Nastaw z kwiatu bzu

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
logitech55
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

Post autor: logitech55 »

Niedługo będzie kwitnąć bez i tak pomyślałem żeby z niego zrobić nastaw na destylat smakowy. Czy ktoś już próbował i co z tego wyszło?

P.S. Naleweczka z kwiatu wychodzi pyszna
Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odp: Nastaw z kwiatu bzu

Post autor: waz_2000 »

Ja też mam ochotę spróbować, zrobić wino i potem przedestylować
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z kwiatu bzu

Post autor: janik »

W ubiegłym roku zrobiłem taki destylat, co do smaku i aromatu to jest najbardziej charakterystyczny i aromatyczny destylat więc kto nie lubi perfumerii to nie będzie gustował.
Zrobiłem nastaw z dużej ilości kwiatostanów a do tego doszły baldaszki po zlaniu nalewki.
Obecnie destylat prawie po roku jest dobrze ułożony i pieści gardełko,aromat bzu złagodniał i nie jest tak nachalny jak na początku.
Warto spróbować zrobić taki nastaw tym bardziej,że jest duża dostępność surowca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”