Kwaśny zacier

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
Pepe09
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 19:39

Post autor: Pepe09 »

Witam wszystkich, pierwszy raz nastawiłem zacier z żyta. Po około 2/3 tygodniach fermentacjia prawie stanęła i tak więc spróbowałem jak smakuje, czy jeszcze jest słodki. Okazało się że jest dosyć, nawet bardzo kwaśny. O co chodziło, czy się popsuł, co stoi za tym że jest kwaśny? Pomóżcie!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Kwaśny zacier

Post autor: klodek4 »

Hej, jeśli to przypomina wytrawne wino to masz przerobiony cały zawarty w nim cukier i czas na rurki, kup sobie cukromierz i sprawdź, poza tym jeśli zachowywaleś czystość i nie wdało się jakieś świństwo i nic Ci dziwnego tam nie pływa, to wszystko jest ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”