Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

aakk
400
Posty: 429
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » poniedziałek, 4 lut 2019, 07:22

Zamówione da radę jakoś bezprzewodowo zasilanie zrobić? Czy tylko zasilacz 5v?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
chprzemo
650
Posty: 681
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » poniedziałek, 4 lut 2019, 08:07

@jatylkonachwile - dobra robota! Ze swojego wrodzonego lenistwa wykorzystam Twój kod, zmienię tylko grafikę na bokaboba:)

@adamkli- da się, bateria 9v + 7805 (stabilizator)+ 2 kondensatory i się da :)
W zasadzie to powinno tez działać z 3,3 V wiec można próbować z aku typu 18650 lub innym podobnym zrodlem zasilania ale wydaje mi się, ze bateria 9v ze stabilizacją będzie najlepszym rozwiązaniem.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Online
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: jatylkonachwile » poniedziałek, 4 lut 2019, 10:51

Co do zasilania to na moim ESP jest napisane że Vin 5V max 10V, bo i tak ma własny regulator napięcia na 3,3V. Ja bym raczej szedł w stronę 18650 tylko muszą być w pełni naładowane, przynajmniej 4,0V bo regulator ma 0,7V minimalnego spadku napięcia albo mała przetwornica step-down na 3,3V.

Od razu uprzedzam że przetwornica jest fajna, ale na elektrodzie kiedyś był opis jak to przy ok 3V (rozładowany Li-Ion) wzbudzała się i potrafiła podać kilkadziesiąt V na wyjście co powoduje nagłą śmierć układu. Oczywiście nie każda tak będzie działać ale wiem że są takie.

Dla posiadaczy bokakoba przerobiłem grafikę i ustawiłem parametry (dla thora i puszkowej już nie będę przerabiał)

Prosta kolumna:

Kod: Zaznacz cały

<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
   <meta http-equiv="refresh" content="2">

</head>
<body>
<br><br>
<center><b><i>" Termometr ESP !!! "</i></b></center>
<br><br>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">

<center><div style="border:1px solid black; position relative; width:500px; height:1000px;">
<img src="https://i.imgur.com/tKwhUtA.png" width="500" height="1000"/>


<div style="position:relative; bottom:990; left:80;">


      Woda [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:775; left:95;">


      Głowica [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:710; left:105;">

      OLM/OVM [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:502; left:100;">

      10 polka [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:175; left:175;">

      Kocioł [Czujnik#Temperature] *C

</div>

</center>


</html>



Kolumna z buforem:

Kod: Zaznacz cały

<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
   <meta http-equiv="refresh" content="2">

</head>
<body>
<br><br>
<center><b><i>" Termometr ESP !!! "</i></b></center>
<br><br>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">

<center><div style="border:1px solid black; position relative; width:500px; height:1000px;">
<img src="https://i.imgur.com/XO14qr6.png" width="500" height="1000"/>


<div style="position:relative; bottom:990; left:90;">


      Woda [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:780; left:95;">


      Głowica [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:710; left:105;">

      OLM/OVM [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:612; left:105;">

      10 polka [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:410; left:125;">

      Bufor [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:195; left:175;">

      Kocioł [Czujnik#Temperature] *C

</div>

</center>


</html>
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lut 2019, 11:45 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

ludwinkb
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 14:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: ludwinkb » poniedziałek, 4 lut 2019, 19:35

Panowie a jak z zastosowaniem dla półkowej, normalnej z SG i chłodnicą. Cała z KO, pomiary; keg, 1pół, przed SG, nad SG i pomiar wody chłodzącej.
Na czym byłby podgląd temperatur? zwykły LCD 20x04 czy inaczej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lut 2019, 19:55 przez ludwinkb, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
chprzemo
650
Posty: 681
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » poniedziałek, 4 lut 2019, 21:15

Chyba źle opisałem motywy tego tutoriala i postaram się to nadrobić.

@ ludwinkb traktuj ten materiał jako "wędkę, a nie rybę", moim zamysłem było pokazanie jak w prosty sposób można z ESP zrobić termometr z LCD i wskazaniami po WIFI. W materiale pokazałem jak podłączyć sondę termometru i starałem się przekazać moje podpowiedzi jak podłączyć dowolną ilość sond (praktycznie chyba da się 19 sond + LCD ale nie sprawdzałem tego nigdy bo i po co) postępując tak jak w mich przykładach. Dodatkowo jako opcja pokazałem kawałek kodu HTML z przykładem jak to skonfigurować do odczytu temp. po WiFi. Kolega jatylkonachwile odwalił kawał roboty i dopasował kod HTML tak żeby bardziej odwzorować kolumny które są najpopularniejsze.

Mam nadzieje, że mnie rozumiesz i widzisz przesłanie- to taki projekt DIY do samodzielnej budowy i rozbudowy, tak jak pisałem chętnie pomogę w konfiguracji czy składaniu klocków, ale nie mam czasu na pisanie kodu czy konfiguracji do różnych wersji ESP czy różnych typów kolumn.

Jeśli chodzi o Twoje główne pytanie o zastosowanie do półkowej to oczywiście da się! Tylko trzeba pokombinować z konfiguracjami i kodem HTML- jak wszystko dobrze zrobisz to będziesz miał podgląd na LCD i po WWW z każdego urządzenia w sieci z przeglądarką internetową. Idąc krok dalej i puszczając wodze wyobraźni powiem Ci, że nawet piec CO takie ESP obsłuży wraz ze sterowaniem ogrzewaniem w całym domu (strefy, rozdzielacze, głowice itp) + jeszcze małą stację pogodową- kwestia wyobraźni, czasu i cierpliwości- i to jest najfajniejsze w mikrokontrolerach :) :freak: :smiech:
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

ludwinkb
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 14:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: ludwinkb » poniedziałek, 4 lut 2019, 21:56

Nie zrozumieliśmy się :scratch: pytanie było raczej do kolegi "jatylkonachwile" zmylił mnie wstawiony przez niego rysunek. :D Wiem że dałeś "wędkę".
Jestem techniczno-mechaniczny, "Anologowy".


Autor tematu
chprzemo
650
Posty: 681
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » poniedziałek, 4 lut 2019, 22:15

To żeśmy się nie zrozumieli- teraz już wszystko jest jasne dla mnie :D

Sorry za bezsensowny i bezpodstawny wywód :)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Online
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: jatylkonachwile » poniedziałek, 4 lut 2019, 22:23

W tej linijce masz adres obrazka:

Kod: Zaznacz cały

<img src="https://i.imgur.com/XO14qr6.png" width="500" height="1000"/>


Możesz wstawić tam swój rysunek, a jak masz miejsce to i nawet na ESP to wgrać.

Kod: Zaznacz cały


<div style="position:relative; bottom:990; left:80;">

      Woda [Czujnik#Temperature] *C

</div>


Jako "Czujnik" wpisujesz nazwę swojego czujnika, a jeśli chcesz ustawić parametr w konkretnym miejscu na obrazku to zmieniasz parametry bottom:990 i left:80, te wartości to oczywiście pixele.

Awatar użytkownika

ludwinkb
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 14:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: ludwinkb » poniedziałek, 4 lut 2019, 23:07

:klaszcze: Gdzieś jest widoczny rysunek czy tylko poglądowy? Jeszcze raz dzięki gdyby co dopytam. Jeszcze nie wiem na jakim ESP go wgram (4 do wyboru)
Nie ma ludzi nieomylnych :D Każdy się uczy nawet ja z 5+ :freak:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lut 2019, 23:09 przez ludwinkb, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: jatylkonachwile » poniedziałek, 4 lut 2019, 23:58

W każdym z zamieszczonych kodów jest adres obrazka dla danej kolumny.


aakk
400
Posty: 429
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » wtorek, 5 lut 2019, 10:12

A ma ktoś fotkę jak macie to zmontowane? Jakaś obudowa?
Edit: no udało się zrobić.. Testy pomyślne, później złożę wszystko do kupy

Jak wrzucam te kody html o odpalam przez adres to wyświetla mi się cały html zamiast obrazka i temperatur. Fakt temperatury też pokazuje prawidłowo ale widoczne między kodem html..
20190205_201830.jpeg


Tu efekt mojej pracy :
https://iv.pl/images/46734687753435953793.jpeg
Nie wiem dlaczego zdjęcie wgrane przez Tapatalk nie wyświetla się.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lut 2019, 10:12 przez aakk, łącznie zmieniany 3 razy.

Online
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: jatylkonachwile » piątek, 8 lut 2019, 23:03

A plik z html masz z rozszerzeniem *.ESP?


aakk
400
Posty: 429
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » sobota, 9 lut 2019, 04:22

Tak. Próbowałem jeszcze zmienić kodowanie pliku ale bezskutecznie. Całe szczęście mam podgląd bo samo wyświetlanie temperatury działa ale chciałbym to nieco "odpicować", dodać grafikę itd.
Screenshot_20190209-042255_Opera%20Touch.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Online
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: jatylkonachwile » sobota, 9 lut 2019, 08:37

Używasz któregoś z moich kodów czy coś modyfikowałeś? Po tych tagach </body></html> sądzę że coś namieszaleś.


aakk
400
Posty: 429
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » sobota, 9 lut 2019, 08:47

Używałem wszystkich kodów i wyświetlała się ściana tekstu więc wkleiłem tylko to co mam w linijce wyświetlacza żeby choć był podgląd na samą temperaturę. Co ciekawe tego ostatniego nie mam w tym pliku a sie pokazuje. To w nawiasach


przemek_maly
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: przemek_maly » sobota, 16 mar 2019, 17:32

Super pomysł i opis.
Dodaj jeszcze opcje termostatu i będziemy mieć gotowe e-arc.

Online
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
250
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: jatylkonachwile » sobota, 16 mar 2019, 21:04

Termostat możesz zrobić używając Rules, do włączenia w ustawieniach.


przemek_maly
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: przemek_maly » sobota, 16 mar 2019, 22:31

Tak ale jak z poziomu przeglądarki lub z przycisku ustawić tę temperaturę danego dnia...

Coś tam wiem, ale tego bym nie ogarnął bez Google, a i tak nie było by to łatwe. Dla ludzi biegłych w tym temacie to coś do przemyślenia i do wykonania, czasami nawet dodatkowe wyzwanie.
Doceniam chęć podzielenia się swoją pracą i wiedzą.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 mar 2019, 22:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
chprzemo
650
Posty: 681
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » niedziela, 17 mar 2019, 14:08

@przemek_mały poniżej krótka instrukcja:


Utwórz "Dummy Device" w zakładce Devices:

Devices.PNG


W przeglądarce użyj takiego zapytania: <IP ESP>/?cmd=TaskValueSet,1,1,50 (składnia jest taka: TaskValueSet, <numer taska>, <numer zmiennej>, <wartość>) poniżej info gdzie są te numery, wartość to wiadomo- to co chcesz ustawić.

test.PNG

test2.PNG



Zrobiłem kawałek testowej stronki gdzie tak jak w pierwszym poście wyświetlam wartość zmiennej :

Kod: Zaznacz cały

<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
   <meta http-equiv="refresh" content="2">
</head>
<body>
<br><br>
<center><b><i>" Test Dummy ESP !!! "</i></b></center>
<br><br>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">



<tr>
<td>Zmienna Dummy : [test#zmienna] </td>
</tr>

</body>
</html>


Efekt jest taki:


Strona.PNG



Teraz już wystarczy tylko napisać np. na stronie przycisk:

Kod: Zaznacz cały

<a class='button link' href="http://<IP ESP>/<NAZWA PLIKU .esp>?cmd=TaskValueSet,1,1,150"> test Dummy</a>


I już jest metoda na zapisanie ręczne jakiejś wartości, idąc dalej można zrobić przycisk:

Kod: Zaznacz cały

<a class='button link' href="http://<IP ESP>/<NAZWA PLIKU .esp>?cmd=TaskValueSet,1,1,[Wypelnienie#Temperature]"> Ustaw aktualną temp wypełnienia jako temp dnia</a>


(oczywiście [Wypelnienie#Temperature] jest przykładowe, trzeba wstawić prawidłowe odniesienie do termometru- to opisane jest w pierwszym poście tematu).

Można też zrobić rules i przycisk fizyczny żeby po wciśnięciu zapisywał jakąś wartość do Dummy Device. Po zrobieniu tego mamy zmienną do której na kilka sposobów można wpisać wartość i odwoływać się do niej w rules czy wyświetlać na lcd/WWW.


Mam nadzieję, że pomogłem:)

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


przemek_maly
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: przemek_maly » niedziela, 17 mar 2019, 22:50

Eeeeeee zatkało mnie.
Dzięki wielkie, czekam na lcd i do roboty.
Mam ale za mały od,, nokia".

Cieszę się że miałem rację że mondry to się mondrością podzieli.


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości