Test drożdży Alco Pro T48

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy

Post autor: Doody »

To pełen sukces :ok:
Ciekawe jak sobie poradzą ze skrobią.
Pozdrawiam
Darek

HalinaMalina
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Post autor: HalinaMalina »

radius pisze:Z braku czasu zostawiłem nastaw na dłużej i oto efekt grawitacyjnego klarowania, po dwóch tygodniach :ok:
klar (1).jpg
Po lewej czysta woda, po prawej cukrówka :)
Nastaw był zrobiony zgodnie z opakowaniem, czyli wlaliśmy do pojemnika 21 litrów letniej wody, a następnie rozpuściliśmy 9 kg cukru i wyszedł blg powyżej 25, bo pływak ze skalą do 25 był wynurzony. Fermentacja faktycznie zaczęła się dosyć szybko, bo po kilku godzinach, jednak dopiero po 2-3 dniach baling wynosił ok 20. Po pierwszym tygodniu było ok. 3, natomiast po 2 tygodniach było między 1-2. Fermentacja przebiegała spokojnie, zbytnio nie śmierdziało, tyle co to był mocno drożdżowy zapach. Nastaw nie był tak klarowny jak na zdjęciach w tym wątku.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Post autor: Doody »

Za dużo cukru. Maksymalnie 7kg, da dobre stężenie. Drożdże się męczą, powstaje dużo niepożądanych substancji i istnieje ryzyko, że alkohol zabije drożdże zanim przerobią cukier do końca.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Test drożdży Alco Pro T48

Post autor: rozrywek »

@HalinaMalina.
Miałaś Blg startowe w granicach 30.
Nic dziwnego że ci do końca nie przerobiły.
Jak przeczytasz następnym razem przepis na opakowaniu grzybków, trzymaj się tej dolnej granicy.
Wsypałam minimum 2 kg za dużo, tak sobie to wytłumacz.

To jest najczęstrzy błąd popełniany.
Sypanie cukru, do maksymalnej wartości z instrukcji z opakowania.

Ps: @radius, sorki za drobny off top, ale trzeba koleżance pomóc przecież.
Halina...Blg startowe 22, nie więcej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”