Płatki dębowe, kiedy najlepiej dodać

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
maklerstan
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwie 2015, 20:58

Post autor: maklerstan »

Mam pytanie odnośnie nastwów owocowych, kiedy najlepiej dodać płati dębowe.
1.podczas fermentacji
2.podczas destylacji
3.do leżakowania

Zależy mi na tym by destylat był łagodny.
Kiedyś jak robiłem whiskey, dodawałem do leżakowania,
tyle że nie wiem czy nie lepszym sposobem w produkcji owocówek,
nie będzie któraś z pierwszych dwóch opcji.

Doświadczonych w tym temacie proszę o swoje odczucia smakowe.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Płatki dębowe, kiedy najlepiej dodać

Post autor: Lootzek »

Tylko opcja trzecia niestety ;) W przypadku pierwszych dwóch niestety za wiele z dębowych dobrodziejstw do destylatu nie przejdzie. Zresztą sama nazwa procesu - starzenie trunku, sugeruje że pracujemy na finalnym produkcie (wino, whisky, brandy), by nadać mu ostatni szlif.

A jeśli zależy Ci na łagodności, poeksperymentuj czy to z mniejszą ilością dębu, innym jego gatunkiem (amerykański wg mnie daje łagodniejszy efekt niż francuski, do tego podbija słodycz trunku), czy wręcz z innymi gatunkami drewna, np. czereśnia lub śliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”