Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6500
Posty: 6826
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: radius » niedziela, 3 lip 2022, 11:29

Witajcie "cukrownicy" i nie tylko ;)
Dzięki uprzejmości sklepu aabratek.pl, otrzymałem do testów nowe drożdże szwedzkiego producenta, Alco Pro T48
alco-pro.jpg

Co prawda, cukru już przestałem używać, ale dla własnej ciekawości i satysfakcji innych, nastawiłem 8 kg "białej śmierci" na tych grzybkach 8-)
Nastaw to 8 kg cukru + 30 litrów wody, blg startowe ok. 23, temperatura otoczenia 24 stopnie, temperatura nastawu w chwili dodania drożdży to 29 stopni.
Woda prosto z kranu, dodane drożdże, zamieszanie w baniaku ręcznym mieszadłem (kij od szczotki :D ) i czekanie na efekty.
Pierwsze oznaki pracy grzybków zaczęły się pokazywać po ok. 3 godzinach. Nastaw ruszył spokojnie i tak też się rozpędzał. Bez gejzerów i co najważniejsze, nie przegrzewał się. to pierwszy plus dla tych drożdży. Drugi to zapach a właściwie prawie brak zapachu.
Nawet moja połowica, która przy wcześniejszych nastawach na innych drożdżach, zawsze kręciła nosem na drożdżowy "aromat", tym razem nawet się o nim nie zająknęła :love:
Po 48 godzinach pracy blg wynosiło 5 a po kolejnych 36, drożdże zakończyły pracę. Blg wyniosło -4
Nastaw zaczął się samoczynnie klarować, więc poczekam jeszcze kilka dni i na rurki. Pierwsze wrażenia i efekty pracy tych grzybków, są jak najbardziej pozytywne, fekt końcowy nie omieszkam opisać w następnej relacji :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3014
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: Doody » niedziela, 3 lip 2022, 15:45

Zapowiadają się niezłe grzybki :ok:
Nie używam cukru ale mógłbyby być dobre do skrobi.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4035
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: rozrywek » niedziela, 3 lip 2022, 19:05

Nie, no brawo, wrócić do białej śmierci, w testowych celach?
To jest poświęcenie.

Naprawdę nie capią w ogóle?
Nic a nic?
Łagodny nastaw, ciekawe jaki efekt wyjdzie. Co to za szczep? Masz jakieś info o tym?

Ps: System mieszania cukru mnie dobił, to się bełta szczotką w dół czy samym kijem?
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.
@radius, wybacz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6500
Posty: 6826
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: radius » poniedziałek, 4 lip 2022, 08:14

rozrywek pisze:Naprawdę nie capią w ogóle? Nic a nic?

No, jak wsadziłem nos do beczki to poczułem... szampana, a moja żona chodziła koło beczki i nic :D
rozrywek pisze:System mieszania cukru mnie dobił, to się bełta szczotką w dół czy samym kijem?

kij_1.jpg

Koniecznie, czerwony :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

wolan
650
Posty: 689
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Kontakt:
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: wolan » wtorek, 5 lip 2022, 06:18

@radius ten kij to chyba na Gości co by nastaw chcieli wypić :freak: :freak: :pije: :lol:
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl

Awatar użytkownika

wingrul
100
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 14:18
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: wingrul » wtorek, 5 lip 2022, 10:00

Mam taką paczuszke dostalem gratisa :D
Myslicie ze nada się do skrobi ziemniaczanej?
Docelowo na prawie czystą :) tzn robie 2 procesy w jakosci ok 94%

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4035
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: rozrywek » wtorek, 5 lip 2022, 10:22

Przyznaję, że mieszalnik RMK, to nowoczesna technologia, ( radiusowe mieszadło kijowe) :mrgreen:

@radius, właśnie, do czego docelowo zamierzasz te grzybki stosować?
Bo cukier to cię chyba nie interesuje zbytnio.

No i oczywiście czekamy na relację, jak to przepuścisz.

Antyturbowców ci u nas dostatek, ale kto wie co Szwedzi wymyślili w laboratorium?
Jaki będzie wynik końcowy, i przed i pogonów uzyskasz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6500
Posty: 6826
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: radius » wtorek, 5 lip 2022, 10:37

W czwartek nastaw pójdzie na rurę, więc po rektyfikacji (nie żadnej rekcie :evil:) opiszę efekty.
Jeśli się sprawdzą, następnymi poszczuję skrobię :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


HalinaMalina
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 15:04
Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: HalinaMalina » wtorek, 5 lip 2022, 14:10

Cześć

kupiliśmy też z mężem te drożdże, wszystko zrobiliśmy zgodnie z instrukcją, ale nie przefermentowały cukru do końca. Zatrzymało się na 1.6Blg. Nie mamy zbytniego doświadczenia dlatego trzymaliśmy się kurczowo tego co było na opakowaniu. Czy u Was też cukier nie zszedł do zera?

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6500
Posty: 6826
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: radius » wtorek, 5 lip 2022, 20:32

A ja jestem bardzo ciekaw, jak zmierzyłaś to 1,6 blg :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1517
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: jakis1234 » wtorek, 5 lip 2022, 20:43

HalinaMalina pisze:Cześć
Zatrzymało się na 1.6Blg. Nie mamy zbytniego doświadczenia dlatego trzymaliśmy się kurczowo tego co było na opakowaniu. Czy u Was też cukier nie zszedł do zera?

Blg powinno zejść poniżej zera (do około -4), mieszanina wody i alkoholu ma mniejszą gęstość niż sama woda.
Swoją drogą ja też chętnie zapoznam się z metodą tak dokładnego pomiaru Blg.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4035
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: rozrywek » wtorek, 5 lip 2022, 21:04

A to nie literówka czyli 6 blg?
1,6 jest niemożliwe do zmierzenia praktycznie.

Halinamalina, czy jak wy się zwiecie, blg zawsze będzie przekłamane, poprzez zawartość alko.
Które obniża gęstość, dlatego właśnie występuje coś jak MINUS.

Coś ma gęstość zerową, coś minusową, dlatego wychodzi minus cztery.
To przecież jest proste, jak kalibrowany jest cukromierz, a jak alkoholomierz?

Opiszcie lepiej i konkretniej wyniki fermentacji, jak przebiegła, zapach, całość. Dobrze?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6500
Posty: 6826
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: radius » sobota, 16 lip 2022, 08:43

Z braku czasu zostawiłem nastaw na dłużej i oto efekt grawitacyjnego klarowania, po dwóch tygodniach :ok:
klar (1).jpg

Po lewej czysta woda, po prawej cukrówka :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4035
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: rozrywek » sobota, 16 lip 2022, 15:23

:shock:
@radius, tak z ciekawości, w jakiej temperaturze to klarowałeś?
Masz przemysłową lodówkę w piwnicy?
Efekt rewelacyjny. :ok:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2233
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: Góral bagienny » sobota, 16 lip 2022, 20:10

:hammer: Czytaj z zrozumieniem a nie pisz żeby posta zaliczyć :hammer:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6500
Posty: 6826
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: radius » niedziela, 17 lip 2022, 05:56

@rozrywek, nastaw klarował się w temperaturze pokojowej (?). Tyle, ze stał na zimnych płytkach w pomieszczeniu gospodarczym :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3014
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: Doody » niedziela, 17 lip 2022, 10:57

U mnie tak się klaruje skrobia po około 5-6 dniach od zakończenia fermentacji. Też w temperaturze pokojowej.
Pozdrawiam
Darek


HalinaMalina
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 15:04
Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: HalinaMalina » poniedziałek, 25 lip 2022, 14:36

Przepraszam, za brak odpowiedzi ale trochę zaczeliśmy urlopować. Cukromierz wskazał między 1 a 2 stąd chodziło mi o 1,5 blg a kliknęło się 1,6 Tak czy inaczej czy u Was zeszły do zera?

Awatar użytkownika

wingrul
100
Posty: 106
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 14:18
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: wingrul » poniedziałek, 25 lip 2022, 18:15

radius pisze:Nastaw zaczął się samoczynnie klarować, więc poczekam jeszcze kilka dni i na rurki. Pierwsze wrażenia i efekty pracy tych grzybków, są jak najbardziej pozytywne, fekt końcowy nie omieszkam opisać w następnej relacji :ok:


Z niecierpliwością czekam na relacje :)
Jeszcze Ci to wyparuje w te upały i będzie przekłamanie :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6500
Posty: 6826
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Postautor: radius » poniedziałek, 25 lip 2022, 20:08

Nastaw poszedł na rurki już kilka dni temu :) Jak zwykle była to od razu pełna rektyfikacja i kolejna pozytywna opinia o tych drożdżach.
Nie wiem czy była to zasługa akurat grzybków czy też prawie idealnego sklarowania, ale było dużo mniej i mniej przedgonów a w dodatku nie capiły tak paskudnie rozpuszczalnikiem :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości