Śliwowica 2009 - 2024
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Co do filtrowania, to ja używam poniższych worków.
Dla mniej dokładnej filtracji (śliwki powinny spokojnie przejść): https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 9939204581
Dla dokładnej filtracji: https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
przy tym drugim, najlepiej wlać na noc i poczekać do rana. Wiadro można spokojnie zamknąć deklem razem z workiem, żeby muszki nie właziły.
Dla mniej dokładnej filtracji (śliwki powinny spokojnie przejść): https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 9939204581
Dla dokładnej filtracji: https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
przy tym drugim, najlepiej wlać na noc i poczekać do rana. Wiadro można spokojnie zamknąć deklem razem z workiem, żeby muszki nie właziły.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Tak, ilość alkoholu jest wystarczająca, żeby zakonserwować. Zamknij szczelnie z rurką fermentacyjną i będzie w porządku.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 16 wrz 2022, 19:57 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Oczywiście że możesz to odstawić, tylko na dobre ci wyjdzie.
A nawet dodam więcej.
Blg jeszcze ci może spadnie, do 2, biorąc poprawkę na niefermontowalne.
Pytanko, jakie miałeś początkowe blg że ci wyszło 15,16%??? Alkoholu?
Musiałbyś mieć startowe w granicach bardzo wysokich, minimum 30. Jeśli ci pozostało ok 5 blg.
A nawet dodam więcej.
Blg jeszcze ci może spadnie, do 2, biorąc poprawkę na niefermontowalne.
Pytanko, jakie miałeś początkowe blg że ci wyszło 15,16%??? Alkoholu?
Musiałbyś mieć startowe w granicach bardzo wysokich, minimum 30. Jeśli ci pozostało ok 5 blg.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Nie ufo, a cicha fermentacja.
Jest takie coś jakbyś nie wiedział.
Ps: zaśmiecasz góralu bagienny dosłownie każdy temat, z pomagiera zrobił się internetowy troll.
Załóż temat, posty górala nie w temacie. Będzie tego z tysiąc jak nic.
@kol@Bartórex, daj znać ile ci spadło blg, jak wrócisz. Oraz opisz co i ile tam dodałeś, bo te 15,16% to z samych owoców nie ma szansy uzyskać.
Jest takie coś jakbyś nie wiedział.
Ps: zaśmiecasz góralu bagienny dosłownie każdy temat, z pomagiera zrobił się internetowy troll.
Załóż temat, posty górala nie w temacie. Będzie tego z tysiąc jak nic.
@kol@Bartórex, daj znać ile ci spadło blg, jak wrócisz. Oraz opisz co i ile tam dodałeś, bo te 15,16% to z samych owoców nie ma szansy uzyskać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Ja jestem nie reformowalny Po ostatniej filtracji powiedziałem sobie dosyć. Dzisiaj kumpel przywiózł 105 kg węgierki tak ładnej, że mnie namówił
Teraz tak to wygląda w beczce 120l. Dodałem 9 kg glukozy i chyba będę spał przy tej beczce i pilnował, że by nie wyszło. Kto wali tyle do beczki? Ano ja
Teraz tak to wygląda w beczce 120l. Dodałem 9 kg glukozy i chyba będę spał przy tej beczce i pilnował, że by nie wyszło. Kto wali tyle do beczki? Ano ja
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 wrz 2022, 22:44 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Nie można marnować surowca
Nie śpij przy beczce chociaż też lubię te aromaty, bo CO² może uśpić
Dla bezpieczeństwa można odlać ze 20 l do fermentora, a po burzliwej znowu połączyć.
Nie śpij przy beczce chociaż też lubię te aromaty, bo CO² może uśpić
Dla bezpieczeństwa można odlać ze 20 l do fermentora, a po burzliwej znowu połączyć.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 wrz 2022, 00:32 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Masz rozmach, kombajnuj drugą beczkę taką jak masz teraz.
Aż dziwne jest że ci to jeszcze nie wykipiało. Więcej szczęścia niż...wiesz czego.
Jesteś równo kopnięty. w pozytywie oczywiście. Ta beka to jak 17 studentów w maluchu wracających z koncertu zenka.
Ale szacun, rozmach to ty masz nieziemski.
Jak ci to nie wykipi, to będzie naprawdę cud.
Darek!!! 2cm miejsca to jest opór?Doody pisze:ddd.jpg
Spokojnie, jeszcze miejsca opór
Mieszam i jakoś się udaje.
Masz rozmach, kombajnuj drugą beczkę taką jak masz teraz.
Aż dziwne jest że ci to jeszcze nie wykipiało. Więcej szczęścia niż...wiesz czego.
Jesteś równo kopnięty. w pozytywie oczywiście. Ta beka to jak 17 studentów w maluchu wracających z koncertu zenka.
Ale szacun, rozmach to ty masz nieziemski.
Jak ci to nie wykipi, to będzie naprawdę cud.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 450
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Szum fermentujących węgierek brzmi jak najlepsza muzyka
Aromaty wydostające się z beczki jeszcze podniosą ta atmosferę
Jedyne co może zepsuć tak piękną i dłuuugą noc to te małe france muszki owocówki
Ale w jakiej atmosferzekamilasta pisze:
To będzie dłuuuga noc...
Szum fermentujących węgierek brzmi jak najlepsza muzyka
Aromaty wydostające się z beczki jeszcze podniosą ta atmosferę
Jedyne co może zepsuć tak piękną i dłuuugą noc to te małe france muszki owocówki
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
@doody, Darku, ty sobie jaja z nas robisz? Z twoim doświadczeniem zalałeś prawie pod dekiel do beczki owoców? Alboś ty szalony albo to żart.
Mam nadzieję że żart, a ja durny, to poważnie potraktowałem.
Nie czyń tak, bo inni młodzi pochwycą pomysła i też napierdzielą śliwek na full.
Przyznaj się co odwaliłeś, ale teraz szczerze, bez numerów.
Mam nadzieję że żart, a ja durny, to poważnie potraktowałem.
Nie czyń tak, bo inni młodzi pochwycą pomysła i też napierdzielą śliwek na full.
Przyznaj się co odwaliłeś, ale teraz szczerze, bez numerów.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Jak mam mało miejsca w beczce, to w czasie burzliwej fermentacji nie zatapiam czapy, bo zauważyłem, że po kolejnym zatopieniu czapa jest większa. Porobią się kanaliki dla CO², zagęści się - góra jest prawie sucha, a po zatopieniu narasta od nowa i z większą intensywnością. Jak nastaw zbożowy czy owocowy wyszumi się to wtedy zatapiam częściej. Poducha CO² skutecznie chroni nastaw.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Aby uniknąć niebezpieczeństwa "wyjścia" czapy ze zbiornika to jest na to taki stary sprawdzony sposób.
Po prostu do przygotowanych śliwek, albo innych gęstych nastawów dodajemy drożdży posypując/polewając je tylko po wierzchu. Najlepiej w sposób jednorodny po całej powierzchni.
Fermentacja odbywa się dużo spokojniej. Czapa unosi się nieznacznie. Mamy tez pewność, że drożdże spenetrują cały nastaw i to we względnie szybkim czasie.
Po prostu do przygotowanych śliwek, albo innych gęstych nastawów dodajemy drożdży posypując/polewając je tylko po wierzchu. Najlepiej w sposób jednorodny po całej powierzchni.
Fermentacja odbywa się dużo spokojniej. Czapa unosi się nieznacznie. Mamy tez pewność, że drożdże spenetrują cały nastaw i to we względnie szybkim czasie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Dokładnie tak robię. "Dziubię" jedynie czapę aby stworzyć te kanaliki i dzięki temu objętość się nie zwiększa.wawaldek11 pisze:Jak mam mało miejsca w beczce, to w czasie burzliwej fermentacji nie zatapiam czapy, bo zauważyłem, że po kolejnym zatopieniu czapa jest większa. Porobią się kanaliki dla CO², zagęści się - góra jest prawie sucha
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 212
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Enzymy z koji na nic się nie zdadzą (chyba że masz dostęp do knedli ze śliwkami jako surowca) zaś same drożdże w mieszance koji są dość słabe. Producent dobrał je pod kątem wydajnosci w swoim zastosowaniu. Wiem bo robiłem eksperyment z podmianą drożdży w koji poprzez ubicie piro i zadanie kilku innych szczepów winnych - bo takie akurat miałem pod ręką. Wydajność była trochę mniejsza ale fajniejszy bukiet z tych winnych wychodził.
Ale dosyć zniechęcania - napisz co
Ci , tego wyszło.
Wysłane z mojego moto g71 5G przy użyciu Tapatalka
Ale dosyć zniechęcania - napisz co
Ci , tego wyszło.
Wysłane z mojego moto g71 5G przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 259
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Panowie pytanie czy nastaw z śliwek też Wam zwalnia ?
Jeden nastaw stanął na 5blg ale drożdże aktywne ponieważ po wsypaniu 100g cukru do nastawu zaczęło bardziej intensywnie puszczać bąbelki w rurce.
Drugi nastaw zwolnił ma 8blg po wsypaniu 100g cukru też zaczęło intensywniej iść bąbelki w rurce.
Pierwszy nastaw 46kg śliwki i 3 kg cukru i inwertowanego, drożdże Bayanusy, już miesiąc stoi.
Drugi nastaw ponad 60kg śliwki i 3.5kg cukru inwertowanego, drożdże Spirit F.- aromatic wine complex, nastaw ma 7 dni.
Jeden nastaw stanął na 5blg ale drożdże aktywne ponieważ po wsypaniu 100g cukru do nastawu zaczęło bardziej intensywnie puszczać bąbelki w rurce.
Drugi nastaw zwolnił ma 8blg po wsypaniu 100g cukru też zaczęło intensywniej iść bąbelki w rurce.
Pierwszy nastaw 46kg śliwki i 3 kg cukru i inwertowanego, drożdże Bayanusy, już miesiąc stoi.
Drugi nastaw ponad 60kg śliwki i 3.5kg cukru inwertowanego, drożdże Spirit F.- aromatic wine complex, nastaw ma 7 dni.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
@Alien844.
Jak będziesz tak w kółko dosypywał cukru, to wiadomo że praca się odrobinę wznowi.
Pytanie w takim razie:
Na cholerę tam było dawać śliwki? Cukier sypać, ot co.
Jakże błędne jest patrzenie na wyznacznik BLG, porównując do cukrówki, to się nijak ma do wartości faktycznej.
Coś jest fermentowalne i ma minus 4, a coś niefermentowalne i ma zero, albo plus 4. Czy jasno to zostało określone?
Jak będziesz tak w kółko dosypywał cukru, to wiadomo że praca się odrobinę wznowi.
Pytanie w takim razie:
Na cholerę tam było dawać śliwki? Cukier sypać, ot co.
Jakże błędne jest patrzenie na wyznacznik BLG, porównując do cukrówki, to się nijak ma do wartości faktycznej.
Coś jest fermentowalne i ma minus 4, a coś niefermentowalne i ma zero, albo plus 4. Czy jasno to zostało określone?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Tylko sam cukier schodzi Ci na minusy, inne nastawy, czy zaciery zawsze zawierają więcej lub mniej cukrów niefermentowalnych, do których drożdże nie mogą się dobrać, dlatego zawsze będziesz miał BLG na plusie.Alien844 pisze:Pierwszy raz robię owoce więc myślałem iż schodzi do zera.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Wytłumaczcie mi jedno, po co sprawdzacie blg na początku i na końcu fermentacji
Nie mamy wpływu na początkowe blg zależy od słodkości śliwek , no chyba że ktoś cukru dowali
Koniec fermentacji też wiadomo kiedy jest , więc po uj sprawdzać
Nie mamy wpływu na początkowe blg zależy od słodkości śliwek , no chyba że ktoś cukru dowali
Koniec fermentacji też wiadomo kiedy jest , więc po uj sprawdzać
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Koledzy. Pracuje mi nastaw z 16kg śliwek. Plan był taki, że po 2 dniach miałem mieć kolejne 20kg śliwek. Z planu nic nie wyszło i mam co mam. Nie mam kega z płaszczem więc muszę odcisnąć pulpę. Objętość jeszcze mi się zmniejszy. Z moich obliczeń wynika że potrzebuję minimum 16l wsadu żeby po destylacji grzałki były przykryte. Czy moje założenie, że jak dolanie wody do przefermentowanego nastawu z tych 16kg nie rozcieńczy mi aromatów i smaku jest dobre? Szkoda byłoby nawet tak niewielkiej ilości śliwek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy