Nastaw z dzikiej róży

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
1KOO
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:

Post autor: 1KOO »

Witam. Mam zamiar zrobić destylat z dzikiej róży i wpadł mi do głowy taki pomysł. Nie wiem czy dobry więc zapytam się fachowców, a mianowicie :

- owoce dzikiej róży obrać z ogonków i resztek kwiatów,
- zamrozić na dzień bądź dwa,
- umyć,
- zmiksować,
- zalać wodą,
- zagotować i wystudzić,
- zostawić na około 7 dni,
- przefiltrować,
- dodać cukru,
- po dwóch dniach dodać drożdży.

Co o tym myślicie ? Proszę o jakieś podpowiedzi bądź jakieś inne przepisy, mam nadzieje że w razie błędów fachowcy mnie poprawią :)
promocja

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży !

Post autor: aronia »

Co do początku to poszukaj w przepisie na wino z DR jak ją należy przygotować(nie mówię, że jest źle, bo sam się nie orientowałem). Od 5 pauzy do końca uprościłbym procedurę: dodać wody i cukru według upodobania/przepisu zachowując rozsądek z Blg i stosunkiem ilość owoców/ilość cukru, aby otrzymać aromatyczny trunek, a nie cukrówkę z minimalnym dodatkiem DR. Jak już wszystko dodasz i wymieszasz to dodaj drożdże.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży !

Post autor: ramzol »

Na pewno pomiń miksowanie, DR ma w środku pełno małych pestek. Wino z DR jest bardzo dobre i zdrowe. Czy destylat będzie dobrym rozwiązaniem??
Ja bym zrobił nalewkę albo wino. Destylat bym odpuścił.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

saikei
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 12:29
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z dzikiej róży !

Post autor: saikei »

Zrób wino z dzikiej rózy wg przepisu , potem zrób drugi nastaw (drugi wychodzi jeszcze lepszy niż pierwszy) możesz nastawić trzeci raz i dopiero go przepędzić. Nie będzie to żadna oszczędnośc , poprostu z dziką róża tak się postępuje. Owocu nie miksuj oraz nie wybieraj pestek, owoc przemroz. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży !

Post autor: Emiel Regis »

Z dzikiej róży najlepiej wino lub miód, a dopiero później na tych samych owocach nastaw.
Jeśli zrobisz nastaw od razu, wtedy wyjdzie bardzo aromatyczny, jak perfumy. Bawię się czasami w takie zestawy- kwiaty, owoce i dzika róża.
Nazywam to 'kropelki do kawy' i używam w ten sposób- łyżeczka do gorącej kawy, aromaty przyprawiają o zawrót głowy. Na pierwszym forumowym zlocie w godzinie porannej kawy zawsze musiałem mieć flakonik pod pachą, Koledzy nie odpuszczali :D
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży !

Post autor: Pretender »

Nie miksować i nie gotować!! W żadnym wypadku. Pierwsze posty w mega długim wątku na wino.org, kieruj się nimi. Destylat z DR wychodzi bardzo aromatyczny, nie sposób go pomylić z innym.
Cukier w kilku partiach, ja nastawiałem na Tokayach z Biowinu, dociągnęly do 17%. Tak tak saikei radzi. Zgadzam się z Emielem, czy to wino, nalewka czy destylat, aromat jest obłedny ;)

Autor tematu
1KOO
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Nastaw z dzikiej róży !

Post autor: 1KOO »

No to pięknie, dzięki koledzy za radę, w takim razie nie będę ani miksował, ani gotował :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: radius »

Emiel Regis pisze:Na pierwszym forumowym zlocie w godzinie porannej kawy zawsze musiałem mieć flakonik pod pachą, Koledzy nie odpuszczali :D
Potwierdzam :ok: Mam jeszcze trochę tych kropelek do kawy i rzeczywiście, kawa smakuje i pachnie zarąbiście :) Kiedy następna produkcja :?:
Ja po niedzieli będę nastawiał dziką różę na Żenichę, owocki już się mrożą i się pysk mi śmieje na myśl o efekcie końcowym :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: Emiel Regis »

radius pisze:Kiedy następna produkcja :?:
Coś tam się mi już maceruje zalane spirytusem z kwiatów czarnego bzu, ale brakuje mi jeszcze świeżej, tegorocznej dzikiej róży. Jestem już po rozmowie z kolegą elofura i wygląda na to, że moje owoce będą zrywana w ten weekend.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
1KOO
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: 1KOO »

2,5 kg owoców zalałem 8 litrami wody w tym 3 kg cukru i 10 gr pożywki. Drożdże dodam za dwa dni bo jak na razie są w słoiczku z cukrem.

Autor tematu
1KOO
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: 1KOO »

Dzika róża już leżakuje 5 dzień, lekko piana się zrobiła i tak sobie myślę ile to jeszcze zostawić by jak najwięcej soku puściło i czy nie było by dobrze lekko blenderem potraktować DR ?
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: Emiel Regis »

Dostałeś już kilka postów wyżej odpowiedź. Po co ponawiasz pytanie??
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
1KOO
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: 1KOO »

Chciałem wiedzieć czy przygotowanie drugiego razu przebiega na takich samych zasadach jak pierwsze :)

Autor tematu
1KOO
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 12:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: 1KOO »

Przecedziłem i wlałem do balonu, dodałem jeszcze 0,5 kg cukru. Wino ma kolor żółty lekko zabarwiony na kolor pomarańczowy.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: Pretender »

Tak samo. Żadnego blendera.

rmskupaut
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 26 lip 2014, 15:20
Podziękował: 3 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: rmskupaut »

Witam wszystkich psotników.Właśnie skończyłe pracę na rurkach - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Od początku.

Róża zebrana 29 września - wiaderko 10litrów po oczyszczeniu trafiło na tydzień do zamrażalnika.
Następnie do gąsiora + 28l wody + 3.5kg cukru + bayanus (dawka na 25l ).Jak zaczynało słabiej pykac z rurki to dodawałem 1,5 kg cukru (2 lub 3 razy).Dziś puściłem na rurki.Keg 50l, dwie grzałki 2000W , 70 cm deflegmator fi 28 (3 zmywaki + mix sprężynek i pociętej rurki fi 6 do pełna. Niebo w gębie. Gotowane 2 razy. :ok:
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: sargas »

Widzę, że temat troche zamarł.
Kupiłem okazyjnie 30kg DR wysokiej jakości.
Zawsze było mi szkoda tego pysznego winka ale w tym roku postanowiłem zrobić destylat który jak widzę na pewno będzie wyborny.
Podzieliłem to na 2 partie po 15KG. Jedna nadal leży w zamrażalniku drugą po przemrożeniu dałem na maszynkę do mięsa na najgrubszym sitku.
Całość zalana letnią wodą z cukrem trafiła do beczki.
Aktualnie jestem na etapie fermentacji pierwszej partii. Przepis na wino klasyczny jednak robiąc nastaw pod destylat występuje kilka różnic.
Oczywiście drożdże szlachetne winne cukier w dwóch partiach tak samo pożywka. Wyrobienie cukru to max 3 tygodnie więc ja swój nastaw trzymam w beczce max miesiąc i przystępuje do destylacji. Liczę, że pestki opadły na dno jeżeli nie będę starał się odcedzić je na maxa i razem z masą owocową będę destylował w swoim alembiku. Czy dwa razy nad tym się jeszcze zastanowię.
Pytanie jest następujące. Czy ktokolwiek z kolegów poddawał starzeniu taki destylat w beczce dębowej ? Ja ze swojej strony winko z DR leżakowałem w 15L beczce smak ulega zmianie diametralnie.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: Psotnik84 »

Witam. Czy od tamtego czasu zrobił ktoś jeszcze destylat z dzikiej róży? Chciałby się pochwalić rezultatem.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Nastaw z dzikiej róży

Post autor: patrzal »

Robiłem odzysk z mieszanki win: dzika róża, dereń i chyba czeremcha. Specyficzny posmak, mi nie podeszło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”