[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika
radius
7000
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 392 razy
Otrzymał podziękowanie: 1656 razy

[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: radius »

Szanowne Bractwo Bimbrownicze :!:
Dzięki uprzejmości naszego forumowego Dostarczyciela Dóbr Wszelakich - JanaOkowity - otrzymałem do testów nowe drożdże z oferty sklepiku AD.
Na pierwszy ogień poszły MOSKVA STYLE Spiritfermu.
Moskva Styla.jpg
Nastaw, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zrobiłem z 6 kg cukru i dopełniłem wodą do uzyskania Blg startowego na poziomie 23.
Temperatura nastawu na starcie - 260C
Temperatura otoczenia - 220C
Po dwóch godzinach od zadania drożdży, temperatura nastawu podniosła się do 270C i zaczęła się dość burzliwa fermentacja. W fermentatorze wytworzyła się gruba "piwna" piana (na trzy palce :lol: )
Podczas fermentacji drożdże wytwarzały bardzo łagodny zapach, jak lekko gazowane wino. Tylko drożdże "Czarownice" miały podobny.
Po 36 godzinach Blg wynosiło 1, temp. nastawu w dalszym ciągu 270C.
Po 48 godzinach Blg spadło do -3 a temp. nastawu do 250C.
Drożdże kończyły pracę. Dopiero teraz, po otwarciu pokrywy fermentatora i wciągnięciu zapachu w nozdrza, można było poczuć lekko drożdżową nutę :)
Po 60 godzinach nastaw zaczął się samoczynnie klarować a więc pomogłem mu bentonitem i po kolejnych 36 godzinach, ładnie sklarowany nastaw poszedł na rurę
DSC01337.JPG
Destylowałem na miedzianym LM-ie. Po zakończonym procesie próbkę destylatu, po jednokrotnej rektyfikacji, rozcieńczyłem do 30% i porównałem organoleptycznie do próbki uzyskanej z innych drożdży, w tym wypadku BLACK BULL. Zaznaczam, że jest to moja subiektywna ocena.
Obie próbki nie różniły się zapachowo. Smakowo destylat uzyskany z drożdży MOSKVA STYLE był łagodniejszy i bardziej "miękki" po przełknięciu i to na świeżo po destylacji.
Ogólnie - b. dobre drożdże za przyzwoitą cenę. Zrobię jeszcze nastaw na tych drożdżach przy Blg startowym ok.30 i zobaczymy jak sobie poradzą.
Kolejny test będę przeprowadzał z drożdżami GULD - Old Grand,s
Guld.jpg
Efekty oczywiście opiszę po zakończonym procesie.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika
kwachu
300
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Re: Test drożdży Spiritferm Moskva Style

Post autor: kwachu »

Wielki szacun i podziękowania . Człowiek nie musi sam szukać jak dziecko we mgle. :respect:
POZDRAWIAM kwachu !
radius6
50
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Re: Test drożdży Spiritferm Moskva Style

Post autor: radius6 »

Witam

W niedzielę popełniłem nastaw na tych drożdżach zgodnie z instrukcją, dodałem tylko rodzynki z dwóch nastawów wina jabłkowego ( ok 1 kg ) Blg startowe 23 dziś ok -2. Mam w planach test z połowy opakowania, tak jak robiłem na T3 Spiritfermu. Wydłuża to czas fermentacji, ale IMHO poprawia walory smakowe. Zostawiam do samoczynnego wyklarowania, potem podwójna psotyfikacja.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
klodek4
1450
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Re: Test drożdży Spiritferm Moskva Style

Post autor: klodek4 »

@Radius

:respect: :poklon; :klaszcze: sprawozdanie, pierwsza klasa :ok: :ok: :ok:
dzieki :piwo:
Awatar użytkownika
radius
7000
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 392 razy
Otrzymał podziękowanie: 1656 razy

Re: Test drożdży Spiritferm Moskva Style

Post autor: radius »

Nastaw na drożdżach GULD już pracuje więc w niedługim czasie kolejna relacja :lol: :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika
Zygmunt
5000
5000
Posty: 5362
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 658 razy
Kontakt:

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Zygmunt »

Jestem pod wrażeniem MS, przez 24h od startu zaczynając od blg=22,5 osiągnęły blg=11. Bardzo fajne drożdże!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
nemo_cyklop
2
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 23 lut 2012, 11:28

Nastaw na drożdżach Moskva Style

Post autor: nemo_cyklop »

Witam całą psocącą Brać . Na samym początku chciałbym przywitać bardzo serdecznie
Wszystkich kolegów z forum Tych zarejestrowanych jak i Tych nie zarejestrowanych
Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami z obserwacji nastawu z drożdży Moskva Style
A wiec :
12kg cukru uzupełnione woda do ogólnej ilosci 50 l . Blg 24 , temperatura 27 stopni
Dodałem 2 paczki drożdży Moskva Style , 20g kwasku cytrynowego ( tak na wszelki wypadek) , temperatura w pomieszczeni 21 stopni.
Po 2 godzinach piana w beczce na 4 cm . Po 6 godzinach pojawiły się dość sporawych rozmiarów pęcherzyki CO2 . Dość intensywny zapach grzybów w całym pomieszczeniu w porównaniu z nastawem z drożdży T – Vodka Star.
Po 24 godzinach Blg 5 temperatura zacieru 35 stopni (lekko schładzam nastaw )
Słychac wyraźnie jak grzybki pracują .........
Awatar użytkownika
olo 69
650
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: olo 69 »

Szkoda, że do tego swojego nastawu nie dodałeś tylko jednej paczki drożdży.Spokojnie jedna paczka by sobie poradziła.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika
SebasTTan
30
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: SebasTTan »

radius - ile urobku z tego miałeś i jaki % :?:
W niedzielę (wczoraj) wieczorem nastawiłem z 8kg cukru i w następną niedzielę
mam w planach uszlachetnianie. Zobaczymy jaka będzie różnica w urobku między 6 a 8 kg.

A co do relacji, to dzisiaj po wejściu do domu (mieszkam w bloku na 50m) było czuć
ewidentne oznaki fermentacji ale zapach w pojemniku nie jest ostry.
Dalszą relację napiszę po całym procesie, łącznie z degustacją.
Awatar użytkownika
radius
7000
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 392 razy
Otrzymał podziękowanie: 1656 razy

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: radius »

Drożdże dobrze sobie poradziły a wydajność z tego cukru, który żarły (Słodka łyżeczka) była dość przyzwoita - ok. 0,52 l spirytusu z 1 kilograma :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika
SebasTTan
30
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: SebasTTan »

Po 7 dniach nastał czas na psoty.

W związku z tym, że nieco chłodno w kuchni bo okolice 19 - 21 stopni.
Nastaw nadal nieco mleczny, nie sklarował się samoczynnie po tygodniu stania.
7 dni z 8kg cukru.
Pomiary: 0 BLG i o dziwo alkoholomierz też pływał na 0% !

Nastawiłem o 13 zaczęło lecieć około 14.
Na chwilę obecną mam 4500 ml 65%.


Zapach bardzo łagodny, łagodniejszy niż z coobry.
Ilość % także wyższa niż coobra przy tej ilości.
Jak na chwilę obecną duuuuży + dla moskvy.


DODANO:
skończyło się na butli 5000ml - 60%
oraz druga około 2000 ml - 35%
Dalej nie łapałem już bo zabrakło czasu.
arkadiuszcz
50
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: arkadiuszcz »

Ja też na próbę nastawiłem nastaw na MS, w wersji 8kg cukru na 21l wody i nie chcę innych drożdży. :D Nastawiłem w poniedziałek, w sobotę nastaw miał blg -4, wczoraj przepuściłem go na pot stilu. Dzisiaj była ostatnia, trzecia destylacja, wyszło 5l 80% bimberku, który po rozcieńczeniu do 55% (taki lubię :twisted: ) ma delikatnie wytrawny posmak, i tyle, jak rosyjska wódka (nie mylić z ukraińską). Zero posmaku drożdży, smrodu itd, czysta ambrozja, na prawdę jestem pod wrażeniem co te grzybki potrafią. Wcześniej używałem t48, i nie ma żadnego porównania, t48 po trzeciej destylacji zostawiały jeszcze lekki, drożdżowy posmak, a te dają czyściutki produkt :pije:
Awatar użytkownika
radius
7000
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 392 razy
Otrzymał podziękowanie: 1656 razy

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: radius »

Nastawiłem również 8 kg cukru na Moskviakach (zgodnie z instrukcją) i oto sprawozdanie :)
Blg startowe - 30
temperatura nastawu - 26oC
temperatura otoczenia - 22oC

Przy tym stężeniu cukru, drożdże ciut wolniej się rozpędziły i piana pojawiła się po ok. 4 godzinach (przy 6 kilogramach - po dwóch). Drożdże pracowały spokojniej, mniej burzliwie.
Po 24 godzinach:
blg - 25
temp. nastawu spadła do 24oC
temp. otoczenia niezmiennie - 22oC
Po 48 godzinach:
blg - 17
temp. nastawu - 24oC
temp. otoczenia bez zmian. Nadal spokojna praca drożdży. Zapach bardzo przyjemny.
Po 3 dobach:
blg - 10
temp. nastawu - 23oC (i zaczęła spadać)
temp. otoczenia bez zmian.
Po 4 dniach:
blg - 7
temp. nastawu - 22oC, wyrównała się z temp. otoczenia. Nie okrywałem fermentatora i nie podgrzewałem nastawu, chcąc zobaczyć jak sobie drożdżaki poradzą. W końcu jak dostałem te drożdże do testów, to testuję bez wspomagania :lol: Po tych 4-ch dniach praca drożdży wyraźnie zwolniła i przez koleje cztery blg spadało o dwa stopnie dziennie. Dzisiaj, po 8 dniach pracy, blg wynosi -1. Nastaw jeszcze lekko fermentuje, więc poczekam do samego końca pracy drożdży, potem klarowanie i na rurę. Zapach z fermentatora jest bardzo przyjemny, zupełnie niedrożdżowy. Jestem bardzo zadowolony z pracy tych grzybków. Kolejny nastaw zrobię z 6 kg cukru i połowy paczki drożdży. Zobaczymy jak wtedy sobie poradzą :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Matus
5
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 21:58

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Matus »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami a zarazem będę miał kilka pytań a jako nowincjusz nie wstydzę sie pytać :)
Zakupiłem u Pana Jana Okowity "zestaw pierwszoklasisty", w którym znalazły się drożdże moskva style.
Spróbowałem swoim sił (a raczej drożdży) przy 8kg wsadzie cukru i 25l wody.
Temperatura początkowa wsadu była 30C a Blg= 22.
Pomiary sporządzałem w dziennym odstępie czasu.
Na drugi dzień wskaźnik pokazał mi 7 Blg, temp. nastawu ok. 27C.
na trzeci dzień Blg spadło do 1, temp również do ok 25C. Temperatura otoczenia niezmienna - 20C.
na 4 dzień Blg= -2, temp. nastawu 23C, 8% alk
na piąty dzień Blg= ok. -4 (na oko, gdyż nie mam minusowej skali)
10% alk.
Na koniec mojego eksperymentu chciałbym zapytać fachowców, dlaczego ostatecznie drożdże wypracowały tylko 10% alkoholu, kiedy wg instrukcji powinno być ok. 20%?
Nie mogę napisać, ile napsociłem z tego nastawu, gdyż czekam na intrument od Pana Cezarego :)
Awatar użytkownika
Wald
2500
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 261 razy

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Wald »

Z rachunków wychodzi coś innego. Z ilości podanych przez Ciebie, Blg powinno być około 27, co dałoby ponad 13% alkoholu. Gdzieś zgubiłeś 2 kg cukru. Chociaż nie do końca wierzę w te 10% o których piszesz. Skąd taki wynik, jak to wyliczyłeś, zmierzyłeś?
Ilość cukru (35 dkg/l) potrzebna do otrzymania 20% nastawu, żadne drożdże nie przerobią, przynajmniej ja nic o tym nie wiem. Nie licz na taki wynik.
Treść ukryta:
Matus pisze:8kg cukru i 25l wody.
Jak Cię zdziwi różnica z wynikami kolegi wyżej, to on rozpuszczał 8 kg cukru w małej ilości wody i dopełniał taki syrop do objętości 25 litrów (razem z cukrem). Ty dodałeś objętość cukru (4,8 litra) do 25 litrów wody.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Matus
5
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 21:58

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Matus »

Ok, rachunki rachunkami, no ale jeszcze do 10 umiem liczyć i te 8 paczek cukru rozpuściłem w tym nastawie. A te 10% wskazał mi alkoholomierz. To były obiektywne odczyty. Przy odczytach byłem trzeźwy (uprzedzam kolejne pytanie). Mieszkam w Norwegii i do dyspozycji mam cukier duński i norweski. w pierwszym fermentorze wykorzystałem duński, teraz sprawdzę norweski. Kolego wiec odpowiedz mi na następujące pytanie. Czy muszę działać wg instrukcji drożdży, czy jak Pan Jan Okowita doradzał mi, ze 25 BLG na starcie to optymalna miara na 25l nastawu? Bo jeśli z 8kg cukru miałem 22BLG to czy mogę dosypać cukru, aby nastaw doszedł na 25BLG? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
JanOkowita
2000
2000
Posty: 2477
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 298 razy
Otrzymał podziękowanie: 416 razy
Kontakt:

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: JanOkowita »

Wskazania alkoholomierza w nastawie cukrowym nic nie dają i są błędne. Poza tym zawsze lepiej mieć więcej wody w nastawie i niższe Blg (np. max.25) niż żałować wody i ryzykować, że drożdże zginą od zbyt wysokiego stężenia alkoholu w nastawie.

Drożdże Spiritferm Moskva Style mają według producenta tolerancję alkoholu do 20%. Natomiast w odpowiedzi dla kol.Wald dodam, że są drożdże odporne do 23% alkoholu i są to Alcotec Turbo Yeast 23% (do uzyskania jedynie w nastawie na glukozie).
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)
Awatar użytkownika
radius
7000
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 392 razy
Otrzymał podziękowanie: 1656 razy

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: radius »

Kolego, to że liczyć umiesz nie znaczy, że robisz dobrze.
W pierwszym poście napisałeś;
Spróbowałem swoich sił (a raczej drożdży) przy 8kg wsadzie cukru i 25l wody.
Jeżeli nie pomyliłeś się i napisałeś prawdę, to uzyskałeś 29,8 litra nastawu, co przy 8 kilogramach cukru daje wynik prawie 27 Blg. Tak, jak napisał Wald.
Z kilograma cukru praktycznie można uzyskać ok. 0,5 litra spirytusu, więc jeżeli drożdże przerobiły ci całkowicie cukier, to w nastawie miałeś go 4 litry, co daje 13%.
Alkoholomierzem nie zmierzysz dokładnie mocy nastawu, bo oprócz przerobionego cukru, są w nim także padłe drożdże, chemiczne środki jako pożywka a i cukier to czyściutka sacharoza tylko w 99,8%. Czy mierzyłeś poziom blg po skończonej fermentacji :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Matus
5
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 21:58

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: Matus »

Radius masz całkowitą rację.
Tak jak piszesz, rozpuściłem 8 kg cukru w 25l wody. Ale jednego nie rozumiem, gdzie mi zwiały te 2 brakujące kg cukru?
Mierzyłem nastaw 5 dnia fermentacji i mialem ok. -4 Blg, Piszę ok. gdyż skalę mam do 0.
W tym momencie klaruje nastaw po wcześniejszym zlaniu go znad osadu do drugiego fermentora. Sprawdziłem właśnie jeszcze raz cukier, na oko oscyluje w granicach -4, -5?
Awatar użytkownika
radius
7000
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 392 razy
Otrzymał podziękowanie: 1656 razy

Re: Drożdże Spiritferm Moskva Style [test]

Post autor: radius »

Nic ci nie zwiało, tylko tak, jak napisał JanOkowita, alkoholomierzem nie zmierzysz dokładnie mocy nastawu cukrowego ;) A tak poza tym, skąd wiesz czy rzeczony miernik jest dokładny i nie przekłamuje odczytu :?: Wszystko okaże się jak przedestylujesz nastaw, napisz wtedy ile i o jakiej mocy uzyskałeś destylatu. Tylko najpierw sprawdź miernik na czystej wodzie i sklepowej wódce, będziesz wiedział czy jest dokładny :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”