Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2000
Posty: 2082
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

Postautor: JanOkowita » poniedziałek, 8 sie 2016, 13:54

Obrodziły mi pomidorki koktajlowe i papryczki chili. Czy ktoś dysponuje sprawdzonym przepisem na nalewkę z tych dobroci?
pomidorki-chili-2016-1.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

Postautor: kolpaw » piątek, 12 sie 2016, 12:30

A nie lepiej zrobić ostry sos Sriracha albo przecier do bloody mary? Jak masz dużo papryczek to mogę Ci podać sprawdzony przepis na sos sriracha.


spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Załączniki
Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

Postautor: spinacz » piątek, 12 sie 2016, 23:00

Proszę o przepis na sos :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

Postautor: kolpaw » czwartek, 18 sie 2016, 16:35

Przepis na sos chyba z YT:
150g ostrych papryczek
5-10 ząbków czosnku
1 szklanka octu 5-6 %
1/4 szklanki cukru +- 2 łyżki stołowe
1 łyżeczka soli

Papryczki kroimy w grube plastry (razem z nasionami), zalewamy octem dodajemy czosnek i gotujemy 15-20minut do miękkości czosnku (tak żeby dało się go rozetrzeć łyżką). Kiedy papryka i czosnek będą miękkie blendujemy je a następnie przecieramy tą papkę w sitku tak żeby zostały same nasiona i skórki. Dodajemy cukier i sól.

Ja używałem papryki ostrej cyklon (polska odmiana) i kilku papryczek habanero własnej uprawy.


spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Załączniki
Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

Postautor: spinacz » czwartek, 18 sie 2016, 19:13

Podziekować, teraz pozostało tylko czekać na zbiory.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2211
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

Postautor: Kamal » sobota, 20 sie 2016, 19:48

Lepiej użyć habanero. Jak raz ktoś spróbuje, to po chili może nie sięgnie. :-)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

siara76
50
Posty: 66
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 14:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

Postautor: siara76 » piątek, 2 wrz 2016, 21:45

Witam, na pomidorki nie mam pomysłu do psoty, ale papryczka chili parę ziarenek pieprzu i karmel robią robotę polecam.


meteor297
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 18:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: amarena
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili

Postautor: meteor297 » poniedziałek, 26 lut 2018, 18:29

Ja swoją pierwszą naleweczkę, zrobiłem w ten sposób, że zalałem habanero spirytusem. Postało to miesiąc i okazało się, że jest super.
Ćwiarteczkę wypiłem ze swoją lubą w ciągu miesiąca.
Stwierdziłem, że zrobię kolejne podejście i przy drugim razie dałem już alkohol 70-cio procentowy, a nie 96 jak przy pierwszym (zrobiłem dwie "próbki", z czerwonego habanero i żółtego "jalapenho").
Smak i działanie się nie zmieniło, a 70% zawsze tańsze niż 96 :)

Ogólnie naleweczka ma wyraźny smak papryki i porządną ostrość - idealna na niskie temperatury zwłaszcza teraz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości