Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy

Post autor: kiwitom23 »

Co do filtrowania, to ja używam poniższych worków.

Dla mniej dokładnej filtracji (śliwki powinny spokojnie przejść): https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 9939204581

Dla dokładnej filtracji: https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
przy tym drugim, najlepiej wlać na noc i poczekać do rana. Wiadro można spokojnie zamknąć deklem razem z workiem, żeby muszki nie właziły.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
alembiki

Bartorex
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2022, 11:34
Ulubiony Alkohol: Destylaty owocowe
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Piła
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Bartorex »

Mój nastaw dziś skończył pracować (10 dni). Blg nieco poniżej 5, alk. 15-16%. Niestety wyjeżdżam służbowo na tydzień i na rurki tego teraz nie puszcze. Jak odfiltruje owoce itp to mogę to odstawić w szklanym balonie, niech czeka na mój powrót?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Tak, ilość alkoholu jest wystarczająca, żeby zakonserwować. Zamknij szczelnie z rurką fermentacyjną i będzie w porządku.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 16 wrz 2022, 19:57 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: rozrywek »

Oczywiście że możesz to odstawić, tylko na dobre ci wyjdzie.
A nawet dodam więcej.
Blg jeszcze ci może spadnie, do 2, biorąc poprawkę na niefermontowalne.
Pytanko, jakie miałeś początkowe blg że ci wyszło 15,16%??? Alkoholu?

Musiałbyś mieć startowe w granicach bardzo wysokich, minimum 30. Jeśli ci pozostało ok 5 blg.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

rozrywek pisze: A nawet dodam więcej.
Blg jeszcze ci może spadnie, do 2, biorąc poprawkę na niefermontowalne.
Taaa ufo zeżre te 3 blg jak drożdże przestały pracować :mrgreen:
Chyba założę nowy temat :scratch: złote pomysły rozrywka :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: rozrywek »

Nie ufo, a cicha fermentacja.
Jest takie coś jakbyś nie wiedział.

Ps: zaśmiecasz góralu bagienny dosłownie każdy temat, z pomagiera zrobił się internetowy troll.
Załóż temat, posty górala nie w temacie. Będzie tego z tysiąc jak nic.

@kol@Bartórex, daj znać ile ci spadło blg, jak wrócisz. Oraz opisz co i ile tam dodałeś, bo te 15,16% to z samych owoców nie ma szansy uzyskać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Bartorex pisze:Mój nastaw dziś skończył pracować
Czytaj z zrozumieniem miszczu :mrgreen:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Ja jestem nie reformowalny ;) Po ostatniej filtracji powiedziałem sobie dosyć. Dzisiaj kumpel przywiózł 105 kg węgierki tak ładnej, że mnie namówił :D
Teraz tak to wygląda w beczce 120l.
Śliwki1.jpg
Dodałem 9 kg glukozy i chyba będę spał przy tej beczce i pilnował, że by nie wyszło. Kto wali tyle do beczki? :scratch: Ano ja :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 wrz 2022, 22:44 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

Nie można marnować surowca ;)
Nie śpij przy beczce chociaż też lubię te aromaty, bo CO² może uśpić :odlot:
Dla bezpieczeństwa można odlać ze 20 l do fermentora, a po burzliwej znowu połączyć.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 wrz 2022, 00:32 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Spokojnie zostało jeszcze ze 2-3cm... Mogę przejść z bloków startowych do wieżyczki strażniczej :hahaha: :hahaha:
Śliwki2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: łoles »

@Doody ty warjacie :punk:
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

ddd.jpg
Spokojnie, jeszcze miejsca opór :ok:
Mieszam i jakoś się udaje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Coraz mniej masz tego miejsca :scratch:
U mnie jabca z domieszką śliwki poszły na spacer w 3 dniu fermentacji :(
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: rozrywek »

Doody pisze:ddd.jpg
Spokojnie, jeszcze miejsca opór :ok:
Mieszam i jakoś się udaje.
Darek!!! 2cm miejsca to jest opór?
Masz rozmach, kombajnuj drugą beczkę taką jak masz teraz.
Aż dziwne jest że ci to jeszcze nie wykipiało. Więcej szczęścia niż...wiesz czego. :D

Jesteś równo kopnięty. :D w pozytywie oczywiście. Ta beka to jak 17 studentów w maluchu wracających z koncertu zenka. :)

Ale szacun, rozmach to ty masz nieziemski.
Jak ci to nie wykipi, to będzie naprawdę cud.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Dobrze że znacie się na żartach :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kamilasta
450
Posty: 450
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kamilasta »

:hahaha:
To będzie dłuuuga noc...
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

kamilasta pisze::hahaha:
To będzie dłuuuga noc...
Ale w jakiej atmosferze :)
Szum fermentujących węgierek brzmi jak najlepsza muzyka :?
Aromaty wydostające się z beczki jeszcze podniosą ta atmosferę :?
Jedyne co może zepsuć tak piękną i dłuuugą noc to te małe france muszki owocówki :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: rozrywek »

@doody, Darku, ty sobie jaja z nas robisz? Z twoim doświadczeniem zalałeś prawie pod dekiel do beczki owoców? Alboś ty szalony albo to żart.
Mam nadzieję że żart, a ja durny, to poważnie potraktowałem.

Nie czyń tak, bo inni młodzi pochwycą pomysła i też napierdzielą śliwek na full.

Przyznaj się co odwaliłeś, ale teraz szczerze, bez numerów.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

Jak mam mało miejsca w beczce, to w czasie burzliwej fermentacji nie zatapiam czapy, bo zauważyłem, że po kolejnym zatopieniu czapa jest większa. Porobią się kanaliki dla CO², zagęści się - góra jest prawie sucha, a po zatopieniu narasta od nowa i z większą intensywnością. Jak nastaw zbożowy czy owocowy wyszumi się to wtedy zatapiam częściej. Poducha CO² skutecznie chroni nastaw.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: lesgo58 »

Aby uniknąć niebezpieczeństwa "wyjścia" czapy ze zbiornika to jest na to taki stary sprawdzony sposób.
Po prostu do przygotowanych śliwek, albo innych gęstych nastawów dodajemy drożdży posypując/polewając je tylko po wierzchu. Najlepiej w sposób jednorodny po całej powierzchni.
Fermentacja odbywa się dużo spokojniej. Czapa unosi się nieznacznie. Mamy tez pewność, że drożdże spenetrują cały nastaw i to we względnie szybkim czasie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

wawaldek11 pisze:Jak mam mało miejsca w beczce, to w czasie burzliwej fermentacji nie zatapiam czapy, bo zauważyłem, że po kolejnym zatopieniu czapa jest większa. Porobią się kanaliki dla CO², zagęści się - góra jest prawie sucha
Dokładnie tak robię. "Dziubię" jedynie czapę aby stworzyć te kanaliki i dzięki temu objętość się nie zwiększa.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

leon24_36
150
Posty: 199
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: leon24_36 »

Doody pisze:ddd.jpg
Spokojnie, jeszcze miejsca opór :ok:
Mieszam i jakoś się udaje.
Kto nie ryzykuje ten nie pije...... śliwowicy :poklon;
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Głupie pytanie mam... Robił ktoś śliwki na drożdżach koji?
Pozdrawiam Gacek.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: przegab »

Enzymy z koji na nic się nie zdadzą (chyba że masz dostęp do knedli ze śliwkami jako surowca) zaś same drożdże w mieszance koji są dość słabe. Producent dobrał je pod kątem wydajnosci w swoim zastosowaniu. Wiem bo robiłem eksperyment z podmianą drożdży w koji poprzez ubicie piro i zadanie kilku innych szczepów winnych - bo takie akurat miałem pod ręką. Wydajność była trochę mniejsza ale fajniejszy bukiet z tych winnych wychodził.
Ale dosyć zniechęcania - napisz co
Ci , tego wyszło.

Wysłane z mojego moto g71 5G przy użyciu Tapatalka

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Alien844 »

Panowie pytanie czy nastaw z śliwek też Wam zwalnia ?
Jeden nastaw stanął na 5blg ale drożdże aktywne ponieważ po wsypaniu 100g cukru do nastawu zaczęło bardziej intensywnie puszczać bąbelki w rurce.
Drugi nastaw zwolnił ma 8blg po wsypaniu 100g cukru też zaczęło intensywniej iść bąbelki w rurce.
Pierwszy nastaw 46kg śliwki i 3 kg cukru i inwertowanego, drożdże Bayanusy, już miesiąc stoi.
Drugi nastaw ponad 60kg śliwki i 3.5kg cukru inwertowanego, drożdże Spirit F.- aromatic wine complex, nastaw ma 7 dni.
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wingrul »

Owoce nie schodzą do zera a już napewno nie na minus
Awatar użytkownika

Twonk_2
30
Posty: 49
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Twonk_2 »

Nastaw ze śliwek (bez cukru) zszedł mi po trzech tygodniach do 3 blg (z 17 na początku). Niby cos tam jeszcze pracuje, czapa taka bardzo cienka (ok. 15 cm) jeszcze sobie pływa. potrzymam jeszcze parę tygodni ale 3 blg to chyba max.

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Alien844 »

Pierwszy raz robię owoce więc myślałem iż schodzi do zera.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: rozrywek »

@Alien844.

Jak będziesz tak w kółko dosypywał cukru, to wiadomo że praca się odrobinę wznowi.

Pytanie w takim razie:

Na cholerę tam było dawać śliwki? Cukier sypać, ot co.

Jakże błędne jest patrzenie na wyznacznik BLG, porównując do cukrówki, to się nijak ma do wartości faktycznej.
Coś jest fermentowalne i ma minus 4, a coś niefermentowalne i ma zero, albo plus 4. Czy jasno to zostało określone?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Alien844 »

U mnie w pierwszym nastawie blg startowe 20 blg a w drugim nastawie 22blg startowe.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Twonk_2 pisze:czapa taka bardzo cienka (ok. 15 cm) jeszcze sobie pływa..
Na górze nastawu ma być płyn nie czapa ;) 15cm to jeszcze sporo zanim skończy ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Dokładnie tak. Czapa, czy to na owocach czy to na zbożu, świadczy o niezakończonej fermentacji. Na górze nastawu/zacieru na być płyn klarujący się grawitacyjnie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

Alien844 pisze:Pierwszy raz robię owoce więc myślałem iż schodzi do zera.
Tylko sam cukier schodzi Ci na minusy, inne nastawy, czy zaciery zawsze zawierają więcej lub mniej cukrów niefermentowalnych, do których drożdże nie mogą się dobrać, dlatego zawsze będziesz miał BLG na plusie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Alien844 »

Dzięki za informację teraz już wiem co i jak :)

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wieku »

Ja ostatnio 4 nastawy śliwek, BLG startowe ok 22, po 8 dniach zeszły do 1 BLG. Nie wyobrażam sobie trzymać tego 3 tygodnie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Wytłumaczcie mi jedno, po co sprawdzacie blg na początku i na końcu fermentacji :scratch:
Nie mamy wpływu na początkowe blg zależy od słodkości śliwek , no chyba że ktoś cukru dowali :o
Koniec fermentacji też wiadomo kiedy jest , więc po uj sprawdzać :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wieku »

Sprawdzam bo lubię wiedzieć, taki mam charakter. Wiele rzeczy sprawdzam z którymi i tak nic nie mogę zrobić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

christoph
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 23 sty 2022, 13:10
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: christoph »

Koledzy. Pracuje mi nastaw z 16kg śliwek. Plan był taki, że po 2 dniach miałem mieć kolejne 20kg śliwek. Z planu nic nie wyszło i mam co mam. Nie mam kega z płaszczem więc muszę odcisnąć pulpę. Objętość jeszcze mi się zmniejszy. Z moich obliczeń wynika że potrzebuję minimum 16l wsadu żeby po destylacji grzałki były przykryte. Czy moje założenie, że jak dolanie wody do przefermentowanego nastawu z tych 16kg nie rozcieńczy mi aromatów i smaku jest dobre? Szkoda byłoby nawet tak niewielkiej ilości śliwek.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Nie rozcieńczy, ilość wody we wsadzie nie ma znaczenia dla destylacji, po prostu będziesz miał więcej płynu do podgrzania.
Przecież jak robisz destylację, to alkoholu w kegu cały czas ubywa i pod koniec masz prawie samą wodę.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Z tym, że sugeruję zalać odciśnięte owoce wodą i po odciśnięciu jeszcze raz owoców wlej do kega. Zawsze to odzyskasz więcej aromatu/alkoholu, niż po prostu uzupełniając wodą.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”