Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
Ardusense.io
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 13:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland
Załączniki
Termometr Ardusense WiFi

Postautor: Ardusense.io » sobota, 25 wrz 2021, 11:43

Prezentuję rozwojową wersję darmowego oprogramowania termometru dla ESP32. W miarę dalszych aktualizacji projekt będzie zmierzał do funkcjonalności sterownika. Zapraszam do testowania, komentowania oraz sugestii co do jego dalszego rozwoju.

Obsługiwane urządzenie: ESP32 DEVKIT V1 (ESP-WROOM-32)

ObrazekObrazekObrazek


Najważniejsze funkcje wersji 0.2.0:

  • obsługuje do 8 czujników DS18B20 - każdy na oddzielnym pinie;
  • rozdzielczość wyświetlanych odczytów: 0.05, 0.06, 0.1, 1;
  • odświeżanie co 1 sekundę;
  • własne etykiety;
  • pracuje w trybie WiFi: Access Point lub Client;
  • wygodny responsywny interfejs www;
  • sygnalizacja statusu połączenia;

INSTRUKCJA OBSŁUGI:
https://ardusense.io/esp32/instrukcja-obslugi.pdf

NIEZBĘDNE PLIKI:
https://ardusense.io/esp32/flash_download_tool_3.9.0_0.zip
https://ardusense.io/esp32/0.2.0.zip

Licencja oprogramowania: CC BY-NC-SA 4.0
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

skootii
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 23 gru 2018, 09:01
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: skootii » niedziela, 26 wrz 2021, 10:31

Zamawiam Esp’eka i na tygodniu przetestuje ;)


Autor tematu
Ardusense.io
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 13:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: Ardusense.io » niedziela, 26 wrz 2021, 12:49

@skootii - w razie jakiś problemów z odpaleniem programu pisz tutaj albo na PW, chętnie pomogę.

Kilka osób pytało o ekran. Jakieś propozycje co do konkretnego modelu który sprawdzi się z tym esp32?


andras
50
Posty: 68
Rejestracja: poniedziałek, 16 lip 2012, 08:38
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: andras » niedziela, 26 wrz 2021, 17:46

Też zamówiłem ESP32 , co do ekranu to na pewno by się przydał .

Awatar użytkownika

george1255
300
Posty: 313
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: george1255 » poniedziałek, 27 wrz 2021, 07:42

Ardusense.io pisze:Jakieś propozycje co do konkretnego modelu który sprawdzi się z tym esp32?


Może coś na TFT LCD odpalisz? np na 2.8 cala.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/


Autor tematu
Ardusense.io
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 13:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: Ardusense.io » poniedziałek, 27 wrz 2021, 10:33

george1255 pisze:Może coś na TFT LCD odpalisz? np na 2.8 cala.

To świetny wyświetlacz w tej cenie. Mam jednak problem z tym aby od razu na początku dodawać wyświetlacz ponieważ ograniczeniem są piny których później może zabraknąć. Taki wyświetlacz na SPI wykorzystuje 9 konkretnych pinów + 5 kolejnych dla funkcji dotykowej. Obecny interfejs można włączyć na telefonie, tablecie, komputerze - działa nawet po zminimalizowaniu w tle. Można rozważyć ekran jako dodatkowe urządzenie ze swoim własnym esp32 albo ekrany Nextion które potrzebują tylko 4 pinów ale też cena jest wyższa.

Awatar użytkownika

george1255
300
Posty: 313
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: george1255 » poniedziałek, 27 wrz 2021, 10:37

Sam próbowałem sie bawić z tym LCD ale poległem. Nextion wygląda fajnie i daje duże pole do personalizacji, ale cena jest spora jak na lcd, chociaż o 1szt można sie do testów pokusić.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/


piotricz
250
Posty: 298
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 18:30
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: piotricz » poniedziałek, 27 wrz 2021, 11:15

Można inne ESP połaczyć przez I2C albo RX/TX tylko do obsługi wyświetlacza.


rastro
1700
Posty: 1728
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: rastro » poniedziałek, 27 wrz 2021, 11:21

Ardusense.io pisze:Taki wyświetlacz na SPI wykorzystuje 9 konkretnych pinów + 5 kolejnych dla funkcji dotykowej.


Pitolicie panie Hipolicie...

Taki wyświetlacz potrzebuje 3piny dla SPI... CLK/MISO/MOSI do tego dochodzi CS, D/C oraz RESET reszta z tych dziewięciu sztuk to zasilanie i sterowanie podświetleniem, które można dać na sztywno. Z dotyku dochodzi linia CS i IRQ, sygnały SPI mogą być wspólne - tylko trzeba pomyśleć jak napisać kod żeby obsługa obu tych rzeczy nie wchodziła sobie w drogę. Razem potrzeba 8 lub 9 pinów jeżeli koniecznie chcemy sterować podświetleniem LCD.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 wrz 2021, 11:23 przez rastro, łącznie zmieniany 2 razy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 172
Rejestracja: piątek, 20 cze 2014, 23:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać.
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: k.kolumb » poniedziałek, 27 wrz 2021, 12:20

Wystarcza 6 pinów, z tego 2 to zasilanie. Driver ST7735, kilka rozmiarów do wyboru. Trzeba trochę podłubać, ale efekty dobre, no i cena displeja znikoma.
Kolor byłby przydatny - ważne dane np. czerwone, większe znaki itp.
Czy pinów wystarczy oczywiście nie wiem, ale jest zapas - 8 sond to z mocnym zapasem. Nie wyobrażam sobie aby użyć więcej niż 5, ale ta moja wyobraźnia....
Jakby kto chciał to wyślę kawałek kodu na którym taki display chodzi.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.


rastro
1700
Posty: 1728
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: rastro » poniedziałek, 27 wrz 2021, 12:29

Akurat DS'y nieważne ile czy 2 czy 20 można dać na jednym pinie - oczywiście są ograniczenia - ale te 10 można tak ogarnąć bez problemu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 172
Rejestracja: piątek, 20 cze 2014, 23:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać.
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: k.kolumb » poniedziałek, 27 wrz 2021, 22:39

Pewnie że można. Ale jak są na osobnych pinach to jest luksusowo. I jak coś pieprznie to łatwo ogarnąć.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.


rastro
1700
Posty: 1728
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: rastro » wtorek, 28 wrz 2021, 08:06

Nie ma większego znaczenia, w obu przypadkach jest łatwo ogarnąć - przypadku połączenia na jednym pinie trzeba pomyśleć jak to oprogramować żeby podmiana sondy była łatwa - tylko tu jest trudność i kawałek jakiegoś kodu. Coś za coś albo zużywamy nadmierną ilość zasobów ale jest łatwo, albo używamy minimalną ilość zasobów i musimy się nieco bardziej wysilić.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Autor tematu
Ardusense.io
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 13:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: Ardusense.io » czwartek, 30 wrz 2021, 11:19

Zdecydowałem o wykorzystaniu wyświetlacza Nextion Basic 2.4" 320 x 240 NX3224T024, to najbardziej optymalne rozwiązanie dla tego projektu które w przyszłości będzie pozwalało na bezproblemowe wykorzystanie większych modeli z tej samej serii. Niestety nigdzie lokalnie nie były dostępne więc musiałem zamówić swój egzemplarz w Chinach który dotrze dopiero za miesiąc. W Polsce o ich dostępność jest o wiele łatwiej, są w najpopularniejszym serwisie aukcyjnym oraz na stronie oficjalnego dystrybutora: https://elty.pl/pl/p/Wyswietlacz-Nextion-Basic-2.4-320-x-240-NX3224T024-rezystancyjny-panel-dotykowy/1627

W międzyczasie pojawi się aktualizacja oprogramowania, między innymi możliwość ustawienia stałego IP, alarmy oraz inne usprawnienia.


skootii
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 23 gru 2018, 09:01
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: skootii » czwartek, 30 wrz 2021, 21:22

Podeślesz aukcje z Ali?;)


Autor tematu
Ardusense.io
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 26 sie 2020, 13:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Glengoyne
Lokalizacja: Scotland
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: Ardusense.io » czwartek, 30 wrz 2021, 21:33


Awatar użytkownika

george1255
300
Posty: 313
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr Ardusense WiFi

Postautor: george1255 » piątek, 1 paź 2021, 07:30

TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość