Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
freebird
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 19 sie 2015, 17:08
Załączniki
Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: freebird » sobota, 5 wrz 2015, 20:55

Cześć, po raz pierwszy, raczej nie ostatni :)

Podobno kto pyta (a już swoje przeczytał), nie błądzi - więc pytam i proszę - zerknijcie na moje plany - dla doświadczonego oka to standard zapewne, a dla mnie niewiadoma i niepewność.

Sprzęt taki: Obrazek - od plipka

Keg 50l, beczka 120l - chcę zrobić od razu na 2 nastawy.

Myślę o takich proporcjach: 90l wody, 25kg cukru, 2 paczki drożdży T3 niebieskich. Temperatura otoczenia pokojowa - 22-24 stopnie. Nie spieszy mi się, nastawiam się na 10-14 dni do sklarowania.

Co o tym myślicie?


Rabat 5%
Alembik Miedziany 10 litrów (1018)
Cena: 1,039.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: Lootzek » sobota, 5 wrz 2015, 22:25

Sprzęt ok, klasyczny LM/VM z pionowym skraplaczem. Szkoda że odejście VM nie jest obniżone, bo takie na wysokości zaworka to jeden kroczek w tył jeśli chodzi o obecny stan wiedzy psotniczej, ale nie znaczy to że sprzęt jest zły :) Ocieplony, podzielony jak należy, port termometru jeśli dobrze widzę, też na swoim miejscu. Jak rozumiem jeśli sprzęt od plipka to i jego sprężyny siedzą w rurze? :)

Proporcje i założenia dla nastawu właściwe, więc jeśli uczciwie poczytałeś forum, to po pierwszym brykaniu krzykniesz: Wow! Jakie to proste :D Powodzenia!


rozrywek
2500
Posty: 2604
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: rozrywek » niedziela, 6 wrz 2015, 00:22

Jak najbardziej poprawnie :) Sprzęt będzie ci służyć latami. Nie przejmuj się niedoskonałościami, to jak z autem...są Mercedesy i są również Audi. Dla porównania..masz audi a ja sprzętowe stare Volvo :D
Mam nadzieję że emocje opadną podczas pierwszego pędzenia, a dokładnie po pierwszym pędzeniu. Przygotuj się do tego porządnie, nie śpiesz się, sklaruj nastaw jak należy, poza tym że operowanie tym sprzęciorem jest naprawdę dziecinnie proste, to i tak nie raz cię z pewnością zaskoczy. Dobry masz start to i dobrze finiszujesz. Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Szlumf
1900
Posty: 1934
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: Szlumf » niedziela, 6 wrz 2015, 00:29

Tylko porządnie przepłucz wypełnienie. Postaraj się usunąć jak najwięcej ścinków. Niestety, sądząc po relacjach kolegów, Plipek robi najlepsze sprężynki ale zostawia w nich sporo ścinków które po paru rektyfikacjach mogą Ciebie nieprzyjemnie zaskoczyć.

Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 411
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 17:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Kontakt:
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: KS2507 » niedziela, 6 wrz 2015, 07:39

Sprzęt jak najbardziej ok, a jeśli będziesz chciał w przyszłości zrobić OVM to wystarczy wspawać w kolumnie nypel.
Co do nastawu to zrób takie proporcje.

75Lwody
24 kg cukru
dwie paczki T-48
I masz nastaw 90L czyli na dwa procesy po 45L :)
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: wojs40 » niedziela, 6 wrz 2015, 08:12

Czy ten sprzęt jest tak całkiem ok? Nie jestem pewien. Nie za bardzo wiem jaki jest sens montowania bocznego odejścia na wysokości zaworka precyzyjnego? Dodatkowo nie widzę termometru w kegu i na wysokości 10 półki. Keg oczywiście do ocieplenia.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: HomoChemicus » niedziela, 6 wrz 2015, 09:13

Jeżeli dobrze kojarzę, to termometr jest 40cm poniżej GÓRNEJ granicy wypełnienia, a to bardzo niedobrze. Powinien być 30cm od dolnej granicy wypełnienia.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: Lootzek » niedziela, 6 wrz 2015, 09:51

A port termometru to czasem nie ten pypek który widać w połowie fragmentu rury mocowanej do katalizatora?


Autor tematu
freebird
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 19 sie 2015, 17:08
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: freebird » niedziela, 6 wrz 2015, 10:39

O, dzięki - bardzo miło poczytać tyle odpowiedzi :) Co do kolumny - to Lootzek dobrze patrzy - port termometru jest 25cm nad dolną granicą wypełnienia. Termometr w kegu oczywiście jest. Wypełnienie też od plipka, a kolumna już była ponoć ze 2,3x użyta, więc powinno być już przepłukane - ale gdybym chciał to na wszelki wypadek zrobić, to jak najlepiej?

Co do nastawu - to KS2507 pisze o innej proporcji. To z powodu innych drożdży? Jeśli taka ma dać 90l nastawu, to oznaczałoby, że 24kg cukru to ok. 15l objętości? Jeśli tak, to w mojej proporcji (jeśli te T3 niebieskie nie są złe, to chciałbym je wykorzystać) wyszłoby ok. 115 l - a to już chyba trochę za dużo by było na beczkę 120l. Jak to jest?

I przy okazji mam pytanie o napowietrzanie - zamieszać porządnie nastaw przed sklarowaniem?

[edit] Dorzucę jeszcze taką zagwozdkę: mam beczkę po ogórkach kiszonych. Leciutko je jeszcze czuć. Zostawić tak, czy próbować się jakoś pozbyć tego zapachu? Jest w ogóle jakiś skuteczny sposób na to?
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 wrz 2015, 13:22 przez freebird, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: HomoChemicus » niedziela, 6 wrz 2015, 12:11

To jeszcze ociepl zbiornik, bo aktualnie masz fajny grzejnik w domu. Mocno ograniczy to koszty eksploatacji i na dodatek nie poparzysz się o kega ;-)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein


piotricz
250
Posty: 292
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 18:30
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: piotricz » niedziela, 6 wrz 2015, 18:51

Polecam programik Bimbrownica v1.2a
A jeżeli chodzi o drożdże to one chyba się różnią tylko wagą.
Beczki nie czyść bo teraz będzie miała i tak inny zapach :)


Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: Dave » wtorek, 8 wrz 2015, 13:11

Bzdury!!!
Każdy szczep drożdży jest inny i daje odmienne rezultaty, nie wspominając o drożdżach piwnych, które to właśnie nadają piwom specyficzny aromat i smak.
Beczkę mimo wszystko warto umyć choćby ze względu na możliwość zakażenia nastawu i późniejszego smaku trunku a sposobów jest naprawdę sporo począwszy od wrzątku a skończywszy na sodzie kaustycznej.


Autor tematu
freebird
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 19 sie 2015, 17:08
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: freebird » poniedziałek, 28 wrz 2015, 14:30

Pierwsze boje, pierwsze problemy - poproszę Was o kolejne zerknięcie.

Miałem sporo problemów ze stabilizacja kolumny, wyszło bardzo mało
produktu, zostało dużo nastawu w kegu. Gdyby się komuś chciało poczytać o
perypetiach i podzielić się uwagami, to będe bardzo wdzięczny.

Wczoraj miałem dzień (i noc) pod wezwaniem Kolumny :) Nie było to takie
proste i ewidentne, jak w instrukcji, która dostałem od plipka.

Nastaw (70l wody, 20kg cukru, 2xT3 niebieskie) wyszedł bardzo słaby - po
odgazowaniu i sklarowaniu alkoholomierz pokazał 10%. Chciałem koło 12-13%,
bo przeczytałem, ze taki długi i slaby nastaw daje najlepsze efekty
smakowe. Nastaw w fazie burzliwej fermentacji miał bardzo intensywny
bananowy zapach, na końcu to już takie przefermentowane banany :) Nastaw
porządnie odgazowany i sklarowany (Turbo Klarem). Końcowe Blg to ok. -3.

Wlałem 40l nastawu do kega i odpaliłem grzałki na 100%. Jak się TZ (temp.
zbiornika) zbliżała do 88 st., a TK (temp. kolumny) stała wciąż na 20 st.,
to się zaczęliśmy z kumplem niepokoić. Ale po konsultacjach u producentach dowiedziałem się, że jeśli nastaw słaby, to tak może być. No i faktycznie, prawie
przy TZ 90 st. nagle kolumna się jakby 'przetkała', bo gwałtownie TK
podskoczyło do 88st, żeby potem cały czas spadać. Straaasznie długo
czekaliśmy, aż poziom płynu podniesie się do wizjera. Trwało to chyba ze
40min - i w tym czasie TK cały czas spadała, żeby stanąć na ok. 79st, przy
TZ 93. Potem bardzo trudno było trafić z mocą grzania tak, żeby ten poziom
się utrzymał w wizjerze - albo był za wysoko, i wszystko wrzało, albo
spadało poniżej, tak że nie było widać gdzie ten poziom. Na dodatek, jak
było widać w wizjerze, to nie był to stabilny poziom, tylko co chwilę
podskakiwał tak gdzieś o 2cm, a potem znowu o 2, po czym opadał, pobulgotał
chwilę i znowu podskakiwał. W końcu, na czuja, ustaliliśmy poziom mocy na
65% i zmniejszyli o 15% (bo był pod poziomem wizjera, niewidoczny), do 55%
- tak postało ok. poł godziny i ustabilizowało się na TK 78,8 i TZ 93 st.

Odebrałem 400ml przedgonów i temp. zmieniła się na 78,3-78,4 i TZ 92,1.

Otworzyłem odbiór VM na dwa obroty, potem zawór kulowy na full. Jak
zaczęło ciurkać równo, to przymknąłem kulowy do polowy (wg instrukcji) i
zacząłem się bawić w regulowanie odbioru na 1,0-1,2 l/h - niełatwa sprawa.

Zdążyłem odebrać ok 2,5 l. zanim TZ zmienił się na 78,5-78,6. Po tym zmieniłem
naczynie i odebrałem kolejne ok. 2 l., zanim TK nie wzrosła do 78,8, a TZ
do 98,5 st. - ale to chyba już należy potraktować jako pogon, tak mi się wydaje, ale prosiłbym o potwierdzenie. Wtedy skończyłem odbiór (było przed 4 w nocy :) )

Rano okazało się, ze w kegu jest jeszcze 22cm (od dna) nastawu, czyli
więcej niż polowa.

To co odebrałem pokazuje 97% i trochę czuć to drożdżami - mocniej, niż się
spodziewałem. Nie zamierzałem tego puszczać jeszcze raz, ale się waham.
Póki co musze przepuścić drugą część nastawu. Ale na razie nie wiem co
zrobić z tym nastawem pozostałym (wali z niego niemiłosiernie), no i czy to nie
miało się całkiem wygotować?

Awatar użytkownika

cviat
30
Posty: 43
Rejestracja: piątek, 31 lip 2015, 11:48
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: cviat » środa, 30 wrz 2015, 16:49

Na spokojnie musisz do tego podchodzić i na logikę.
Jeśli alkoholomierz Ci pokazuje 10% i tyle faktycznie jest (co nie jest oczywiste) to interesuje Cię wygotowanie z kotła właśnie tych 10%.
Druga kalkulacja - w idealnych warunkach uzyskasz 0,6l z kilograma cukru, z 20kg 12 litrów ale to utopia, więc uzyskane przez Ciebie 5 litrów brzmi realnie i jeśli ma 97% to możesz sobie pogratulować.
Z 40 litrów odparowałeś 5 litrów spirytusu więc w przybliżeniu mocnym odparowałeś wszystko.
Teraz jeśli spirytus brzydko pachnie to zły podział frakcji. Rozcieńcz sposobami podanymi na forum i puść jeszcze raz.
Ja proponuje żebyś przegonił resztę nastawu - rozumiem, że masz tam 30 litrów, to 3-4 litry wyjdzie.
Urobek z obu gotowań rozcieńcz z wodą: jeśli będzie tego 7 litrów daj 26l wody, jeśli 8 to dolewasz 30 litrów.
Uzyskujesz wsad akurat na drugie gotowanie, który ma 20%. Jak to przepuścisz zgodnie ze sztuką (czytaj forum) to musi wyjść dobre.

Awatar użytkownika

scorpio33
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 09:27
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: scorpio33 » środa, 30 wrz 2015, 17:18

@freebird, weź kolego poczytaj jeszcze forum, bo wygląda na to że masz straszne braki. Po pierwsze, mocy nastawu nie zmierzysz alkoholomierzem. Po drugie, nie utrzymujesz zalanej kolumny! W żadnym stopniu, gdzie ci to do głowy przyszło? Po zalaniu wyłączasz grzanie, czekasz aż alkohol spłynie do kotła, włączasz grzanie i nie ma już nic zalewać! Jaka to średnica rury, 60? To ustaw moc na 2.5kW i nie powinno nic zalewać, odbiór ok 30 ml/min i powinno być stabilnie. Reszty twojego tekstu nie ma sensu analizować, skoro na zalanej kolumnie próbujesz rektyfikować.

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: HomoChemicus » środa, 30 wrz 2015, 20:00

Musisz dużo czytać, bo prawdopodobnie pracowałeś na zalanej kolumnie. Poczytaj to: topic9284.html
A co do: " 0,6l z kilograma cukru, z 20kg 12 litrów ale to utopia" to owszem 0,6l/kg to utopia, ale 0,5-0,55l/kg to norma dla prawidłowo skonstruowanej i obsługiwanej kolumny.
A alkoholomierzem nie mierzymy zawartości alkoholu w nastawie, tylko w mieszaninie etanol-woda. Równie dobrze mógłbyś wróżyć ze szklanej kuli.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein


Autor tematu
freebird
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 19 sie 2015, 17:08
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: freebird » środa, 30 wrz 2015, 21:48

Dzięki za spokojne rady. Jestem już po drugim gonie - drugiej części nastawu i sporej ilości rad od producenta. Były pewne poprawki - najważniejsza to niższa temp. pod progiem zalania - ostatnio było 55% mocy drugiej grzałki, teraz 40%. TK po przedgonach (450ml) ustaliła się na 78,5 i ani drgnęła aż do TZ 98.5. Zmniejszyłem wtedy z 1.0-1.2l/h do 0.6-0.7l/h i dalej 78.5 utrzymało się aż do TZ99.5. Spadek jakości nieznaczny. Odebrałem w sumie 4,5l, moc 97%.
Teraz połączę obydwa odbiory - w sumie 7l , dodam wode i przegonię raz jeszcze. Myślę, że moc jeszcze mniejsza, ok. 35% - ze wzgl. na wyższe procenty.

Skłoniliście mnie do zastanowienia się i doczytywania co do dwóch rzeczy. Ale w sumie to dalej nie jestem pewny:

- ile tej wody dodać - tzn. jaki % powtórnego wsadu będzie najlepszy. Najniższy jaki mogę to 16% - przy 42l wsadu. Z tego co czytam, to niski procent jest lepszy - ale nie wiem czy dotyczy to tylko nastawu cukrowego, czy też 2 wsadu. Żeby robić metodą 2.5 mam za mało spirytusu (bo 5,5l wody nie zaleje grzałek)

- ile grzać , czyli jaki poziom zalania utrzymywać. Trochę jestem skonfundowany tym co przeczytałem tutaj: prog-zalania-co-wlasciwie-to-znaczy-t9601-10.html Nie udało mi się ustabilizować poziomu cieczy w wizjerze, dlatego poziom mocy ustawiłem szacunkowo, zaniżając go dodatkowo. Za pierwszym razem było to 55%, za drugim 40%, co prawdopodobnie mocno osłabiło ten chemiczno-landrynkowy zapach produktu. Zastanawiam się o ile jeszcze można zejść z mocą..

I tak na koniec - to jak w takim razie oszacować moc nastawu?

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6394
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: radius » czwartek, 1 paź 2015, 06:31

freebird pisze: ile grzać , czyli jaki poziom zalania utrzymywać. Trochę jestem skonfundowany tym co przeczytałem tutaj: prog-zalania-co-wlasciwie-to-znaczy-t9601-10.html Nie udało mi się ustabilizować poziomu cieczy w wizjerze

Oj, kolego. Widać, że nie czytasz ze zrozumieniem. Już kol. scorpio33 napisał jaki błąd popełniasz a ty dalej brniesz w niego. Jeżeli w wizjerze widzisz płyn, to znaczy, że kolumna jest zalana i nie pracuje wtedy prawidłowo. Zmniejsz moc grzania tak, aby tego płynu w wizjerze nie było a temperatury były stabilne i wtedy kolumna będzie pracowała najefektywniej i destylat będzie bezzapachowy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
freebird
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 19 sie 2015, 17:08
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: freebird » czwartek, 1 paź 2015, 16:26

Widać niewystarczająco wyraźnie przeczytałeś, że po zalaniu kolumny (płyn w wizjerze) zmniejszyłem istotnie poziom mocy i w fazie stabilizacji wizjera nigdy nie zalewało. Zastanawiam się jednak cały czas jak zbadać minimalny/optymalny poziom mocy i tu liczę na Waszą pomoc.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6394
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Emocje pierwszego razu... ;) Zerknijcie proszę krytycznym okiem

Postautor: radius » czwartek, 1 paź 2015, 17:26

Przeczytałem wystarczająco "wyraźnie", ale skoro piszesz;
freebird pisze:Nie udało mi się ustabilizować poziomu cieczy w wizjerze

to znaczy, że nie bardzo rozumiesz istoty zalania i pracy z mocą pod progiem zalania :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości