Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy

Post autor: jakis1234 »

Myślę, że ten wątek będzie najlepszy.
Panowie, jestem synem człowieka z dawnej Jugosławii.
Cała moja młodość była naznaczona rakiją (śliwowicą), którą robił mój ojciec.
Niestety, zmarł zanim ja dorosłem do tego, żeby się zainteresować jak to robi.
Kilka lat temu miałem okazję być na terenach, w których się urodził i wychował i popróbować aktualnych wyrobów.
Śliwowica jest dla mnie nie tylko dobrą wódką, to tradycja rodzinna, to smaki dzieciństwa ;), to wspomnienia.
Niestety do tej pory nie miałem sprzętu, który by pozwolił zająć się śliwkami.
Aktualnie mam półkową, ale cóż, proza życia nie pozwoliła w tym roku tym się zająć.
I dlatego moja prośba, jeżeli ktoś ma śliwowicę, którą się może podzielić, to będę wdzięczny do końca świata.
Opłacam przesyłkę (paczkomaty) i koszty wyprodukowania, cena nie jest ważna.
Piszę na ogólnym, bo nie wiem kto ma takie możliwości.
Proszę o informacje na PW.
Ostatnio zmieniony środa, 7 wrz 2022, 21:56 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

Myślę, że po takim apelu będziesz mógł się wykąpać w śliwowicy :hahaha:
A w ogóle lubisz ten trunek?
Daj na PW namiary na paczkomat z mailem i telefonem ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Był taki czas, że mi nie pasowała, ale chyba dorosłem i teraz tak, lubię.
A będąc w Bośni, bo teraz te rejony to Republika Serbska w Bośni, mogłem popróbować wiele rodzajów.
Były różne, czasami mocno było czuć pogonami, ale jednak mają to coś, ten charakter południa.
No, ale zapasy się skończyły.
Dzięki wawaldek11, wysyłam dane.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Doody »

Pamiętam że na zlocie nie przepadaleś :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Doody pisze:Pamiętam że na zlocie nie przepadałeś :hahaha:
Tak? A kiedy?
Śliwowica jest bardzo różna.
W Bośni też była świetna i fatalna, dlatego chcę spróbować różnych, odnaleźć te zapamiętane smaki.
Nikogo nie zmuszam, to jest tylko prośba do osób, które chcą się podzielić.
Pozdrawiam z opolskiego.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wieku »

40 kg śliwki
2 kg cukru
2.5 l wody, do rozpuszczenia cukru i pekto,, BLG 23. Dosładzać do umownych 1 kg/10 kg owoców ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 7 wrz 2022, 23:38 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

@wieku Nic nie dosładzaj :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: radius »

@jakis1234, daj namiar, też Ci wyślę :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Rewa »

Ma ktoś namiar na tanie śliwki w okolicach Gliwic? Powiedzmy do 30km. Chętnie kupię 100-150 kg.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

gpawel76
20
Posty: 27
Rejestracja: wtorek, 2 kwie 2019, 15:00
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: gpawel76 »

Na targu w Gliwicach były po 2,5 przy większej ilości 2 zł.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: łoles »

@rewa niewiem czy to tanio dla ciebie https://www.olx.pl/d/oferta/wegierka-z- ... QEMYy.html
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:

Rewa
20
Posty: 25
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 22:57
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Rewa »

łoles pisze:@rewa niewiem czy to tanio dla ciebie https://www.olx.pl/d/oferta/wegierka-z- ... QEMYy.html
Cena nawet ok tylko to jest w Sandomierzu. Nie wiem dlaczego pojawia się w Gliwicach.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wieku »

Ja w Sandomierzu za 1.5 :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Rewa pisze:
łoles pisze:@rewa niewiem czy to tanio dla ciebie https://www.olx.pl/d/oferta/wegierka-z- ... QEMYy.html Cena nawet ok tylko to jest w Sandomierzu. Nie wiem dlaczego pojawia się w Gliwicach
Bo facet wysyła paczkomatami i dał to ogłoszenie na całą Polskę. U mnie też się wyświetliło.
Ostatnio zmieniony piątek, 9 wrz 2022, 13:57 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Mrooq »

A jak kurier da :dupa: z paczką i ja mocno zmaltretuje, to odejdzie zabawa z mieszadłem :D
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Panowie i Panie. Mam pytanie do osób, które destylują lub kiedyś destylowały zaoctowany nastaw.
A więc na tapetę idą dwa identyczne nastawy z 30 kg śliwek oraz 3 kg cukru, drożdże niestety poszły black labele zamiast moich ulubionych bayanusów.
Pierwsze wiadro nie miało topionej czapy przez tydzień z racji mojego urlopu i niestety się zaoctowało, miałem je wylać ale żal mi było więc postanowiłem puścić na rurę...
Drugi nastaw w wiadrze identyczny, dwa razy dziennie zaciągana czapa mieszadłem na dno bez wyciągania wkrętarki z mieszadłem aby nie napowietrzać nastawu.
Dwa identyczne odpędy na 3 kW do 100 stopni w kotle.
Świeży nastaw mętny jak zwykle i pachnie ładnie, drugi zaoctowany zaś pachnie lepiej i jest całkowicie klarowny...
WTF???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Niczym się nie przejmuj :ok:
Mieszaj wszystko i na rurki :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Witam wszystkich :witam:. Mój nastaw ma dzisiaj 10dni. Śliwki już opadają na dno. Pływa ich już niewiele, więc w sobotę zleje znad osadu i wycisnę owoce. Jak myślicie może jeszcze poleżeć z owocami ten tydzień? Czy jednak lepiej zlewać od razu? Przypomnę, że Blg +5 było cztery dni temu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 wrz 2022, 15:15 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: .Gacek »

Jak już śliwki się topią to raczej nie wiele tam się jeszcze dzieje. Jeżeli nie obawiasz się o ocet lub biały kożuch to możesz jeszcze na tydzień zostawić ale ja już jestem tak nauczony, że 2 lub 3 dni po zakończeniu fermentacji robię odpęd. Dwa posty wyżej jest zdjęcie nastawu zaoctowanego (tydzień po zakończeniu fermentacji) i odziwo ładniej pachnie i jest klarowny... Może i tak trzeba robić ale boję się, że będzie o wiele więcej przedgonu.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

@Gacek Przekonałeś mnie. To moja pierwsza śliwka, i nie chciałbym jej sknocić. Więc jutro filtruje wyciskam i robię odpęd. Dzięki :ok:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Alien844 »

Panowie pytanie czy używacie tylko Węgierki czy też innych odmian ?

Jakie jeszcze odmiany są polecane ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Z starej węgierki wychodzi najbardziej aromatyczna ;)
Ale z braku laku dobry i kit :D
Nastawiaj jakie masz i tak będzie miodzio :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Alien844 »

Póki co 46kg węgierki już drożdże przerobiły i czekają drugi tydzień ale płaszcz będę miał w przyszłym tygodniu dopiero.

Ale mam zamiar się wybrać na giełdę i tak zacząłem się zastanawiać czy koniecznie węgierka musi być.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

U mnie to wygląda tak :D
1 miejsce Węgierka
2 miejsce Inne śliwki
3 miejsce Gruszki
Pózniej jabca, brzoskwinie i inne owoce.
Ale to tylko moje zdanie :?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Alien844 »

Piłem gruszkową od forumowicza i bardzo dobra i też myślę zrobić :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: jakis1234 »

Jestem na urlopie i zdarzyło mi się spróbować starego typu węgierki. Nigdy nie jadłem tak słodkich śliwek. Były jakby posłodzone. Blg pewnie powyżej 20. Ech, żeby takie dorwać.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Destylat z takich węgierek tez wychodzi jakby posłodzony :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

Góral bagienny pisze:Pózniej jabca
Góral jak robisz jabłka? Mam w tym roku ogromny urodzaj na moich jabłonkach, więc starczy mi i na jabcoka i na jakiś destylat. Planowałem wycisnąć jabłka na wyciskarce wolnoobrotowej najpierw wycinając gniazda nasienne, a później już normalnie jak wino. Dajesz wodę i cukier, czy lepszy ortodoks z samego soku? Ile powinien mieć BLG sam sok, żeby nie dodawać cukru?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Tak samo jak śliwki.
Wiertarka mieszadło i beczka.
45kg owoców 2 kg cukru z 2l wody żeby cukier rozpuścić.
Nic nie wycinam a nawet zdarzają się i ogonki w nastawie ;) nie siłuję się z nimi.
Jak przestanie fermentować idzie wszystko do kociołka z płaszczem.
Ważne trzeba pulpę zatapiać :ok:
Blg nie sprawdzam bo mi się nie chce filtrować :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

Nie lepiej wycisnąć sok? Jakoś nie wyobrażam sobie jabłek i wiertarki. Te moje jabca są strasznie twarde.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Góral bagienny »

Ja kroje jabca na ćwiartki ,większe na więcej kawałków :ok:
Ostry nóż pół godz. roboty.
W skórkach jest najwięcej aromatów dlatego fermentuje i gotuje z pulpą.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

kiwitom23 pisze:Nie lepiej wycisnąć sok? Jakoś nie wyobrażam sobie jabłek i wiertarki. Te moje jabca są strasznie twarde.
Ja dodałem Pektoenzym i spisał się pięknie na jabłkach z gruszką :ok:
Na śliwkach niestety poległem :angry: . Wczoraj pierwszy raz próbowałem je przefiltrować. Przecież to jakaś tragedia, czytałem że ciężko i wyczerpujące. Ale tego się nie spodziewałem po godzinie się poddałem :hammer:. Zlalem tylko znad osadu a resztę pulpy wywaliłem. I dzisiaj zrobiłem odpęd. Więc z 72kg śliwki i 6 kilo cukru wyszło mi około 9L surówki :angry: .
Ostatnio zmieniony środa, 14 wrz 2022, 23:11 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: kiwitom23 »

Jak zrobię sok z całych jabłek ze skórkami to coś stracę? Chyba nie? Te wolnoobrotowe bardzo dobrze wyciskają, jako odpad wychodzą kompletnie suche wióry.
Psotnik84 pisze:Na śliwkach niestety poległem
Ja tam ze śliwek robiłem wino dwa razy i gładko poszło, a do gotowania szło wszystko jak leci z pestkami i resztą. Siedzi na razie w kamionce od 11 miesięcy i za miesiąc będzie degustacja :odlot:
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

No ale ty pewnie masz płaszcz? Ja będę próbował z łączeniem grzałek szeregowo. Zobaczymy co z tego wyjdzie :D. No po tak długim czasie to będzie zacna randka ze śliwką :pije:. Pozazdrościć. Ja na swoją jeszcze muszę długo czekać :bezradny:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

christoph
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 23 sty 2022, 13:10
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: christoph »

Witam Szanownych Siostry i Braci.
W zeszłą niedzielę popełniłem nastaw z 60kg śliwek, 4kg cukru, drożdże Bayanus, pożywka. Oczywiście zapodałem też pektoenzym. Jako, że jestem w delegacji żonka codziennie zatapia czapę i nastaw pięknie pracuje. Posiadam kega bez płaszcza. Dwa pytania do Was.
1) po jakim czasie odseparować moszcz z pestkami od nastawu płynnego?
2) nie posiadam prasy do owoców, a z tego co czytam worki filtracyjne niespecjalnie działaja. Mam wyciskarkę wolnoobrotową. Jest szansa, że sprawdzi się przy wyciskaniu tego moszczu? Oczywiście pestki wcześniej wyciągnąłbym.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
1)Sądzę, że niezwłocznie po zakończeniu pracy nastawu
2)Możesz użyć wyciskarki ale 1m² gęstej firany(jak masz resztki), rozpostartej na wiadrze, też daje radę.
Ważne, że pektoenzym dodany. Rozpuszcza i w soczek śliweczkę zamienia :ok:
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: Psotnik84 »

Ja miałem plan taki żeby na kolejną beczkę nałożyć firankę i związać drutem. Potem rondlem wybierałem z beczki nastaw i przez cedzak lałem na firankę. Potem z cedzaka do wiadra i z firanki po ścieknięciu gęste wybierałem też do wiadra. Po przefiltrowaniu całości miałem te gęste z wiadra powiesić w firance nad beczką, żeby ściskało całą noc. Ale brakło mi cierpliwości :bezradny:. Plaga muszek i komarów towarzyszyła mi cały czas :angry:.
Życzę ci powodzenia i obyś miał więcej cierpliwości niż ja :ok:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

christoph
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 23 sty 2022, 13:10
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: christoph »

Dzięki za porady. Myślę, że połączenie obu metod może zda egzamin. Najpierw przez firanę ile się da, a to gęste co zostanie pójdzie na wyciskarkę. Zobaczymy.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

filcu
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 13 paź 2018, 19:23
Podziękował: 165 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: filcu »

Witam , potrzebuję porady bardziej doświadczonych smakoszy śliwowicy. Tego roku do przerobienia mam ok 250kg śliwek . Do tej pory przerabiałem połowę mniej i filtrowaniem przez worki jutowe szło w miarę sprawnie .Zbiornika z płaszczem nie posiadam a najbliższy termin zakupu zbiornika z płaszczem to styczeń . I tutaj mam pytanie :
-Czy nastaw można przetrzymać do stycznia ?
-Jakie warunki zachować (poza higienicznymi) aby nastaw nie złapał infekcji albo nie zaoctował ?
Czy ktoś z Was przetrzymywał tak długo nastaw bez lawirowania ? Co w przypadku śliwek jest chyba mało wykonalne. Na tą ilość śliwek dodam z 10 kg cukru albo z 3 l spirytusu . Chodzi o podniesienie % .
Proszę o radę .
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 wrz 2022, 14:09 przez filcu, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2022

Post autor: wawaldek11 »

Raz mi się zdarzyło destylować śliwki w kwietniu lub maju - wszystko było ok. Beczka stała w piwnicy gospodarczego budynku.
Jeżeli spirytus, to dolej po skończonej fermentacji i może być więcej - np. ekwiwalent 10 kg cukru.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”