Mrożone winogrona

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
Krzysiekv40
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 28 cze 2014, 20:56
Podziękował: 1 raz

Post autor: Krzysiekv40 »

Witam wszystkich
Chciałbym zrobić wino z mrożonych winogron i jeżyn.
I tu moje pytanie do bardziej doświadczonych winiarzy, czy jak to rozmrożę,to drożdże które są na skórce winogron ruszą do pracy, czy zginęły w tak niskich temperaturach.

Pozdrawiam.
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Mrożone winogrona

Post autor: gr000by »

Mrożenie nie zabija drożdży, ale może pogorszyć ich kondycję w znaczący sposób. Dla pewności zastosowałbym, bez względu na przepis, szlachetne drożdże winiarskie lub aktywne drożdże winiarskie, przygotowane wg instrukcji na opakowaniu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”