-
Autor tematu - Posty: 18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Średnice kształtek miedzianych
Witam,
To mój pierwszy post tutaj, chociaż forum staram się śledzić już od jakiegoś roku czasu z przerwami. Po jako takiej wprawie z nalewkami, winami i pierwszymi destylacjami na przedwojennej aparaturze u wujka postanowiłem zbudować swój własny miedziany destylator. Mam problem z dobraniem odpowiedniego trójnika do chłodnicy liebiga. Rura wewnętrzna fi=15mm, rura zewnętrzna fi=28mm. Chcę to połączyć trójnikiem miedzianym. Niestety nie mam w okolicy żadnego sklepu w którym takie trójniki są dostępne od ręki więc nie mam jak tego sprawdzić. Z tego co kojarzę, zazwyczaj trójniki są zakończone kielichowo na wszystkich odgałęzieniach. Ale poprawcie mnie jeśli się mylę - w takim wypadku trójnik 28-15-15 nie pozwoli na przejście rury 15mm na przelot? Nie wiem jaka jest grubość ścianki takich trójników, ale jeśli dobrze kombinuję to odpowiedni w tym przypadku będzie trójnik 28-18-18.
Owszem można zamiast trójników dać redukcję i do rury zewnętrznej dolutować króćcie do wody chłodzącej, jednak ten sam problem jest przy redukcjach. Podejrzewam że przez redukcję 28-15 rura 15mm nie przejdzie na przelot. 28-18 będzie ok?
To mój pierwszy post tutaj, chociaż forum staram się śledzić już od jakiegoś roku czasu z przerwami. Po jako takiej wprawie z nalewkami, winami i pierwszymi destylacjami na przedwojennej aparaturze u wujka postanowiłem zbudować swój własny miedziany destylator. Mam problem z dobraniem odpowiedniego trójnika do chłodnicy liebiga. Rura wewnętrzna fi=15mm, rura zewnętrzna fi=28mm. Chcę to połączyć trójnikiem miedzianym. Niestety nie mam w okolicy żadnego sklepu w którym takie trójniki są dostępne od ręki więc nie mam jak tego sprawdzić. Z tego co kojarzę, zazwyczaj trójniki są zakończone kielichowo na wszystkich odgałęzieniach. Ale poprawcie mnie jeśli się mylę - w takim wypadku trójnik 28-15-15 nie pozwoli na przejście rury 15mm na przelot? Nie wiem jaka jest grubość ścianki takich trójników, ale jeśli dobrze kombinuję to odpowiedni w tym przypadku będzie trójnik 28-18-18.
Owszem można zamiast trójników dać redukcję i do rury zewnętrznej dolutować króćcie do wody chłodzącej, jednak ten sam problem jest przy redukcjach. Podejrzewam że przez redukcję 28-15 rura 15mm nie przejdzie na przelot. 28-18 będzie ok?
-
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Załączniki
Re: Średnice kształtek miedzianych
Zrób coś takiego
Jeśli nie masz redukcji mufowej 28x15 to na rurkę 28 daj mufe w nią redukcje nyplową 28x22 a w nią 22x15. Wszystko ładnie pasuje,fakt że jest trochę więcej lutowania. Wiercisz potem otwory pod rurkę 10 mm,lutujesz i gotowe
Wysłane z mojego E2003 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio zmieniony niedziela, 14 sie 2016, 10:20 przez popcorn1, łącznie zmieniany 37 razy.
-
- Załączniki
Witam, trójnik 28x15x15 jak najbardziej się nadaje. Musisz otwór, przez który przechodzić będzie rurka fi15 trochę powiększyć np. okrągłym pilnikiem, lub rozwiercić. Ja w swojej chłodnicy nie stosowałem trójnika tylko mufę 28x15, dolot i wylot wody wykonałem za pomocą dolutowanej rurki fi10. Nie potrzeba dodatkowych redukcji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 18
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Załączniki
Faktycznie, z tym podpiłowaniem wewnętrznej strony to dobry pomysł. Jeśli grubość ścianki na to pozwala to problem z głowy.
-
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Pozwala, pozwala
Przetłoczenie na obwodzie (lub tylko punktowe) bez problemu pozwala na na taką operację. Robię tak od dawna 

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Załączniki
Potwierdzam to co napisał kolega Radius

-
- Załączniki
Dobrze to wykombinowałem? Przez redukcję 28/15 będzie przechodziła fi 15 tylko trzeba będzie rozpiłować?
Szybko bo niedługo lecę do sklepu

Dobrze to wykombinowałem? Przez redukcję 28/15 będzie przechodziła fi 15 tylko trzeba będzie rozpiłować?
Szybko bo niedługo lecę do sklepu

-
- Załączniki
Pomiędzy trójnikiem a redukcją musi być jeszcze kawałek rurki. Redukcja jest dwu-kielichowa i trójniki również są dwu-kielichowe.
Będziesz miał elementy w ręce to poukładaj je na ziemi i na pewno rozjaśni ci się to co napisałem.
Będziesz miał elementy w ręce to poukładaj je na ziemi i na pewno rozjaśni ci się to co napisałem.
-
- Załączniki
Nie musi być rurki. Redukcje są również nyplowe z oznaczeniem "A" np. 28Ax15.
czeejen pisze:Pomiędzy trójnikiem a redukcją musi być jeszcze kawałek rurki. Redukcja jest dwu-kielichowa
Nie musi być rurki. Redukcje są również nyplowe z oznaczeniem "A" np. 28Ax15.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Załączniki
Mam nyplowe. Teraz szlifuje w środku 15tke. Trochę się zejdzie. Złożę wstawię fotki. Robota banalna tylko to szlifowanie kiepsko idzie

-
- Załączniki
Okrągłym pilnikiem to tylko kilka minut. Banalna robota...
Lis098 pisze:Robota banalna tylko to szlifowanie kiepsko idzie
Okrągłym pilnikiem to tylko kilka minut. Banalna robota...

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Załączniki
Tak @radius tylko jak chciałem kupić to nie mieli okrągłego. Na szczęście miałem taki pilnik z nasypem diamentowym na wiertarke a resztę doszlifowałem małym pilnikiem do łańcucha. Zeszło się z pół godzinki na 5 sztuk.
A teraz fotki:

Na pomarańczowy jest zaznaczony deflegmator pytanie czy nie jest za długi /krótki?
Na czerwono odcinek rurki gdzie przez wypełnienie będą szły do góry pary, i tu pytanie: może naciąć tą rurkę w poprzek w dwóch trzech miejscach? (zaznaczone na czarno, chociaż nie wiem po co?
)

Jak widać deflegmator ma około 20cm długości.

Nic nie lutowałem bo czekam na wasze sugestie.
Później zamieszczę też jeszcze raz dokładny opis kształtek itd.

A teraz fotki:

Na pomarańczowy jest zaznaczony deflegmator pytanie czy nie jest za długi /krótki?
Na czerwono odcinek rurki gdzie przez wypełnienie będą szły do góry pary, i tu pytanie: może naciąć tą rurkę w poprzek w dwóch trzech miejscach? (zaznaczone na czarno, chociaż nie wiem po co?

Jak widać deflegmator ma około 20cm długości.

Nic nie lutowałem bo czekam na wasze sugestie.
Później zamieszczę też jeszcze raz dokładny opis kształtek itd.

-
- Załączniki
A powiedz, po co ci ten odcinek zaznaczony na czarno, skoro możesz połączyć rurkę z mufą bezpośrednio do redukcji nyplowej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Załączniki
@radius jak widzisz to jest mini deflegmator więc ten kawałek musi być, ale masz rację można to zrobić tak jak mówisz tylko trzeba będzie to ładnie rozsunąć do polutowania. I szczerze dzięki bo to samo można zrobić na kolankach i fi15 będzie całkowicie niewidoczna 
Tylko muszę dokupić dwa kolanka fi28, żeby schować 15tki.
I jak wiadomo potrzebna będzie próba szczelności bo w ten sposób powstanie nam lut pod lutem. Żebym tylko nie przekombinował z tą estetyką

Tylko muszę dokupić dwa kolanka fi28, żeby schować 15tki.
I jak wiadomo potrzebna będzie próba szczelności bo w ten sposób powstanie nam lut pod lutem. Żebym tylko nie przekombinował z tą estetyką

-
- Załączniki
Czy macie jakiś sklep internetowy z kształtami miedzianymi do polecenia?
Moje lokalne sklepy niestety są dostępne kiepsko zaopatrzone, przykładem jest moja nieznajomość nyplowej odmiany trójnika
Moje lokalne sklepy niestety są dostępne kiepsko zaopatrzone, przykładem jest moja nieznajomość nyplowej odmiany trójnika
-
- Załączniki
Szukaj w tym sklepie 

-
- Załączniki
Też zaopatruję się w tym sklepie w kształtki. Mają dość dobre ceny, zwłaszcza kształtek większych rozmiarów 

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Załączniki
Waszym zdaniem to jest tanie ? Za taką mufe płacę u siebie równo 3.50zł!!
Będę niedługo kompletował papugę to wrzucę paragon
Dla mnie te internetowe ceny są śmieszne.

PS: Bo nie wytrzymie i policze:
4x trójnik redakcyjny 15.35x4=61.40
5x redukcja K1 28x15 7.28x5=36.4
Rura 28 27.55zl/0.6mb
Rura 15 24.00zl/1.4mb
4x Mufka gz 15x1/2 2.66x4=10.64
W tym sklepie zapłaciłbym 160.99zl plus wysyłka. U siebie za wszystko powyżej zapłaciłem niecałe 120zł.
Za co można pochwalić to szeroki asortyment.
Będę niedługo kompletował papugę to wrzucę paragon

Dla mnie te internetowe ceny są śmieszne.

PS: Bo nie wytrzymie i policze:
4x trójnik redakcyjny 15.35x4=61.40
5x redukcja K1 28x15 7.28x5=36.4
Rura 28 27.55zl/0.6mb
Rura 15 24.00zl/1.4mb
4x Mufka gz 15x1/2 2.66x4=10.64
W tym sklepie zapłaciłbym 160.99zl plus wysyłka. U siebie za wszystko powyżej zapłaciłem niecałe 120zł.
Za co można pochwalić to szeroki asortyment.
-
- Załączniki
To po co pytasz o internetowy sklep jak u ciebie jest tak tanio?Kolega Radius napisał że mają konkurencyjne ceny jeśli chodzi o większe średnice np u mnie kapa 42mm kosztuje 48 złotych z kawałkiem a u nich 30 złotych z przesyłką. Mają też duży wybór małych średnic od 6mm do 12mm. Więc jeśli masz taniej kupuj u siebie,nikt nie zmusza do zakupu w tym sklepie. Ja sam na Pot Stilla z fi 28mm kupuje u siebie ale już na Mini Stilla 42mm u nich.
-
- Załączniki
Re: RE: Re: Średnice kształtek miedzianych
A czy ja pytałem?
popcorn1 pisze:To po co pytasz o internetowy sklep
A czy ja pytałem?