Ananasówka

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
witax
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 11:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: śliwowica
Status Alkoholowy: Konstruktor

Post autor: witax »

Bardzo prosty przepis a zarazem bardzo smaczna nalewka

Składniki:

2l wódki 45%
1 ananas
1 puszka ananasa w kawałkach (puszka ok 450 ml)



Sposób przyrządzenia

Ananasa obrać, pokroić w kawałki, wrzucić do słoja, dodać wódki i ananasa z puszki razem z syropem.
Całość zmiksować blenderem i odstawić na 24h.
Następnie całość przelać przez bardzo gęste sitko (bardzo dobrze nadaje się organdyna, można ja kupić w kwiaciarni za 1zł), odstawić do klarowania, będzie wtedy przeźroczysta lub od razu przelać do butelek, wtedy będzie idealna do drinków.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 lut 2014, 19:18 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: brak przecinków
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Ananasówka

Post autor: Kamal »

Jakiś czas temu zrobiłem ananasówkę, tylko trochę inaczej. Wziąłem 4l 70% psoty + 1,5l soku ananasowego + około szklanka cukru. W smaku nie była taka zła. Ale @witax, z Twojego przepisu wydaje się, że wyjdzie smaczniejsza nalewka. Chociaż ostatnio korci mnie, zrobienie nalewki ze świeżego ananasa. ;)
Obrazek

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Ananasówka

Post autor: W_TG »

Wykorzystałem Biedronkową promocję i kupiłem 5 dojrzałych ananasów.
Obrałem i wrzuciłem na sokowirówkę.
Uzyskany sok przecedziłem przez gęste sito i uzyskałem kremowożólty sok. 2,5 litra
Bardzo słodki. Zaprawiłem go 70% spirytusem do smaku i małą paczuszką cukru wanilinowego.
Nie dosładzałem
Nie wyszło z tego Bóg wie co. Ale jest całkiem fajna naleweczka.

Z pozostałych otrębów, a raczej pulpy, z dodatkiem 4 bananów usmażyłem dżemik.
Również bez dosładzania. Da sie w nim wyczuć delikatną włóknistość, ale nie jest to coś co żle wpływa na smak.
Wyszło tego z 1,5 litra
Będzie do ciasta lub na chlebek.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”