Temperatury kleikowania

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: kokornik »

Znalazłem parę źródeł w internecie gdzie podawane są zupełnie różne temperatury kleikowania zbóż:
http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie- ... -straszny/
http://skrobia.pl/artykuly/budowa-i-wla ... ne-skrobi/
http://www.cbimo.zut.edu.pl/download/dy ... ne/cw9.pdf

Generalnie podane temperatury dla pszenicy i żyta pokrywają się z temperaturami zacierania, więc po co zaleca się kleikowanie w wyższych temperaturach? Nie łatwiej pozacierać dłużej w tej samej temperaturze (w zaizolowanym), niż bawić się w schładzanie i podgrzewanie?
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”