Strąty w żytniówce, co to jest?
-
Autor tematu - Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Witam.Panowie szczerze mówiąc raczkuje jeżeli chodzi o destylaty zbożowe. Zacierałem po raz drugi. Pierwszy raz kukurydzę+ żyto+jęczmień. Drugi raz samo żyto. Przy kukurydzy tego nie obserwowałem. Natomiast destylat żytni po kilku dniach zamienił się w coś takiego;
Pojawiły się jakby strąty, kłaczki " waty", chmurki unoszące się w krystalicznie czystej toni. Wątpię w to, że jest to szkodliwe( smak ok.), natomiast zastanawiam się skąd to się wzięło. Zacierałem przy pomocy enzymów z buteleczki, destylacja 1x na katalizatorze miedzianym, destylat początkowo krystaliczny 50%, odstawiony w chłodnie miejsce +5 st.C , bez rozcieńczania wodą - po kilku dniach wytrącił kłaczki. Co to jest? Czy popełniłem jakiś błąd? Mieliście to u siebie?Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
Autor tematu - Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Strąty w żytniówce, co to jest?
Podejrzewałem o to pogony, ale miałem nieodpartą chęć "zwiększyć wydajność" więc pociągnąłem do 40%, końcówkę wzmacniając refluksem.
Słowo "strąt" jest z zakresu słownictwa tzw. fachowego medycznego, ew. laboratoryjnego .Obracam się w tym środowisku więc mimowolnie przenoszę pewne nazwy.
Źródłem słowa jest czasownik strącać, wytrącać np.osady. Strącanie inaczej precypitacja -wydzielanie z roztworu substancji chemicznej w postaci stałego związku tworzącego osad lub inaczej precypitat. Stąd np. strąty żółciowe w woreczku żółciowym, strąty białkowe, strąty koloidu, białka itp.
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Słowo "strąt" jest z zakresu słownictwa tzw. fachowego medycznego, ew. laboratoryjnego .Obracam się w tym środowisku więc mimowolnie przenoszę pewne nazwy.
Źródłem słowa jest czasownik strącać, wytrącać np.osady. Strącanie inaczej precypitacja -wydzielanie z roztworu substancji chemicznej w postaci stałego związku tworzącego osad lub inaczej precypitat. Stąd np. strąty żółciowe w woreczku żółciowym, strąty białkowe, strąty koloidu, białka itp.
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 76
- Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
- Ulubiony Alkohol: własny :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gidle
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Strąty w żytniówce, co to jest?
U mnie także w destylacie z kuku, żyta i jęczmienia pojawiły się kłaczki tylko u mnie to zauważyłem po rozcieńczeniu do 45%.Pędziłem 2 razy serce kończyłem odbierac kiedy miało ok 55%. Filtr do kawy załatwił sprawę idealnie.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy