Witam serdecznie,
Od kilku miesięcy pomieszkuję sobie u królowej na wysepce. Wszystko ładnie i cacy, ale alkohol albo drogi albo szkodzi zdrowiu jak diabli. Znalazłem dobrego kandydata na "surowiec". Jest to jak w temacie Frosty Jack's Cider 7.5% VOL. Jedyny problem jaki z nim mam to aspartam użyty do "słodzenia". Moje pytanie brzmi. Jaką aparaturę MOBILNĄ (przeprowadzki) mi polecicie? Ta aparatura ma tylko "wyciskac" "moc" do innego naczynka, pozbywając się tego ohydnego aspartamu. Nie zależy mi na mocach powyżej 25%, a jedynie na czystości. Dlaczego pytam? W.w. cider to koszt około 5PLN za litr, a 0.5litra ohydnej wódki 36% VOL - 50PLN. Proszę o pomoc...
Pozdrawiam,
Początkujący psotnik Tomaszek
Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 19 sty 2014, 19:22
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...
Bo ja wiem czy aabratek jest łatwo przenośny i mobilny... Trochę przestrzeni zajmuje.
Kolego Tomaszek, jeśli lubisz wódki smakowe, to z cydru uzyskasz dobry towar już na najprostszym pot-stillu (szybkowar, deflegmator, chłodnica) i to o mocy 2-3 krotnie większej niż 25%. Niestety nie mam pewności co do kwestii aspartamu, a chyba na tej informacji najbardziej Ci zależy.
Kolego Tomaszek, jeśli lubisz wódki smakowe, to z cydru uzyskasz dobry towar już na najprostszym pot-stillu (szybkowar, deflegmator, chłodnica) i to o mocy 2-3 krotnie większej niż 25%. Niestety nie mam pewności co do kwestii aspartamu, a chyba na tej informacji najbardziej Ci zależy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...
Po destylacji tego cydru aspartam zostanie w kotle, a trunek powinien wyjść niezły nawet z prostego aparatu. Śmiało destyluj .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 19 sty 2014, 19:22
- Podziękował: 2 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...
Dziękuję za odpowiedzi.
Martwi mnie jednak niestabilnośc aspartamu. Za wikipedią... hasło aspartam... chemia...
"W silnie kwaśnym lub alkalicznym środowisku, jakie występuje w różnych częściach układu pokarmowego człowieka, hydrolizuje on najpierw do wolnego dipeptydu i metanolu."
Obawiam się, że w miare destylacji pH "odleci" w kwaśne lub zasadowe... i aspartam zacznie mi się rozkładac na METANOL.
Co mi panowie zaproponujecie? Podwójna destylacja?
Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc.
Martwi mnie jednak niestabilnośc aspartamu. Za wikipedią... hasło aspartam... chemia...
"W silnie kwaśnym lub alkalicznym środowisku, jakie występuje w różnych częściach układu pokarmowego człowieka, hydrolizuje on najpierw do wolnego dipeptydu i metanolu."
Obawiam się, że w miare destylacji pH "odleci" w kwaśne lub zasadowe... i aspartam zacznie mi się rozkładac na METANOL.
Co mi panowie zaproponujecie? Podwójna destylacja?
Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 19 sty 2014, 19:22
- Podziękował: 2 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozostaje kwestia mobilnego zestawu... aabratek jest zbyt duży... może coś mniejszego da radę przetransportowac etanol nawet nisko procentowy i nie zanieczyścic dodatkowo. Chodzi mi po głowie "destylator do wody i wina". Za 350pln można już takie coś kupic ze stali nierdzewnej.
Pozdrawiam
Pozostaje kwestia mobilnego zestawu... aabratek jest zbyt duży... może coś mniejszego da radę przetransportowac etanol nawet nisko procentowy i nie zanieczyścic dodatkowo. Chodzi mi po głowie "destylator do wody i wina". Za 350pln można już takie coś kupic ze stali nierdzewnej.
Pozdrawiam
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...
Kocioł(keg/szybkowar) - od 90 do 150 zł w zależności od pojemności, rura na deflegmator - od 34(33,7 mm) do 50(60,3 mm) za metr albo szklany od 30 do 60 zł, chłodnica szklana - od 30 do 60 zł albo nierdzewna od 70 do 115 zł. Pozostaje tylko kwestia wypełnienia - szkło, zmywaki, sprężynki oraz połączeń. Cena zależy od konfiguracji, ale za te 350 możesz mieć przy dwóch przepuszczeniach produkt >92%.
Wracając do surowca to przy 7,5 % początkowym deflegmator nie może być za mały, bo będzie problem z odzyskiem alkoholu - na te 0,5l 36% przy odzysku całego alkoholu potrzebujesz 2,4l cydru.
Wracając do surowca to przy 7,5 % początkowym deflegmator nie może być za mały, bo będzie problem z odzyskiem alkoholu - na te 0,5l 36% przy odzysku całego alkoholu potrzebujesz 2,4l cydru.