Temperatura pedzenia

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy

Post autor: radius »

:mrgreen: Wy się z kolegi nie nabijajcie, tylko wytłumaczcie mu, że z 10 litrów nastawu (a nie zacieru) o mocy ok. 12%, nie udoi 10 litrów bimbru :odlot: Bo on chyba tak myśli :hahaha:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
koncentraty wina
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: ramzol »

Kolego sporo czytania przed tobą. Najlepiej daj jakąś fotkę tego sprzętu łącznie z tym na czym grzejesz. Musisz pisac składnie i bardziej zrozumiale. W przeciwnym razie niczego sie nie dowiesz a jeszcze łacha z Ciebie pociągną.
Jeżeli już nie j....ś focha ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: rastro »

No przecież napisał, co to on ma za maszynerię. Google pokazuje coś takiego: Obrazek
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

blade1231
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 11:17
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: blade1231 »

Wy się nabijacie a kolega myśli że mu wyparuje do 0 w garnku.
Po pierwsze większe grzanie nie oznacza że będzie lecieć woda!!! Roztwór wody z etanolem ma temperaturę wrzenia zgodna z wykresem (wykres udostępniony) i jakbyś nie grzał to tej temperatury nie przekroczysz. Tak to już fizyka działa... Dlatego też termometrem w zbiorniku możesz określić zawartość etanolu w roztworze...
A jak już dojdziesz do 100 stopni w kegu czy szybkowarze to tam już nie ma etanolu/alkoholu i cała reszta jest do wyłania.
I na przyszłość polecam poczytać dużo więcej, żeby nie dawać innym powodów do nasmiewania się. Obrazek

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: rastro »

Ta... z tym termometrem zegarowym w garze, to jest tak skala co 1C więc błąd odczytu ±1C i do tego producent deklaruje podobną dokładność, ale jak zna życie to trzeba wziąć poprawkę że faktycznie jest to ±5C więc ta rybka... to fajnie o niej wiedzieć ale do tego termometru jest całkowicie nieprzydatna.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

blade1231
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 18 gru 2017, 11:17
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: blade1231 »

Bez przesady że termometr ma mniejszą dokładność niż co 1 stopień....

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: masterpaw2 »

ramzol pisze:Kolego sporo czytania przed tobą.
Oj zdecydowanie, i jak ten u góry mi świadkiem, złośliwośliwy nie jestem, ale radziłbym od elementarza zacząć :hahaha:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: rastro »

blade1231 pisze:Bez przesady że termometr ma mniejszą dokładność niż co 1 stopień....
Ano ma... producent deklaruje że jego dokładność to ±1C do tego podziałka jest co stopień a więc zależy jak spojrzysz co daje kolejne ±1C. jak masz fart to jest dość dokładnie, a jak nie to nawet i dwa stopnie. (Podejrzewam że jednak ta deklarowana dokładność jest mocno naciągana)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

ja też :)

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: Szlumf »

Bodek74.
Sądząc z opisu Twoich perypetii masz ustawioną za niską temperaturę grzania na kuchence. Ustaw na max i wtedy i wodę przedestylujesz.

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

Dziękuję bardzo za wszystkie rady, na pewno wyciągnę wnioski (przynajmniej bedę się starał). Sam się uśmiałem z niektórych moich wpisów jak i z waszych no ale cóż nikt nie jest doskonały, dlatego trzeba działać a nie pier.... Jeżeli chodzi o destylację do zera z garnka to mam taką świadomość ze tak nie bedzie tylko jestem ciekaw czy jest możliwość aby zeszło tylko połowę. No i zauwarzyłem również że na kuchence indukcyjnej jest trudniej utrzymać temperaturę i to dla mnie juz jest postęp a dla was informacja, bo nie zauważyłem nigdzie takiego zagadnienia.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: Szlumf »

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: ramzol »

Z garnka wyparuje max20% więcej nie da rady. Wlewając 10l przy nastawie 14% wygotujesz tylko 1,4l spirytusu. Jak masz więcej to gotujesz wodę. To co Ci wykapie i tak dzielisz na frakcję. Przedgon minimum setka( z czasem smakowo ogarniesz) serce (przedział 85-55%) i pogon(55-20%). Serce nadaje się do spożycia. Większość gotuje 2razy (tylko serce dzieląc na frakcje jak wyżej).
Sprzęt jaki posiadasz daje coś co do bimbru ma daleko. Można sie tym nawalić ale ja bym tego nie pił ze względu na szacunek do własnego organizmu.
Zacznij czytać i pytać a na pewno będziesz zadowolony.
Jezeli nie przeszkadza ci to że masz mały urobek i szybko sie konczy to zajrzyj tu http://alkohole-domowe.com/forum/topic1 ... =ramzolowe tytranie
Na pewno cos znajdziesz i przerobisz garnek;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

bodek74
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 07:23
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: bodek74 »

Dziękuję, takiej odpowiedzi oczekiwałem, konkretnej i rzeczowej.
Patrząc na niektóre zdjęcia i czytając posty jestem pod wielkim wrażeniem waszej wiedzy. Niestety co do sprzętu nie mam jakoś warunków aby zrobić coś fajnego dlatego kupiłem to co kupiłem, pewnie za chwilę będę tego żałował.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Temperatura pedzenia

Post autor: ramzol »

Frycowe ....
Płyta też raz grzeje raz nie. Nawet na najwyższym poziomie. Jezeli chcesz pić dobry bimber z cukru to tylko CM. Zrobisz albo kupisz ot cała filozofia. Jak zrobić, gdzie kupić, znajdziesz na forum.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”