Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Witam koledzy, jak myślicie czy drożdże TURBO można zadać drugi raz z tzw. gęstwy, czyli na tych samych drożdżach przefermentować drugi nastaw?
Ostatnio zmieniony środa, 4 gru 2013, 09:53 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zadanie drożdży TURBO drugi raz
Spróbować można, ale polecam dodać pożywki kompleksowej w postaci termolizatu drożdży (np. Babuni) i koncentrat/przecier pomidorowy bez konserwantów. Nie zaszkodzi, a na pewno pomoże.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Tak, pożywka to konieczność jak sądzę, bo cukrówki jałowe w składniki mineralne są.
Ostatnio zmieniony środa, 4 gru 2013, 10:56 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
U mnie właśnie cukrówka, pracowała na drożdżach babuni, ale było zbyt chłodno i fermentacja szła wolno, więc przeniosłem nastaw w ciepłe miejsce i dodałem trochę TURBO. Aż miło się teraz patrzy. Więc do nowego nastawu na gęstwie, już nie planuje dodawać drożdży babuni.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Padnięte drożdże w całości nie są pożywką dla innych, żywych drożdży. Możesz nie dodawać rozgotowanych drożdży, ale tempo pracy nie będzie powalające.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Skoro drożdże turbo dają radę przerobić podwójny, a nawet poczwórny nastaw, to nie widzę sensu z kombinowaniem z gęstwą. Paczka drożdży turbo, poczwórny nastaw zarówno wody jak i cukru, dwie paczuszki zagotowanych w małej ilości wody drożdży babuni i efekt zawsze dobry. Koncentrat nie potrzebny.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 34
- Rejestracja: niedziela, 12 maja 2013, 23:27
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
A mi ruszyło. Gestwę wziąłem z cukrówki która klarowała się 3tyg, dodałem do tego gestwę z win 2x pomarańcza(5l) + 2x ananas (5l) na drożdzach bayanus sc103.
Dodałem przecieru pomidorowego i wszystko śmiga, po dodaniu ugotowanych drożdzy babuni przyspieszyło jeszcze bardziej.
Dodałem przecieru pomidorowego i wszystko śmiga, po dodaniu ugotowanych drożdzy babuni przyspieszyło jeszcze bardziej.
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
tak dałem pożywkę, no i muszę powiedzieć, że zeszło im 4 dni, ale się wreszcie zabrały do roboty. Efekty podobne jak przy normalnym starcie tylko opóźnienie 3 dniowe, choć ilość gęstwy była podwójna w stosunku do nastawu. Widocznie trzeba drożdże odbierać trochę wcześniej, kiedy nie są jeszcze tak strute alkoholem, pewnie nie zaszkodziłoby także ich trochę napowietrzać na początku. Ogólnie efekty oceniam jako pozytywne, choć biorąc pod uwagę to ze są to drożdże TURBO efekt szybkości przepracowywania nastawu jest niezadowalający, nie jest także pewne, że BLG końcowe będzie OK - co do tego dam znać. Pozdrawiam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Poczytaj tutaj; http://en.m.wikipedia.org/wiki/Dunder
Ciekawy sygnał jak postępowac z gęstwą. Link ten podrzucił kolega @Tyler D. w tym temacie; http://alkohole-domowe.com/forum/post91121.html#p91121.
Ciekawy sygnał jak postępowac z gęstwą. Link ten podrzucił kolega @Tyler D. w tym temacie; http://alkohole-domowe.com/forum/post91121.html#p91121.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Po nastawianiu na gęstwie, doszedłem do wniosku, że można tak zrobić góra trzy no może cztery nastawy (o ile trafią się dobre drożdże). Ponieważ później zwalniają bardzo z tempa, i pracują woniej od piekarniczych.
Kombinuje z gęstwą, ponieważ nie mam miejsca, żeby zrobić podwójny lub poczwórny nastaw.olo 69 pisze:Skoro drożdże turbo dają radę przerobić podwójny, a nawet poczwórny nastaw, to nie widzę sensu z kombinowaniem z gęstwą.
Po nastawianiu na gęstwie, doszedłem do wniosku, że można tak zrobić góra trzy no może cztery nastawy (o ile trafią się dobre drożdże). Ponieważ później zwalniają bardzo z tempa, i pracują woniej od piekarniczych.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: niedziela, 12 maja 2013, 23:27
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
@Gr000by to nie pomoże. Ja robiłem na gęstwie z drożdży turbo alcotec 48 i gestwie z bayanusów sc-103.
Po 3 razie, bardzo bardzo zwolniło. Za każdym razem dodawałem rozgotowanych drożdży piekarniczych, nawet całą paczkę + koncentrat pomidorowy i napowietrzałem. A teraz robią powoli powoli powoli....
Po 3 razie, bardzo bardzo zwolniło. Za każdym razem dodawałem rozgotowanych drożdży piekarniczych, nawet całą paczkę + koncentrat pomidorowy i napowietrzałem. A teraz robią powoli powoli powoli....
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
To nie wiem co się dzieje, cukrówki robię w formie powiększonych nastawów i nie używam ponownie drożdży, ale na rumie metodą dundrową sprawdza się znakomicie, zarówno na dedykowanych drożdżach Turbo do rumu i mieszaninie G995 + BC S103 + Fermiol. Dunder zawiera tyle związków odżywczych, że o mało co Turbo nie wyskoczą z fermentatora napełnionego w 3/4.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: niedziela, 12 maja 2013, 23:27
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Hmmm, Ty używasz dundru, a ja nie. Tylko zlewam nastaw z nad osadu. Co zlane to na rurki, a do tego co zostało to woda + cukier + zagotowane drożdże babuni + koncentrat. Takim sposobem wyrazie zwalania, z każdą fermentacją. Ale chyba wolę zakupić beczkę ze 100l niż tak się bawić
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Jak już to kup beczkę 160 litrów na nastawy potrójne na dwóch paczkach drożdży. W 100 litrowej zrobisz potrójny nastaw, ale tylko na jednej paczce. To prawda, że zabawy jest co niemiara przy recyklingu gęstwy, ale w niektórych przypadkach ten proceder jest bardzo opłacalny (rum). A jak jeszcze dorzucisz do tego dunder ... Przy cukrówkach, nawet dobrze wyklarowanych, to odpada, bo chcemy mieć jak najmniej zanieczyszczony wsad do każdego gotowania.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Ja się zastanawiam (pod wpływem @manowara, który o tym mówił), czy by nie zacząć robić własnych starterów, jak piwowarzy, z gęstwy po fermentacyjnej - czy to jakieś Turbo, G995, BC S103 bądź Tokay'e winiarskie. Najpierw odpłukanie martwych drożdży, podkarmienie i dożywienie tych żyjących i na koniec ich rozmnożenie... Nawet nie z kwestii oszczędności, a chęci sprawdzenia, jaki ma to wpływ na produkt końcowy . Bo samo przelanie gęstwy do drugiego zbiornika jest zmodyfikowanym wariantem metody Sour Mash, gdzie używa się części pracującego nastawu/zacieru do zaszczepienia nowego (i z niej często korzystam).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Ciekawe. A jak się wypłukuje taką gęstwę? I warunki chłodnicze - to jakie to są?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
@lesgo58 Ty nie wiesz co to płukanie gęstwy? Nie wierzę
Gęstwę zbieramy po zlaniu nastawu do pojemnika tak dużego, żeby zapełniła max połowę tego zbiorniczka, dolewamy czystej przegotowanej wody i odstawiamy do lodówki, jak osiądą na dnie, wyraźnie się zsedymentują to wylewamy wodę znad drożdży i mamy pierwsze płukanie załatwione, możemy je oczywiście powtórzyć. W płukaniu chodzi o to żeby drożdże nie leżały/ odpoczywały w zbyt dużym stężeniu alkoholu, jak to mówią- stresują się Ja płuczę dwa razy i po dobrej sedymentacji dzielę na porcje po 100ml i pakuję w sterylne pojemniczki i do lodówki. Dopiero po około miesiącu widać, że część drożdży zaczyna zdychać.
Gęstwę zbieramy po zlaniu nastawu do pojemnika tak dużego, żeby zapełniła max połowę tego zbiorniczka, dolewamy czystej przegotowanej wody i odstawiamy do lodówki, jak osiądą na dnie, wyraźnie się zsedymentują to wylewamy wodę znad drożdży i mamy pierwsze płukanie załatwione, możemy je oczywiście powtórzyć. W płukaniu chodzi o to żeby drożdże nie leżały/ odpoczywały w zbyt dużym stężeniu alkoholu, jak to mówią- stresują się Ja płuczę dwa razy i po dobrej sedymentacji dzielę na porcje po 100ml i pakuję w sterylne pojemniczki i do lodówki. Dopiero po około miesiącu widać, że część drożdży zaczyna zdychać.
Pozdrawiam, Sławomir
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Nie uwierzysz, ale nie wiedziałem. Nigdy się tym nie interesowałem. Myślałem, że to coś ekstra skomplikowanego. Dotychczas używałem zawsze nowych drożdży. A wiec dojrzałem, żeby zabrać się za drożdże od tej strony. Ja dopiero w tym hobby jestem od trochę więcej jak 3 lat. Jak widać zrobiłem duże postępy. Tak już mam, że jak się czymś zajmę do na poważnie i dogłębnie. I staram się nie stać w miejscu.
Dzięki.
Dzięki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Dla zainteresowanych:
http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_po ... %C5%BCowej
http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_po ... %C5%BCowej
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Kiedyś już o tym czytałem, ale że nie miałem w planach kącika piwowara w swojej piwnicy, to temat przeszedł bokiem. A że teraz przymierzam się do rozwoju właśnie w piwnym kierunku, to możliwe, że wrócę do tego niebywale ciekawego rozwiązania http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_ ... C5%BCowych .
Wiem, że manowar kombinuje coś w kwestii mieszadła magnetycznego do przyspieszania namnażania drożdży, a ja na razie przeglądam różne konstrukcje, ale najbardziej do gustu przypadła mi http://www.wiki.piwo.org/Mieszad%C5%82o ... %28yemu%29.
Wiem, że manowar kombinuje coś w kwestii mieszadła magnetycznego do przyspieszania namnażania drożdży, a ja na razie przeglądam różne konstrukcje, ale najbardziej do gustu przypadła mi http://www.wiki.piwo.org/Mieszad%C5%82o ... %28yemu%29.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Użycie drożdży TURBO po raz drugi
Szukaj na Allegro polskich BMM (Bezsilnikowe mieszadełko magnetyczne)- czasem laboratoria wyprzedają używane sztuki. Niektóre mają też podgrzewanie płyty. Zdecydowanie lepsze i trwalsze rozwiązanie od drutowanego mieszadła z wiatraczka.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"