn może być cała tablica Mendelejewa ze środków chemicznych jakimi są pielęgnowane. Wchłonięty się nie da wymyć. I przyszedłem na całkowicie bez skórki jest świetna.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 gru 2021, 17:43 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.

pawelglazewski
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 6 gru 2021, 18:51
Podziękował: 1 raz
Re: Cytrynówka

Post autor: pawelglazewski »

Dzięki za odpowiedź!!!
Tak się zrobi... człowiek się napije i naje odrazu :D
Pozdro
P.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Cytrynówka

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus. Odświeżę nieco.. :)
Czy jest sens robić cytrynówkę, na pół roku przed imprezą? Chodzi mi o to, czy nie ulegnie ona niekorzystnym zmianom?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Doody »

Zostanie wypita zanim zaistnieje impreza :mrgreen:
To najbardziej prawdopodobny scenariusz. A tak poważnie, cytrynówka należy do nalewek, które lepiej smakują na świeżo niż leżakowane. Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Cytrynówka

Post autor: użytkownik usunięty »

Szykuje się "Abraham"- nie mój ;/ Stąd pytanie.
Pytanie, moim zdaniem nie bezzasadne, gdyż cytrynowy sezon w pełni a zaraz przypłynie (kto wie, może już jest) cytryna z Argentyny, która - moim zdaniem, jest bardziej aromatyczna. Więc, chcąc nie chcąc, wykorzystać chciałem dobry surowiec na tą nalewkę a gotowy wyrób, odstawić. W sklepach, na targowisku - przynajmniej u mnie w mieście, dominuje jeszcze hiszpańska, która jest- taka se. ;)

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: czytam »

Spróbujcie cytryny Meyera - najlepsza na cytrynówkę moim zdaniem. Może jeszcze gdzieś jest, choć sezon na nią to raczej grudzień.
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: Mrooq »

Doody pisze: poniedziałek, 5 lut 2024, 17:51 cytrynówka należy do nalewek, które lepiej smakują na świeżo niż leżakowane
Ja ostatnio znalazłem schowaną trzyletnią cytrynę z imbirem, Ta butelka jednoznacznie obaliła ta teorię :D choć może to był wyjątek potwierdzający regułę ;)
Ogólnie pól roku dla cytrynówki, jeżeli uda się jej tyle przetrwać, uważam za dobry czas.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Cytrynówka

Post autor: rozrywek »

defacto pisze: poniedziałek, 5 lut 2024, 17:25 Serwus. Odświeżę nieco.. :)
Czy jest sens robić cytrynówkę, na pół roku przed imprezą? Chodzi mi o to, czy nie ulegnie ona niekorzystnym zmianom?
Zrób teraz jedną.
A drugą tydzień przed imprezą.
Porównasz sam.

Cytrynówka to szybka nalewka.

Momentalnie oddaje cytrus co ma w sobie. A potem już nic.

Za dzieciaka. Czyli jak miałem lat naście.

Myliśmy cytryny. Nacinali głęboko na cztery. I wrzucaliśmy w całości w wódkę. I dobre było.

W całości. Rozcięte tak aby wszystko było otwarte.
Smakowało. :ok:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”