Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Doody » środa, 18 wrz 2019, 14:53

Ja kiedyś drylowałem, potem tylko myłem, a teraz wrzucam jak leci, wybierając tylko liście i ewentualne zapleśniałe śliwki. Zapewniam, że w destylacie nie ma różnicy. Niektórzy twierdzą, że czuć destylat amigdaliną, ale to tylko witamina B17 więc zdrowa ;)
Pozdrawiam
Darek


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

scalak
50
Posty: 96
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: scalak » środa, 18 wrz 2019, 15:14

Zaraz, zaraz. Wrzucasz całe śliwki do beczki nie rozdrabniając? Gdy ja próbowałem rozdrobnić w beczce mieszadłem, to mi się ślizgały. Dopiero jak rozgniotłem, lub rozpołowiłem, to mieszadło rozbiło na pulpę, pestki i skórki. Wczoraj nastawiłem właśnie węgierkę i dziś liżę palce po rozgniataniu.
Tadek

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 961
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » środa, 18 wrz 2019, 15:31

Ja w tym roku też wrzuciłem całe śliwki do beczki i wkrętarką akumulatorową z mieszadłem ukręciłem na jednolitą pulpę - mus. Kiedyś przy mniejszych ilościach łamałem sliwkę na pół i wyrzucalem pestki. W tym roku mi się nie chciało :mrgreen: za dużo tego było.
Pozdrawiam Gacek.


scalak
50
Posty: 96
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: scalak » środa, 18 wrz 2019, 15:36

A ja przez dwa dni, 2 metry połupałem.
Ostatnio zmieniony środa, 18 wrz 2019, 15:38 przez scalak, łącznie zmieniany 1 raz.


matborek
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 20:11
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: matborek » środa, 18 wrz 2019, 15:46

A ja na pręt 2 ostrza przyspawałem od rotacyjnej :) najwpierw na prawych obrotach chwilę a później już tylko na lewych :) mieli aż miło i samo ciągnie owoce :) tym sposobem nawet jabłka pomieliłem w papkę choć przyznam że akurat jabłka kroiłem w ćwiartki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Doody » środa, 18 wrz 2019, 16:31

Ja mam mieszadło wykonane ze spiralnie skręconego płaskownika. Do tego wiertarka 2850W i 3000 obr/min i w 5 minut ze 140kg robię papkę z pestkami, bez żadnego wstępnego rozgniatania. Już by mi się inaczej nie chciało.
Pozdrawiam
Darek


scalak
50
Posty: 96
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: scalak » środa, 18 wrz 2019, 17:32

Cyknij zdjęcie tego mieszadła i zamieść. Czekają mnie jeszcze jabłka, to taki patent bardzo by mi pomógł. Z góry dziękuję.
Tadek
@matborek czy robiąc w plastykowej beczce nie dziurawisz boków?
Ostatnio zmieniony środa, 18 wrz 2019, 17:36 przez scalak, łącznie zmieniany 1 raz.


matborek
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 20:11
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: matborek » środa, 18 wrz 2019, 17:53

scalak pisze:@matborek czy robiąc w plastykowej beczce nie dziurawisz boków?


No z tym trzeba uważać trochę to sie przyznam dziurawic nie dziurawie ale troche zadrapałem. Przeważnie wale w wiadro 20l i w nim mieszam to troszke podrapane było. Tak w prawdzie to zrobiłem je w 5 min.
Jest jedno ale. Dając na lewych obrotach to jak zrobi mi się papka to na zasadzie wiru ciągnie mi te owoce do ostrza i nie muszę podjeżdżać pod same brzegi i mieli aż miło. Przy jabłkach (akurat mieliłem w beczce taki worek 50kg) to zajeło mi z 10 min. Można by zastosować na dole pierścień aby to krawędzi nie dojeżdżał jednak trzeba mieć na uwadze, że np przy śliwkach byłyby naowijane skórki.
Dodam jeszcze że najlepsze mieszanie mimo wszystko to jak owoc przegryzie się z dzień pektoenzymem :)
Ostatnio zmieniony środa, 18 wrz 2019, 18:31 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


ziemba12345
400
Posty: 442
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: ziemba12345 » środa, 18 wrz 2019, 20:17

Nie gotowalem nic chyba 2 lata więc pora wrocic :D Podam swój sposób. Śliwka węgierka do beczek i zgrubsza rozdrobnienie mieszadlem na wiertarce. Na 100kg daje 8kg cukru w postaci syropu. Dodaje drożdże winne i czekam. Jak już dobrze ruszy to jeszcze ze dwa trzy razy ostro zamieszam mieszadlem żeby śliwki się dobrze rozpadly. Na świeżych szkoda się męczyć a i tak się dobrze nie rozpadna. Potem co kilka dnimieszam lekko zeby czapa opadła. Beczki stoją w temperaturze jaka jest na dworzu. Myślę, że conajmniej dwa miesiące. Ale bardziej prawdopodobne że do bożego Narodzenia. Wtedy pieke mięsa na święta to przy okazji mogę pogotowac. Delikatne przymrozki nie zaszkodzą śliwką. Drożdże winne wytrzymują kilkustopniowe przymrozki. Potem potstil i gotowanie całości. Pierwszy odpęd ciągnie ile się da a drugi na nos. Do 60% jak leci a potem już czuwam. Prędkość odbioru maksymalna. Potem do beczek, do piwnicy i lezakowanie 13 lat, czyli do 18stki syna :D
Jakby ktoś chciał to w sobotę przywozę węgierki z sadu. Okolice Skierniewic. Mam każde ilości. Przy jakiejś normalnej ilości a nie wiaderko czy dwa :odlot:, czyli chociaż te 200kg oddam po 1zl.

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 961
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » środa, 18 wrz 2019, 20:22

ziemba12345 pisze: Delikatne przymrozki nie zaszkodzą śliwką. Drożdże winne wytrzymują kilkustopniowe przymrozki.


Zdradzisz mi sekret jakie to drożdże? Moje ulubione bayanusy wytrzymuja maks 8*C, później fermentacja staje...
Pozdrawiam Gacek.


Szlumf
1550
Posty: 1580
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Szlumf » środa, 18 wrz 2019, 20:38

ziemba12345 pisze:........................
Jakby ktoś chciał to w sobotę przywozę węgierki z sadu. Okolice Skierniewic. Mam każde ilości. Przy jakiejś normalnej ilości a nie wiaderko czy dwa :odlot:, czyli chociaż te 200kg oddam po 1zl.

Jaką trasą będziesz jechał ze śliwkami? Jestem zainteresowany 200kg.

Online
Awatar użytkownika

mtx
1150
Posty: 1181
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mtx » środa, 18 wrz 2019, 20:59

.Gacek pisze:Moje ulubione bayanusy wytrzymuja maks 8*C, później fermentacja staje...

Ale jak im podniesiesz temp. to znowu zaczną pracować i o to pewnie chodziło kol. ziemba ;)
Jeśli trzyma beczki na dworze, to w dzień jest jeszcze dość ciepło dla fermentacji, wieczorem/nocą zwalnia, a za dnia pracuje dalej, drożdże faktycznie żeby obumarły z powodu niskiej temp. to muszą długo tak hibernować, wystarczy spojrzeć na "mocne" miody które fermentują w chłodzie po kilka lat - wiosna,lato,jesień fermentują, zimą przestają i na wiosnę znowu fermentują :)
Obrazek
https://www.youtube.com/watch?v=Kh9UC-GOwHA
https://www.youtube.com/watch?v=frCTpFM8oLw
https://www.youtube.com/watch?v=1siPgAVOAtU


ziemba12345
400
Posty: 442
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: ziemba12345 » czwartek, 19 wrz 2019, 05:38

.Gacek pisze:
Zdradzisz mi sekret jakie to drożdże? Moje ulubione bayanusy wytrzymuja maks 8*C, później fermentacja staje...

Zwykle drozdze winne kupowane w Bricomarche :) Fermivin czy jakoś tak. Beczki stoją w nieogrzewanej dziurawe szopie i spokojnie wytrzymują kilkustopniowe przymrozki.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 wrz 2019, 05:55 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


ziemba12345
400
Posty: 442
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: ziemba12345 » czwartek, 19 wrz 2019, 05:40

Szlumf pisze:Jaką trasą będziesz jechał ze śliwkami? Jestem zainteresowany 200kg.

Heh, to żadna trasa. Śliwki jadą ze Skierniewic kilka kilometrów do okolicznej miejscowosci ;)

Mod.
Nie cytuj, cytatów!
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 wrz 2019, 05:56 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Doody » czwartek, 19 wrz 2019, 08:11

@Scalak
Mieszadło wygląda tak:
mieszadło-1.jpg

To chyba mieszadło do farb, bo to do kleju jest zrobione z pręta.
Najważniejsze to przy 3000 obrotów włączyć lewe obroty bo inaczej pestki wybija Ci oczy :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek


scalak
50
Posty: 96
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: scalak » czwartek, 19 wrz 2019, 08:28

Nie widziałem takiego cudaka, ale zaraz poszukam. Z budowlanką, ta mam kontakt tylko przez szybę samochodu.
Pozdrawiam, Tadek


fo11rest
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: fo11rest » czwartek, 19 wrz 2019, 14:08

Jest to typowe mieszadło z gwintem do takiego urządzenia co każdy budowlaniec ma. Koszt to max 40zł
https://allegro.pl/oferta/mieszadlo-ele ... fd6b878d0f
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 wrz 2019, 14:09 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika

mtx
1150
Posty: 1181
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mtx » czwartek, 19 wrz 2019, 15:20

To akurat co @Doody pokazał to jest mieszało do zapraw, z mocowaniem na SDS do mocnych wiertarek udarowych dlatego pisał o wiertarce 2850W, a nie o mieszalniku ;)
Tu jest podobne, tylko mniejsze https://allegro.pl/oferta/pro-mieszadlo-spiralne-120mm-60cm-bx-07-04-sds-8484263939, używam bardzo podobnego tylko ze zwykłym mocowaniem 6-cio kątnym do standardowego futra wiertarki.
Obrazek
https://www.youtube.com/watch?v=Kh9UC-GOwHA
https://www.youtube.com/watch?v=frCTpFM8oLw
https://www.youtube.com/watch?v=1siPgAVOAtU


Wesoly49
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Wesoly49 » czwartek, 19 wrz 2019, 17:12

Hej panowie a czy te mieszadła z Alleg... nie są ocynkowane ?. Ja jak mieszałem mieszadłem pokrytym cynkiem to mi czarna maź została na nim wiec odstawiłem będzie służyć do czegoś innego , a zrobiłem sobie z SS.

Online
Awatar użytkownika

mtx
1150
Posty: 1181
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mtx » czwartek, 19 wrz 2019, 17:35

Tak są ocynkowane, ale jak dobrze o nie dbasz to w niczym nie przeszkadza. Przed użyciem i po użyciu dobrze umyć i jest spoko, a ten krótki kontakt przy rozdrabnianiu nie wpływa negatywnie na nic.
Obrazek
https://www.youtube.com/watch?v=Kh9UC-GOwHA
https://www.youtube.com/watch?v=frCTpFM8oLw
https://www.youtube.com/watch?v=1siPgAVOAtU


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości