Witam wszystkich
Chciałbym zrobić wino z mrożonych winogron i jeżyn.
I tu moje pytanie do bardziej doświadczonych winiarzy, czy jak to rozmrożę,to drożdże które są na skórce winogron ruszą do pracy, czy zginęły w tak niskich temperaturach.
Pozdrawiam.
Mrożone winogrona
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 28 cze 2014, 20:56
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Mrożone winogrona
Mrożenie nie zabija drożdży, ale może pogorszyć ich kondycję w znaczący sposób. Dla pewności zastosowałbym, bez względu na przepis, szlachetne drożdże winiarskie lub aktywne drożdże winiarskie, przygotowane wg instrukcji na opakowaniu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.