Wino z żyta jest czarne
Witam.
Na początku stycznia nastawiłem wino z żyta, które uprzednio wypłukałem. 5 kg żyta, 5 kg cukru, trochę kwasku cytrynowego, woda (ok. 20 l), drożdże i pożywka. Początkowo wszystko było dobrze.. Pod koniec fermentacji chciałem sprawdzić jaki będzie mniej więcej smak i okazało się że musiałem dodać 2 kg cukru, ponieważ było mało słodkie (tak więc łącznie było 7 kg cukru). Gdy fermentacja się zakończyła zlałem wino i żyto wyrzuciłem, odstawiłem do klarowania. Po mniej więcej 2 tygodniach zauważyłem, że wino zrobiło się czarne.. Poczytałem trochę o tym i podobno działa dodanie kwasku cytrynowego w proporcji 1 g/10 l.. Tak więc zrobiłem, ale nie pomogło..
Moje pytanie więc brzmi:
co mam dalej robić z moimi ok. 20 litrami czarne cieczy - 'wina z żyta'?
Na początku stycznia nastawiłem wino z żyta, które uprzednio wypłukałem. 5 kg żyta, 5 kg cukru, trochę kwasku cytrynowego, woda (ok. 20 l), drożdże i pożywka. Początkowo wszystko było dobrze.. Pod koniec fermentacji chciałem sprawdzić jaki będzie mniej więcej smak i okazało się że musiałem dodać 2 kg cukru, ponieważ było mało słodkie (tak więc łącznie było 7 kg cukru). Gdy fermentacja się zakończyła zlałem wino i żyto wyrzuciłem, odstawiłem do klarowania. Po mniej więcej 2 tygodniach zauważyłem, że wino zrobiło się czarne.. Poczytałem trochę o tym i podobno działa dodanie kwasku cytrynowego w proporcji 1 g/10 l.. Tak więc zrobiłem, ale nie pomogło..
Moje pytanie więc brzmi:
co mam dalej robić z moimi ok. 20 litrami czarne cieczy - 'wina z żyta'?
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 mar 2015, 21:07 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z żyta jest czarne
Czarne, czy ciemne jest to wino Bo mi w tamtym roku zrobiło się ciemne, tzn. w balonie wyglądało na takie, ale w kieliszku zmiana barwy była mało zauważalna. Niestety, z 20 l zachowałem 5 butelek kolor jasnobursztynowy ( od słodzenia karmelem) reszta na rurki poszła, bo zrobiło się "dziwne" w smaku. Prawdopodobnie wystąpiło u Ciebie jakieś zakażenie lub z ciemniało z w kontakcie z powietrzem.
andrzejko90
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 13 paź 2011, 07:32
- Krótko o sobie: jestem emerytowanym górnikiem elektrykiem
- Ulubiony Alkohol: krupnik
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Sląsk
- Podziękował: 6 razy
Re: Wino z żyta jest czarne
Witam. Trochę odświeżę temat żeby forum nie zaśmiecać.
Mam podobny problem z winem z żyta, tylko że moje wprost przeciwnie, jest za jasne. Chciałbym je trochę zabarwić żeby nabrało koloru. Nie chcę dodawać karmelu, chyba że w ostateczności. Macie jakieś pomysły na uszlachetnienie barwy trunku bez ingerencji w zmianę smaku?
Dziękuję z góry za podpowiedzi.
Mam podobny problem z winem z żyta, tylko że moje wprost przeciwnie, jest za jasne. Chciałbym je trochę zabarwić żeby nabrało koloru. Nie chcę dodawać karmelu, chyba że w ostateczności. Macie jakieś pomysły na uszlachetnienie barwy trunku bez ingerencji w zmianę smaku?
Dziękuję z góry za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 lut 2016, 09:35 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spacje stosujemy po znakach interpunkcyjnych, nie przed.
Powód: Spacje stosujemy po znakach interpunkcyjnych, nie przed.
W winie prawda, w piwie siła, a w wodzie bakterie .
-
- Posty: 29
- Rejestracja: czwartek, 23 lut 2012, 14:33
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 13 paź 2011, 07:32
- Krótko o sobie: jestem emerytowanym górnikiem elektrykiem
- Ulubiony Alkohol: krupnik
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Sląsk
- Podziękował: 6 razy
Re: Wino z żyta jest czarne
Dzięki siwy. Dobry pomysł z tą aronią. Akurat przeprowadzam w domu kuchenne rewolucje bo mojej małżonce przyszła ochota na wymianę mebli i całego AGD. Przypadkowo odkryłem w lodówce mrożone leśne jagody i przy następnym zlewaniu mam zamiar dodać z pół kilo do baniaka. Myślę że wyjdzie z tego coś fajnego w smaku i kolorze.
Ostatnio zmieniony środa, 17 lut 2016, 14:29 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przed kropką nie stawiamy spacji!
Powód: przed kropką nie stawiamy spacji!
W winie prawda, w piwie siła, a w wodzie bakterie .