The Spiral Still

Zwarte Urządzenia Rektyfikujące i nie tylko...
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:

Post autor: wolan »

Witaj !

A czy regulatorem tego typu
http://allegro.pl/item913433341_regulat ... _1007.html
nie byłbyś wstanie zredukować mocy grzania grzałka do prawie minimum :)
Mam taki regulator i sprawuje się on rewelacyjnie, stosuje go w Coli od początku, i nie potrzebował byś 2 grzałki :)
Czytając post od początku widziałem, że wspominasz o jakimś regulatorze ale nie jest on chyba tego typu ?? Swój regulator podłączyłem do żarówki i jest w stanie dać tak niskie napięcie, że ledwo zajarzy wolfram w żarówce, więc na pewno by się nadawał :)

Pozdrawiam wszystkich ! :)

Ps. Calyx skończyłem wreszcie swoje zmagania w Cola w tym tygodniu wrzucę fotki co stworzyłem :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: The Spiral Still

Post autor: manowar »

Tez mam taki do Coli przy grzałce 1400 i jest naprawdę OK. Tylko że trzeba by wyczuć o ile zredukować bo 70w nawet przy rozgrzanym kegu i 15l mogłoby nie pociągnąć. Z drugiej trony tak mi się wydaje że przy zastosowaniu deflegmatora i zwykłej szklanej chłodnicy i tak owolnym grzaniu efekt byłby podobny.
Z zainteresowaniem obserwuję bo też mnie ciągnie do takiej konstrukcji jako formy odzyskiwania pogonówek.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

kszaczan
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 8 lip 2009, 15:42
Re: The Spiral Still

Post autor: kszaczan »

Witam, ja swojego s-s grzeje gazem. Wycyrklowanie temperatury jest dosyć trudne jednak możliwe.

bystym
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: bystym »

Kszaczan, napisz coś więcej o swoich doświadczeniach ze spiral-stillem. Ja nadal o nim myślę i właśnie o grzaniu gazowym, ale trochę przerażają mnie informacje o czasochłonności destylacji w tej metodzie. Jak długo u ciebie trwa destylacja? I czy potwierdzają się też u ciebie osiągi, co do mocy uzyskanej psoty?

Pozdrawiam
Bogdan

tasiemiec
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 29 kwie 2010, 15:44
Re: The Spiral Still

Post autor: tasiemiec »

To może ja napisze parę słów:

Mój "Cewkomat" na KolaKegu (18.9 l pojemności) wymaga czasu

- odbiór spirytu jest kropelkowy - na sekundę 2 kapki lub nawet jedna
Przykładowo
- o 15.15 start grzania (1.5 kW)
- o 16.oo przedgon
- o 20.oo fajerant

Powiem szczerze, że końcówkę odbioru robiłem już w trybie PotSztil pełną mocą
- odbiór Serca na spiryt 90% był z mocą około 500 - 550 W.

Cewkomat - to trochę rozbudowany Spiral Still
- w środku Cewki-Kolumny (5m rurka fi 8mm)
- jest chłodnica (3m ta sama rura)
- wszystko działa wyśmienicie
- i jako kolumna (choć raczej powolna - jak napisałem wyżej odbiór kropelkowy:)
- i jako Pot Still - wtedy odbiór około 0.2 l na 10 minut

Z 10 litrów wsadu - miał ok 13% może 14% - wyszło:
- 0.7 l 90%
- 0.5 l 45%
na początku wylałem do śmieci 0.1 - dobrze pachniało ale miało smak rozpuszczalnika :)

gdy temp. doszła do 98 oC (opary w kegu) zakończyłem odbiór
- choć leciało jeszcze jakieś 43 % - ale nie chciałem załapać śmierdzącego końca...

Bardzo zachęcam do budowy - prosta, szybka
- 2 wiertła, silikon, około 200 zł i mam fajną aparaturkę
- jednak WYMAGANY JEST regulator MOCY grzania
- jeśłi brak w domu dochodzi jakieś 100 zł
- ja zabudowałem regulator na przedłużaczu
- i mam dodatkowo ściemniacz do lampki nocnej :)

na razie 2 zdjęcia - jak obrobię resztę - to wrzucę...

pozdrawiam :D
Artur
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tasiemiec
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 29 kwie 2010, 15:44
Re: The Spiral Still

Post autor: tasiemiec »

Mój "Cewkomat" na KolaKegu (18.9 l pojemności)

zdjęcie poglądowe -
jakby co - proszę pytać - choć myślę, że wiele wyjaśni
dokładne zlustrowanie zdjęcia :)

pozdrawiam :D
Artur
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: poszukuję kociołka jak na zdjęciu...

Post autor: mario_ »

Szczerze mówiąc też myślę o wykonaniu na próbę czegoś takiego, mam jedno pytanie: jak sprawdza się Twój SS w lecie gdy temperatura powietrza jest około 25-30C?
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: The Spiral Still

Post autor: Zygmunt »

Tak samo jak w zimie- w domu, w piwnicy, mam zawsze stałą temperaturę :) SS można też chłodzić wiatrakiem pokojowym, jakby coś przestawało grać...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: mario_ »

Dziękuje za odpowiedź. Jak coś wystrugam, zamieszczę fotki. :-)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Neron
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 8 maja 2013, 13:12
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: Neron »

Zygmunt pisze:
Po umieszczeniu spirali S-S jest gotowy. Moja grzałka 1,5kW rozgrzewa KEG zapełniony w 80% w ok pół godziny, potem odbieramy przedgon (chłodnica jest jeszcze stosunkowo zimna, więc wyleci ładnie). Jak z rurki zacznie wydobywać się para- grzanie należy zdecydowanie zredukować. Przy tym typie aparatury nieodzowny jest regulator, albo druga grzałka ok 0,3kW. Reszta procesu przebiega bezobsługowo, ale powoli (ok. 6,5h).

Wynik końcowy- z 15l cukrowego nastawu wyszło ok. 1,5l 93% produktu. Jak na takie coś- wynik wg. mnie jest rewelacyjny.

Nic tutaj nie pisze o ilości przedgonów i pogonów.
Po za tym Pan Zygmunt pisze, że "Reszta procesu przebiega bezobsługowo, ale powoli (ok. 6,5h)".
Czyli mam rozumieć, że po ustawieniu grzałki wychodzę do innego pokoju i wracam po 6,5h? Nie trzeba manipulować mocą grzałki w późniejszych etapach? No i co z pogonami?...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: gr000by »

Z tego co kojarzę, to na SS nie odbieramy stricte przed- i pogonów, tylko uzyskujemy dość przyzwoitą surówkę do dalszej obróbki...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: The Spiral Still

Post autor: Zygmunt »

Przedgon da się odebrać dość łatwo, ale jedyną metodą odebrania pogonu jest chyba dzielenie urobku na 100ml porcje i kontrola węchowa po dwóch dniach:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: wawaldek11 »

Neron pisze: ..."Reszta procesu przebiega bezobsługowo, ale powoli (ok. 6,5h)".
Czyli mam rozumieć, że po ustawieniu grzałki wychodzę do innego pokoju i wracam po 6,5h? Nie trzeba manipulować mocą grzałki w późniejszych etapach? No i co z pogonami?...
Jak już dobrze wyczujesz aparaturę, to będziesz zaglądał aby zmienić naczynie odbiorcze :)
Przy odpowiednio ustawionej mocy grzałki zachodzi specyficzne ujemne sprzężenie zwrotne, które powoduje, że pod koniec procesu, gdy temp. w kotle jest bliska 100*C przestaje kapać.
Ja mam kocioł 50l w płaszczu wodnym i gotowanie np. gęstych owoców trwa 24h. Moc najczęsciej 420W (na moim mierniku), bo przy większejkapie gorący destylat i zostawiam margines bezpieczeństwa np. na podwyższenie napięcia w sieci czy lekki wzrost temperatury w bimbroforni.
Pozdrawiam,
Waldek

jot997
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 22:04
Krótko o sobie: Zamiast pić, wolę produkować.
Z zamiłowania biotechnolog.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: The Spiral Still

Post autor: jot997 »

Witam.
Również posiadam ten wspaniały wynalazek, jakim jest spiral still. Moje cewki są jednak z PEXu (sieciowany polietylen, do wody pitnej lub z ogrzewania), co jednak nie przeszkadza uzyskać produkt o całkiem dobrych cechach organoleptycznych.
Ciekawa jest koncepcja Zygmunta dzielenia pogonów, jednak ja robię to zgodnie z zasadmi, jak przy zwykłym pot stillu- smak i zapach. Z wina ryżowo-jabłkowego wyszła surówka o mocy ok. 65%. Nie dzieliłem frakcji, gdyż nie zdołałem ich oddzielić (problem wynikający z tylko 5l pojemności kotła- na moje warunki starczy). Przedestyluję to drugi raz. Mam jednak pewne pytania:
Czy ktoś z was odpędzał owocówki lub wina na tym sprzęcie?
Czy w czymś się ten proces różni od destylacji/rektyfikacji cukrówki?
Zaznaczam, iż psocenie jest dla mnie czymś praktycznie nowym. Jestem otwarty na uwagi oraz sugestie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: radius »

jot997 pisze:Moje cewki są jednak z PEXu (sieciowany polietylen, do wody pitnej lub z ogrzewania), co jednak nie przeszkadza uzyskać produkt o całkiem dobrych cechach organoleptycznych.
Hmm... Mimo dobrej odporności polietylenu na alkohol, ja jednak proponował bym ci zmienić "cewki" na miedziane :ok: Raz, że miedź katalizuje niechciane związki siarki, a dwa, ma dużo większą przewodność cieplną co w efekcie pozwoli uzyskać ci destylat i lepszy smakowo i o wyższej procentowości. Spróbuj, a nie pożałujesz :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

tasiemiec
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 29 kwie 2010, 15:44
Re: The Spiral Still

Post autor: tasiemiec »

Obiema rękami popieram przedmówcę - rurkę miedzianą 8mm kupisz u każdego gazownika co gazuje auta - nadaje się idealnie - żadnych obaw nie miej co do czystości miedzi - jest właściwa!!!
A i zginać łatwo - ja zaginałem na butli z wodą 5l ... bez żadnego problemu!

jot997
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 22:04
Krótko o sobie: Zamiast pić, wolę produkować.
Z zamiłowania biotechnolog.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: The Spiral Still

Post autor: jot997 »

Panowie, ja ciągle o tym myślę. Jednak wolę zacząć od tych rurek i sprawdzić, czy w ogóle to hobby i sam spiral still są na pewno dla mnie.
Wiem, gdzie sprzedają w mojej okolicy rurki półcalowe (takie mnie interesują), wiem, że miedź ma współczynnik przewodnictwa ciepła kilkasetkrotnie wyższy od tych rurek (około 370 J/mK do około 0,5 dla PEX). Kwestia poprawy smaku i zapachu jest chyba jednak warta wydania tych kilku dych. Czas pokaże.
Ponawiam pytania: czy ktoś prowadził odpęd win lub nastawów owocowych? Na co należy zwracać uwagę? Niezależnie od materiału na rurki jest to dla mnie ważna kwestia.
Awatar użytkownika

stuf
250
Posty: 288
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: stuf »

Chyba zaczynam nabierać nieodzowną ochotę na SS... już wyczuwam smak owocówek, mniam ;). Nie zrozumiałem tylko jednego. Czy zwykły ściemniacz do żyrandola nada się?
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: radius »

@jot997, napisz do kol. wawaldek11, on pracuje na spiral stillu. Rumy z tego aparatu smakują zajebiście :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

stuf
250
Posty: 288
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: stuf »

Kurcze no będe musiał się odezwać. Sporo materiału do budowy posiadam od ręki. Najpiękniejsze w tym urządzeniu jest to, że mozńa sobie postawić nawet na biurku czy zabrać na wyjazd. Już to widzę.. Tylko ja, SS i pomost na mazurskim jeziorku ! Mniaaam :)
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: Pretender »

.... i kilometr przedłużacza lub niewielkie ognisko ;P
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: radius »

Ech, wystarczy maszynka na denaturat (lub przedgony ;) ) :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: wawaldek11 »

Niekoniecznie mniammm ;)
Trunek ze spirala (nie lubię określenia SS) ciepły, świeży, na pomoście może Ci nie smakować :o Ale na pewno obserwatorom opadłyby kopary :mrgreen:
Smakówki wymagają czasu do nabrania "ogłady".

radius pisze: Rumy z tego aparatu smakują zajebiście :odlot:

Dzięki za uznanie :D
Ale sprzęt, to nie wszystko - ważny jest dobry surowiec na rum czy inne trunki.
stuf pisze:... Nie zrozumiałem tylko jednego. Czy zwykły ściemniacz do żyrandola nada się?
To zależy od mocy ściemniacza i grzałki.

Odbiór przedgonów realizuję w "automacie" :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 wrz 2014, 00:14 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: Pretender »

Nie bądź taki skromny, surowiec surowcem, ale operator najważniejszy ! :D

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: bbaarrtt »

Witajcie, Pozwolę sobie odświeżyć troszeczkę temat z kilkoma uwagami dla innych chcących iść w SpirallStill. :D
Niedawno popełniłem aparaturę tego typu zbudowaną na PepsiKegu i rurce miedzianej fi 10mm na spiralę wznoszącą(4m) i chłodnicę(6m). I teraz przechodząc do sedna sprawy - kiedy aparatura działała w mieszkaniu( temperatura rzędu 23 C) bez większego problemu mogłem uzyskać <~90% (przy odpowiednio małym grzaniu), natomiast problem pojawia się kiedy temperatura otoczenia sięga ~8C. Przy takiej temperaturze reflux działa wyśmienicie jednak nie idzie wyregulować mocy grzania tak aby kapał produkt przyzwoitej jakości, kiedy moc grzania jest za mała spirala wznosząca schładza wszystko i nic nie kapie; kiedy odpowiednio zwiększam moc pojawia się problem bo spirala wznosząca co pewien czas "pluje" wypychaną flegmą która powinna wrócić do kotła obniżając tym samym moc jak i jakość produktu końcowego.
Do głowy przychodzi mi klika rozwiązań:
- zwiększenie średnicy rurki która będzie spiralą wznoszącą, (najdroższe rozwiązanie)
- dodanie odstojnika który przyjmie "wypluwaną" flegmę i dalej puści szlachetniejszy produkt końcowy.
- dodanie deflegmatora, który teoretyczne powinien na wstępie zawrócić część flegmy dzięki czemu spirala wznosząca będzie zawierała mniej płynu.

Jakie są wasze opinie i doświadczenia na ww. temat? Udzieli, ktoś konstruktywnej krytyki. ;)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: aronia »

Ze względu na zbyt duży refluks dochodzi do zalewania, więc rozwiązanie z większą średnicą rurki jest jak najbardziej ok. Dodanie odpowiedniego deflegmatora(i częściowe skrócenie części wznoszącej) też powinno pomóc w tej sytuacji. Odstojnik byłby chyba najgorszym pomysłem. Samo skrócenie też powinno pomóc aczkolwiek takie zmiany mogą być kłopotliwe w odwracalności.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: wawaldek11 »

Aronia dobrze radzi zwiększyć średnicę rury. Odstojnik chyba niewiele pomoże, bo pary i tak będą się skraplać we wznoszącej i spływać w dół. Może flegma ma w którymś miejscu "pod górkę", robi się syfon i stąd prychanie.
Sam korzystam z dwumetrowej rury o średnicy 22mm i o zalewaniu nic nie wiem :D .
Przy niższych temperaturach otoczenia ocieplam tę rurę, aby zmniejszyć refluks i uzyskać słabszy, ale aromatyczniejszy destylat.
Jaką mocą grzejesz?
Fotki mile widziane...
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

stuf
250
Posty: 288
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: stuf »

Nie chcę się chwalić - ale się pochwalę :P Ja u siebie nie zauważyłem takiego problemu a proces odbywał się przy 10 st. C. -> http://alkohole-domowe.com/forum/spiral ... 11782.html
Pozdrawiam serdecznie.

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: bbaarrtt »

Dziś spróbowałem najszybszego w wykonaniu: odstojnika i tak jak było powiedziane - nic nie daje. ;) zostaje zalany względnie szybko bez większego wpływu na woltaż.
Docelowo aparatura będzie działała w mieszkaniu stąd nie chciałem skracać spirali wznoszącej, a w ciągu najbliższych dni dorobię deflegmator, który z pewnością pozytywnie wpłynie na pracę zarówno w chłodniejszych jak i cieplejszych pomieszczeniach. Zamierzam również dokupić szerszej rurki miedzianej przynajmniej z 2m na lepszą spiralę wznoszącą.
Moc grzania mogę tylko oszacować teoretycznie (miernik chwilowo odmówił posługi) na około 450W przy niższej jak pisałem wszystko zostaje skroplone.
Tak czy inaczej muszę przyznać, że *w smaku wychodzi bardzo delikatna psota z *delikatnym przyjemnym zapachem wsadu - w pełni pijalna po pierwszym razie i rozcieńczeniu. Mimo niesprawnego refluxu. Moc jaką obecnie uzyskuję oscyluje 75-85% czyli taki typowy pot-still do spirallStilla jeszcze brakuje. ;P
Co do zdjęć to jeszcze nie wrzucam - bo obecnie wszystko wygląda "tragicznie" tj, jak na razie wstępne testy, kilka modyfikacji i pochwalę się aparaturą. (chyba, że macie ochotę na poprawę humoru to wrzucę niebawem) :P

* Być może to zasługa drożdży czyli Alcotec Vodka star oraz Alcotec 48 Turbo pure ( tj 2 powiększone nastawy fermentujące w temp 15C ).

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: aronia »

Pytanie czy chcesz na tym otrzymywać coś zbliżonego do spirytusu czy smakówki - zdecydowanie zaglądnij do linku podesłanego przez stuf-a. Jeżeli dołożysz deflegmator(wypełniony) to będziesz mógł skrócić spiralę wznoszącą zachowując %.

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: bbaarrtt »

Spirall Still wybrałem głównie aby robić "spirytus" na nalewki, a czasem zrobić coś smakowego na owocach czy zbożach, ponadto urzekła mnie jego "bezobsługowość" i niezależność od wody mimo długiego czasu pracy. Kiedyś planuję przejść na prawdziwą kolumnę - ale na to jak pozwolą warunki. ;)

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Cześć.
Przeorałem forum pod kątem "jaka aparatura" i skupiam się nad spiralka...

Do czego: głownie zapachówki. Destylaty z owoców, wytłoków winogron etc. Ew. spirytus do nalewek - tu mogę destylować 2-3 razy jeśli trzeba. Jeśliby robienie czystego alkoholu było problemem to mogę zrezygnować - kumpel robi to genialnie, mogę mu wsad podrzucić :)

Jako zbiornika użyje szybkowara 35l. Akurat wejdzie na raz zawartość typowego fermentora. No i jako szybkowar może się do czegoś jeszcze przydać. Zbiornik będzie zaizolowany kocem gaśniczym, grzanie płytka elektryczną 1.5-2kW z regulacją mocy.

Jedną rzecz chciałbym zmienić względem podstawowego projektu - wydajność. Nie zależy mi na kilku l/h, ale na tym, żeby cały wsad przedestylował się w kilka godzin. Czyli nastawiam np. 6 rano, wczesnym popołudniem gotowe, można sprzątać. Nie odważę się zostawić aparatury pracującej na noc...

W związku z tym chciałbym wprowadzić drobne zmiany w podstawową konstrukcję. I tu wątpliwości. Proszę o analizę pomysłów i komentarz :)

1. Spirala wznosząca się z rurki powiedzmy 16mm, na szczycie połączona redukcyjnie z rurką 8mm w dół. Chłodzenie powietrzem. To wersja najprostsza...
2. Jak v.1 ale zamiast drugiej spirali chłodnica nierdzewna chłodzona wodą.
3. Zamiast pierwszej spirali kawałek kolumny z rurki miedzianej 28mm. Do takiej rurki można już jakiś wsad wepchnąć... Do tego krótsza spirala wznosząca i chłodnica nierdzewna chłodzona wodą.
4. Jak poprzednio ale dłuższa kolumna - np. 1m, potem spirala pod górę i druga w dół ew. chłodnica...

Jeśli dobrze rozumiem o szybkości destylacji decydują tu: moc grzania i moc chłodzenia. Jeśli chłodnica będzie za słaba to zamiast skroplin ucieknie nam alkohol w postaci pary... Jeśli moc grzania będzie zbyt niska to alkohol skropli się w pierwsze części spirali i wróci na dół...

Chciałbym zrobić sobie sterownik ogarniający cały proces. W związku myślę, żeby użyć trzech termometrów - pierwszy we wlocie do kolumny / pierwszej spirali - mierzący temperaturę par bezpośrednio nad wsadem. Drugi termometr na szczycie instalacji, trzeci na wylocie z chłodnicy - pozwoliłby ocenić wydajność chłodzenia i ew. automatyczna regulację przepływu wody...

Pora na podsumowanie wątpliwości:
- którą wersje konstrukcyjną wybrać?
- jakie zastosować długości kolumny i spiral?
- czy ze względu na wydajność zastosować chłodnicę nierdzewną zamiast drugiej spirali miedzianej?
- czym połączyć szybkowar z wlotem do aparatury - nie będę stawiał całości na szybkowarze, destylator będzie miał własną konstrukcję,
Wężyk silikonowy???

To chyba tyle wątpliwości :) Proszę o komentarze :)

P.W.L.
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 mar 2019, 17:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: wawaldek11 »

Jak masz dostęp do wody chłodzącej, to coś w tym stylu: mini-pot-still-z-plaszczem-t18071.html?hilit=still
Ja korzystam ze spirala z konieczności - nie mam w bimbroforni bieżącej wody. Jak się jednak zdecydujesz na spiralstilla, to polecałbym zrobić z KO chłodnicę destylatu - miedż w części "opadającej" potrafi dodać trochę niebieskozielonych syfków.
Napisz co wybrałeś, to podrzucę parę uwag o spirallu ;)
Pozdrawiam,
Waldek

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Dzięki za odzew!
Możesz napisać jaką masz spiralkę? Średnica, długość etc. Jaką moc grzałki i jaka z tego wynika wydajność? Robisz tylko smakowe, czy coś na podobę spirolu też się da?

Najlepsze z prostych rozwiązań to chyba metr rurki powiedzmy 60mm, połączyć to z gotowa chłodnicą z nierdzewki. Szczyt "kolumny" uzupełnić wewnętrzną chłodnicą, żeby w razie potrzeby wymusić skraplanie się par. Ew. jakiś wkład do rury wetknąć...

Na ciepło powinna przepuścić więcej aromatów, z chłodzeniem czystszy alkohol...

PWL
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 kwie 2019, 09:59 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: The Spiral Still

Post autor: wawaldek11 »

Spirala używam do odpędu do 0%. Drugi raz robię na aabratku - przedgony klasycznie kropelkowo, serce bez refluksu do ok. 94*C w kotle i końcówka znów z refluksem na spirytus. Tak robię owocówki i zboża, a czasem rum i glukozówkę. Spirala mam na kotle z płaszczem. Wydajności nie podam, bo kocioł ok. 45l gotuję do 24h. Termostat wyłącza grzanie ok. 500W gdy temp. w kotle 100*C. Średnia moc surówki ok. 30%. Refluks można regulować poprzez izolowanie rurki wznoszącej.
download/file.php?id=14371 na początku stosowałem taki zestaw do odbioru przedgonów.
download/file.php?id=9837 to jeszcze z tymczasowym płaszczem - gar z solanką.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria destylatorów Reflux”