Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

zielonka
400
Posty: 414
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: zielonka » poniedziałek, 14 sty 2019, 17:13

" mało casu kruca bomba" -
Proponuję chociaż do końca lutego -mój system wymaga 2ch tygodni minimum a nie każdą sobotę mogę poświęcić na proces destylacji, do tego jakby trza dwa razy to już gleba.
Pytanie kolejne to jak robić - bo ja zawsze dwa razy -choć czasem zdarza się coś uchlać wcześniej :oops: :mrgreen:
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 631
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: sargas » poniedziałek, 14 sty 2019, 18:05

Alembiki nie są brane pod uwagę ?


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 14 sty 2019, 18:45

forma pisze: -Test pierwszy zapraszamy wszystkich operatorów, szczególnie ZP ,CM, PS.... itd. jednym z warunków uczestnictwa będzie opisanie procesu i konfiguracja sprzętu ......


Robisz cukier na alembiku ?

Awatar użytkownika

.Gacek
1000
Posty: 1013
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 14 sty 2019, 18:55

Ja pie.rdolę Panowie roz.jebaliście system ☺
Sargas cukier na alembiku? Naprawdę? Nic nie mów wiem, że to żart... zajebiście dobry

Zielonka mi podczas 2,5 też nieco schodzi materiału... nie wiem gdzie to wyparowuje :hahaha:
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4375
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 14 sty 2019, 20:02

A co się dziwisz?

Awatar użytkownika

.Gacek
1000
Posty: 1013
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 14 sty 2019, 20:47

Leszku czy Ty już łykasz rapacholinę?
No nie powiem chciałbym mieć taką wątrobę w Twoim wieku ☺
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 631
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: sargas » poniedziałek, 14 sty 2019, 20:53

@.gacek nie robię ale co jeżeli uważam, że na alembiku ciekier lepiej wyjdzie niż na kolumnie ? Co jeżeli nie mam innego sprzętu i chcę też wziąć udział w zabawie ? Mam kupować kolumnę ?


Autor tematu
forma
250
Posty: 278
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: forma » poniedziałek, 14 sty 2019, 21:36

Alembiki,kanki od dojarki i miski z wodą na tym etapie też dozwolone. Proszę pamiętać,że przy dużej lub bardzo dużej ilości próbek możliwa wstępna selekcja.
Próbki wysyłamy do końca lutego. To już ostateczny termin który nie ulegnie zmianie.
Proszę pamiętać że na wyniki będziemy czekać dość długo.To nie jest test na " łapu capu " tylko na wyłapywanie niuansów, na to potrzeba czasu.
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


sklenar
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 20:12
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: sklenar » wtorek, 15 sty 2019, 00:12

Cukier cukrowi nie równy ,z racji tego że posiadam pszczoły to kupuję około 1,5 tony na rok
Po kilku latach doświadczeń teraz kupuję tylko cukier farmaceutyczny , brak zmętnienia ,osadu w przygotowanym syropie .


wawaldek11
2000
Posty: 2197
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 15 sty 2019, 02:17

Tak na marginesie, to i ja Ciebie witam na forum :)
Cukru za często nie używam, ale nie zauważyłem wyraźnego zmętnienia i osadu w nastawach z cukru dostępnego w sklepach.
Dużo droższy ten dla pszczółek?
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 02:19 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek


sklenar
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 20:12
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: sklenar » wtorek, 15 sty 2019, 09:21

Ja rozpuszczam 25 kg cukru i 20 litrów wody w kegu 50 litrów, po jednej dobie odstania tylko farmaceutyczny nie ma osadu.
Droższy to może nie jest bo 2 złote za kg, ale worki tylko po 25 kilogramów
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 09:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
forma
250
Posty: 278
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: forma » czwartek, 17 sty 2019, 21:47

Potrzebuję jeszcze chwilki na ogłoszenie regulaminu. Propozycje które padały w wątku rozważyłem a skoro już cisza to w najbliższym czasie go ogłoszę. Przebywam obecnie w Austrii i długo pracuję, stąd mój poślizg....
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!

Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: Dwaid » piątek, 18 sty 2019, 01:01

Ja mam jeszcze jedną propozycję - powinien być odgórnie ustalony % nadesłanego destylatu, ponieważ z moich doświadczeń(jak również moich znajomych) wynika, że im większe stężenie alkoholu, tym mniej wyczuwalne jego minusy. Możliwe, że dobry destylat rozcieńczony do 40% będzie gorzej smakować od tego przeciętnego, rozcieńczonego do 55%.
Za taką optymalną wartość uznałbym 45%, ale co ja się tam znam, są tu bardziej doświadczeni na tym forum, więc niech się wypowiedzą na ten temat :)
Ostatnio zmieniony piątek, 18 sty 2019, 07:20 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4375
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: lesgo58 » piątek, 18 sty 2019, 08:20

Wódka to wódka. Ma mieć 40%. Może Ci umknęło, ale to nie jest typowy konkurs. A bardziej wspólne doświadczenie-test.
Tak jak napisałeś - większy procent potrafi maskować błędy. A chłodzenie i zwiększanie procentów to tylko środki do maskowania błędów.
W tym "konkursie" zaś chodzi o to aby te błędy wyłapać. Dlatego też degustacja powinna odbywać się w temperaturze pokojowej. Można oczywiście dla porównania przeprowadzić degustację alkoholi schłodzonych, ale to już byłby przerost formy nad treścią.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 sty 2019, 08:27 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

prolog1975
200
Posty: 223
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: prolog1975 » piątek, 18 sty 2019, 11:26

Co do rozrabiania próbek. Lepiej jak forma dostanie to co wykapie ze sprzętu sprawdzi moc i rozrobi proponowanym żywcem z jednej partii na ustalony %. Co do wody Ostramecko odpada kiepska dostępność, jej minerały w mojej ocenie zmieniają smak cukrówy, zwłaszcza ta w szklanej zielonej butelce. Obiektywnie operator powinien pobrać próbkę z całości serca, które bierze z procesu, zapakować wysłać z dołączonym szczegółowym opisem procesu. Rozrabiać i kosztować po wysłaniu nie przed. W tym eksperymencie ważniejsza jest uczciwość i obiektywizm wysyłającego próbkę, niż wewnętrzna chęć bycia najlepszym. Dlatego podając wynik najlepszej wódeczki należy unikać podawania kto zrobił. Raczej oprzeć się na opisie procesu jak tego dokonał.

Awatar użytkownika

.Gacek
1000
Posty: 1013
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: .Gacek » piątek, 18 sty 2019, 11:40

Według mnie to nie jest konkurs, przynajmniej ja to tak odbieram. Ja zgłosiłem się do uczestnictwa tylko z jednego powodu, dowiem się jak smakuje mój produkt i jak wypada na tle innych destylatów. Uważam, że każdy z nas powinien wysłać próbki takie jak robi zawsze tylko wtedy nasza "zabawa" będzie miała sens. Co do opisu procesu to myślę, że każdy kto ma chęć a już jak ma świetną próbkę to powinien opisać to tutaj w temacie.
Edit:
PS, CM, ZP i inne wynalazki powinny być w jednej kategorii a kolumny powinny być podzielone na bufor/bez bufora oraz odbiór głowica/OO (wg mnie)
Ostatnio zmieniony piątek, 18 sty 2019, 11:43 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Dwaid
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 13:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: Dwaid » sobota, 19 sty 2019, 01:17

lesgo58 pisze:Wódka to wódka. Ma mieć 40%. Może Ci umknęło, ale to nie jest typowy konkurs. A bardziej wspólne doświadczenie-test.
Tak jak napisałeś - większy procent potrafi maskować błędy. A chłodzenie i zwiększanie procentów to tylko środki do maskowania błędów.
W tym "konkursie" zaś chodzi o to aby te błędy wyłapać. Dlatego też degustacja powinna odbywać się w temperaturze pokojowej. Można oczywiście dla porównania przeprowadzić degustację alkoholi schłodzonych, ale to już byłby przerost formy nad treścią.


Masz rację, umknęło mi, bo w zasadzie "wódka" to mi zalega na półkach, znajomi przynoszą a i tak piją samogon, którego wartość przyjęta jest dla mnie 45% :)
40% to dla mnie bardzo wysoko podniesiona poprzeczka, więc na tym etapie moich produkcji nawet nie będę wysyłać próbki, ale ciekaw jestem jak najbardziej wyniku tego "doświadczenia-testu" - będzie można wyciągnąć wnioski :)


Autor tematu
forma
250
Posty: 278
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: forma » poniedziałek, 21 sty 2019, 22:15

REGULAMIN TESTU-DOŚWIADCZENIA Z SACHAROZY
Szanowni koledzy, zaczynamy.
Jeżeli są osoby które chcą pomóc w rozwoju nastawu, przygotowanego jedynie z sacharozy po spełnieniu poniższych wytycznych, zapraszam do zabawy. Test ma na celu wyszukania smaków, niuansów jakie kryje w sobie cukier, wyciągnięcie jakiś wniosków, być może poprawę procesu, jeżeli na tym etapie uda nam się "coś" wywnioskować, test będzie kontynuowany.
- używamy jedynie sacharozy.
- konfiguracja sprzętu- dowolna
- moc próbki 40%
- woda do rozrabiania- dowolna
- nie używamy węgla ani żadnej chemii ( na tym etapie poszukiwań)
- dopuszczamy cukier inwertowany ( tu długo się zastanawiałem, ale ciekawe będzie jak wypadnie na tle standardowych nastawów. Tu ważne będzie wyrazne opisanie/zaznaczenie próbki.
- uczestnik może przesłać więcej niż jedną próbkę.( grupę próbek)
- nie zgłaszamy uczestnictwa w wątku, wszystkie formalności załatwiamy na PRIV.
- wysyłamy 5 próbek po 100 lub 200 ml.( w swoim zakresie organizujecie buteleczki które wysyłacie do mnie, ja ich nawet nie odkręcam tylko rozsyłam do oceny. Pierwsza z ocen to zapach ja tu nie mogę swoimi czynami typu rozrabianie, przelewanie ingerować , po prostu tak jak ją otrzymam odsyłam dalej i tyle.
- 4 niezależne osoby będą oceniały, badały i szukały niuansów.
- próbki które zwrócą szczególną uwagę bądz zbiorą wysoką notę ocenimy raz jeszcze w raz z upływem czasu stąd piąta buteleczka.
- nie podpisujemy buteleczek markerem w żaden sposób, jedynie karteczka z nickem uczestnika.
- w przesyłce dołączamy dokładny opis. Jak najwięcej informacji o próbce, typu: system i prędkość odbioru, rodzaj użytych drożdży, koniecznie czy kolumna z buforem czy bez, CM,PS ..... ( tu tkwi cały sens zabawy, bo w podsumowaniu stwierdzimy np. że SP wystąpił tylko w kolumnach bez bufora. to dla nas jest to już jakaś konkretna informacja.
- próbki rozrabiamy sami, wychodzę z założenia że nie ma wśród nas przypadkowych osób które miały by z tym problem.Zdaję sobie sprawę że przyrządy pomiarowe posiadamy różne dlatego ten 1 % tolerancji dopuszczam ale proszę solidnie podejść do rozrabiania.
- Każdy z was będzie chciał wysłać próbkę jaką sobie wypraktykował i jaka jego zdaniem jest najlepsza, lub najlepsza jaką potrafi zrobić dlatego użyjcie wody takiej , jakiej na co dzień używacie do rozrabiania.
- ze względów bezpieczeństwa nie podam na tym etapie personaliów degustatorów, ale macie prawo wiedzieć kto oceniał wasz wysiłek i
dowiecie się na pewno co wam gwarantuję. Nie są to osoby przypadkowe, lecz prawdziwi pasjonaci szukający tych niuansów razem ze mną.
- ocena próbek wystąpi w skali 1-10
- pierwszy zapach od razu po odkręceniu korka
- pierwsze wrażenie gdy próbka jest w ustach
- po przełknięciu
- informacyjnie w których wystąpił SP. i w których duch buraka jest najmniej wyczuwalny.
Proszę wziąć pod uwagą że pracuje codziennie po 12 h . a w mojej branży nie ma pojęcia sobota , niedziela. Tak że regulamin zrobiony jest tak, żeby mi ułatwić troszkę zadanie.
REGULAMIN WCHODZI W ŻYCIE 26.01. o godz.23:59
Być może o czymś zapomniałem coś dla was jest nie jasne to wyjaśnię lub dopisze ale cel i zasady macie ukierunkowane i tu już wiele się nie zmieni.
Do końca lutego wysyłamy.
-
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: wkg_1 » niedziela, 3 lut 2019, 15:19

Ale ruch w temacie ; )))


rozrywek
1250
Posty: 1278
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Postautor: rozrywek » niedziela, 3 lut 2019, 16:31

Myślałem o tym i wyrażam chęć pomocy, chociaż autor zawarł praktycznie wszystkie sprawy o których mowa. Oraz określił zasady i ich wytyczne o których sam myślałem.

Mianowicie chodziło mi o plik Excel w którym byłyby zawarte wszystkie rubryki wymagane obowiązkowo.
Parę dowolnych również.

Każdy obowiązkowo wypełniłby taki plik, oczywiście odsyłając do autora na pw.

Ciekawa sprawa ponieważ potem każdy po publikacji wyników może sobie dowolnie sortować wybierając co chce. Przykładowo rodzaj drożdży, blg startowe, blg końcowe, rodzaj klarowania, rodzaj sprzętu. system odbioru, Prędkość odbioru, masa tego.
Sami wiecie że czynników jest naprawdę mnóstwo nawet w bańce na mleko.

Chodzi o zebranie jak najwięcej danych.

Mogę się pokusić o próbę stworzenia takiego pliku z rozwijanymi listami, a autorowi byłoby o niebo łatwiej ponieważ każdego (dawcy) plik dodałby jedynie do głównego arkusza.

Drogi autorze, oczywiście się nie narzucam, ponieważ również mnóstwo pracuję, ale jeśli będzie taka potrzeba, to zapraszam na pw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość