Termometr Ardusense WiFi

Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: Ardusense.io »

Prezentuję rozwojową wersję darmowego oprogramowania termometru dla ESP32. W miarę dalszych aktualizacji projekt będzie zmierzał do funkcjonalności sterownika. Zapraszam do testowania, komentowania oraz sugestii co do jego dalszego rozwoju.

Obsługiwane urządzenie: ESP32 DEVKIT V1 (ESP-WROOM-32)

ObrazekObrazekObrazek


Najważniejsze funkcje wersji 0.2.0:
  • obsługuje do 8 czujników DS18B20 - każdy na oddzielnym pinie;
  • rozdzielczość wyświetlanych odczytów: 0.05, 0.06, 0.1, 1;
  • odświeżanie co 1 sekundę;
  • własne etykiety;
  • pracuje w trybie WiFi: Access Point lub Client;
  • wygodny responsywny interfejs www;
  • sygnalizacja statusu połączenia;
INSTRUKCJA OBSŁUGI:
https://ardusense.io/esp32/instrukcja-obslugi.pdf

NIEZBĘDNE PLIKI:
https://ardusense.io/esp32/flash_downlo ... .9.0_0.zip
https://ardusense.io/esp32/0.2.0.zip

Licencja oprogramowania: CC BY-NC-SA 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
promocja

skootii
50
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 23 gru 2018, 09:01
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: skootii »

Zamawiam Esp’eka i na tygodniu przetestuje ;)

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

@skootii - w razie jakiś problemów z odpaleniem programu pisz tutaj albo na PW, chętnie pomogę.

Kilka osób pytało o ekran. Jakieś propozycje co do konkretnego modelu który sprawdzi się z tym esp32?
Awatar użytkownika

andras
50
Posty: 95
Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2012, 09:38
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: andras »

Też zamówiłem ESP32 , co do ekranu to na pewno by się przydał .
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 411
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: george1255 »

Ardusense.io pisze:Jakieś propozycje co do konkretnego modelu który sprawdzi się z tym esp32?
Może coś na TFT LCD odpalisz? np na 2.8 cala.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

george1255 pisze:Może coś na TFT LCD odpalisz? np na 2.8 cala.
To świetny wyświetlacz w tej cenie. Mam jednak problem z tym aby od razu na początku dodawać wyświetlacz ponieważ ograniczeniem są piny których później może zabraknąć. Taki wyświetlacz na SPI wykorzystuje 9 konkretnych pinów + 5 kolejnych dla funkcji dotykowej. Obecny interfejs można włączyć na telefonie, tablecie, komputerze - działa nawet po zminimalizowaniu w tle. Można rozważyć ekran jako dodatkowe urządzenie ze swoim własnym esp32 albo ekrany Nextion które potrzebują tylko 4 pinów ale też cena jest wyższa.
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 411
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: george1255 »

Sam próbowałem sie bawić z tym LCD ale poległem. Nextion wygląda fajnie i daje duże pole do personalizacji, ale cena jest spora jak na lcd, chociaż o 1szt można sie do testów pokusić.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: piotricz »

Można inne ESP połaczyć przez I2C albo RX/TX tylko do obsługi wyświetlacza.

rastro
2500
Posty: 2619
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: rastro »

Ardusense.io pisze:Taki wyświetlacz na SPI wykorzystuje 9 konkretnych pinów + 5 kolejnych dla funkcji dotykowej.
Pitolicie panie Hipolicie...

Taki wyświetlacz potrzebuje 3piny dla SPI... CLK/MISO/MOSI do tego dochodzi CS, D/C oraz RESET reszta z tych dziewięciu sztuk to zasilanie i sterowanie podświetleniem, które można dać na sztywno. Z dotyku dochodzi linia CS i IRQ, sygnały SPI mogą być wspólne - tylko trzeba pomyśleć jak napisać kod żeby obsługa obu tych rzeczy nie wchodziła sobie w drogę. Razem potrzeba 8 lub 9 pinów jeżeli koniecznie chcemy sterować podświetleniem LCD.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 wrz 2021, 12:23 przez rastro, łącznie zmieniany 2 razy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: k.kolumb »

Wystarcza 6 pinów, z tego 2 to zasilanie. Driver ST7735, kilka rozmiarów do wyboru. Trzeba trochę podłubać, ale efekty dobre, no i cena displeja znikoma.
Kolor byłby przydatny - ważne dane np. czerwone, większe znaki itp.
Czy pinów wystarczy oczywiście nie wiem, ale jest zapas - 8 sond to z mocnym zapasem. Nie wyobrażam sobie aby użyć więcej niż 5, ale ta moja wyobraźnia....
Jakby kto chciał to wyślę kawałek kodu na którym taki display chodzi.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

rastro
2500
Posty: 2619
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: rastro »

Akurat DS'y nieważne ile czy 2 czy 20 można dać na jednym pinie - oczywiście są ograniczenia - ale te 10 można tak ogarnąć bez problemu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: k.kolumb »

Pewnie że można. Ale jak są na osobnych pinach to jest luksusowo. I jak coś pieprznie to łatwo ogarnąć.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

rastro
2500
Posty: 2619
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: rastro »

Nie ma większego znaczenia, w obu przypadkach jest łatwo ogarnąć - przypadku połączenia na jednym pinie trzeba pomyśleć jak to oprogramować żeby podmiana sondy była łatwa - tylko tu jest trudność i kawałek jakiegoś kodu. Coś za coś albo zużywamy nadmierną ilość zasobów ale jest łatwo, albo używamy minimalną ilość zasobów i musimy się nieco bardziej wysilić.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Zdecydowałem o wykorzystaniu wyświetlacza Nextion Basic 2.4" 320 x 240 NX3224T024, to najbardziej optymalne rozwiązanie dla tego projektu które w przyszłości będzie pozwalało na bezproblemowe wykorzystanie większych modeli z tej samej serii. Niestety nigdzie lokalnie nie były dostępne więc musiałem zamówić swój egzemplarz w Chinach który dotrze dopiero za miesiąc. W Polsce o ich dostępność jest o wiele łatwiej, są w najpopularniejszym serwisie aukcyjnym oraz na stronie oficjalnego dystrybutora: https://elty.pl/pl/p/Wyswietlacz-Nextio ... ykowy/1627

W międzyczasie pojawi się aktualizacja oprogramowania, między innymi możliwość ustawienia stałego IP, alarmy oraz inne usprawnienia.

skootii
50
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 23 gru 2018, 09:01
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: skootii »

Podeślesz aukcje z Ali?;)

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 411
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: george1255 »

TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Wciąż czekam na dostawę wyświetlacza. W międzyczasie ulepszyłem formularz WiFi, dodałem możliwość ustawienia własnego adresu IP oraz od teraz na stronie głównej będzie widoczna ikona z statusem jakości sygnału WiFi. Instrukcję obsługi zaktualizuję na dniach. Następne w kolejce do dodania pójdą alarmy oraz opracowanie systemu powiadomień.

Obrazek

Aktualizacja 0.2.1:
  • poprawiono funkcjonalność formularza konfiguracji WiFi;
  • dodano możliwość ustawienia stałego adresu IP;
  • dodano wskaźnik jakości sygnału WiFi;
https://ardusense.io/esp32/0.2.1.zip

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Obrazek

Aktualizacja 0.3.0:
  • dodano obsługę wyświetlacza Nextion 2.4’’ 320x240 (NX3224T024);
  • obecny interfejs można traktować jako wersje beta, pojawi się bardziej zaawansowana.
Instrukcja instalacji:
  • Poza aktualizacją plików w ESP32 należy wgrać plik nextion.tft na kartę microSD (FAT32) a następnie włożyć ją do wyświetlacza i włączyć (podpiąć tylko zasilanie), odczekać aż plik zostanie poprawnie wgrany po czym odłączyć i wyjąć kartę SD;
  • Wyświetlacz wymaga zasilania 5V 1A, z tego samego zasilacza podłączamy ESP do pinów VIN/GND;
  • TX0 z ESP podpinamy do RX wyświetlacza.
Nowy adres do zawsze aktualnej wersji: https://ardusense.io/download/

Korzystając z okazji mam kilka pytań co do dalszego rozwoju:
  • Czy zmniejszyć ilość obsługiwanych czujników z 8 do 6?
  • Co myślicie aby przekształcić lokalną stronę interfejsu na aplikację mobilną?
  • Co myślicie o dodaniu integracji z którąś platformą IoT typu: Blynk, ThingSpeak, lokalny serwer MQTT dla np. openHAB?
Awatar użytkownika

andras
50
Posty: 95
Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2012, 09:38
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: andras »

Fajnie że dalej działasz , 6 czujników wystarczy :) aplikacja by się przydała .
Integracja z Virtuino można za free :)

skootii
50
Posty: 50
Rejestracja: niedziela, 23 gru 2018, 09:01
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: skootii »

Podasz wymiary wyświetlacza ? ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

@skootii jest podany: Nextion 2.4’’ 320x240 (NX3224T024), można również wykorzystać większy model Nextiona o ile potrafi się zrobić samemu dla niego interfejs. Temperatury są przesyłane jako: t0.txt (t0, t1 ... t7), etykiety: l0.txt (l0, l1 ... l7).
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: k.kolumb »

  • Czy zmniejszyć ilość obsługiwanych czujników z 8 do 6?
  • Co myślicie aby przekształcić lokalną stronę interfejsu na aplikację mobilną?
  • Co myślicie o dodaniu integracji z którąś platformą IoT typu: Blynk, ThingSpeak, lokalny serwer MQTT dla np. openHAB?
Według mnie 6 czujników wystarczy nawet najbardziej wymagającym.
Aplikacja mobilna, może być o ile www będzie dalej chodziło.
Blynk byłby ok bo mam lokalny serwer . Rzecz jest darmowa i tak chyba pozostanie.
Natomiast wysyłanie danych w świat, hm.
Ale co ja tam wiem.
A w sumie projekt najciekawszy z tych na forum, trzymam kciuki. I dokumentacja wyjątkowa. :respect:

Pozdrawiam .
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

Mc_fly
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 wrz 2018, 14:56
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Mc_fly »

Świetny projekt. Szacunek za poświęcony czas i chęci. Przydałaby się możliwość ustawienia alarmu dla poszczególnych odczytów temperatury z poziomu wyświetlacza.

Pozdrawiam.

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

@Mc_fly Dziękuję! Ustawianie alarmów pojawi się w przyszłych aktualizacjach.

Szlumf
2000
Posty: 2407
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 641 razy
Otrzymał podziękowanie: 592 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Szlumf »

k.kolumb pisze:.....................
Według mnie 6 czujników wystarczy nawet najbardziej wymagającym.
..........
A co szkodzi dać 8 sztuk dla tych super wymagających:
1. Kocioł.
2. Bufor.
3. 10-ta półka.
4. OLM.
5. Głowica pary.
6. Woda wlot.
7. Woda wylot.
8. Odpowietrzenie.
A mi by się przydał jeszcze 9 do drugiego bufora.
A gdyby jeszcze dołożyć pomiar ciśnienia w kolumnie to już by było super.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 sty 2022, 18:34 przez Szlumf, łącznie zmieniany 1 raz.

Mc_fly
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 wrz 2018, 14:56
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Mc_fly »

Jako,że miałem trochę wolnego czasu postanowiłem złożyć układ i nawet się udało :D Zauważyłem, że przy trybie access point nie mogę zmienić liczby czujników, tzn. przy próbie zmiany wraca do 4 zdefiniowanych przy pierwszym uruchomieniu. Oraz wyświetla wartości tylko na czterech pierwszych wejściach D4, D16, D17, D18, Przy podawaniu sygnału na pozostałe wejścia nie ma reakcji. Na wyświetlaczu wyświetla 6 pomiarów natomiast wyświetla pomiary tylko na 4 . W związku z tym : coś przekombinowałem ? Dodam, że czujniki sprawne, zamieniane miejscami działają. Esp też raczej sprawne.

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Jako, że mam dodatkowe pytania napiszę do Ciebie na PW, a jak sprawę wyjaśnimy to opiszemy ją tutaj co było przyczyną.

edit: Sprawa rozwiązana - nie dość intuicyjny interfejs zapisywania ilości pracy czujników którego stan zapisywany jest tylko za pomocą prawego przycisku. Dolny tylko do zapisu etykiet oraz rozdzielczości. W wersji 2.0 będzie to rozwiązane lepiej.
Ostatnio zmieniony sobota, 22 sty 2022, 14:49 przez Ardusense.io, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Niebawem będzie dostępna złożona wersja termometru z czterema czujnikami wraz z obudową.
Zainteresowanych zapraszam do kontaktu żeby ocenić wielkość zamówienia na pierwszą partię.

Obrazek
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 411
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: george1255 »

Drukujesz samodzielnie czy zamawiasz wydruki obudowy?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Póki co samodzielnie ale w przyszłości będą pewnie zamawiane, muszę sprawdzić testowe egzemplarze z fabryki.

Mc_fly
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 wrz 2018, 14:56
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Mc_fly »

Czy można zmienić ilość punktów pomiaru na wyświetlaczu z 6 na 4 ? Czy trzeba robić nowy interfejs dla wyświetlacza?

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

@Mc_fly obecny interfejs jest tylko na 6. Jeśli chcesz mniej to możesz samemu zrobić swój własny za pomocą oficjalnego oprogramowania: https://nextion.tech/nextion-editor/#_section1 Na internecie jest multum poradników więc nie jest to jakoś specjalnie trudne. Temperatury są przesyłane jako: t0.txt (t0, t1 ... t7), etykiety: l0.txt (l0, l1 ... l7).

george1255 Jeszcze odnośnie obudów. Egzemplarze jakie otrzymałem z fabryki nie były zadowalające, tym bardziej, że wymagały jeszcze dodatkowego malowania dlatego będą drukowane na miejscu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 lut 2022, 23:31 przez Ardusense.io, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Aktualizacja 0.4.0:
Obrazek


Ardusense W4:
  • W połowie marca dostępny będzie w sprzedaży złożony termometr obsługujący cztery czujniki. Jego cena wraz z czterema czujnikami (2x2m, 2x1m) to 200PLN, wersja bez 165PLN w obu przypadkach należy doliczyć koszty przesyłki.
Obrazek

Mc_fly
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 wrz 2018, 14:56
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Mc_fly »

Ardusense.io pisze:@Mc_fly obecny interfejs jest tylko na 6. Jeśli chcesz mniej to możesz samemu zrobić swój własny za pomocą oficjalnego oprogramowania: https://nextion.tech/nextion-editor/#_section1 Na internecie jest multum poradników więc nie jest to jakoś specjalnie trudne. Temperatury są przesyłane jako: t0.txt (t0, t1 ... t7), etykiety: l0.txt (l0, l1 ... l7).

george1255 Jeszcze odnośnie obudów. Egzemplarze jakie otrzymałem z fabryki nie były zadowalające, tym bardziej, że wymagały jeszcze dodatkowego malowania dlatego będą drukowane na miejscu.

Dzięki, zacząłem trochę zabawę z edytorem i trochę to potrwa bo jestem całkowicie zielony, ale myślę, że dam radę ;) Co do wersji "złożonej''. Czy przewidujesz wersję z wyświetlaczem ?
No i dodatkowe pytanie, czy jest możliwość połączenia esp z virtuino ?

Mc_fly
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 25 wrz 2018, 14:56
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Mc_fly »

Czy przewidujesz wersję z wyświetlaczem ?
Czy jest jakaś opcja, polączenia z aplikacją np virtuino ? Było by to bardzo wygodne, no i można dość łatwo zrobić interfejs indywidualnie.

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Nie ma w planach wersji z wyświetlaczem jak również wsparcia do virtuino. Głównie aby uniknąć zależności od innych aplikacji które mogą stracić wsparcie, tj. ostatni przypadek Blynka oraz łamania ich licencji w przypadku sprzedaży takiego urządzenia.

rastro
2500
Posty: 2619
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: rastro »

Wydaje mi się że można postawić na interface przez MQTT. Samo MQTT to otwarty standard, dostawców jest kilku między innymi co najmniej jeden open source - to wymaga postawienia brokera MQTT - ale z tym poradzi sobie nawet raspberry pi zero czy dowolny tani po-leasingowy komputer z linuxem. Mając brokera MQTT to dalej każdy może meć Virtuino czy node-red co tam kto woli. Samo Vortuino to nic innego jak klient MQTT umożliwiający skonfigurowanie dashboardu z dostarczonymi kontrolkami wizualizującymi dane dostarczane przez MQTT.
Ostatnio zmieniony środa, 2 mar 2022, 22:44 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Autor tematu
Ardusense.io
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 14:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland / Poland
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: Ardusense.io »

Tak, MQTT to dobre rozwiązanie dlatego jest w dalszych planach, było wspominane nawet przy okazji jednej z wcześniejszych aktualizacji.
Awatar użytkownika

lefff
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 23:54
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem i żadna dawka dobrego alkoholu tego nie zmieni. Najwyżej będę jak ... człowiek.
Ulubiony Alkohol: Dobra whiskey
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Termometr Ardusense WiFi

Post autor: lefff »

:arrow: Ardusense.io, czy udostępniasz gdzieś swój projekt źródłowy (np. by samemu trochę w nim pogrzebać a przy okazji nauczyć się czego więcej) ? W jakim narzędziu jest to pisane?
Ostatnio zmieniony środa, 30 mar 2022, 16:24 przez lefff, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
lew przez 3f
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kontrola procesu destylacji”