Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
Boss89
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 lis 2013, 13:22
Krótko o sobie: Kto pozna, ten się przekona...
Ulubiony Alkohol: JD
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jawor
Załączniki
Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: Boss89 » wtorek, 3 gru 2013, 10:24

Witam Szanowne Forum.
Na wstępie dodaję, że dopiero co zaczynam swoją przygodę z "księżycówką" i mam prośbę o kilka rad, chodzi mi mianowicie o instrukcję krok po kroku obsługi urządzenia z zimnymi palcami i od razu uprzedzam Wasze komentarze, że to już przestarzałe sprzęty, ale niestety ja stałem się "szczęśliwym posiadaczem" i teraz mam zgrzyt jak to obsłużyć.

-Czy zasilanie w zimną wodę zrobić osobno na ZP a osobno na chłodnicę, ale niestety chłodnica jest połączona z dolnym zimnym palcem.
-Kolumna jest ocieplona jak widać, czy dołożyć jeszcze jedną warstwę izolacji?
-Co do ocieplenia kega to wiem, że grzałki lub grzałka ma zdołać doprowadzić wodę do 100 st.C, także z jego ociepleniem się wstrzymam do pierwszych prób
-Wypełnienie to: od dołu 20cm miedź(sprężynki), do góry KO (dł. kolumny od kega do złącza 1m)
-Krok po kroku: wlewam zacier do kega, włączam grałki (1,4/2kW) i ..... -co dalej?
-w jaki sposób regulować temp. na szczycie kolumny? (zwiększając-zmniejszając przepływ wody przez ZP?)

Proszę jeszcze o odnośnik lub wytłumaczyć jak przygotować zacier przed wlaniem do destylatora.

Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5906
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: radius » wtorek, 3 gru 2013, 18:14

Na początek zapraszam do lektury post24144.html#p24144 :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Boss89
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 lis 2013, 13:22
Krótko o sobie: Kto pozna, ten się przekona...
Ulubiony Alkohol: JD
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jawor
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: Boss89 » wtorek, 3 gru 2013, 19:31

Dzięki wielkie kolego radius, ale:

-pozostaje mi jeszcze ta kwestia czy przepływ wody pozostawić tak jak jest, czy odłączyć te 5 górnych ZP i na nich osobno regulować przepływ "chłodziwa"?
-i jak z tym ociepleniem kolumny, czy dorzucić?
- i na koniec nigdzie nie znalazłem opisu przygotowania zacieru do pędzenia :cry:

z góry wielkie dzięki :D

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5906
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: radius » wtorek, 3 gru 2013, 19:40

Boss89 pisze:czy przepływ wody pozostawić tak jak jest, czy odłączyć te 5 górnych ZP i na nich osobno regulować przepływ "chłodziwa"?

Jeżeli ciśnienie wody chłodzącej masz stałe, to możesz pokusić się o pozostawienie tego tak jak jest i regulować przepływ tylko jednym zaworkiem, w innym wypadku konieczne będzie rozdzielenie obiegu osobno na paluchy i chłodnicę.
Boss89 pisze:jak z tym ociepleniem kolumny, czy dorzucić?

Wystarczy to co masz :ok:
Boss89 pisze:nigdzie nie znalazłem opisu przygotowania zacieru do pędzenia

Bo nie szukałeś leniwcze :lol: Wystarczy poczytać o testach drożdży lub wpisać w wyszukiwarkę frazę "1410" :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


kicaj_zajac
30
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 14:54
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: kicaj_zajac » środa, 4 gru 2013, 14:48

szukaj a znajdziesz.
np:


- Wlać nastaw (zacier) do kega.
- Należy dokładnie dokręcić wszystko, podłączyć termometr i rurki z wodą.(osobno ZP i chłodnicę).
- Napełnić układ wodą, nie uruchamiać przepływu,
włączyć grzanie na max.
- Sprawdzać temperaturę na szczycie kolumny.
Można sprawdzać ręką czy kolumna nagrzewa się od dołu. Uwaga, można się oparzyć.
- Gdy temperatura na szczycie kolumny zacznie gwałtownie rosnąć, odebrać 50ml i wylać.
- Odkręcić refluks i przykręcić grzanie do połowy.
Teraz nastąpi całkowity powrót skroplin do kolumny i zwilżanie wypełnienia.
Taki stan trzeba utrzymywać przez ok 0,5h
- Po tym czasie powoli odkręcać zawór odbioru i odbierać przedgon
- Po ustabilizowaniu się temperatury na szczycie kolumny w okolicach 78*C
zwiększyć grzanie, tak aby odbierać destylat w tempie kilku kropli na sekundę (stosunek 4 : 1)
- Proces powinien być stabilny do końca, choć tempo odbioru będzie malało z czasem
Związane to jest z ubywaniem alkoholu w bojlerze.
- Przy skoku temperatury na szczycie kolumny o 0,2*C odbiór należy zakończyć.


Zmień termometr bo z tego nic nie odczytasz....

Awatar użytkownika

krzysto79
50
Posty: 90
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolska
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: krzysto79 » środa, 4 gru 2013, 17:32

Ten opis raczej nie tyczy się kolumny z głowica ZP,a po za tym proces na dzien dzisiejszy prowadzi się nieco inaczej.
Krzysiek.


kicaj_zajac
30
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 14:54
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: kicaj_zajac » czwartek, 5 gru 2013, 07:54

Tak? to może nas oświecisz? bo wpis typu "a po za tym proces na dzień dzisiejszy prowadzi się nieco inaczej" każdy może wpisać. Skoro twierdzisz że tak się nie robi, to masz okazję się wykazać, a jak nie to lepiej nic nie pisz.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4577
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: lesgo58 » czwartek, 5 gru 2013, 09:16

@kicaj_zając właśnie, że @krzysto79 ma rację.
Ten opis w ostatnich dwóch dniach czytałem w dwóch różnych tematach. Jeden temat o kolumnie Aabratek: cos-takiego-wyszlo-co-z-tym-zrobic-t9695-50.html
6 post od góry i z pewnymi modyfikacjami w tym temacie 2 posty wyżej.
I delikatnie mówiąc tę instrukcję można o kant małego rozbić. Bo przysporzy kłopotów tak jednemu operatorowi jak i drugiemu.
W kolumnie ZP masz tylko deflegmator ( jego role spełniają właśnie zimne palce) i nic nie regulujesz zaworkiem. Cała regulacja odbywa się przepływem wody w zimnych palcach. Dlatego jest tak trudno uzyskać stabilną pracę kolumny gdyż wystarczy delikatne zakłócenie w ciśnieniu wody ( ktoś w łazience będzie mył ręce) a cała stabilizacja bierze w łeb.
Tak, że @kicaj_zając zadanie na dziś: - poszukać porządnej instrukcji obsługi zimnych palców i ponownie wrzucić w tym temacie... Na forum jest ich przynajmniej kilka.

Awatar użytkownika

krzysto79
50
Posty: 90
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolska
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: krzysto79 » czwartek, 5 gru 2013, 09:48

Kolego @kicaj_zajac nie chce się z tobą kłócić bo nie oto chodzi, zerknij na fotki i odpowiedz sobie sam, gdzie w tej kolumnie masz zaworki - zaworek ?
A po drugie jak ustabilizujesz kolumnę to po co zwiększasz grzanie ? żeby ja zdestabilizować? a i przy skoku temperatury o 0.2 procesu nie należy kończyć bo można jeszcze spróbować ustabilizować kolumnę od nowa poprzez przymkniecie zaworka, ewentualnie odeprać pogon.
Krzysiek.


kicaj_zajac
30
Posty: 40
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 14:54
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: kicaj_zajac » czwartek, 5 gru 2013, 10:41

sorki nie zauważyłem, że nie wykasowałem jeszcze punktu" Po tym czasie powoli odkręcać zawór odbioru i odbierać przedgon" :)
" i przy skoku temperatury o 0.2 procesu nie należy kończyć bo można jeszcze spróbować ustabilizować kolumnę od nowa poprzez przymkniecie zaworka, ewentualnie odebrać pogon."
Tu masz racę, ale kończy się odbiór źródła, a zaczyna się pogon...instrukcja skrótowa.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4577
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: lesgo58 » czwartek, 5 gru 2013, 12:00

@kicaj_zając nie brnij dalej...powiedz mi gdzie na CM'ie masz zawór odbioru?
Jedyny zawór jaki jest na moim to zawór na dopływie wody do deflegmatora.


Autor tematu
Boss89
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 lis 2013, 13:22
Krótko o sobie: Kto pozna, ten się przekona...
Ulubiony Alkohol: JD
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jawor
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: Boss89 » niedziela, 22 gru 2013, 20:07

Cześć.

Mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie mojej aparatury, czy jeśli zostawię tego dolnego ZP połączonego z chłodnicą i będzie on cały czas mocno zimny to czy będzie miało jakiś wpływ na proces destylacji czy jednak muszę się męczyć i go odciąć od chłodnicy?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

krzysto79
50
Posty: 90
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolska
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: krzysto79 » niedziela, 22 gru 2013, 23:51

Co to za męczarnia, brzeszczot do reki i tnij na środku,potem lekko przegnij chłodnice i będzie tak jak ma być.
Wtedy nie będziesz miał żadnych wątpliwości podczas procesu ze ci połączeni chłodnicy destabilizuje kolumnę.
Krzysiek.


Autor tematu
Boss89
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 lis 2013, 13:22
Krótko o sobie: Kto pozna, ten się przekona...
Ulubiony Alkohol: JD
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jawor
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: Boss89 » poniedziałek, 23 gru 2013, 11:33

No ok, niech tak będzie, tylko muszę dodatkowe wzmocnienie przykręcić żeby ta chłodnica była stabilna.
W takim razie dodatkowe pytanie: Czy rurka z nierdzewki jest krucha? Czy dam radę przegiąć ją w kształt litery "S", tak żeby chłodnica była w pozycji pionowej a nie "po skosie"?

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5906
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: radius » poniedziałek, 23 gru 2013, 11:40

Rurkę doprowadzającą pary do chłodnicy masz dość długą, więc powinieneś ją bez problemu delikatnie wygiąć, tylko rób to z wyczuciem, nic na siłę :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


bimbratek
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 2 lut 2014, 22:52
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: bimbratek » czwartek, 20 lut 2014, 14:06

Witajcie
Mam identyczną kolumnę z zimnymi palcami, z tym że woda dostarczana do ZP i do chłodnicy płynie w oddzielnych obiegach.

I tutaj moje pytanie:
Jak duży ma być przepływ wody przez ZP i przez chłodnicę? Ile mL/min. ?

Rozumiem, że przez chłodnice można by puścić dużą ilość wody, ale na pewno nie jest to zbyt oszczędne. Ile minimum powinno lecieć?
Z góry dzięki a opdowiedź i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: Wald » czwartek, 20 lut 2014, 18:22

Rozdział wody na chłodnicę i ZP nie jest dobry, dla mnie refluks jest zbyt zimny: post69879.html#p69879 . Chłodnica ma skraplać wszystko, nie może z niej wydobywać się para, a destylat może lecieć dobrze ciepły. Reszta ustawi się sama. Woda z ZP będzie gorąca.
Jak zostawisz oddzielne zasilanie, to ustawienie chłodnicy jest takie samo, ale bez wziernika ciężko mi wyobrazić sobie dokładne ustawienie refluksu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 22:19
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: franta » czwartek, 20 lut 2014, 22:05

Kolego Wald ja nie mogę się w zupełności zgodzić z tym co Ty piszesz. Mieszasz młodym ludziom w głowach, wybacz jeśli Cię uraziłem - a jeśli mój post komuś nie odpowiada to do kosza, możesz to zrobić jako pierwszy.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 lut 2014, 22:45 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: gr000by » czwartek, 20 lut 2014, 22:16

@franta, to jak się nie zgadzasz, to napisz cokolwiek więcej o tym. Metoda przekazywania wiedzy w sposób "wiem, ale nie powiem" naprawdę nie jest ciekawa. Ja osobiście mogę potwierdzić słowa Walda, bo pracuję na takim sprzęcie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 22:19
Załączniki
Re: Obsługa Zimnych Palców ZP

Postautor: franta » czwartek, 20 lut 2014, 22:32

Kolego @gr000by widocznie za mało jesteś na forum skoro takich rzeczy nie wiesz, pisane jest to po wielokroć na obu forach i nie będę się kolejny raz produkował, nie mów mi że nie czytałeś.

Ja na tego typu zaczepki jestem idioto odporny.


Wróć do „Pierwsze Kroki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości