[test] Drożdże Szlacheckie T3

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy

Post autor: Ryba64 »

Dzisiaj dostałem po raz pierwszy nowy produkt ze sklepu Drożdże Szlacheckie T3 i postanowiłem zrobić test.
szlacheckie-t3-test.JPG
Zgodnie z instrukcją rozpuściłem 7 kg cukru, nastaw łącznie miał 27 litrów. Balling startowy 24 Blg przy temperaturze nastawu 25 stopni C.
szlacheckie-ts-test1.JPG
Po wsypaniu zawartości torebki drożdże ułożyły się na powierzchni
szlacheckie-ts-test2.JPG
Po kolejnych 20 minutach utworzyły gęstą drobniutką pianę o małych pęcherzykach
szlacheckie-ts-test3.JPG
Zapach bardzo delikatny, miły. Jutro zbadam balling po 24 godzinach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 1 lut 2023, 08:56 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Lubię to co naturalne

Autor tematu
Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Post autor: Ryba64 »

Po 24 godzinach cukromierz pokazuje 17% Blg - oczywiście tylko natychmiast po zanurzeniu, gdyż już po kilku sekundach pęcherzyki CO2 oblepiają go i windują do góry na wskazanie 28% Blg :geek:

Pracują aż miło :)
Lubię to co naturalne

Autor tematu
Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Post autor: Ryba64 »

Spadło po kolejnych 4 godzinach do 15 Blg, śmieszne bąbelki lecą. Kobieta mówi, że to będzie szampan.
Lubię to co naturalne

Autor tematu
Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Post autor: Ryba64 »

Po 48 godzinach wynik - 2 Blg. Ale pracusie ! :D
szlacheckie-ts-test4.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lubię to co naturalne

Autor tematu
Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Post autor: Ryba64 »

Dzisiaj o 10-tej rano cukromierz pokazał minus 3 Blg. Tak więc Drożdże Szlacheckie T3 zakończyły pracę po niecałych trzech dobach :respect:
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Post autor: JanOkowita »

Dziękuję kol.Ryba64 za fajny test. Będę wdzięczny za podanie informacji uzupełniającej:

W jakiej temperaturze otoczenia stał nastaw ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Post autor: Ryba64 »

W temperaturze pokojowej, czyli 21 stopni C.
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Post autor: jajek12 »

Witam. Też będę testował jak tylko opróżnię fermentor. Szkoda tylko, że nie dostałem T3. Chciałem je wypróbować na zbożu :( , ale te do owoców też przetestuje. Czekamy jeszcze na ocenę
organoleptyczną.
jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”