Risto77

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: risto77 »

Witam wszystkich.
Od pewnego czasu produkuję to i owo...
Początkowo zacząłem na pożyczonym sprzęcie z zrobionym całkowicie z nierdzewki i kolumnie wys.100cm bez wypełnienia + deflegmatory szklane x2 + dość wydajna chłodnica. Max jaki udało mi się osiągnąć to 86% po 2 krotnej retyfikacji.
Wtedy zacząłem moje poszukiwania i kupiłem destylator na kegu 50 z kolumną miedzianą fi 42mm także bez wypełnienia za to z taboretem gazowym, 2x deflegmator, chłodnica szklana i gąsior 54l.
Całość kupiłem za 300PLN. Żałuję do dziś :hmm: Tutaj max wynik to 84%

Nadszedł kres moim męczarniom. Zdecydowałem się na zakup destylatora z prawdziwego zdarzenia:
- keg 50 w otulinie z gumy
- grzałki el.
- kolumna z nierdzewki 120 cm fi 70mm
- wypełnienie pryzmatyczne + pryzmatyczne miedziane jako filtr katalityczny
- głowica abratek
- 2 pomiary temp

Mam zamiar, w końcu osiągnąć wynik godny tego forum :respect:
Jak już go osiągnę, to wtedy mogę zrobić z nim " wszystko ":
- cytrysówkę
- whiskey
- miętówkę
itd, itp

Przyjmuję na klatę wszelką krytykę i nie obrażam się za niewybredne komentarze :)
Tak więc do dzieła Forumowicze...
promocja

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Risto77

Post autor: aronia »

Kupiłeś już? Przemyślałeś kwestię ogrzewania(gaz/grzałki, jaka moc)? Obniżony odbiór?

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

Przemyślane częściowo.
Ogrzewanie na pewno elektryczne. Początkowo nad OVM myślałem, ale w tej cenie wolałem większą średnicę kolumny.
Doszły mnie głosy, że keg taki gumowany może śmierdzieć przy gotowaniu. Prawda to?
Proszę o rzeczową odpowiedź. Jeśli ktoś nie posiada lub nie posiadał takiego to niech nie gdyba.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Risto77

Post autor: aronia »

Jak będziesz gazem ogrzewał to może i śmierdzieć jak będziesz "palił gumę", ale przy elektrycznym ogrzewaniu nic nie czułem.
Do takiej średnicy najlepsza byłaby grzałka potrójna: 3x1,5 lub 3x2kW i w takim wypadku podpięcie pod różne fazy. Sprzedawce poproś o dospawanie nypla w odpowiednim miejscu, gdybyś jednak zmienił zdanie co do obniżonego odbioru - później resztę sam dasz już radę założyć.

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

Gazem na gumowym kegu ? To przecie samobójstwo. Nypel jet w planach. Poważnie zastanawiam się nad wziernikiem bo nie do końca rozumiem jak prawidłowo wystabilizować kolumnę bez niego.

MikeB
150
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Risto77

Post autor: MikeB »

Mi daaaawno temu przy gumiaku zwęgliła sie od ciepła przy grzałce otulina i śmierdziało przez kilka kolejny procesów. Wycięcie spłachetka gumy przy grzałkach pomogło. Obierałem kega według instrukcji na forum.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Risto77

Post autor: PETER29 »

risto77 pisze: Poważnie zastanawiam się nad wziernikiem bo nie do końca rozumiem jak prawidłowo wystabilizować kolumnę bez niego.
Wziernik raczej nie pomoże w stabilizacji, zobaczysz tylko jak kolumna będzie się zalewać, choć na początku pomaga i to znacznie. Później jak opanujesz co i jak wykorzystasz jako telewizor :D
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

Koledzy i Koleżanki, jutro sądny dzień - odbiór abratka.
Przebieram nogami z niecierpliwością jak Arab na kursie pilotażu.
W sobotę pierwsza próba. Zacier ze starych kompotów i dżemów.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Risto77

Post autor: PETER29 »

. Zacier ze starych kompotów i dżemów.[/quote]
CZy coś tam zacierałeś? Wiem że się czepiam ale jak nie zaczniesz od początku posługiwać się właściwym określeniem to zostanie już tak na wieki. Zrobiłeś NASTAW nie żaden zacier. Trzymamy kciuki za pierwszy raz. :piwo:
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

A to różnica: zacier i nastaw ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Risto77

Post autor: gr000by »

Na zacier musisz zatrzeć zboże słodem lub enzymami i dopiero dodajesz drożdży, a nastaw robisz poprzez wymieszanie wody, owoców, cukru i ew. innych dodatków i potem dodajesz drożdży.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

Aaa, teraz wszystko jasne.
Wczoraj odbyła się próba generalna ;-) Nakapało 4,8litra "eliksiru". Jestem w szoku w jakiej żyłem nieświadomości.
Sprzęt bardzo prosty w obsłudze. Grzałki tak dobrane, że nie trzeba regulatora.
Wrzuciłbym fotkę całej aparatury ale forum nie obsługuje dużego rozmiaru.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Risto77

Post autor: PETER29 »

Jak Tobie odpowiada to i My gratulujemy eliksiru. PS. zdjęcia możesz zmniejszyć nawet w PAINT.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

Posta to jeszcze napiszę ale zdjęć nie przerobię bo nie umiem :help:
Wkleję linka z ogłoszeniem:
http://allegro.pl/aabratek-160-destylat ... 23654.html

Tylko wymiary inne, takie jak pisałem na początku.
Jak ktoś jeszcze się nie zdecydował, to z dziką satysfakcją mogę polecić P. Adama z Łomży. Służy dobrą radą właściwie o każdej porze ;) Cierpliwości w człowieku co nie miara. Odpowiada na wszystkie nurtujące pytania, nawet te na które odpowiedzi są oczywiste.
Sprzęcik naprawdę godny uwagi i wart swojej ceny. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko korka do ponownego zalania kega.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Risto77

Post autor: lesgo58 »

No to my też się cieszymy...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

MikeB
150
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Risto77

Post autor: MikeB »

Przesiadłes się z piechoty na rower. Jak dokupisz kilka rzeczy wbrew zaleceniom guru z łomży to wsiądziesz do samochodu i dopiero zobaczysz co się da uzyskać. Bo na razie to kolumnę bedziesz obsługiwał na stoper i markera.

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

Np. jakich ?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Risto77

Post autor: Lootzek »

A co powinien wg Ciebie dokupić żeby się przesiąść do rzeczonego samochodu? Bo z opisu wynika że w zasadzie wszystko co potrzebne żeby przeprowadzić prawidłowo koncert ma..
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Risto77

Post autor: gr000by »

Dołożyłbym przynajmniej OVM i prosty przepływomierz. Dopiero potem pomyślałbym o buforze, żeby przyspieszyć odbiór końcówki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Risto77

Post autor: Lootzek »

Oczywiście, są to dodatki które wydajność kolumny, poprawiają jakość, ale niezbędne nie są żeby uzyskać przyzwoity spirytus, prawda? :)




A tak zupełnie prywatnie, dla mnie, czy kolumna 120 cm, taka jak u Risto77 wystarczy na OVM? Czy przy przy wypełnieniu sprężynkami te 100 cm wypełnienia poniżej odejścia par wystarczy? Pytam, bo spawacz już na samym finiszu spierniczył mi kolumnę i chyba muszę zacząć budować cały dół poniżej głowicy od początku. :/

MikeB
150
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Risto77

Post autor: MikeB »

Brakuje jescze np regulatora mocy, VMu, czy OVMu. 100cm na OVM przy sprężynkach wystarczy ale czy tych 20 czy 30 nie stracisz na katalizator?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Risto77

Post autor: gr000by »

Osobiście stosowałem nieco ponad 80cm sprężynek KO pod OVMem i wyniki były bardzo zadowalające. Po dodaniu bufora przybyło około 15cm sprężynek KO pod OVMem i wyniki jeszcze bardziej się poprawiły.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

Ale co można poprawić w czystym pachnącym 96% spirytusie?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Risto77

Post autor: gr000by »

Żeby nie pachniał w ogóle.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

Alkoholem zawsze będzie pachnial nie mylić ze smrodem bimbru.

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Risto77

Post autor: jpiwek »

Niech Kolega weźmie udział w wymianie próbek lub podjedzie na jakieś lokalne spotkanie i wtedy zobaczy o co chodzi z bezwonnym spirytusem. Mój sąsiad miał to samo. Najpierw miał odstojniki i kane na mleko i mówił, że jest dobre i wszytskim smakuje. Przesiadka z odstojników na palce i rewelacja, nie wiedział że tak się da w domu. Teraz to wszytskich pozamiata. No lepiej nie mogło już być... aż napił się mojego.

Autor tematu
risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77

Post autor: risto77 »

gr000by pisze:Dołożyłbym przynajmniej OVM i prosty przepływomierz. Dopiero potem pomyślałbym o buforze, żeby przyspieszyć odbiór końcówki.
OK ale co to ma do smaku i zapachu ? Przecież wystarczy puścić 2x i będzie rewelka.
Na pewno nie pomoże w tym OVM czy regulator.
jpiwek pisze:Niech Kolega weźmie udział w wymianie próbek lub podjedzie na jakieś lokalne spotkanie i wtedy zobaczy o co chodzi z bezwonnym spirytusem.
Są takie spotkania ? Chętnie spróbuję czegoś co może mnie zaskoczyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”