rdza w kanie

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
tommy
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:40

Post autor: tommy »

witam,
jestem poczatkującym psotnikiem, pytanko o budowę sprzetu.
czy moge wykorzystać do budowy kane w środku lekko pordzewiałą, czy ma to jakis wpływ na produkt
>Alkohol twój wróg, żeby go zwalczyć, trzeba go dobrze poznać<
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: rdza w kanie

Post autor: Kucyk »

Witam!

U mnie w BF-20 też jest kilka punktów rdzy. I nie zauważyłem aby to jakości produktu zaszkodziło. W każdym razie przed gotowaniem szoruję te rdzawe przebarwienia tak pro forma Cifem aż znikną, choć nie wiem, czy nie jest to moja nadgorliwość...

Autor tematu
tommy
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:40
Re: rdza w kanie

Post autor: tommy »

w zasadzie to już jestem na ukończeniu ... kana 20 l + 2 odstojniki + chłodnica z kany 30 l + przewody miedziane ( 3mb ) - pozostało mi to wszystko połaczyć

a i zacier juz pracuje ... beka 120 l - w niej 50 kg śliwek zalanych najpierw gorącym syropem, potem schłodzonym syropem z aktywnymi drożdżami + pożywka + pektopol!

na dniach pewnie wrzucę go na gary i tak się zastanawiałem właśnie czy rdza nie zaszkodzi - tak mnie jak i memu bimberkowi
Kucyk pisze:Witam!

U mnie w BF-20 też jest kilka punktów rdzy. I nie zauważyłem aby to jakości produktu zaszkodziło. W każdym razie przed gotowaniem szoruję te rdzawe przebarwienia tak pro forma Cifem aż znikną, choć nie wiem, czy nie jest to moja nadgorliwość...
u Ciebie znikaja , a w mojej kanie na dnie są 3 widoczne plamy , których nie mogę doszorowac bo widać "goły, ciemny metal"
>Alkohol twój wróg, żeby go zwalczyć, trzeba go dobrze poznać<

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: rdza w kanie

Post autor: wierch »

Ja też mam kanke która zwłaszcza w dolnej części jed zardzewiała
i zastanawiam sie nad odrdzewiaczem tylko nie wiem czy nie wpłynie to źle na efekt końcowy trunku (śliwowica)
Awatar użytkownika

tommi777
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:57
Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Zdolny Śląsk
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rdza w kanie

Post autor: tommi777 »

Koledzy psotnicy, nie załamujcie się... W ciągu kilku lat miałem do czynienia z kilkoma rdzewiejącymi kanami... Muszę was pocieszyć iż nigdy nie zauważyłem odczuwalnego spadku jakości trunku. Tak to jest z tymi starymi blachami :lol: Ja, tak jak kolega Kucyk szoruję kanę przed każdym użyciem i moim skromnym zdaniem to wystarcza.
Tomek

cyqor
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 20 maja 2015, 19:52
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rdza w kanie

Post autor: cyqor »

Witam. Przepraszam za odkop, czy ktoś z was w końcu znalazł sposób na usunięcie rdzy i zakonserwowanie tego raz na zawsze ?

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: rdza w kanie

Post autor: boxer1981228 »

Tak, wymień zbiornik.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: rdza w kanie

Post autor: rozrywek »

Próba naprawy bezcelowa, w miejscach które czyścisz rdza pojawi się znowu. Nie przepraszaj za odkopany temat, warto czasem wrócić do starych tekstów, Kana na półkę, do pokazania jak w przeszłości dziadowie pędzili. Post wyżej wyjaśnia wszystko.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rdza w kanie

Post autor: Kamal »

Szkoda zachodu na szukanie sposobu. Skoro można kupić kega z kwasówki. ;)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rdza w kanie

Post autor: wawaldek11 »

Czasem warto odkopać nie tylko stary temat, ale też stare "technologie".
Taką cynowaną kanę można pobielić cyną, tak, jak Cyganie bielili kotły i kany również.
Kan i kotłów nie ratowałem w ten sposób, ale duży lejek z cynowanej blachy udało się zregenerować ;)
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”