Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Temperatura par na alembiku

Postautor: haze72 » niedziela, 27 lip 2014, 10:30

Witam wszystkich i przepraszam za brak polskiej czcionki.
Wreszcie ruszyłem pierwszy raz na alembiku. 23 litry wina białego.
Pierwszy odpęd- ok 6,5 litra destylatu, ale... proces 'kapania' nie chciał ruszyć, zanim termometr (rtęciowy)
zainstalowany tuz przy szczycie łabędziej szyi nie wskazywał 82-85 stopni Celsjusza. Przy 74 stopniach pary nic się nie dzieje. Czy to normalne?
Pozdrawiam i jeśli opis problemu jest niejasny proszę o info!
haze72

[Mod.]
Nie pisz białym wierszem.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 sie 2014, 08:30 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Post poprawiony.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

aronia
1450
Posty: 1483
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: aronia » niedziela, 27 lip 2014, 10:46

Widać braki w podstawowej wiedzy: czysty alkohol wrze w 78,3(pod ciśnieniem normalnym). Temperatura wrzenia roztworów alkoholowo-wodnych zawiera się w przedziale 78,3 -100 stopni.
Wszytko dokładnie widać na wykresie:
Wykres.jpg
Poczytaj jeszcze trochę odnośnie destylacji metodą pot-still.

Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: haze72 » niedziela, 27 lip 2014, 11:34

Stracilem odpowiedz , jeszcze raz.
Temperatura wrzenia np. metanolu lub innych frakcji jest ponizej 70 stopni.. I te pary sa czescia pierwszego odpedu.. stad moje watpliwosci.
haze72


aronia
1450
Posty: 1483
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: aronia » niedziela, 27 lip 2014, 11:45

Ale tych innych są znikome ilości. Dodatkowo przy destylacji nie otrzymujesz pojedynczych substancji, a ich mieszaniny. Przy aparatach "generujących" większą liczbę półek można dokładniej rozdzielić/oczyścić te mieszaniny, ale przy wykorzystaniu alembika jest to raczej nie możliwe.

Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: haze72 » niedziela, 27 lip 2014, 11:53

Rozumiem. Czyli to, ze kapanie rozoczyna sie przy ok 85 stopniach jest ok?
Dzieki za info. Teorii troche lyknalem- ale w rzeczywistosci nie jestem tego tak pewien:))
haze72

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: Emiel Regis » niedziela, 27 lip 2014, 12:20

haze72 pisze:Czyli to, ze kapanie rozoczyna sie przy ok 85 stopniach jest ok?

Spójrz jeszcze raz na tabelę, 'kapanie' w tej temp. oznacza, że miałeś w zbiorniku roztwór o zaw. 34% alk. jeśli termometr pokazuje dokładną i rzeczywistą temp.
Na prostym sprzęcie, żeby zobaczyć temp. 78*C podczas destylacji, musiałbyś wlać do kotła spirytus.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


mirek109
300
Posty: 310
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: mirek109 » niedziela, 27 lip 2014, 14:38

aronia pisze: przy wykorzystaniu alembika jest to raczej nie możliwe.



Tego nie rozumiem. Ja mam właśnie alembika ala pot still i zaczyna kapać przy temperaturze około 66 stC. Przy lekko ponad 70 stC zaczyna się lać. Zaznaczam że termometr jest prawie na szczycie deflegmatora. To wszystko przy rozgrzewaniu. Kiedy temperaturę ustabilizuję na 73 stC to tylko kapie, kapie i kapie :)
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)


aronia
1450
Posty: 1483
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: aronia » niedziela, 27 lip 2014, 14:44

To muszę Cię zmartwić, bo ten termometr nie mierzy realnej temperatury w tamtym miejscu patrząc na dane teoretyczne. Może być wiele powodów: niewłaściwie zamontowany czujnik, brak izolacji czujnika lub po prostu źle działający termometr. Czujnik w tamtym miejscu powinien mierzyć w środku przekroju oraz być odizolowany od otoczenia i materiału z którego zrobiony jest alembik.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3940
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: lesgo58 » niedziela, 27 lip 2014, 15:36

Kapanie - gdy na szczycie deflegmatora mamy temp. 85*C nie oznacza, że destylujemy wsad 34%.


aronia
1450
Posty: 1483
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: aronia » niedziela, 27 lip 2014, 15:46

Oznaczałoby to wtedy, gdyby zachodziła pojedyncza destylacja: to co odparuje z wrzącej cieczy jest od razu odbierane i skraplane. Tylko w przypadku alembików itp. zachodzi skraplanie na ściankach i wzmocnienie par(poprzez wymianę masy i ciepła skroplin i par) przez co uzyskujemy mocniejszy destylat niż wynika to z % wsadu, który destylujemy. Temperatura w tamtym miejscu może oznaczać, że ciecz którą uzyskamy po skropleniu tych par ma około 77,5%(według zamieszczonego wykresu).

Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: haze72 » niedziela, 27 lip 2014, 21:13

Termometr jest zainstalowany w górnej części alembika, ponad deflegmatorem. Mierzona jest temperatura na środku rury.
Pierwszy odpęd dał alkohol 41% (pomiar w temperaturze ok 25 stopni).
Mam obawy o drugi odpęd - jaka temperatura par powinna być utrzymywana, czy w ogóle zwracać na to uwagę czy też kierować się wyłącznie zapachem i smakiem destylatu.. szkoda mi schrzanić robotę:)
Pozdrawiam,
haze72

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: Emiel Regis » niedziela, 27 lip 2014, 21:19

Tak, trzeba wziąć poprawkę na refluks. Tylko jak to zrobić, skoro nie znamy mocy grzania.
Sytuacja przeze mnie opisana miałaby miejsce przy bardzo mocnym grzaniu.

Ps.
W trakcie procesu kieruj się smakiem i zapachem, nie utrzymasz stałej temp. na alembiku.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3940
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 28 lip 2014, 00:07

haze72 pisze:Mam obawy o drugi odpęd - jaka temperatura par powinna być utrzymywana, czy w ogóle zwracać na to uwagę czy też kierować się wyłącznie zapachem i smakiem destylatu.. szkoda mi schrzanić robotę:)

Tylko smakiem i zapachem. No i dobrym i robionym na bierząco pomiarem mocy tego co kapie. Musisz założyć sobie jakie widełki mocy Ciebie interesują.
Nie bój się schrzanić. Tylko próbuj. Bez prób niczego nie osiągniesz. Odlewaj destylat do pojedyńczych butelek i później porównasz.
Największą uwagę zwróć na moc grzania. W tym elemencie jest największe pole do popisu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: haze72 » piątek, 1 sie 2014, 20:18

Drugi odpęd. Wypływ destylatu już przy temperaturze ok 74 stopni - ostry zapach, nieprzyjemny.
Przy 82 stopniach ustabilizował się wypływ coraz smaczniejszego destylatu ok 75% - serce.
Przy dojściu do 55% zaczął pachnieć nieco błotniście (temp 85-86 stopni) - oddzielne naczynie do ok 25%. Od początku grzałem bardzo powoli (doprowadzany do szału przez termostat grzałki..).
Teraz serce sobie odpoczywa - dam mu parę tygodni.
Później chciałbym dodać trochę wiórków dębu - pytanie czy przed czy po rozcieńczeniu do docelowej mocy?
Czy praktykujecie jakieś dosładzanie destylatu np. karmelem?

Ogólne wrażenia z moim urządzeniem - jestem super zadowolony!!! Czysta przyjemność:))
Pozdr,

haze72


aronia
1450
Posty: 1483
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: aronia » piątek, 1 sie 2014, 20:33

Następnym razem przed publikacją sprawdź czy temperatury, które podałeś zgadzają się z % na wykresie z poprzedniej strony, bo jakoś się to rozjeżdża. Termostat raczej do wywalenia, albo do umiejętnego podpięcia - umieszczenie czujnika w odpowiednim miejscu. Odnośnie dębienia i przepisów smakowych polecam opcję szukaj np. pod hasłami przepalanka lub tutaj: szybkie-latwe-i-smaczne-trunki-t10247.html .

Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: haze72 » piątek, 1 sie 2014, 20:46

Dokładnie! Rozjeżdżają się - i to mnie bardzo zdziwiło! Zupełnie inaczej działał pierwszy i drugi odpęd. Celowo to zapisywałem. Drugi odpęd był bardzo stabilny ale temperatury zupełnie niepasujące do pierwszego odpędu... Warunki obu pędów były podobne.
haze72


aronia
1450
Posty: 1483
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: aronia » piątek, 1 sie 2014, 20:53

Wrzuć foto umiejscowienia termometru, bo tu podejrzewam przyczynę takich wskazań.

Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: haze72 » piątek, 1 sie 2014, 21:06

Jeśli chodzi tylko o drugi odpęd - vs wykres.
Nie dyskutuję z fizyką:). Jednak (pomijam dokładność pomiarową termometru i alkoholomierza) wyniki były jakie były.. 82 stopnie i ok 75% mocy.. co mam zrobić - ten stan trwał stabilnie ok 1h.. oczywiście w trakcie zastanawiałem się jak się ma do tego wykres (wydruk dzielnie dzierżyłem w dłoni cały czas) - cóż, mniej więcej .. ok, muszę to spokojnie przeanalizować:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: haze72 » piątek, 1 sie 2014, 21:31

Zdjęcie w załączeniu..
haze72

Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Temperatura par

Postautor: haze72 » piątek, 1 sie 2014, 21:57

teraz jest. Termometr mierzy mniej więcej w środku rury (wewnątrz)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Alembiki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości