Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
pith
400
Posty: 409
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 11:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: pith » poniedziałek, 6 lip 2015, 14:11

Witam.
Mam dylemat co do przyszłej żytniówki.
Co da lepsze aromaty - słód (który muszę przygotować) czy ziarno żyta zacierane enzymami?

Czy eksperymentował już ktoś w ten sposób?

Słodowanie byłoby dla mnie okropnie uciążliwe, ale kiedy produkt finalny ma być nieporównywalnie lepszy od zacieranego ziarna to nie będę się zastanawiał i podejmę się tego etapami.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
2000
Posty: 2320
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 6 lip 2015, 15:21

Kol. euphorbia1 robił starkę ze słodu żytniego ze słodowni. Drogi jest.
Te dwa surowce - słód i zatarte enzymami zboże - dadzą różne trunki. Który lepszy? Chyba ze słodu, ale to kwestia gustu ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: gr000by » poniedziałek, 6 lip 2015, 15:52

Żytniówka to będzie zdecydowanie z żyta zatartego enzymami :D. Wychodzi czysty, żytni posmak, przyjemnie słodkawe tło i nuta pieprzowa, charakterystyczna dla żyta też jest wyczuwalna.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: radius » poniedziałek, 6 lip 2015, 16:19

Kilka tygodni temu, zacierałem enzymami ześrutowane żyto na czystą (spirytus żytni) i jedno co mogę powiedzieć - warto :ok: Żytniówka delikatna ze zbożowym tłem na finiszu i o wiele lepsza niż czysta z cukrówki. Takie jest moje subiektywne odczucie i polecam każdemu, kto ma dostęp do żyta, aby spróbował. Wydajność ze zboża co prawda mniejsza, ale coś za coś :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


jpiwek
150
Posty: 197
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: jpiwek » poniedziałek, 6 lip 2015, 16:30

wawaldek11 pisze:Kol. euphorbia1 robił starkę ze słodu żytniego ze słodowni. Drogi jest.


E tam drogi 4zł z kilograma to zaledwie dwa razy tyle co cukier.
http://www.slodowniastrzegom.pl/produkt ... 14-ebc-1kg

Robiłem z tego słodu ale dodawalem do niego na każde 5kg 0,5kg pszenicznego. Zatarłem w sumie 11kg słodu otrzymałem z niego po eliminacji najgorzej pachnących buteleczek ok. 2l super żytniówki, a resztę przeznaczyłem na spirytus. Spokojnie dałoby się wybrać więcej ale w tym roku zbożówek zrobiłem juz nadmiar i zostawiam sobie tylko serce serca a reszta na spirytus. Odbieram po 250ml na zerowym refluxie.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4803
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 6 lip 2015, 18:04

radius pisze:Kilka tygodni temu, zacierałem enzymami ześrutowane żyto na czystą (spirytus żytni) i jedno co mogę powiedzieć - warto

Możesz coś więcej na temat. Jak destylowałeś? I w jaki sposób powstała Żytniówka?

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: radius » poniedziałek, 6 lip 2015, 18:23

lesgo58 pisze:Jak destylowałeś?

Raczej rektyfikowałem :) Pierwszy odpęd na surówkę - całość z odcięciem pierwszych przedgonów.
Rektyfikacja właściwa - Na LM-ie z odcięciem przed- i pogonów z tym, że końcówka serca "łapana" na termometr 25 cm od górnej granicy wypełnienia. Stąd ten ledwo wyczuwalny finisz zbożowy :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: euphorbia1 » poniedziałek, 6 lip 2015, 18:40

Cena dobrego słodu to ponad 9 PLN/kg- żyto. Zrobiłem już trochę mojej "starki"i z paromiesięcznych obserwacji uważam, że smak i cały bukiet zapachowy jest o dwie klasy wielkości lepszy po zatarciu niż po enzymach. Nie jest to moje subiektywne odczucie bo robiłem podwójnie ślepą próbę na znajomych.
Kolejna sprawa to starzenie : kolejne porównanie beczka i balon. Różnica podobnie jak wyżej
In vino feritas

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: radius » poniedziałek, 6 lip 2015, 19:14

Ciekaw jestem, jaka jest różnica smakowa w wódce czystej zrobionej ze spirytusu żytniego uzyskanego z rektyfikacji zacieru - zboże + enzymy, a czystej ze spirytusu uzyskanego z zatartego słodu żytniego?
Ma ktoś taki spirytus, chętnie wymienię próbki :?: :pije:
Co do destylacji alembikowej na starkę, to wiadomo, że smak będzie całkowicie inny.
@ euphorbia1, chętnie wymienił bym się na taką próbkę :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4803
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 6 lip 2015, 19:56

radius pisze:
lesgo58 pisze: z tym, że końcówka serca "łapana" na termometr 25 cm od górnej granicy wypełnienia. Stąd ten ledwo wyczuwalny finisz zbożowy :)

Robiłeś już kiedyś w ten sposób? Bo u mnie gdy robiłem w podobny sposób mimo początkowej pozytywnej akceptacji trunku to jednak po kilku miesiącach uwydatniły się pogony i smak zrobił się mydlany.
Jeszcze jedno - a próbowałeś mieszać serce z surówki z sercem po drugiej rektyfikacji? Bo odnoszę wrażenie, że tutaj można poszukać ducha zbożówki robionej ze spirytusu. Zwłaszcza dla osób które nie mają możliwości starzenia w beczkach.
P.S. Takie małe OT. Wpadła mi w ręce resztka wódki zrobionej jakieś 3 lata temu. Była zrobiona ze spirytusu glukozowego i rozcieńczana oskołą. Po czym potraktowałem ją w myjce ultradźwiękowej. Nie jestem zwolennikiem i smakoszem czystych wódek, ale ta wzbudziła moje największe zdumienie, co może zrobić czas, nawet ze zwykłej czystej wódki przechowywanej tylko w szkle.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: radius » poniedziałek, 6 lip 2015, 20:29

lesgo58 pisze:Robiłeś już kiedyś w ten sposób?

W ten sposób robiłem pierwszy raz, ale mam również spirytus rektyfikowany zgodnie ze sztuką (wg termometru na 10. półce) więc porównam destylaty po jakimś czasie.
lesgo58 pisze: próbowałeś mieszać serce z surówki z sercem po drugiej rektyfikacji?

Nie, surówkę przerektyfikowałem i nie mam już jak wykonać takiej próby :(
Mam jeszcze do przerobienia ok. 20 kilo śruty żytniej, ale teraz mam co innego na głowie :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
pith
400
Posty: 409
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 11:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: pith » wtorek, 7 lip 2015, 06:50

Wniosek, jaki mi się nasuwa to, że warto podejmować zacieranie enzymami a jak się spodoba to ziarno zimą należy słodować.
Tak od siebie dodam, że żyto jest bardzo wdzięczne do słodowania. Robiłem to już kiedyś na dwukilogramowej próbie. Miałem żyto, jęczmień, pszenicę.
Jęczmienia nie udało mi się zesłodować. Spleśniało.
Kiedy jednak dochodzi do mielenia (śrutownika brak) - oj ... tu zaczyna się rozpacz.
Mielenie w ręcznej maszynce to jakiś koszmar.
Dziękuję za podpowiedzi.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: przemu87 » czwartek, 14 sty 2016, 03:33

Witam. Potrzebuje opini bardziej doświadczonych kolegów którzy robili czystą ze zboża. Ciekawi mnie czy są duże różnice w smaku w zależności od gatunku zboża, jeśli tak to jakie są wasze odczucia. Czy ta gra jest wogóle warta świeczki?
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ


michal278
1450
Posty: 1455
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: michal278 » piątek, 15 sty 2016, 10:45

Ja mogę potwierdzić, iż widać różnicę między 96%+ z kukurydzy, żyta czy cukru.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: radius » piątek, 15 sty 2016, 10:50

Ameryki nie odkryłeś... :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT


michal278
1450
Posty: 1455
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: michal278 » piątek, 15 sty 2016, 13:05

No oczywiscie, że nie odkryłem. Ale starałem się odpowiedzieć koledze. Dodam, żyto jest najbardziej ostre, robiłem też z pszenicy, trochę delikatniejsze.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


kwik44
1050
Posty: 1066
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: kwik44 » piątek, 15 sty 2016, 15:34

przemu87 - żyta na czystą nie robiłem (smakoszem "czystej" czystej już od jakiegoś czasu nie jestem), więc trochę gdybam, ale jak będziesz rektyfikował, to posmaku żyta w większości się pozbędziesz. Więc raczej nie ma w takim wypadku wielkiego znaczenia czy słód czy enzymy. Wtedy lepiej użyć enzymów bo są tańsze. Zupełnie inna sytuacja jest jeśli nie rektyfikujesz a destylujesz (2-6x). Wtedy masz dużo bardziej "zanieczyszczony" destylat surowcem i ma znaczenie czym/co zacierasz, wybrałbym słód jeśli miałbym wybór. Ale to na dłuższe starzenie w beczce. Ja sam do beczki zrobiłem "mieszane", aczkolwiek partia słodowa była bardziej aromatyczna. Jeszcze inną opcją jest zacieranie zboża słodem np. żytnim - też można.

Lesgo, jakiś czas temu już, podawał inny sposób na wódkę "zbożową" - zaprawiał spirytus z glukozy małą ilością destylatu zbożowego (potstill) ze środka serca. Tematu nie pamiętam ale szukajka powinna pomóc.

pozdrowienia, kwik44

Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: przemu87 » piątek, 15 sty 2016, 17:31

Ja burbony zacieram enzymami, zrobiłem już kilka zacierów mieszanych (ponad 30 litrów destylatu dojrzewa na dębie) robiłem też jabłkowice i też jest super i dlatego drogą destylatów smakowych zamierzam podążać bo lubie takie smaczki. Napisałem tamten post gdyż nie wszyscy w mojej rodzinie lubują sie w smakówkach, spirytus z cukru wychodzi mi tez elegancki i nikt sie do niego przyczepić nie może. Czytałem jednak że taki spirytus ze zboża jest dużo bardziej apetyczny :D i inny od takiego z cukru, dlatego postanowiłem sobie że zaskoczę smakoszy czystej z rodzinki i siebie czymś jeszcze bardziej wykwintnym :odlot: .Wiadomo są też takie imprezy i okazję że czystą także pijam. A co do poprzedniego mojego posta to chodziło mi bardziej z jakiego zboża jaki w smaku wychodzi spirytus a później wódeczka , czy któras jest np. łagodniejsza, gładsza w smaku itd. . A może po rektyfikacji z pełnym reżimem wg temp. na 10 pólce nie ma żadnej różnicy.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ


tolek_b
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 26 sty 2014, 21:50
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: tolek_b » piątek, 15 sty 2016, 22:25

Ks. Krzysztof Kluk w "Roslin Potrzebnych, Pożytecznych, Wygodnych ..." Tom 3 napisał "Z żyta pospolicie pędzi się gorzałka", o pszenicy natomiast "Gorzałka przednieysza iak z żyta".


michal278
1450
Posty: 1455
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Postautor: michal278 » sobota, 16 sty 2016, 09:25

To jeszcze raz. Spirytus najdelikatniejszy - owoce, potem kukurydza na równi z pszenicą, na koniec żyto.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości