temperatura w PS

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy

Post autor: ramzol »

Przy kolumnach robią korektę odbioru/prędkości. Jak myślisz dlaczego?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
alembiki

Autor tematu
mateos11
30
Posty: 30
Rejestracja: czwartek, 21 maja 2015, 00:01
Re: temperatura w PS

Post autor: mateos11 »

Zwiększając odbiór temperatura wzrasta, ale dlaczego inne odległości dla półek to nie wiem
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: ramzol »

Wlewając 1l spirytusu do garnka w roztworzę 14% nie jesteś w stanie targać przez cały proces z tą samą prędkością bez utraty stabilizacji. Trzeba zwolnić odbiór przez regulację wody lub gazu. Tego miałeś szukac i jak dla mnie jest to oczywiste ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: ramzol »

Pozwolę sobie wkleić PW dla dopełnienia tematu;
Hej
Dziś wpuściłem do kociołka trochę pogonów i surówki z PS.
Stabilizacja CM na 10 półce 77,4"C lekkie zawahania do 77,5"C , grzanie na minimum, reflux puszczony na 1/2, z chłodnicy nic nie kapie, rura za refluxem zimna.
Stabilizowałem ok 30min temperatura stoi w miejscu, postanowiłem zostawić reflux, a zwiększyć delikatnie grzanie.
Temperatura na 10p 77,8-78"C zaczął kapać rozpuszczalnik ok 150-200ml
Gdy temperatura na 10p ustabilizowała się na 78,1-78,2"C a destylat przestał śmierdzieć, zacząłem odbierać ok 95% proces ciągnąłem do 94stopni w kociołku (reszta zaczęła śmierdzieć, więc przerwałem)
Podczas odbioru gdy temperatura na 10p skoczyła do 78,6"C puściłem delikatnie więcej wody na reflux, co spowodowało zejście temperatury do 78,1"C
Informacyjnie temperatury podczas procesu : kociołek 90"C , 10p 78,2"C , na samej górze 76,9"C
Czy tak ma wyglądać proces na CM'ie?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

achimbar
100
Posty: 118
Rejestracja: czwartek, 15 sie 2013, 12:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, do czasu;)
Ulubiony Alkohol: Smaczny i mocny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: achimbar »

Rozumie że odpowiedź na wklejony post brzmi TAK. ?
Achim
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: ramzol »

Dobrze rozumiesz ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Velthar
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: temperatura w PS

Post autor: Velthar »

Podepnę się pod temat również z temperaturami.

Psocę na prostym pot stillu i mam zamknięty obieg wody chłodzącej. Bańka 120l i tam obecna temperatura wody to 27 stopni. A destylat leci o temperaturze 47 stopni. Czy mam się martwić? czy wszystko ok i nic nie kombinować. W przyszłości mam zamiar ulepszyć obieg o chłodnicę z wentylatorkami aby woda była zimniejsza :) chyba, że nie ma sensu.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: ramzol »

Pracowałem na beczce 120l i pompce od pralki przez 3 lata. Po 3 przebiegach woda potrafiła się nagrzać do 60 'C. Stała w nieocieplanym garażu i zimą było w sam raz. Jezeli nie używasz papugi do odbioru serca to nie ma sie czym przejmować.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Velthar
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: temperatura w PS

Post autor: Velthar »

To spoko. Zmodyfikowałem jedną rzecz i co jeden rzut podmieniam 50l wody i leci lepiej. :)

azot
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 10:01
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: azot »

20180924_111859-480x853.jpg
Witam. Podpinam się pod temat. Posiadam sprzęt od znanego forumowego producenta. Dołożyłem refluks i teraz próbuję z tym pracować. W sumie efekty pozytywnie zaskakują. Zastanawia mnie jednak temperatura - 73,3°C, jest stabilna przez cały czas prowadzenia procesu, % satysfakcjonujacy. Sugerować się nią czy dać sobie spokój ? Byłbym wdzieczny za podpowiedzi jak operować tym sprzętem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: ramzol »

Podpowiedzi masz w temacie, rozmieszczenie termometrów też.
Co do temperatury to się tym nie przejmuj, ważne by była stabilna. Prawdopodobnie termometr/czujka przekłamuje. Pamiętaj że temat dotyczy gotowania cukrówki na dobry bimberek. Smakowki robi sie trochę inaczej.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

azot
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 10:01
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: azot »

Myślę, że termometr jest dobry tylko to pewnie umieszczenie tej spirali bezpośrednio pod portem termometru, powoduje te niższe wskazania. Mogłem ją chyba umieścić jeszcze niżej. Mam do destylowania śliwowicę, ale chyba puszczę ją bez refluksu. W każdym razie dzięki za zainteresowanie tematem.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: ramzol »

Zatrzymaj na początku, odbierz 100 przedgonu kropelkowo. Zmniejsz grzanie i ps. Następną setka do obwąchania a reszta na małym grzaniu do 50-60% i pogon. Jak dasz radę sterować refluxem to oscyluj miedzy 60-70%. Termometr bym przeniósł wyżej, na zakręt. Jak nie masz papugi to na czuja albo sprawdź termometr na wodzie.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

azot
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 10:01
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: azot »

Mam papugę. Grzeję na dużym palniku gazowym. Woda podpięta, układ napełniony i przygotowany. Po gwałtownym skoku temperatury puszczam wodę, zmniejszam grzanie na max, przestaje kapać, ustawiam grzanie odbieram kropelkowo przedgon, potem jeszcze po 100 do dwóch naczyń oddzielnych, ale to już na refluksie. Temperaturę pokazuje mi 73°C lub troszkę więcej i moc destylatu powyżej 90%. Woda na refluks na pełnym przepływie, niestety te kraniki słabo się sprawdzają. Kiedy temperatura zaczyna rosnąć o 1°C przechodzę na odbiór już bez refluksu i tak odbieram pogon. Tak to z grubsza wygląda.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: temperatura w PS

Post autor: ramzol »

Rozgrzej tak by zaczęło kapać (nie lecieć ciurkiem bo to juz za późno) i wtedy otwórz chodzenie na płaszczu. Zatrzymasz skropliny i wyczyścisz z większego przetrzymaj z 30minut i odbierz 50 kropelkowo. Reguluj płaszczem. Tylko nie przesadź z grzaniem bo zalejesz deflegmator i będzie trzeba czekać.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”