Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

przemek_maly
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: przemek_maly » czwartek, 9 maja 2019, 19:23

witam
Mam problem tzn. odczyt strasznie skacze.
Co sekundę skacze np. 22,7-22,9-23,1-22,8.......
To zbyt mała dokładność odczytu.
Co mogę zaradzić?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
1050
Posty: 1053
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: arTii » czwartek, 9 maja 2019, 19:40

a ustawiłeś precyzję 12 bit? i 1 miejsce po przecinku
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


przemek_maly
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: przemek_maly » środa, 15 maja 2019, 20:34

Sorry za zwłokę ale średnio ostatnio u mnie z czasem. Mam ustawione jak napisałeś, ale podejrzewam walnienty termometr. Na arduino Leonardo też coś nie tak. Nowa partia z Chin leci więc za jakiś czas dam znać co było. Dzięki i pozdrawiam


mienho
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 20:59
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: mienho » poniedziałek, 20 maja 2019, 23:06

Cześć, mam już zbudowany i działający ESP, ale chciałbym dodać controller na protokole generic http, wysyłający dane do bazy CBA.pl: https://www.letscontrolit.com/wiki/index.php?title=EasyProtocols#Generic_HTTP
Moja składnia Controller Publish: baza.php?id_czujnika=1&wartosc=35
Teraz zamiast stałych liczb chciałbym dane z ds-ów. Próbowałem wpisywać zamiast 1 to %task% a za 35 to %val1% no i niestety nie działa.
Host wpisany z podfolderem w jakim znajduje się php, user i pass również wpisane. Nie mogę teraz wkleić screena jak to wygląda gdyż "piszę" z łóżka .
edit
Już działa muszę tylko dodać pozostałe składnie dokładnie taka jak napisałem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 maja 2019, 16:32 przez mienho, łącznie zmieniany 1 raz.


aakk
500
Posty: 515
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » sobota, 1 cze 2019, 08:35

W jaki sposób zapisać temperatury abym pół później je jakoś podejrzeć np interwał zapisu 1min. Fajnie byłoby gdyby można to wrzucić na wykres. Próbowałem kiedyś z domoticzem ale coś nie chciało mi działać.


arTii
1050
Posty: 1053
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: arTii » sobota, 1 cze 2019, 08:38

@adamkli - waśnie domoticz lub nettemp Cię interesuje. U mnie to działa jednocześnie na dwóch systemach i mam wszystkie podglądy i sterowania
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


aakk
500
Posty: 515
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » sobota, 1 cze 2019, 09:01

A który będzie łatwiejszy w konfiguracji? Właśnie głównie interesuje mnie wykres w przedziale czasowym z interwałem 1 minutowym. Spróbuję może jeszcze tego domoticza skonfigurować. Pamiętam że ostatnim razem podałem się bo nie chciało mi importować do niego temperatur.
Edit: kombinuję na wszystkie sposoby i nie mogę dojść co jest nie tak. ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony sobota, 1 cze 2019, 09:01 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
1050
Posty: 1053
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: arTii » sobota, 1 cze 2019, 12:49

Ładniejszy na komórce jest domoticz :)
W komputerze - kwestia gustu. Nettemp ma moim zdaniem lepsze wykresy.
Ja używam obydwu równolegle
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


aakk
500
Posty: 515
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » wtorek, 4 cze 2019, 11:53

No i nie mogę tego skonfigurować. Jeśli dobrze myślę to problemem może być ip z innej puli? domoticza:127.0.0.1 i espeasy:192.168.1.194 próbowałem zmienić ip esp na 127.0.0.2 ale nie chce przyjąć nowego IP. Innego pomysłu nie mam..


arTii
1050
Posty: 1053
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: arTii » wtorek, 4 cze 2019, 12:00

Adres 127.0.0.1 jest adresem wewnętrznym! TO jest tzw. interface loopback - po tym interfejsie możesz się komunikować tylko ze sobą :)
A domoticz powinien mieć też adres 192.168.1.xxx
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


aakk
500
Posty: 515
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » wtorek, 4 cze 2019, 12:05

A jak zmienić adres domoticza?
EDIT: No i poszło.. Troszkę lektury i znalazłem informację że należy wpisać adres ip komputera na którym jest zainstalowany domoticz. Po wpisaniu poprawnego ip os razu pokazał się odczyt. Taka drobnostka a się nakombinowałem we wszystkie strony..
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 cze 2019, 12:05 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.


mienho
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 20:59
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: mienho » niedziela, 9 cze 2019, 11:36

Tak tylko informacyjnie, udało mi się podpiąć espeasy do brokera https://www.cloudmqtt.com/, dzięki temu każda apka obsługująca mqtt działa bez problemu. Przykład jak może wyglądać apka (IoT MQTT Panel - na załączonym screenie). Odczyt temp przez neta. Jakby ktoś potrzebował wskazówek piszcie.Obrazek
Edit
Wskazany broker do 5 połączeń jest za free, czyli termo i telefon to już 2. Więcej niż 5 urządzeń już kosztuje ale dla naszych potrzeb to powinno wystarczyć.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 cze 2019, 11:36 przez mienho, łącznie zmieniany 2 razy.


Autor tematu
chprzemo
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » niedziela, 9 cze 2019, 23:11

Ładnie!

Tylko warto pomyśleć nad swoim brokerem na jakiejś taniej malince, nie ma co kusić losu i lepiej ograniczać ‚wpychanie’ takich informacji do netu:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


aakk
500
Posty: 515
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » środa, 24 lip 2019, 12:49

Taka ciekawostka, przy sondach można nieco skorygować wskazania termometrów wpisując w polu formula "%value%+2" w miejsce cyfry dowolną ilość.
Dopiero odkryte ale chyba działa..


Czy mogę zatem skorygować sobie tak wskazania termometrów? Przy rektyfikacji przez cały proces stabilne 78.06*C, ciśnienie 1019hPa więc temperatura wrzenia na termometrze 73.45*C zatem korekta %value%+0.39 i mamy wskazanie prawidłowe według ciśnienia.. O czymś zapomniałem?
Ostatnio zmieniony środa, 24 lip 2019, 12:49 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.


aakk
500
Posty: 515
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » czwartek, 22 sie 2019, 19:18

mienho pisze:Tak tylko informacyjnie, udało mi się podpiąć espeasy do brokera https://www.cloudmqtt.com/, dzięki temu każda apka obsługująca mqtt działa bez problemu. Przykład jak może wyglądać apka (IoT MQTT Panel - na załączonym screenie). Odczyt temp przez neta. Jakby ktoś potrzebował wskazówek piszcie.Obrazek
Edit
Wskazany broker do 5 połączeń jest za free, czyli termo i telefon to już 2. Więcej niż 5 urządzeń już kosztuje ale dla naszych potrzeb to powinno wystarczyć.


Kombinuję i nie wiem jak w apliakcji na telefonie ustawić aby były wyświetlane dane z ESPEasy. Mam brokera na malinie, odpalony połączenie z jest. W ESPEasy skonfigurowane żeby wysyłał dane do brokera ale nie wiem jak w apliakcji ustawić aby zczytywać dane czujników.


mienho
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 20:59
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: mienho » sobota, 24 sie 2019, 20:45

W apce mam tak wpisane jak na screenie. Ja używałem brokera openhub i połączenie w espeasy po nazwie nie działało musiałem wpisać ich ip. W lan może być podobnie.Obrazek


aakk
500
Posty: 515
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » środa, 11 wrz 2019, 13:19

Mając plik t.esp w pamięci jeśli wrzucę do niego za dużo danych to końcówka mi się nie wyświetla tylko pokazuje jak na zrzucie. Jak usunę np. informację "proces" to ovm wyświetli temperaturę. Dlaczego tak się dzieje? Obrazek


Autor tematu
chprzemo
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » środa, 11 wrz 2019, 13:45

Masz automatyczne odświeżanie html? Może nie daje rady pobrać danych przed odświeżeniem ...

Ciekawe zjawisko.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


aakk
500
Posty: 515
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » środa, 11 wrz 2019, 14:02

To problem po stronie espeasy. Tutaj bulid który usuwa to ograniczenie ( 35 task wyświetla poprawnie, więcej nie sprawdzałem bo to w zupełności wystarcza na moje potrzeby). Prawdopodobne w kolejnych wydaniach espeasy będzie to już wprowadzone.

https://www.dropbox.com/s/68u55dhvayhokml/ESPEasy_mega-20190910-6-PR_2617.zip?dl=0
Ostatnio zmieniony środa, 11 wrz 2019, 14:02 przez aakk, łącznie zmieniany 2 razy.


Zbokowaniec
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 31 maja 2019, 12:50
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: Zbokowaniec » środa, 2 paź 2019, 08:34

Mam pytanie. Czy można taki czujnik podłączyć do Arduino, aby działał jako czujnik zalania kolumny, a jeśli tak to jak to zrobić?Obrazek


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości