syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: krzys59 »

Mam taki problem, muszę dodać cukru do nastawu, ale potrzebny mi jest syrop, niestety muszę maksymalnie zagęścić syrop, ograniczyć objętość.
Jaka jest wystarczająca najmniejsza ilość wody do rozpuszczenia 1 kg cukru? Może ktoś to wie? Czy wystarczy 0,5 l wody na 1 kg cukru?

Zarkan
30
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 12 lis 2013, 21:18
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: Zarkan »

Syrop cukrowy robi się właśnie z 1kg cukru na 0,5 l wody. I to jest maksymalne chyba stężenie :).

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: aronia »

Według krzywej rozpuszczalności dostępnej tutaj: http://www.scholaris.pl/resources/run/id/65858 w 1kg wody w 20 stopniach możesz rozpuścić 2kg cukru czyli według tego powinno Ci się udać, ale pierwsze rozpuść w ciepłej/gorącej wodzie, bo rozpuszczanie może długo potrwać.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: Pretender »

W takim przypadku rozpuść cukier w nastawie. Spuść troszkę, delikatnie podgrzej i rozpuść cukier. Jak ostygnie dodaj do fermentora.

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: krzys59 »

Kurcze, znowu dałem plamę, takie oczywiste rozwiązanie. Dzięki

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: michal278 »

Można zwiększyć ilość rozpuszczonego cukru w wodzie, by był nadal płynny, poprzez zakwaszenie go.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Autor tematu
krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: krzys59 »

w 2 l wody rozpuściłem 3 kg cukru, oczywiście woda była gorąca, po wystudzeniu wyszedł lepki, dość gęsty syrop, myślę, że jeszcze trochę cukru by dało się wcisnąć, ale raczej niewiele.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: gr000by »

W 1l wody powinieneś na gorąco rozpuścić 3kg cukru, jak nie więcej, lecz taki syrop po ochłodzeniu zacznie krystalizować.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: michal278 »

Jak się doda kwasku cytr. to nie będzie krystalizował.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: ramzol »

Pszczelarze też zalecają dodanie kwasku do syropu cukrowego. @michał278 wyżej napisał dlaczego.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

jopi
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 2 maja 2012, 00:12
Re: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?

Post autor: jopi »

Cukier w obecności niecukrów rozpuszcza się lepiej. Tak mówili przynajmniej na cukrownictwie :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”