ryzowe winko nie pracuje
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 20 maja 2009, 11:18
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwosz
Panowie tym razem pisze w imieniu kolegi, który to chciał zrobić sobie winko z ryżu no i niby wszystko ok ale po dodaniu 2-giej porcji cukru winko stopniowo staje. Cukier dodawał 2 tyg. temu wyszło mu 15 blg dzisiaj mierzymy i to samo. O_o odpowiedź niby prosta drożdze nie pracuja i trzeba by było dawać restart ale....Już raz dodawaliśmy drożdze ponieważ słabo pracowało zaraz przed dodaniem drugiej porcji cukru no i teraz już wogole nie pracuje, pożywka też była dana w słusznej ilości.... jakies pomysły?? Czekam na sugestie...
Re: ryzowe winko nie pracuje
cześć podam ci składniki z czego takie wino powinno być zrobione,a kolega sobie porówna.Drożdże Tokay oraz pożywka dla drożdży winiarskich, 5l wrzącej wody i dodaj 2kg ryżu, 1,5kg cukru,50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek.Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn z drożdży oraz pożywkę.Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kgcukru rozpuszczony w 1l po około 2tygodni fermentacji oddziel ryż od cieczy ,ryż odrzuć,ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentacji, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
powinno wyjść około 15% alkoholu.Trochę się rozpisałem ale wiadomo że diabeł tkwi w szczegółach powodzenia
.
powinno wyjść około 15% alkoholu.Trochę się rozpisałem ale wiadomo że diabeł tkwi w szczegółach powodzenia
.
Kiedy pędzę, to tchu mi brakuje.
Kiedy degustuje, to mi smakuje.
Kiedy degustuje, to mi smakuje.