Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Spiritussamogon
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 28 wrz 2016, 19:56
Krótko o sobie: Jedz, tańcz i pij póki ci wystarczy sił
Baw się za dwóch póki nie przeszkadza brzuch
W pogodne dni i gdy życie z ciebie drwi
Śmiej się i za kufel chwyć
Ulubiony Alkohol: Domowej roboty trunki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: Spiritussamogon »

lesgo58 pisze:Tak na szybko to zauważyłem (a raczej nie zauważyłem ) kilku niuansów, które byłoby warto uwzględnić w tym kompendium.
Jak tylko się ogarnę... to postaram się później je wypunktować.
Lesgo58 z niecierpliwością czekam na wypunktowywanie braków. Chcę powiększy swoją wiedzę o śliwowicy. Przy okazji uzupełnię zbiór informacji.

Tylko szkoda że w tym roku nie będzie surowca na śliwowice :cry: .

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2016

Post autor: wawaldek11 »

Trzeba zrobić akcję ŚLIWKA :) i ściągnąć ciężarówke śliw z południa Europy.
Pozdrawiam,
Waldek

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2016

Post autor: użytkownik usunięty »

wawaldek11 pisze:Trzeba zrobić akcję ŚLIWKA :) i ściągnąć ciężarówke śliw z południa Europy.
Jestem "ZA", ale obawiam się, że brakłoby tej śliwki, bo z tego co zauważyłem, urodzaju na śliwkę w tym roku chyba nie będzie. Pięknie drzewa zakwitły, ale za niedługi czas, przymroziło w nocy i galante chłody wystąpiły za dnia ( południe PL). Pszczółki pochowały się do swoich domków...
No nic, na razie nie s.am żarem, zobaczymy jak będzie. Pozdrowionka
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2016

Post autor: sargas »

Niestety :( wszędzie wymroziło trzeba będzie się naprawdę nabiegać żeby uzbierać dużo śliwki.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2016

Post autor: maniek86 »

Udało się zebrać 50 kg śliwek, 20 kg mega aromatyczne coś jak węgierki, 15 samosiejka całkiem aromatyczna, 5 kg zielona mega słodka- zamiast dodawać cukru zdecydowałem dołączyć ją do nastawu. Znalazłem też śliwki(10 kg) ,które są duże i słodkie ale mniej aromatyczne( odmiana nie znana). Ciekaw jestem co z tego wyjdzie- napewno nie tradycyjna śliwowica :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: wawaldek11 »

Taki miks może pozytywnie zaskoczyć :ok:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: radius »

Tak, jak zaskoczył mnie (i innych także :D ) jakością, mój mix z węgierek + marketowe końcówki po przecenie :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: kmarian »

Kolego maniek86, rób nastaw. Ja też jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pewnikiem "śliwkowica". :twisted:
Zawsze uzyskiwałem "ciekawe" trunki, zaś w 2015 roku, taki miks mi nie wyszedł. :(

Mam pytanie: Czy wiecie Koledzy jak w tym roku z węgierką? Obrodziła, czy raczej tak jak reszta owoców?

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: kwik44 »

Masz przewagę a'la węgierki. Nie martwiłbym się aromatem. Tylko wytrwaj w postanowieniu i cukru nie dodawaj :)

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: maniek86 »

Oczyściłem i na ile mogłem rozdrobniłem ale chyba niezbędne jest mieszadło aby dokończyć dzieło.
Mieszanka pachnie obiecująco, cukru nie dodaje. W zeszłym roku zrobiłem calvados( z małym dodatkiem rodzynek) też bez cukru, fakt gotowane na grzałka ale smak fajny, to doświadczenie uwierdziło mnie w przekonaniu że nie warto dodawać cukru.
Mam nadzieję że w tym roku destylaty owocowe gotowane na płaszczu i półkowej będą jeszcze lepsze.
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

Dodajesz pektoenzym? Świetnie "wyciąga" sok z owoców i łatwiej oddziela miąższ od skórek.
Pozdrawiam
Darek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: maniek86 »

Doody pisze:Dodajesz pektoenzym?
Niestety nie dodałem, bo nie posiadam :scratch:
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Kamal »

kmarian pisze: Mam pytanie: Czy wiecie Koledzy jak w tym roku z węgierką? Obrodziła, czy raczej tak jak reszta owoców?
Pod względem węgierki u mnie, to porażka. Praktycznie nie ma w ogóle owoców.
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: kwik44 »

No niestety. Wygląda na to, że w tym roku trzeba będzie się skupić na zbożach. Chyba dopłaty do jęczmienia były w tym roku, bo więcej tego niż pszenicy było na polach ;) Ja w każdym razie już mam zamówiony :D

grzesiek03
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 15 sie 2016, 11:12
Podziękował: 32 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: grzesiek03 »

Mam pytanie: Czy wiecie Koledzy jak w tym roku z węgierką? Obrodziła, czy raczej tak jak reszta owoców?
Śliwy najlepiej z wszystkich pestkowych zniosły przymrozki. U mnie (południowe Mazowsze) śliwek jest sporo, a węgierki wczesnej normalny urodzaj.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 sie 2017, 21:51 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

Ja też kupiłem w śmiesznej cenie 0,60PLN/kg i jeszcze mi chłop w tej cenie ześrutował. Zresztą już pracuje w 120l beczce ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Pretender »

Doody
Węgierki ześrutował? Hihi ...
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

Węgierki, Bułgarki i Rumunki ;)
Pozdrawiam
Darek

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Imbir »

kwik44 pisze:No niestety. Wygląda na to, że w tym roku trzeba będzie się skupić na zbożach

Dokładnie o tym samym myślałem, chyba w tym roku sliwkę sobie odpuszczę ewentualnie skuszę się na 100-200kg gruszki, a cały zimowy sezon poświęcę na zboża. W szczególności żyto :scratch:

PS. W wielkopolskich rejonach śliwka na razie nie schodzi poniżej 3zł !!!

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: kwik44 »

Wcześnie jeszcze. Węgierka najwcześniej będzie dobra za miesiąc. Myślę o tej starej, małej. Ja w zeszłym roku kupiłem o 2 tygodnie za wcześnie. Zobaczymy.

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Imbir »

W zeszłym roku po "one" zł kupowałem pod koniec września... poczekamy, zobaczymy ;-)

Jutro... tzn.dzisiaj zaczynam mirabelki :geek:

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: kwik44 »

Ałyczę ;) na mirabelku też za wcześnie ;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

@kwik, to zależy. Ja już mam pierwsze mirabelki za sobą (tydzień temu). Dostałem je od znajomej. A te, które rosną koło mnie jeszcze twarde. Tamte od znajomej były 2 razy większe. Pewnie zależy od gatunku.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: szatajoh »

W niedzielę znalazlem dwa parkowe drzewa ałyczy. Nazbierałem na jedną 30 l beczke rozbełtalem dodałem 1 kg cukru czekam na wynik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: maniek86 »

Kosztował ktoś śliwowicy z tarniny? W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły i jest tego tyle że wpadł mi taki pomysł, albo może połączyć destylaty ze śliwek i tarniny...?
Bimber forever !!!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: wawaldek11 »

Tarninowica powinna być super! Już nalewka jest wyśmienita.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: pith »

Jak na razie ceny śliwek są bardziej szokujące od zeszłorocznych.
Zaczynam podejrzewać, że tańsze będą śliwki mrożone z zeszłego roku w jakiejś hurtowni. Wydaje mi się, że widziałem w Selgrosie połówki bez pestek za 7 zł/ kg.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: sargas »

wawaldek11 pisze:Tarninowica powinna być super! Już nalewka jest wyśmienita.
Wiem coś o tym moje TOP3 twojej produkcji którą miałem przyjemność skosztować :)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

Dzisiaj zdobyłem 22kg węgierki i nastawiłem z 3 kilogramami cukru. Ortodoks to nie będzie ale zawsze ;)
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: wawaldek11 »

Ja w zapasie mam zawsze parę kilo glukozy i jak chcę zwiększyć uzysk z owoców, to nią wzmacniam nastaw. Mniej niechcianych smrodków mam.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

JISKRA59
100
Posty: 100
Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: JISKRA59 »

Witam wszystkich.Info dla psotników z Dolnego Śląska i okolic wczoraj tj. 28.08.17r. na Targpiaście we Wrocławiu śliwka węgierka była po 3,50 zł/kg, a śliwka typu renkloda ciemna -bardzo słodka bo próbowałem- po 3.60 zł/kg. Pytałem sprzedających i mówili, że cena powinna utrzymać się na tym poziomie. Pozdrawiam
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: maniek86 »

Wczoraj skończyłem destylować miks śliwek jakie udało mi się zebrać z około 55kg uzyskałem prawie 2 litry 55%. Pierwszy raz robiłem śliwowica i nie wiem czy powinienem oczekiwać więcej, chyba nie.
Ale śliwowice z tarniny chyba sobie odpuszczę, przecież tam jest sama pestka. Pokusze się chyba o zrobienie rumu z dodatkiem tarki.
Bimber forever !!!

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Przemek88 »

Witam wczoraj kupiłem 17kg śliwki po 1zł nie jest to orginalna węgierka ale jakaś krzyżówka ( kolor ten tylko większa) słodka i pachnąca trochę już poleżała w skrzynce. Pestka ładnie odchodziła ale zmiksowałem wszystko w robocie kuchennym (pestki całe) dodałem 1kg glukozy bayanusy i pożywkę. Dziś ładnie pracuje myślę czy nie dokupić jeszcze 1 kg glukozy i z 6kg oryginalnej węgierki. Co o tym myślicie? pozdro

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Moim zdaniem...
Jeżeli do pracującego winka można dodać kolejną porcję cukru, to do pracującej śliweczki można teoretycznie dodać świeżego owocu. W ten sposób dorzucisz cukru drożdżom i uzyskasz więcej alko. Nie wiem jak to się zachowa, nie próbowałem, ale ze słodkością bym nie przesadzał.
Osobiście dodałbym tej krzyżówki, dojrzałej. Zastosowałeś pekto ?
Btw..Niezła cena tej śliwki

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Przemek88 »

Pekto nie dałem w tamtym roku robiłem 1 raz i gotowałem wszystko razem i było ok. Cena była 1,5 zł ale panią udało się urobić:) niektóre już były do wywalenia ale z 2kg w sumie. Zieleniak w Dąbrowie Górniczej w tamtym roku kupiłem węgierkę po 0,90 gr. Wody dałem tyle co do drożdży i glukozy może z 1L +- dlatego się zastanawiam nad kolejna porcja glukozy i śliwki żeby coś mi z tego wykapało:) Teraz myślałem dokupić oryginalnej węgierki żeby coś tam z oryginału było i tu pytanie do kolegów z większym stażem czy to ma sens i się sprawdzi.

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Moim zdaniem dodanie tej węgierki wiele pozytywnego do nastawu nie wniesie. Jeżeli chcesz zrobić dobry towares, kup tej węgierki ze 25kg, umyj, wydryluj lub nie, rozdrobnij, dodaj pekto, poszczuj G995 i zrób drugi nastaw bez cukru tzw. ortodox.
Tak poza tematem mieszkam troszkę dalej na południe i węgierka jest u mnie po 9 zeta, więc w tym roku będzie "susza".
Pozdrówa
Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: zgoda »

Na giełdzie w Broniszach węgierka po 4,20 dziś rano, więc pozostaje liczyć na łut szczęścia.

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Przemek88 »

U Pani w Zieleniaku w DG węgierka 4,5zł kg a mieszanka 1,5zł kg. W piątek 15kg mieszanki, 1kg glukozy, 0,7l wody, 100g cukru bayanusy i pożywka a wczoraj blg 1 w sobotę będę atakował i dam znać jaki efekt. Wczoraj jak oglądałem nastaw ładny kolor i zapach śliwki, jak produkt będzie ok to jadę jeszcze po tą śliwkę po promocji.
Awatar użytkownika

Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Krzysztof988 »

Witam pierwszy raz robię śliwowicę z takiego przepisu:
45kg śliwki namieszałem w beczce mieszadłem - wyszła dobra pulpa i dałem do tego drożdże zamojskich 1kg cukru i i 1l wody, po 4 dniach dodałem 3kg cukru i 3l wody stało to 2 tygodnie dziś sprawdzałem blg -1 jutro idzie na rurki :) zapach jak powidła super. Podpowiedzcie czy na kolumnie elit z miedzi (destylatory miedziane) puszczać to 2 razy czy 1 raz wystarczy, mam malutkie doświadczenie w tworzeniu, bardziej konsument :). Trochę męczyłem się przy cedzeniu, ale jakoś poszło. Jeśli będzie smaczna to chyba zainwestuję w kega z płaszczem. Ale zależy mi na podpowiedzi czy to 2 razy destylować?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: lesgo58 »

Tak - 2 razy.
Pierwszy to typowy odpęd. Po odlaniu przedgonu ciągnij dokąd się da. Nawet do 10%.
Drugi raz już pędź poważniej z odcięciem frakcji. Weź pod uwagę grzałki. Dlatego musisz sobie mniej więcej wyliczyć ile zostanie Ci wody pod oddestylowaniu alkoholu. Jeśli się okaże, że może pozostać za mało to musisz dolać na początku odpowiednią jej ilość. Tak, żeby nie spaliły Ci się grzałki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”