Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
jacas69
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 9 lip 2010, 21:47

Post autor: jacas69 »

Witam koledzy, jak myślicie czy drożdże TURBO można zadać drugi raz z tzw. gęstwy, czyli na tych samych drożdżach przefermentować drugi nastaw?
Ostatnio zmieniony środa, 4 gru 2013, 09:53 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zadanie drożdży TURBO drugi raz

Post autor: Kamal »

Sam mam to zamiar sprawdzić. Akurat pracuje mi cukrówka na TURBO, i dzisiaj powinna skończyć pracę. Zleje ją i na tej gęstwie co zostanie, zrobię drugi nastaw. Efekty opiszę.
Wydaje mi się, że nie powinno być problemu z fermentacją, drugiego nastawu na gęstwie.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zadanie drożdży TURBO drugi raz

Post autor: gr000by »

Spróbować można, ale polecam dodać pożywki kompleksowej w postaci termolizatu drożdży (np. Babuni) i koncentrat/przecier pomidorowy bez konserwantów. Nie zaszkodzi, a na pewno pomoże.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
jacas69
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 9 lip 2010, 21:47
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: jacas69 »

Tak, pożywka to konieczność jak sądzę, bo cukrówki jałowe w składniki mineralne są.
Ostatnio zmieniony środa, 4 gru 2013, 10:56 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

U mnie właśnie cukrówka, pracowała na drożdżach babuni, ale było zbyt chłodno i fermentacja szła wolno, więc przeniosłem nastaw w ciepłe miejsce i dodałem trochę TURBO. Aż miło się teraz patrzy. Więc do nowego nastawu na gęstwie, już nie planuje dodawać drożdży babuni.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: gr000by »

Padnięte drożdże w całości nie są pożywką dla innych, żywych drożdży. Możesz nie dodawać rozgotowanych drożdży, ale tempo pracy nie będzie powalające.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: wawaldek11 »

Warto też pamiętać o dobrym napowietrzeniu nastawu - wtedy drożdże lepiej się namnażają.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

Dodam tak z 25% dundru. Mam zamiar, używać tej samej gęstwy drożdżowej, do kilku fermentacji.
Obrazek

Autor tematu
jacas69
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 9 lip 2010, 21:47
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: jacas69 »

No i jestem po teście - 3 dni i nic, jak nie ruszy do jutra to zadam nową dawkę TURBO.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: gr000by »

A dodałeś pożywkę (termolizat + przecier) czy tylko wlałeś cukrówkę do gęstwy?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: olo 69 »

Skoro drożdże turbo dają radę przerobić podwójny, a nawet poczwórny nastaw, to nie widzę sensu z kombinowaniem z gęstwą. Paczka drożdży turbo, poczwórny nastaw zarówno wody jak i cukru, dwie paczuszki zagotowanych w małej ilości wody drożdży babuni i efekt zawsze dobry. Koncentrat nie potrzebny.
Pozdrawiam,olo 69

kroolik
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 12 maja 2013, 23:27
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: kroolik »

A mi ruszyło. Gestwę wziąłem z cukrówki która klarowała się 3tyg, dodałem do tego gestwę z win 2x pomarańcza(5l) + 2x ananas (5l) na drożdzach bayanus sc103.
Dodałem przecieru pomidorowego i wszystko śmiga, po dodaniu ugotowanych drożdzy babuni przyspieszyło jeszcze bardziej.

Autor tematu
jacas69
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 9 lip 2010, 21:47
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: jacas69 »

tak dałem pożywkę, no i muszę powiedzieć, że zeszło im 4 dni, ale się wreszcie zabrały do roboty. Efekty podobne jak przy normalnym starcie tylko opóźnienie 3 dniowe, choć ilość gęstwy była podwójna w stosunku do nastawu. Widocznie trzeba drożdże odbierać trochę wcześniej, kiedy nie są jeszcze tak strute alkoholem, pewnie nie zaszkodziłoby także ich trochę napowietrzać na początku. Ogólnie efekty oceniam jako pozytywne, choć biorąc pod uwagę to ze są to drożdże TURBO efekt szybkości przepracowywania nastawu jest niezadowalający, nie jest także pewne, że BLG końcowe będzie OK - co do tego dam znać. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

U mnie drugi nastaw, już na gęstwie wyrobił się równie szybko jak pierwszy, w dwa dni zeszedł do 0BLG.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

Po kilku nastawach na gęstwie, praca drożdży Turbo bardzo spadła. Pracują teraz jak piekarnicze.
Obrazek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: lesgo58 »

Poczytaj tutaj; http://en.m.wikipedia.org/wiki/Dunder
Ciekawy sygnał jak postępowac z gęstwą. Link ten podrzucił kolega @Tyler D. w tym temacie; http://alkohole-domowe.com/forum/post91121.html#p91121.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

Dzięki @lesgo58, ;-) akurat wczoraj wszedłem w ten link ale czytać mi się nie chciało. Dzisiaj nadrobię tę zaległość. :-)
Obrazek

kroolik
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 12 maja 2013, 23:27
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: kroolik »

Po 3 nastawieniu drożdże prawie nie pracują.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

olo 69 pisze:Skoro drożdże turbo dają radę przerobić podwójny, a nawet poczwórny nastaw, to nie widzę sensu z kombinowaniem z gęstwą.
Kombinuje z gęstwą, ponieważ nie mam miejsca, żeby zrobić podwójny lub poczwórny nastaw.

Po nastawianiu na gęstwie, doszedłem do wniosku, że można tak zrobić góra trzy no może cztery nastawy (o ile trafią się dobre drożdże). Ponieważ później zwalniają bardzo z tempa, i pracują woniej od piekarniczych.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: gr000by »

Spróbuj dodać im pożywkę w formie termolizatu drożdży piekarniczych, powinny żwawiej pracować.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

Robiłem nastawy na dundrze, gdzie były rozgotowane drożdże piekarnicze. A może to wina drożdży? Bo używałem Turbo z Biowinu. A mają nie zbyt dobrą opinie.
Obrazek

kroolik
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 12 maja 2013, 23:27
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: kroolik »

@Gr000by to nie pomoże. Ja robiłem na gęstwie z drożdży turbo alcotec 48 i gestwie z bayanusów sc-103.

Po 3 razie, bardzo bardzo zwolniło. Za każdym razem dodawałem rozgotowanych drożdży piekarniczych, nawet całą paczkę + koncentrat pomidorowy i napowietrzałem. A teraz robią powoli powoli powoli....
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: gr000by »

To nie wiem co się dzieje, cukrówki robię w formie powiększonych nastawów i nie używam ponownie drożdży, ale na rumie metodą dundrową sprawdza się znakomicie, zarówno na dedykowanych drożdżach Turbo do rumu i mieszaninie G995 + BC S103 + Fermiol. Dunder zawiera tyle związków odżywczych, że o mało co Turbo nie wyskoczą z fermentatora napełnionego w 3/4.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

kroolik
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 12 maja 2013, 23:27
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: kroolik »

Hmmm, Ty używasz dundru, a ja nie. Tylko zlewam nastaw z nad osadu. Co zlane to na rurki, a do tego co zostało to woda + cukier + zagotowane drożdże babuni + koncentrat. Takim sposobem wyrazie zwalania, z każdą fermentacją. Ale chyba wolę zakupić beczkę ze 100l niż tak się bawić :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: gr000by »

Jak już to kup beczkę 160 litrów na nastawy potrójne na dwóch paczkach drożdży. W 100 litrowej zrobisz potrójny nastaw, ale tylko na jednej paczce. To prawda, że zabawy jest co niemiara przy recyklingu gęstwy, ale w niektórych przypadkach ten proceder jest bardzo opłacalny (rum). A jak jeszcze dorzucisz do tego dunder :)... Przy cukrówkach, nawet dobrze wyklarowanych, to odpada, bo chcemy mieć jak najmniej zanieczyszczony wsad do każdego gotowania.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

Ale dunder nawet po cukrówkach, nadaje się do następnego nastawu. Zawiera już przecież trochę związków odżywczych.
Obrazek

kroolik
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 12 maja 2013, 23:27
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: kroolik »

A przy okazji nie ma w sobie syfu?

bimber200
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2013, 21:57
Podziękował: 2 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: bimber200 »

Po raz drugi raz zebrałem osad z dna zbiornika (ok. 400ml) i dodałem do 70l nastawu cukrowego z 16kg cukru. Ostatnio szło super. Teraz zaczęło "szaleć" po ok. 48h. Zobaczymy, co będzie za trzecim razem...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

kroolik pisze: nie ma w sobie syfu?
Ma tylko, w sobie trochę rozgotowanych drożdży. Czyli pożywkę dla innych drożdży.

@bimber200 mam nadzieje, że ci pójdzie lepiej za 3 razem, niż mi.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: gr000by »

Ja się zastanawiam (pod wpływem @manowara, który o tym mówił), czy by nie zacząć robić własnych starterów, jak piwowarzy, z gęstwy po fermentacyjnej - czy to jakieś Turbo, G995, BC S103 bądź Tokay'e winiarskie. Najpierw odpłukanie martwych drożdży, podkarmienie i dożywienie tych żyjących i na koniec ich rozmnożenie... Nawet nie z kwestii oszczędności, a chęci sprawdzenia, jaki ma to wpływ na produkt końcowy :D. Bo samo przelanie gęstwy do drugiego zbiornika jest zmodyfikowanym wariantem metody Sour Mash, gdzie używa się części pracującego nastawu/zacieru do zaszczepienia nowego (i z niej często korzystam).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

Ale, żeby rozmnażać wten sposub drożdże, to chyba będziesz musiał częściej robić nastawy. Ponieważ rozmnożone drożdże, muszą coś jeść, więc musiał byś je cały czas dokarmjać, żeby nie padły. Chyba, że byś je zamroził.
Obrazek
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: panta_rei »

Po co zaraz "mroził" dobra gęstwa, wypłukana może leżeć w warunkach chłodniczych kilka ładnych tygodni, nawet dwumiesięczną można z powodzeniem rozbujać w starterze.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: lesgo58 »

Ciekawe. A jak się wypłukuje taką gęstwę? I warunki chłodnicze - to jakie to są?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Kamal »

Warunki chłodnicze, czyli np. lodówka. (Jak się nie mylę)
Obrazek
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: panta_rei »

@lesgo58 Ty nie wiesz co to płukanie gęstwy? Nie wierzę ;-)
Gęstwę zbieramy po zlaniu nastawu do pojemnika tak dużego, żeby zapełniła max połowę tego zbiorniczka, dolewamy czystej przegotowanej wody i odstawiamy do lodówki, jak osiądą na dnie, wyraźnie się zsedymentują to wylewamy wodę znad drożdży i mamy pierwsze płukanie załatwione, możemy je oczywiście powtórzyć. W płukaniu chodzi o to żeby drożdże nie leżały/ odpoczywały w zbyt dużym stężeniu alkoholu, jak to mówią- stresują się ;-) Ja płuczę dwa razy i po dobrej sedymentacji dzielę na porcje po 100ml i pakuję w sterylne pojemniczki i do lodówki. Dopiero po około miesiącu widać, że część drożdży zaczyna zdychać.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: lesgo58 »

Nie uwierzysz, ale nie wiedziałem. Nigdy się tym nie interesowałem. Myślałem, że to coś ekstra skomplikowanego. Dotychczas używałem zawsze nowych drożdży. A wiec dojrzałem, żeby zabrać się za drożdże od tej strony. Ja dopiero w tym hobby jestem od trochę więcej jak 3 lat. Jak widać zrobiłem duże postępy. Tak już mam, że jak się czymś zajmę do na poważnie i dogłębnie. I staram się nie stać w miejscu.
Dzięki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: gr000by »

Kiedyś już o tym czytałem, ale że nie miałem w planach kącika piwowara w swojej piwnicy, to temat przeszedł bokiem. A że teraz przymierzam się do rozwoju właśnie w piwnym kierunku, to możliwe, że wrócę do tego niebywale ciekawego rozwiązania http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_ ... C5%BCowych :D.
Wiem, że manowar kombinuje coś w kwestii mieszadła magnetycznego do przyspieszania namnażania drożdży, a ja na razie przeglądam różne konstrukcje, ale najbardziej do gustu przypadła mi http://www.wiki.piwo.org/Mieszad%C5%82o ... %28yemu%29.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: Zygmunt »

Szukaj na Allegro polskich BMM (Bezsilnikowe mieszadełko magnetyczne)- czasem laboratoria wyprzedają używane sztuki. Niektóre mają też podgrzewanie płyty. Zdecydowanie lepsze i trwalsze rozwiązanie od drutowanego mieszadła z wiatraczka.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Użycie drożdży TURBO po raz drugi

Post autor: klodek4 »

Super temat, warty osobnego, opracowanego kompedium wiedzy na temat zbierania, przechowywania, namnażania etc... gestwy drożdżowej do naszych celów. Dzięki wielkie za ten temat:-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”