Lista zakupów:
- żelatyna spożywcza (taka jak do karpia, więc w ferworze przedświątecznych przygotowań możemy podwędzić trochę z kuchni)
- ocet (10%)
Ze spożywczego udajemy się teraz do budowlanego i kupujemy szkło wodne. Jak najmniejsze opakowanie, bo potrzebujemy tylko kilkunastu mililitrów.

Z akcesoriów przyda się nam:
- waga
- menzurka/ cylinder miarowy/ miarka do mąki
- łyżka lub- jeżeli ktoś dysponuje- mieszadełko magnetyczne
- naczynie: słoik, kolba, zlewka, kubek, słowem cokolwiek, w czym możemy wygodnie połączyć składniki
- pipeta lub strzykawka
Przygotowanie:
Rozpuszczamy 5g żelatny w 50ml ciepłej wody. Ciepłej, ale nie wrzątku, bo żelatyna nie będzie działać.
Pierwszą saszetkę naszego domowego środka klarującego mamy z głowy. Czas na drugą, czyli zol krzemionkowy. Sugeruję pośpiech, bo żelatyna właśnie zaczęła nam tężeć. Do nowego słoika wlewamy:
- 40ml wody
- 40ml szkła wodnego

Mieszamy (lub ustawiamy na mieszadełku magnetycznym) i czekamy na pełne rozmieszanie. Do osobnego pojemniczka odmierzamy 30ml octu i nabieramy część porcji strzykawką lub pipetą. Po kropli dodajemy ocet do mieszaniny szkła wodnego i wody. Cały czas mieszamy. Przy ostatnich kroplach z porcji należy uważnie obserwować, czy nie wytrąca się wspomniana galareta- jeżeli pojawią się białe "kłaczki" dodawanie octu możemy przerwać.

Jeżeli przegapimy moment i kłaczków będzie dużo- można dodać trochę wody. Jeżeli nie będziemy mieszać lub dodamy całość na raz, to zamiast zolu krzemionkowego otrzymamy zwartą galaretę, a nie o to nam chodzi.

Jeżeli nasz ocet jest słabszy (bo to np. stara, zwietrzała butelka) może się okazać, że octu potrzeba trochę więcej niż 30ml. Wtedy wkraplamy aż zobaczymy pierwszego "kłaczka" i przerywamy.
Użycie:
Klarujemy wyłącznie nastawy, które zakończył pracę. Dolanie środka klarującego do pracującego nastawu nie ma sensu, nie zadziała. Po upewnieniu się, że życie w fermentorze zamarło odgazowujemy całość łychą lub mieszadłem i dodajemy nasz roztwór żelatyny. Mocno mieszamy, zostawiamy na kilka minut. Piany będzie sporo, tym więcej, im bardziej świeży nastaw.

Po kilku minutach dodajemy zol krzemionkowy, mieszamy i zostawiamy na 24h. Klarowanie zacznie się już po kilkudziesięciu minutach, pełny efekt po dobie. Oczywiście proporcje są skalowalne, więc większe nastawy= więcej środka. W/w ilości sprawdzają się do 40l.