Śliwowica 2009 - 2024
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
W mojej beczce życie kwitnie, a całość stała się już wytrawna.
Żeby się drożdżom nie nudziło dałem im wczoraj jeszcze 50 kg śliwek i beczka jest prawie pełna.
Zapełniłem też 2 beczki 50 l tak w 70 % pulpą z jakiś tam dużych fioletowych i bordowch śliwek i dla towarzystwa dałem im bayanusów
Dziś podejmę decyzję czy będzie z nich kolejna śliwowica czy wino.
Tak więc jesień zapowiada się ciekawie, bo mam jeszcze pusty balon 50 litrowy i plan jest taki aby wypełnić go sokiem ze zdobycznych jabłek.
Żeby się drożdżom nie nudziło dałem im wczoraj jeszcze 50 kg śliwek i beczka jest prawie pełna.
Zapełniłem też 2 beczki 50 l tak w 70 % pulpą z jakiś tam dużych fioletowych i bordowch śliwek i dla towarzystwa dałem im bayanusów
Dziś podejmę decyzję czy będzie z nich kolejna śliwowica czy wino.
Tak więc jesień zapowiada się ciekawie, bo mam jeszcze pusty balon 50 litrowy i plan jest taki aby wypełnić go sokiem ze zdobycznych jabłek.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Mylisz się. Do budowy ścian potrzebują na początku dwucukru. Łatwiej im będzie niż tworzyć z monocukru. Było o tym nie raz.Kamal pisze:Lepiej dodawać glukozy i fruktozy, niż sacharozy.
K.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Witam wszystkich. Jestem totalnym nowicjuszem ponieważ kilka miesięcy temu kupiłem sprzęt na 50l kegu kolumnie dzielonej na 2 części i głowice aabrtaek. Przeczytałem pobieżnie temat i tez trochę zgłupiałem. Ale do rzeczy. Nabyłem 80 kg śliwek węgierek i wydrylowałem je. Podzieliłem je na 2 beczki rozdrabniając je rozdrabniaczem z juli do jabłek. Do obu dodałem pektozynę. Do pierwszej beczki dodałem 4 kg rozpuszczonej glukozy bayanusy i pożywkę a 2 niecałe 6 g glukozy i alcotec turbo fruit. Obydwa nastawy bardzo ładnie pracują tylko powstał dziwny zapach ( ogólnie nie wiem jaki ma być) taki lekka stęchnięty kwas... Pytanie ... Jak najlepiej sklarować nastaw do gotowania na grzałkach? Jak złożyć kolumnę do destylowania ? Czy wyjąć całkiem wypełnienie z kolumny i odbierać na pełnym odbiorze lub skrócić tylko do katalizatora z sprężynkami miedzianymi ?
proszę o wyrozumiałość do mój pierwszy post.
Po za tym mogę dać namiar do człowieka co przywozi śliwki na saską kępę do wwa po 1.5
proszę o wyrozumiałość do mój pierwszy post.
Po za tym mogę dać namiar do człowieka co przywozi śliwki na saską kępę do wwa po 1.5
Ostatnio zmieniony środa, 30 wrz 2020, 00:10 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 13
- Rejestracja: wtorek, 29 wrz 2020, 12:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: TAK
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Śliwowica 2009 - 2020
O no to widzę, że kolega jakubek88 ma taki sam sprzed do psocenia jak ja (50l keg, 2x2000WAT, 120cm fi 60, ze szklanym wziernikiem i kolumna "bratka". Zacier nastawiłem środa 30.09.2020 (PRZEPIS:drożdże turbo slivovitz, 14kg śliwek, 9l wody +5kg cukru) pomnożyłem wszystko razy 2, 28kg śliwek wydrylowałem i niestarannie wymieszałem w 60l beczce, dolałem ciepły syrop cukrowy i jak temp spadła poniżej 30C dodałem dwie paczki drożdży) przykryłem bawełnianą szmata i położyłem pokrywkę - nieszczelnie, od razu zaczęły powolutku pracować na drugi dzień beczka była bardzo ciepła pod ręką, przemieszałem pierwszego dnia ale lekko, drugiego mocno to piana strzeliła i musiałem sprzątać - już tak nie będę mieszał . Teraz się naczytałem jak skonfigurować kolumnę i dam: Zmywak na podtrzymanie na dole, 0,5 litra miedzianych sprężynek (zastanawiam się czy dać 0,5l stalowych i mam zamiar psocić na dużym odbiorze LM czyli wysokiej temperaturze "u góry" tak żeby mi wychodziło 80% albo mniej. Dam znać co i jak za niecałe 2 tygodnie.
Pisz staranniej - MANOWAR
Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 paź 2020, 13:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Cześć!
Kolejny forumowicz, u którego czyny są szybsze od myśli
A tak na serio, to problemu nie widzę - otrzymasz to co chciałeś, czyli bimber lub spirytus z posmakiem śliwki - w zależności na czym przepuścisz. Gdybyś zapytał przed nastawieniem, to otrzymałbyś rady, czy linki w temacie.
Kolejny forumowicz, u którego czyny są szybsze od myśli
A tak na serio, to problemu nie widzę - otrzymasz to co chciałeś, czyli bimber lub spirytus z posmakiem śliwki - w zależności na czym przepuścisz. Gdybyś zapytał przed nastawieniem, to otrzymałbyś rady, czy linki w temacie.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Ja cię nie sunę 22kg cukru trzeba było dać 32 kg było by 1do 1
I do tego drożdże babuni toż to koło śliwowicy nawet nie będzie stało
Kolego @Damian1991 na 1okg owoców MAKSYMALNIE 1kg cukru.
Poczytaj temat o śliwce tam jest wszystko
Ja na 45kg śliwki dałem 2kg cukru i 2l. wody i mam nadzieje że wyjdzie coś dobrego
I do tego drożdże babuni toż to koło śliwowicy nawet nie będzie stało
Kolego @Damian1991 na 1okg owoców MAKSYMALNIE 1kg cukru.
Poczytaj temat o śliwce tam jest wszystko
Ja na 45kg śliwki dałem 2kg cukru i 2l. wody i mam nadzieje że wyjdzie coś dobrego
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 16:35 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Drożdże dedykowane do owoców bayanysy, estelle ,Zamoyskie.
Ja robię na bayanusach, ile trzymac? Aż skończą fermentować
Ilość jaką podałem w poprzednim poście bayanusy przerabiają w 2 tygodnie przy temp. około 20st.
Zaopatrz się w cukromierz do sprawdzania blg
Ja robię na bayanusach, ile trzymac? Aż skończą fermentować
Ilość jaką podałem w poprzednim poście bayanusy przerabiają w 2 tygodnie przy temp. około 20st.
Zaopatrz się w cukromierz do sprawdzania blg
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Oki . To zrobię trzecie podejście do tematu i zamówiłem jeszcze 60kg śliwki . Zamierzam dać bayanusy z pożywką. Ale co do cukru chcę zachować jak koledzy opisują max 1 kg na 10 kg śliwki tylko , że mam dużo glukozy i czy daję się jej w takiej samej proporcji jak kryształ z buraka?
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
@jakubek: żeby mieć taki sam % glukozy krystalicznej musisz dodać ok 20% więcej. Ale nie radzę przesadzać z ilością. Daj max kg glukozy na 10kg owoców a "będziesz Pan zadowoloooony"
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 18:18 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
@damian1991 do tego co zrobiłeś to już tylko drożdże turbo do owoców, a później nie na śliwowicę (bo z tego śliwowicy już nie będzie) tylko ewentualnie na czystą z posmakiem śliwek- najlepiej na półkowej
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Panowie jestem po pierwszej destylacji nie chciałem za długo czekać bo bałem się że w lekko zakręconej beczce zacznie się octowa fermentacja.
Było 60 kg śliwki węgierki 10 litrów wody 4 kg cukru 3kg glukozy.
Drożdże jakieś niby gotowiec do śliwowicy.
Po około tygodniu zjadło wszysto wiec poszło na rury.
Teraz pytanie mam bo nie chce stracić smaku i zapachu za dużo.
Kolumna 60.3 1m u góry przewężenie odcinek około 15 cm z kolanem na redukcję i do chłodnicy lebiega. Dawać jakieś wypełnienie na tak długą kolumnę?
I jakie temperatury ustawić termometr mam po środku albo na szczycie
Było 60 kg śliwki węgierki 10 litrów wody 4 kg cukru 3kg glukozy.
Drożdże jakieś niby gotowiec do śliwowicy.
Po około tygodniu zjadło wszysto wiec poszło na rury.
Teraz pytanie mam bo nie chce stracić smaku i zapachu za dużo.
Kolumna 60.3 1m u góry przewężenie odcinek około 15 cm z kolanem na redukcję i do chłodnicy lebiega. Dawać jakieś wypełnienie na tak długą kolumnę?
I jakie temperatury ustawić termometr mam po środku albo na szczycie
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Zero wypełnienia, wywalasz wszystko i jedziesz jak na pot still'u. Pierwszy odpęd do 100°c w zbiorniku (nie do 99.5 ale do 100) a drugi z podziałem na frakcje
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 18:37 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
To Ci powiem że wcale tak nie zrobiłeś wnioskując po % surówki. Powinna mieć 20 do max 30% jakbyś "ciągnął" do końca, a tak straciłeś dużo smaku i aromatów.
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 18:44 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Tez tak mam w 30l kegu i sugeruje się % nie temperaturą jak w nim destyluje.
Ostatnio gotowałem śliwki do 100st w kegu z płaszczem i miałem 28% po 1 destylacji.
Gdzie masz termometr w kegu? chyba za wysoko skoro pokazuje ponad 100stwierch pisze:Właśnie ciągłemu do końca bo na termometrze było na kolumnie było 98a w kegu ponad 100
Tez tak mam w 30l kegu i sugeruje się % nie temperaturą jak w nim destyluje.
Ostatnio gotowałem śliwki do 100st w kegu z płaszczem i miałem 28% po 1 destylacji.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020
A pogony idą na koncu więc chyba jak już prawie woda leciała to chyba smaku i aromatu dużo nie stracę skoro pogony wysoko odciąć
A w kanał nic ?z początku chyba 50 wylać?dynio pisze:To Ci powiem że wcale tak nie zrobiłeś wnioskując po % surówki. Powinna mieć 20 do max 30% jakbyś "ciągnął" do końca, a tak straciłeś dużo smaku i aromatów.
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
A pogony idą na koncu więc chyba jak już prawie woda leciała to chyba smaku i aromatu dużo nie stracę skoro pogony wysoko odciąć
-
- Posty: 243
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
@wierch, a termometr w kręgu prawdę Ci pokazuje? Sprawdzałeś go we wrzącej wodzie?
A pierwszą 50, to na rozpałkę do grilla zostaw
A pierwszą 50, to na rozpałkę do grilla zostaw
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 21:23 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia atmosferycznego, u mnie zdarzało się gotować do 99 stopni ale też do 101.5 . Warto sprawdzić termometr gotując czystą w miarę wodę jednocześnie sprawdzając ciśnienie atmosferyczne. Potem może brać poprawki. Co do nastawów owocowych. Unikamy cukru i wody. Jabłka warto by były zmielone na pulpe, śliwki ile się da rozdrobnione. Drozdze wysoko aromatyzujace, typu winne- bayanus, Estelle, dedykowane gorzelnicze. NIE UŻYWA SIĘ TURBO.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Trochę z innej beczki.
Ostatnio kolega chwalił się swoim trunkiem o nazwie Metaxa 12 gwiazdek i mówi że rewelacja. Biorę tą flachę w ręcę i czytam że to jest ze spirytusu i śliwek. Więc stwierdziłem że to gówno nie trunek. Moim zdaniem jest robione to ze spirytu i koncentratu ze śliwek, do tego chwila leżakowania i idzie towar dla naiwnych za 200zł.
Ostatnio kolega chwalił się swoim trunkiem o nazwie Metaxa 12 gwiazdek i mówi że rewelacja. Biorę tą flachę w ręcę i czytam że to jest ze spirytusu i śliwek. Więc stwierdziłem że to gówno nie trunek. Moim zdaniem jest robione to ze spirytu i koncentratu ze śliwek, do tego chwila leżakowania i idzie towar dla naiwnych za 200zł.
-
- Posty: 212
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Nie wiem coście pili z kolegą i jak to się skończyło ale Metaxa 12* to inny trunek niż piszesz i o innym okresie leżakowania.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 paź 2020, 19:56 przez przegab, łącznie zmieniany 1 raz.