Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
https://www.youtube.com/watch?v=zOpDo4rEaqw
A co się dziwisz?ziemba12345 pisze:To nie wina moich kubków dziadki, destylat jest słodki.
https://www.youtube.com/watch?v=zOpDo4rEaqw
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ja dopiero zaczynam. 50kg plus Turbo Fruit. Beczka miała być na urodziny ale będzie trochę wcześniej Co z tego wyjdzie? Czas pokaże. Psociłem koledze winko z jabłek z domieszką truskawki i serduszko było cudne. Smak super a aromat? Achhhhh.... Miejmy nadzieję, że tym razem będzie jeszcze lepiej.
Ja dopiero zaczynam. 50kg plus Turbo Fruit. Beczka miała być na urodziny ale będzie trochę wcześniej Co z tego wyjdzie? Czas pokaże. Psociłem koledze winko z jabłek z domieszką truskawki i serduszko było cudne. Smak super a aromat? Achhhhh.... Miejmy nadzieję, że tym razem będzie jeszcze lepiej.
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Destylat nie był mój, a tylko go próbowałem. Po ułożeniu napewno byłby miodzio ale kolega pewnie już go wypił, nie wiem. Cukru dodałem 10kg, drożdży jeszcze nie wrzucałem więc słucham propozycji? Dać zwykłe do wina i czekać? One strasznie długo robią ale ja mam czas
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
@lis098
Drożdże daj spokojnie te co masz. TurboFruit są drożdżami jak najbardziej do owocówek. Na początek jak znalazł. Później będziesz kombinował z innymi drożdżami - już specjalnie dedykowanymi.
Drożdże daj spokojnie te co masz. TurboFruit są drożdżami jak najbardziej do owocówek. Na początek jak znalazł. Później będziesz kombinował z innymi drożdżami - już specjalnie dedykowanymi.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ja bym dał drożdże do cydru lub do wina. Na spokojnie w dwa miesiące by to przerobiły. Wychodzę z założenia, że im wolniej tym lepiej. Ale każdy ma swoje zdanie. Jabłka same w sobie są mało aromatyczne. Jak dodasz dużo cukru to jeszcze szybciej aromat ucieknie. Ale znowu jak go nie dodasz to szkoda czekać i gotować dla takiej ilości.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ja, na przyszłość, polecam ci drożdże Estelle. Do nastawów owocowych to jedne z najlepszych drożdży.
http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... ch/estelle
http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... ch/estelle
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
@radius bądź pewien, że na pewno skorzystam. A teraz wracając na sam początek tego tematu (nie będę tu cytować bo nie umiem he), gr000by pisał, że drożdże turbo "wydmuchaja" cały aromat z jabłek to raz, dwa, że paczka to za dużo (a niby na opakowaniu zawsze na 24l +-). Ja nigdy nie wrzucam całej. Gdy kupuje Megapaka to nie mam go na 100l tylko 5x100 i też dają radę. I nie ma przy tym takiego smrodu. Fruitow zadam połowę, postoi tydzień dłużej nic się nie stanie. I jeszcze jedno. Klarować czy na płaszczu?
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Właśnie zakończyłem odwirowywanie soku. Blg odfiltrowanego wynosi 12. I tu pojawia się pytanie: czy, a jeśli tak to ile dodać cukru. Oczywiście temat przejrzałem od pierwszej strony, ale rozbieżności w tej materii są spore (od zera do 1kg/10l soku). Czy doświadczeni koledzy zechcą podzielić się konstruktywnymi uwagami?
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ostatnoi dużo czytałem na temat destylatów owocowych, ze względu na ten mój słodki destylat jabłkowy, i wszędzie piszą, że dodatek 1kg cukru na 10kg owoców jest dopuszczalny i nie robi widocznej różnicy w smaku i zapachu. Ja sam tak robię i nie narzekam. Myślę, że jest to optymalny wybór między jakością a wydajnością. Najwięcej info znalazłem o śliwowicy, ale i o calvadosie troche poczytałem. Ogólnie, wszystkie ważne informacje zamieszczone są na forum. Podczas fermentacji jak najczęściej zatapiać czape. Przynajmniej 2 razy dziennie. Jabłka nalezy rozdrobnić, bo najwięcej aromatu daje skórka a nie środek. Im dłuższa i wolniejsza fermantacja, tym bardziej aromatyczny powinien wyjść trunek. Optymalna tem. fermentacji to 15-18C. Najlepie, żeby nastaw postał po skończeniu pracy jeszcze kilka miesięcy. Wpływa to podobno na aromat. Pisał o tym wszystkim chyba Emiel. Podczas destylacji powinno odbierać się destylat max o mocy 75%. Jak leci mocniejszy, to znaczy że za bardzo go oczyszczamy z aromatów. To tak w skrócie co sobie wyczytałem Ale w temacie śliwowica i calvados to wszystko jest opisane.
Nie chcę zapeszać, ale calvados który zlałem właśnie do beczek będzie chyba moim najlepszym trunkiem. Robiłem go tak jak Emiel mi radził, czyli jak cydr. I myślę, że to jest to Dobrzę, że dużo go wyszło
Nie chcę zapeszać, ale calvados który zlałem właśnie do beczek będzie chyba moim najlepszym trunkiem. Robiłem go tak jak Emiel mi radził, czyli jak cydr. I myślę, że to jest to Dobrzę, że dużo go wyszło
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Czy lepszy to rzecz względna i rzecz gustu. Teoretycznie możesz tak zrobić. Wtedy kolumna zamienia Ci się w coś a'la pot-still. Przedgony do momentu do którego będzie ci pasować odbierz na uruchomionym deflegmatorze, a gon właściwy na "odciętym". Zrób próbę i porównaj. Później wybór będzie należeć tylko do Ciebie.scrabie pisze:Czy to oznacza, że w moim cm powinienem zakręcić spiralę, która jest na szczycie kolumny? Bo Kiedy ją odkręcam leci powyżej 90 %. Czy wtedy uzyskam lepszy aromat?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Liczyliście kiedyś wydajność podczas procesu? Nie wiem, ale na szybko policzyłem, że z 20L soku jabłkowego(10g cukru/100ml) i 1 kg cukru mogę otrzymać ok. 1,44L 50% urobku po jednym pędzeniu. Mam obawy przed dodaniem kolejnego kilograma cukru.
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
To zrób tak jak ja. Kup tone jabłek, oddaj do wyciśnięcia i fermentuj powstały sok. Wyjdzie Ci z tego ze 400l soku więc już bedzie co gotowac
Pozatym, owocówki mają to do siebie, że muszą dojrzeć. Picie ich po tygodniu od destylacji to nieporozumienie.
Pozatym, owocówki mają to do siebie, że muszą dojrzeć. Picie ich po tygodniu od destylacji to nieporozumienie.
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Pretender, tak ogólnie napisałem bo nie pamiętam ile wychodzi tego soku. Coś mi się kojarzy 2,5kg»1l Ale nie jestem pewny. Ja kupuje jabłka odrazu z opcją wyciśnięcia. Cena zależy od okresu i ilości jabłek danego roku i wacha się w granicach 1,5-2zł za litr. Przy większych ilościach 500l+ zawsze dostaje ze 20-40l w gratisie. Dzisiaj zamawiam jutro mam gotowe. Tylko swoje pojemniki musze zastawić. I możesz sobie wybrać czy jabłka kwaśe, słodkie czy mieszane. Ja biorę większość słodkich.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
To powiem Ci, że drogo wychodzi taki sposób pozyskania soku. Nie wiem jakie w tym roku beda ceny, z zeszłego nie pamiętam, ale dwa lata temu płaciłem 16gr za przemysłówkę. Wydajność nieco poniżej 60%. Do tego własna praca. Ale cenowo dużo korzystniej. Ostatnio wyciskałem na małej prasie 10l, w tym roku będzie wreszcie swoja, 30l.
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Odgrzeję trochę temat...
Nastawiłem cydr na calvados:
- 10l soku 100% z Biedry,
- zmiksowane 10kg dobrych, (chyba) polskich jabłek - nie znam rasy, ale nie sztuczne z importu,
zielono - zółto - czerwone, soczyste, chrupiące, takie typowe polskie jabłka. Cena 1.19 w pobliskim
polskim markecie (są jeszcze takie ), Przepuściłem przez sokowirówkę i sok oraz wytłoki dałem
do fermentacji,
- 1kg glukozy,
- drożdże do cydru.
Destylowałem na potstilu, ale rura była zasypana sprężynkami - średnica rury 40mm, długość
zasypu 120cm więc urobek był z pewnością częściowo oczyszczony, nie ja na puste rurze.
Grzałem z umiarkowaną mocą, kapało na okolo 400-500ml/h.
Początkowo odebrałem 3x po 50ml z setki, żeby wyczuć ew. różnice. Były - czuć było różne
zapachy przedgonu. Nie tak nieprzyjemne jak przy rektyfikacji, ale podobne.
Potem odbierałem już serce sprawdzając stężenie i niuchając zapachy aż do około 30%,
resztkę do <> 20% zebrałem osobno do oczyszczenia na spirytus...
W efekcie "serce" ma około 40% (skorygowałem niewielką ilością wody), wyczuwalny zapach jabłek -
nie jak szampon "zielone jabłuszko" ale jednoznaczny i co najlepsze smak gotowy do picia
Jak na razie wydaje mi się, że nie wymaga drugiej destylacji... Pewnie wypełnienie ze sprężynek...
Początkowo moim zamiarem było dzielenie od pewnego momentu serca w małe flaszki żeby
odłożyć te nieprzyjemnie pachnące z końca i tak robiłem - zbierałem setkę, niuchałem, smakowałem
robiłem "hmm" i siup do butelki z sercem Po prostu pojawiało się coraz więcej aromatów,
które w żaden sposób nie było nieprzyjemne, wprost przeciwnie. Podobnie smak - coraz bardziej
było czuć wodę, ale nie zanieczyszczoną czymś tylko po prostu coraz słabszy alkohol...
Bardzo przyjemne zaskoczenie...
Reasumując - jak na razie najciekawszy efekt destylacji, niech sobie postoi, można ew. drugi raz
puścić za jakiś czas, albo i nie...
Chyba muszę pomyśleć o większym zbiorniki z grubym dnem i mieszadłem, żeby całą pulpę mieszać.
PWL
Nastawiłem cydr na calvados:
- 10l soku 100% z Biedry,
- zmiksowane 10kg dobrych, (chyba) polskich jabłek - nie znam rasy, ale nie sztuczne z importu,
zielono - zółto - czerwone, soczyste, chrupiące, takie typowe polskie jabłka. Cena 1.19 w pobliskim
polskim markecie (są jeszcze takie ), Przepuściłem przez sokowirówkę i sok oraz wytłoki dałem
do fermentacji,
- 1kg glukozy,
- drożdże do cydru.
Destylowałem na potstilu, ale rura była zasypana sprężynkami - średnica rury 40mm, długość
zasypu 120cm więc urobek był z pewnością częściowo oczyszczony, nie ja na puste rurze.
Grzałem z umiarkowaną mocą, kapało na okolo 400-500ml/h.
Początkowo odebrałem 3x po 50ml z setki, żeby wyczuć ew. różnice. Były - czuć było różne
zapachy przedgonu. Nie tak nieprzyjemne jak przy rektyfikacji, ale podobne.
Potem odbierałem już serce sprawdzając stężenie i niuchając zapachy aż do około 30%,
resztkę do <> 20% zebrałem osobno do oczyszczenia na spirytus...
W efekcie "serce" ma około 40% (skorygowałem niewielką ilością wody), wyczuwalny zapach jabłek -
nie jak szampon "zielone jabłuszko" ale jednoznaczny i co najlepsze smak gotowy do picia
Jak na razie wydaje mi się, że nie wymaga drugiej destylacji... Pewnie wypełnienie ze sprężynek...
Początkowo moim zamiarem było dzielenie od pewnego momentu serca w małe flaszki żeby
odłożyć te nieprzyjemnie pachnące z końca i tak robiłem - zbierałem setkę, niuchałem, smakowałem
robiłem "hmm" i siup do butelki z sercem Po prostu pojawiało się coraz więcej aromatów,
które w żaden sposób nie było nieprzyjemne, wprost przeciwnie. Podobnie smak - coraz bardziej
było czuć wodę, ale nie zanieczyszczoną czymś tylko po prostu coraz słabszy alkohol...
Bardzo przyjemne zaskoczenie...
Reasumując - jak na razie najciekawszy efekt destylacji, niech sobie postoi, można ew. drugi raz
puścić za jakiś czas, albo i nie...
Chyba muszę pomyśleć o większym zbiorniki z grubym dnem i mieszadłem, żeby całą pulpę mieszać.
PWL
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Fajny opis ale podaj dla potomnych więcej szczegółów. Jaki kocioł i grzanie? Co destylowałeś - pulpę czy sok? Jak sok to jak oddzieliłeś od pulpy? Czy używałeś katalizatora miedzianego? Co, choć w przybliżeniu, znaczy "umiarkowana moc" ?
Jak jest dobre po pierwszym razie to ja bym nie destylował drugi raz. Jeżeli zostały Ci jeszcze flaszeczki z przedgonem to ich nie przerabiaj tylko potrzymaj z tydzień czy dwa z gazą zamiast nakrętki i dopiero po tym czasie zadecyduj czy dodać do serca.
Jak jest dobre po pierwszym razie to ja bym nie destylował drugi raz. Jeżeli zostały Ci jeszcze flaszeczki z przedgonem to ich nie przerabiaj tylko potrzymaj z tydzień czy dwa z gazą zamiast nakrętki i dopiero po tym czasie zadecyduj czy dodać do serca.