Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
forma
250
Posty: 268
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: forma » sobota, 12 sty 2019, 23:44

GDZIE KOŃCZY SIĘ LOGIKA, ZACZYNA SIĘ SACHAROZA.....
Problem z jakim borykamy się od pewnego czasu to chyba wszyscy wiedzą, być może to nie jest problem a po prostu nic lepszego z cukru nie da się już wyprodukować ? Dlatego wszystkich, którzy chcą się przyczynić do polepszenia urobku z tego surowca zapraszam do testu,konkursu,doświadczenia.
Nie chciałem używać terminu KONKURS, bo konkurs to rywalizacja ktoś wygrywa ktoś przegrywa a nie o to mi chodzi.
Jeżeli uda mi/nam się zebrać próbki od różnych producentów operujących różnymi aparatami,różnymi systemami odbioru, stosujących różnych drożdży i porównamy wyniki które pózniej przedyskutujemy, przeanalizujemy może pewne rzeczy wykluczymy to dla nas wiedza będzie bezcenna. Może uda się ukierunkować nasze poszukiwania i zawęzić przestrzeń po której się poruszamy obecnie.
Chcę porównać próbki kolumn zasypowych, półkowych a przede wszystkim użytkowników "zimnych palców" oraz pot-stilowców. Jeżeli kogoś nie wymieniłem to przepraszam i zapraszam do wspólnej zabawy. Jeżeli ten test przebiegnie w miłej przyjaznej atmosferze bez zgrzytów i.t.p. To zrobimy już klasyczny KONKURS na najlepszą czystą wykonaną z dowolnego surowca . Teraz interesuje nas TYLKO SACHAROZA gdzie dopuszczam i daje wolną rękę i dowolność jej przerobienia z wykluczeniem WĘGLA i jakiejkolwiek chemii.Te zabiegi będą fałszowały tylko wyniki.
Żeby zabawa miała sens, potrzebne jest wiarygodne Jury, które jest już skompletowane nie każdy chce się upubliczniać dlatego musicie mi uwierzyć,że przypadkowych osób do tego testu nie wybierałem ale tych co mogę, przedstawię wraz z rozwojem wątku.
Wiem, że demokracja jest fajna,ale ma swoje wady, dlatego ostateczny regulamin uczestnictwa ustalam ja.Opublikuje go za parę dni, daję czas na przemyślenie i jakieś ewentualne propozycje.
Termin nadsyłania próbek do 15.02.2019,
- Ja jestem jedyną osobą która wie do kogo należy dana próbka.
-Próbki będą oceniane w kilku kategoriach w skali od 1-10
-Nie będziemy oceniali spirytusu, tylko szukamy najlepszego smaku, będziemy oceniać obecność przedgonów,pogonów , wrażenia w ustach, po przełknięciu, zapach obecność SP I DB.Postaram się żeby otrzymane próbki miały krótki komentarz.

Tyle słowem wstępu ode mnie ...
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

.Gacek
400
Posty: 427
Rejestracja: niedziela, 15 kwie 2018, 20:16
Krótko o sobie: Działkowiec, pasjonat motoryzacji, silniki V6 i V8 pożerające ogromne ilości etyliny to muzyka dla moich uszu... A co do muzyki to pełna różnorodność od Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple po manieczki Westbama, Tomcrafta i dobry house. Uwielbiam zasypać licząc co ile sekund pyka woda w rurce fermentacyjnej...
Ulubiony Alkohol: Mój własny a'la stoli salted caramel
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: .Gacek » sobota, 12 sty 2019, 23:56

No w końcu ruszyła lokomywa...
Bardzo się cieszę na ten "konkurs" mimo tego, że w kolumnie nie posiadam bufora. Za to uważam, że jestem bardzo dobrym operatorem pot stilla i głównie na tą kategorię się nastawiam.
Rozumiem, że mogę przysłać dwie próbki; jedną z kolumny z OVM'a a drugą z potstilla z refluksem oraz to co najważniejsze... Naszym pacjentem będzie cukrówka ☺ czy podajemy producenta cukru oraz wodę do nastawu oraz drożdże?
Zgłaszam się jako jeden z amatorów destylatu z cukru, któremu nie przeszkadza SP oraz DB.... ☺

Edit:
Czy nastaw klarujemy grawitacyjnie (czas, mróz) czy możemy użyć innych środków?
Część forumowiczów ma już napewno gotowy zapas cukrówki... mam nadzieję, że jest tu kategoria OPEN

Edit 2:
@forma jakie preferujesz stężenia? Wiadomo, że z potstilla nie wyciągnę więcej jak 93-94% przy 3 krotnym gotowaniu...
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 sty 2019, 00:12 przez .Gacek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Gacek.


chprzemo
300
Posty: 332
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: chprzemo » niedziela, 13 sty 2019, 01:58

Czesc!
Ja też się piszę na ‚konkurs’ ale bardziej chodzi mi o informacje zwrotną jakie były wrażenia i jak został trunek oceniony w określonej skali. Nie zależy mi na wygrywaniu tylko na informacji zwrotnej jak wypada mój wyrób i jak oceniają go testerzy na tle innych producentów. Z niecierpliwością czekam na szczegóły ‚regulaminu’.


Ps. Może to już pozna pora, może brak wiedzy- co oznaczają SP i DB?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

masterpaw2
1450
Posty: 1463
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 13 sty 2019, 03:11

@chprzemo, skróty wymyślone (chyba) w temacie kunsz rektyfikacji....., a oznaczają SP - słodki posmak, DB - duch buraka.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


wkg_1
400
Posty: 403
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: wkg_1 » niedziela, 13 sty 2019, 03:14

Wysyłamy spirytus czy wódkę ?
.Gacek pisze:czy podajemy producenta cukru oraz wodę do nastawu oraz drożdże?
Wydaje się, że jeżeli eksperyment ma nas czegoś nauczyć to podajemy wszystko co wiemy ; )
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 sty 2019, 03:18 przez wkg_1, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1450
Posty: 1463
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 13 sty 2019, 05:22

Żeby wynik był bardziej miarodajny, wg mnie spirytus powinien być rozcieńczony tą samą wodą, i mniej więcej w tym samym czasie, więc chyba spirytus do testów będzie lepszy.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4116
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: lesgo58 » niedziela, 13 sty 2019, 08:03

@forma
Podziękowanie za incjatywę i odwagę...
:klaszcze: :respect: :ok:
Panowie - jeśli dobrze zrozumiałem przesłanie tego testu - to jedyną stałą którą powinni się kierować uczestnicy to surowiec. No i uwzględniłbym jeszcze jeden stały warunek. Próbki mają być pobrane z całości urobku uznanego przez uczestnika za gon właściwy. Reszta - czyli nastaw i inne niż cukier składowe użyte na jego zrobienie, sposób prowadzenia procesu i konfiguracja sprzętu to pełna dowolność/wolność.
I jeszcze jedno. W przypadku gdy będzie duża ilość chętnych proponowałbym selekcję wstępna. Polegałaby na tym, że w określonej liczbowo ilości uczestników znalazły się próbki robione na różnych sprzętach. Jednym zdaniem, żeby znaleźli się przedstawiciele różnego rodzaju sprzętu, jak i różnej konfiguracji. Np. ZP,CM, Półkowa, kolumny z buforem, i bez bufora itp.


Eksper
10
Posty: 15
Rejestracja: niedziela, 3 gru 2017, 11:38
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: Eksper » niedziela, 13 sty 2019, 11:04

Jeśli mógłbym coś zasugerować skromnie :) to


1. W wynikach nie powinno się podawać wytwórcy. Dzięki temu uniknie się rywalizacji użytkowników. Każdy chciałby się znaleźć na świeczniku i niejeden by się pokusił o dziesięciokrotną rektyfikację z tygodniowymi stabilizacjami.... To nie jest konkurs. Produkt musi być normalny, robiony jak zawsze.

2. W wynikach nie powinno się podawać producenta sprzętu, tylko opis aparatury - problem j.w.

3. Nie należy robić żadnych selekcji zależnych od sprzętu. Degustatorzy nie mogą wiedzieć z jakiej aparatury pochodzi produkt. W ten sposób ocena będzie bardziej obiektywna, bez żadnych uprzedzeń np. do zmywaków - bo każdy to wie, że one muszą być gorsze niż supersprężynki....


Ogólnie - potrzebujemy OBIEKTYWNEJ wiedzy o tym z czego i jak wykonać dobry produkt.


wkg_1
400
Posty: 403
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: wkg_1 » niedziela, 13 sty 2019, 11:37

masterpaw2 pisze:Żeby wynik był bardziej miarodajny, wg mnie spirytus powinien być rozcieńczony tą samą wodą, i mniej więcej w tym samym czasie, więc chyba spirytus do testów będzie lepszy.


Całkiem słuszna uwaga, tyle, że wtedy nieszczęśnik do którego wyślemy próbki będzie musiał to wszystko rozrabiać, dokupywać buteleczki ... syzyfowa praca ; (( Może po prostu każdy rozcieńczy w wodzie Ostromecko niegazowanej ...

Awatar użytkownika

Doody
1550
Posty: 1580
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: Doody » niedziela, 13 sty 2019, 12:13

Wielkie znaczenie ma woda użyta do nastawu. Rozbieżność w twardości, posmaku, obecności substancji pobocznych a nawet zawartość rozpuszczonych w wodzie gazów jest w Polsce ogromną, w zależności od regionu. Nie raz producenci np. whisky twierdzili, że zmiana wody do zacieru całkowicie zmieniały charakter trunku.
Wypadałoby więc użyć do zastawów takiej samej wody. Może destylowanej? ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 sty 2019, 12:14 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

orzeszek87
100
Posty: 123
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: orzeszek87 » niedziela, 13 sty 2019, 12:17

Nie to żebym się pchał do udziału ale jeżeli chodzi o wodę do rozcieńczania to trzeba wybrać uniwersalną, dostępna w każdym regionie kraju. Ja na przykład tej ostromecko to nigdy na oczy nie widziałem.

Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 276
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: zzibii » niedziela, 13 sty 2019, 12:45

Biedronka jest chyba najbardziej popularna. Woda Oaza kosztuje grosze. Proporcje 40 ml spirytusu i 60 ml wody. Wyjdzie około 40%.


chprzemo
300
Posty: 332
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: chprzemo » niedziela, 13 sty 2019, 12:56

Żywiec niegazowana- dostępna wszędzie łącznie ze stacjami benzynowymi:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

dynio
150
Posty: 183
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: dynio » niedziela, 13 sty 2019, 14:39

Zgadzam sie z @chprzemo niebieska niegazowana Żywiec (230mg skl.min) jest b.dobra do tego eksperymentu i jest chyba wszędzie


Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 sty 2019, 14:39 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


wkg_1
400
Posty: 403
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: wkg_1 » niedziela, 13 sty 2019, 14:43

forma pisze:Wiem, że demokracja jest fajna,ale ma swoje wady, dlatego ostateczny regulamin uczestnictwa ustalam ja .....
Tyle słowem wstępu ode mnie ...


Całe szczęście : )


Autor tematu
forma
250
Posty: 268
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: forma » niedziela, 13 sty 2019, 18:28

O wodzie do rozrabiania dużo myślałem, wstępnie chciałem żeby wszyscy rozrobili w ogólnodostępnym żywcu niegazowanym ale różne partie w różnych częściach Polski też może różnie smakować, a pewnie są już osoby które próbki już mają , dlatego w tej kwestii dopuszcza się PEŁNĄ DOWOLNOŚĆ . Na przestrzeni czasu każdy upatrzył sobie jakąś wodę która jego zdaniem jest dobra, lub najlepsza dlatego to jest wasz wybór jaką rozrobicie. Szukamy NAJLEPSZEGO SMAKU, po teście wszystko omówimy zobaczymy na jakiej wodzie były rozrabiane czołowe próbki. Może odkryjemy coś nowego, właśnie po to ten test robimy.....
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


chprzemo
300
Posty: 332
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: chprzemo » niedziela, 13 sty 2019, 18:36

Myślałeś jak z kwestia leżakowania? Warto określić czy próbki mogą być leżakowanie czy nie- i testerzy nie powinni mieć informacji kiedy próbka została wyprodukowana i rozcieńczona jeśli będą dozwolone próbki leżakowanie - to taka moja sugestia i propozycja do regulaminu :)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


Autor tematu
forma
250
Posty: 268
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: forma » niedziela, 13 sty 2019, 18:46

Testerzy nie będą wiedzieć kompletnie nic, ja będę jedyną osobą która wie czyja to próbka i jak została zrobiona .Nie będziemy podawać producentów aparatów żadna reklama nas nie interesuje, jedynie sposób jak została wykonana,system odbioru i.t.d
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


chprzemo
300
Posty: 332
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: chprzemo » niedziela, 13 sty 2019, 19:11

Ok- jeśli przewidujesz przekazanie informacji zwrotnej i coś w rodzaju statystyki jak próbka wypada na tle innych (może być na PW żeby nie napędzać rywalizacji) to ja pisze się na to z 3 próbkami- świeża, pół roczna i próbka 2 letnia, wszystkie robione metoda 2,5 rozcieńczone do 40 % +-1,5 % :) jeśli będzie zainteresowanie mogę opisać dokładnie jak prowadzę proces od wyjazdu wózka z cukrem z biedronki aż do zabutelkowania :)
Jedli potrzebujesz jakiejś pomocy chętnie się przyłącze do akcji jak tylko będzie taka potrzeba.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 sty 2019, 19:12 przez chprzemo, łącznie zmieniany 2 razy.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


Autor tematu
forma
250
Posty: 268
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: forma » niedziela, 13 sty 2019, 21:49

Żebyście lepiej zrozumieli moje intencje. Przewiduję, że w tym teście nie będziecie nadsyłali próbek tylko raz. W mojej wizji :
-Test pierwszy zapraszamy wszystkich operatorów, szczególnie ZP ,CM, PS.... itd. jednym z warunków uczestnictwa będzie opisanie procesu i konfiguracja sprzętu dlatego, że po ogłoszeniu wyników najlepsze noty zdobyli operatorzy kolumny zasypowej np. bez bufora to zrobimy kolejny test w którym zawęzimy nasze poszukiwania i będziemy już ukierunkowywać się w jedną czy drugą stronę.
- W których próbkach najbardziej wyczuwalny jest Słodki Posmak, czy istnieje jakaś zależność Czy np. występował tylko w kolumnie z buforem ?
- W których, Duch Buraka jest najmniej wyczuwalny ? czy też wyklaruje nam się jakaś zależność ....
- pierwsze wrażenie organoleptyczne
- wrażenie po przełknięciu
- zapach po odkręceniu zakrętki
Takie rzeczy będą oceniane. Ważny będzie komentarz do próbki o to będę się starał, tyle od nas..... za to od was oczekuje uczciwego opisu, bo w jedności siła .
Jak atmosfera będzie miła i bez zgrzytów to będziemy to zawężać i kontynuować aż uzyskamy odpowiedz CZY WARTO TYLE CZASU POŚWIĘCAĆ SACHAROZIE ? Czy przechodzimy na glukoze.....
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości