Listówka porzeczkowa (czarna porzeczka)

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy

Post autor: lesgo58 »

Składniki na nalewkę:

młode listki i pędy krzewu czarnej porzeczki

2 litry wódki 40%

0,2 kg cukru ( w/g wrażliwości smakowych,)

1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego ( z kwaskiem trzeba uważać, bo w zależności od warunków pogodowych nalew bywa mniej lub bardziej kwaśny)

Reszta do doświadczenie, bo co roku jest inna.



Listki i gałązki myjemy i upychamy w słoju w takiej ilości aby po dodaniu wódki, były całkowicie przykryte przez alkohol. Wstępnie odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce, po tygodniu przenosimy w miejsce chłodne, gdzie odstać musi jeszcze 3 tygodnie. Po upływie tego czasu zlewamy alkohol, a pozostawione w słoju liście zasypujemy cukrem wymieszanym z kwaskiem cytrynowym. Odstawiamy w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsając słojem, aż do czasu pozyskania syropu. Uzyskany syrop łączymy ze zlanym uprzednio alkoholem. Teraz możemy już tylko przefiltrować naleweczkę i rozlać ją do butelek. Po upływie co najmniej miesiąca możemy przystąpić do degustacji.

Żródło: http://mojapiwniczka.blox.pl/2011/10/Li ... lisci.html

P.S. Listki zrywamy zaraz krótko po rozwinięciu pąków. Ja zrywałem gdy miały ok. 1-2cm długości. Najbardziej aromatyczne listki są gdy wiosną jest wystarczająco wilgotno.
Listówka wytrawna jest bardzo ważnym składnikiem Smorodinówki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”