To pełen sukces
Ciekawe jak sobie poradzą ze skrobią.
Test drożdży Alco Pro T48
-
- Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
- Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Test drożdży Alco Pro T48
Nastaw był zrobiony zgodnie z opakowaniem, czyli wlaliśmy do pojemnika 21 litrów letniej wody, a następnie rozpuściliśmy 9 kg cukru i wyszedł blg powyżej 25, bo pływak ze skalą do 25 był wynurzony. Fermentacja faktycznie zaczęła się dosyć szybko, bo po kilku godzinach, jednak dopiero po 2-3 dniach baling wynosił ok 20. Po pierwszym tygodniu było ok. 3, natomiast po 2 tygodniach było między 1-2. Fermentacja przebiegała spokojnie, zbytnio nie śmierdziało, tyle co to był mocno drożdżowy zapach. Nastaw nie był tak klarowny jak na zdjęciach w tym wątku.radius pisze:Z braku czasu zostawiłem nastaw na dłużej i oto efekt grawitacyjnego klarowania, po dwóch tygodniach
klar (1).jpg
Po lewej czysta woda, po prawej cukrówka
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Test drożdży Alco Pro T48
@HalinaMalina.
Miałaś Blg startowe w granicach 30.
Nic dziwnego że ci do końca nie przerobiły.
Jak przeczytasz następnym razem przepis na opakowaniu grzybków, trzymaj się tej dolnej granicy.
Wsypałam minimum 2 kg za dużo, tak sobie to wytłumacz.
To jest najczęstrzy błąd popełniany.
Sypanie cukru, do maksymalnej wartości z instrukcji z opakowania.
Ps: @radius, sorki za drobny off top, ale trzeba koleżance pomóc przecież.
Halina...Blg startowe 22, nie więcej.
Miałaś Blg startowe w granicach 30.
Nic dziwnego że ci do końca nie przerobiły.
Jak przeczytasz następnym razem przepis na opakowaniu grzybków, trzymaj się tej dolnej granicy.
Wsypałam minimum 2 kg za dużo, tak sobie to wytłumacz.
To jest najczęstrzy błąd popełniany.
Sypanie cukru, do maksymalnej wartości z instrukcji z opakowania.
Ps: @radius, sorki za drobny off top, ale trzeba koleżance pomóc przecież.
Halina...Blg startowe 22, nie więcej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............