-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Temperatura par na alembiku
Witam wszystkich i przepraszam za brak polskiej czcionki.
Wreszcie ruszyłem pierwszy raz na alembiku. 23 litry wina białego.
Pierwszy odpęd- ok 6,5 litra destylatu, ale... proces 'kapania' nie chciał ruszyć, zanim termometr (rtęciowy)
zainstalowany tuz przy szczycie łabędziej szyi nie wskazywał 82-85 stopni Celsjusza. Przy 74 stopniach pary nic się nie dzieje. Czy to normalne?
Pozdrawiam i jeśli opis problemu jest niejasny proszę o info!
haze72
[Mod.]
Nie pisz białym wierszem.
Wreszcie ruszyłem pierwszy raz na alembiku. 23 litry wina białego.
Pierwszy odpęd- ok 6,5 litra destylatu, ale... proces 'kapania' nie chciał ruszyć, zanim termometr (rtęciowy)
zainstalowany tuz przy szczycie łabędziej szyi nie wskazywał 82-85 stopni Celsjusza. Przy 74 stopniach pary nic się nie dzieje. Czy to normalne?
Pozdrawiam i jeśli opis problemu jest niejasny proszę o info!
haze72
[Mod.]
Nie pisz białym wierszem.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 sie 2014, 08:30 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Post poprawiony.
Powód: Post poprawiony.
-
- Posty: 1499
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Temperatura par
Widać braki w podstawowej wiedzy: czysty alkohol wrze w 78,3(pod ciśnieniem normalnym). Temperatura wrzenia roztworów alkoholowo-wodnych zawiera się w przedziale 78,3 -100 stopni.
Wszytko dokładnie widać na wykresie: Poczytaj jeszcze trochę odnośnie destylacji metodą pot-still.
Wszytko dokładnie widać na wykresie: Poczytaj jeszcze trochę odnośnie destylacji metodą pot-still.
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Re: Temperatura par
Stracilem odpowiedz , jeszcze raz.
Temperatura wrzenia np. metanolu lub innych frakcji jest ponizej 70 stopni.. I te pary sa czescia pierwszego odpedu.. stad moje watpliwosci.
haze72
Temperatura wrzenia np. metanolu lub innych frakcji jest ponizej 70 stopni.. I te pary sa czescia pierwszego odpedu.. stad moje watpliwosci.
haze72
-
- Posty: 1499
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Temperatura par
Ale tych innych są znikome ilości. Dodatkowo przy destylacji nie otrzymujesz pojedynczych substancji, a ich mieszaniny. Przy aparatach "generujących" większą liczbę półek można dokładniej rozdzielić/oczyścić te mieszaniny, ale przy wykorzystaniu alembika jest to raczej nie możliwe.
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Re: Temperatura par
Rozumiem. Czyli to, ze kapanie rozoczyna sie przy ok 85 stopniach jest ok?
Dzieki za info. Teorii troche lyknalem- ale w rzeczywistosci nie jestem tego tak pewien:))
haze72
Dzieki za info. Teorii troche lyknalem- ale w rzeczywistosci nie jestem tego tak pewien:))
haze72
-
- Posty: 1714
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Załączniki
Re: Temperatura par
Spójrz jeszcze raz na tabelę, 'kapanie' w tej temp. oznacza, że miałeś w zbiorniku roztwór o zaw. 34% alk. jeśli termometr pokazuje dokładną i rzeczywistą temp.
Na prostym sprzęcie, żeby zobaczyć temp. 78*C podczas destylacji, musiałbyś wlać do kotła spirytus.
haze72 pisze:Czyli to, ze kapanie rozoczyna sie przy ok 85 stopniach jest ok?
Spójrz jeszcze raz na tabelę, 'kapanie' w tej temp. oznacza, że miałeś w zbiorniku roztwór o zaw. 34% alk. jeśli termometr pokazuje dokładną i rzeczywistą temp.
Na prostym sprzęcie, żeby zobaczyć temp. 78*C podczas destylacji, musiałbyś wlać do kotła spirytus.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 313
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
- Załączniki
Re: Temperatura par
Tego nie rozumiem. Ja mam właśnie alembika ala pot still i zaczyna kapać przy temperaturze około 66 stC. Przy lekko ponad 70 stC zaczyna się lać. Zaznaczam że termometr jest prawie na szczycie deflegmatora. To wszystko przy rozgrzewaniu. Kiedy temperaturę ustabilizuję na 73 stC to tylko kapie, kapie i kapie
aronia pisze: przy wykorzystaniu alembika jest to raczej nie możliwe.
Tego nie rozumiem. Ja mam właśnie alembika ala pot still i zaczyna kapać przy temperaturze około 66 stC. Przy lekko ponad 70 stC zaczyna się lać. Zaznaczam że termometr jest prawie na szczycie deflegmatora. To wszystko przy rozgrzewaniu. Kiedy temperaturę ustabilizuję na 73 stC to tylko kapie, kapie i kapie

-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy

-
- Posty: 1499
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Temperatura par
To muszę Cię zmartwić, bo ten termometr nie mierzy realnej temperatury w tamtym miejscu patrząc na dane teoretyczne. Może być wiele powodów: niewłaściwie zamontowany czujnik, brak izolacji czujnika lub po prostu źle działający termometr. Czujnik w tamtym miejscu powinien mierzyć w środku przekroju oraz być odizolowany od otoczenia i materiału z którego zrobiony jest alembik.
-
- Posty: 4082
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Temperatura par
Kapanie - gdy na szczycie deflegmatora mamy temp. 85*C nie oznacza, że destylujemy wsad 34%.
-
- Posty: 1499
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Temperatura par
Oznaczałoby to wtedy, gdyby zachodziła pojedyncza destylacja: to co odparuje z wrzącej cieczy jest od razu odbierane i skraplane. Tylko w przypadku alembików itp. zachodzi skraplanie na ściankach i wzmocnienie par(poprzez wymianę masy i ciepła skroplin i par) przez co uzyskujemy mocniejszy destylat niż wynika to z % wsadu, który destylujemy. Temperatura w tamtym miejscu może oznaczać, że ciecz którą uzyskamy po skropleniu tych par ma około 77,5%(według zamieszczonego wykresu).
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Re: Temperatura par
Termometr jest zainstalowany w górnej części alembika, ponad deflegmatorem. Mierzona jest temperatura na środku rury.
Pierwszy odpęd dał alkohol 41% (pomiar w temperaturze ok 25 stopni).
Mam obawy o drugi odpęd - jaka temperatura par powinna być utrzymywana, czy w ogóle zwracać na to uwagę czy też kierować się wyłącznie zapachem i smakiem destylatu.. szkoda mi schrzanić robotę:)
Pozdrawiam,
haze72
Pierwszy odpęd dał alkohol 41% (pomiar w temperaturze ok 25 stopni).
Mam obawy o drugi odpęd - jaka temperatura par powinna być utrzymywana, czy w ogóle zwracać na to uwagę czy też kierować się wyłącznie zapachem i smakiem destylatu.. szkoda mi schrzanić robotę:)
Pozdrawiam,
haze72
-
- Posty: 1714
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Załączniki
Re: Temperatura par
Tak, trzeba wziąć poprawkę na refluks. Tylko jak to zrobić, skoro nie znamy mocy grzania.
Sytuacja przeze mnie opisana miałaby miejsce przy bardzo mocnym grzaniu.
Ps.
W trakcie procesu kieruj się smakiem i zapachem, nie utrzymasz stałej temp. na alembiku.
Sytuacja przeze mnie opisana miałaby miejsce przy bardzo mocnym grzaniu.
Ps.
W trakcie procesu kieruj się smakiem i zapachem, nie utrzymasz stałej temp. na alembiku.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 4082
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Temperatura par
Tylko smakiem i zapachem. No i dobrym i robionym na bierząco pomiarem mocy tego co kapie. Musisz założyć sobie jakie widełki mocy Ciebie interesują.
Nie bój się schrzanić. Tylko próbuj. Bez prób niczego nie osiągniesz. Odlewaj destylat do pojedyńczych butelek i później porównasz.
Największą uwagę zwróć na moc grzania. W tym elemencie jest największe pole do popisu.
haze72 pisze:Mam obawy o drugi odpęd - jaka temperatura par powinna być utrzymywana, czy w ogóle zwracać na to uwagę czy też kierować się wyłącznie zapachem i smakiem destylatu.. szkoda mi schrzanić robotę:)
Tylko smakiem i zapachem. No i dobrym i robionym na bierząco pomiarem mocy tego co kapie. Musisz założyć sobie jakie widełki mocy Ciebie interesują.
Nie bój się schrzanić. Tylko próbuj. Bez prób niczego nie osiągniesz. Odlewaj destylat do pojedyńczych butelek i później porównasz.
Największą uwagę zwróć na moc grzania. W tym elemencie jest największe pole do popisu.
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Re: Temperatura par
Drugi odpęd. Wypływ destylatu już przy temperaturze ok 74 stopni - ostry zapach, nieprzyjemny.
Przy 82 stopniach ustabilizował się wypływ coraz smaczniejszego destylatu ok 75% - serce.
Przy dojściu do 55% zaczął pachnieć nieco błotniście (temp 85-86 stopni) - oddzielne naczynie do ok 25%. Od początku grzałem bardzo powoli (doprowadzany do szału przez termostat grzałki..).
Teraz serce sobie odpoczywa - dam mu parę tygodni.
Później chciałbym dodać trochę wiórków dębu - pytanie czy przed czy po rozcieńczeniu do docelowej mocy?
Czy praktykujecie jakieś dosładzanie destylatu np. karmelem?
Ogólne wrażenia z moim urządzeniem - jestem super zadowolony!!! Czysta przyjemność:))
Pozdr,
haze72
Przy 82 stopniach ustabilizował się wypływ coraz smaczniejszego destylatu ok 75% - serce.
Przy dojściu do 55% zaczął pachnieć nieco błotniście (temp 85-86 stopni) - oddzielne naczynie do ok 25%. Od początku grzałem bardzo powoli (doprowadzany do szału przez termostat grzałki..).
Teraz serce sobie odpoczywa - dam mu parę tygodni.
Później chciałbym dodać trochę wiórków dębu - pytanie czy przed czy po rozcieńczeniu do docelowej mocy?
Czy praktykujecie jakieś dosładzanie destylatu np. karmelem?
Ogólne wrażenia z moim urządzeniem - jestem super zadowolony!!! Czysta przyjemność:))
Pozdr,
haze72
-
- Posty: 1499
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Temperatura par
Następnym razem przed publikacją sprawdź czy temperatury, które podałeś zgadzają się z % na wykresie z poprzedniej strony, bo jakoś się to rozjeżdża. Termostat raczej do wywalenia, albo do umiejętnego podpięcia - umieszczenie czujnika w odpowiednim miejscu. Odnośnie dębienia i przepisów smakowych polecam opcję szukaj np. pod hasłami przepalanka lub tutaj: szybkie-latwe-i-smaczne-trunki-t10247.html .
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Re: Temperatura par
Dokładnie! Rozjeżdżają się - i to mnie bardzo zdziwiło! Zupełnie inaczej działał pierwszy i drugi odpęd. Celowo to zapisywałem. Drugi odpęd był bardzo stabilny ale temperatury zupełnie niepasujące do pierwszego odpędu... Warunki obu pędów były podobne.
haze72
haze72
-
- Posty: 1499
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Załączniki
Re: Temperatura par
Wrzuć foto umiejscowienia termometru, bo tu podejrzewam przyczynę takich wskazań.
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Re: Temperatura par
Jeśli chodzi tylko o drugi odpęd - vs wykres.
Nie dyskutuję z fizyką:). Jednak (pomijam dokładność pomiarową termometru i alkoholomierza) wyniki były jakie były.. 82 stopnie i ok 75% mocy.. co mam zrobić - ten stan trwał stabilnie ok 1h.. oczywiście w trakcie zastanawiałem się jak się ma do tego wykres (wydruk dzielnie dzierżyłem w dłoni cały czas) - cóż, mniej więcej .. ok, muszę to spokojnie przeanalizować:)
Nie dyskutuję z fizyką:). Jednak (pomijam dokładność pomiarową termometru i alkoholomierza) wyniki były jakie były.. 82 stopnie i ok 75% mocy.. co mam zrobić - ten stan trwał stabilnie ok 1h.. oczywiście w trakcie zastanawiałem się jak się ma do tego wykres (wydruk dzielnie dzierżyłem w dłoni cały czas) - cóż, mniej więcej .. ok, muszę to spokojnie przeanalizować:)
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Re: Temperatura par
Zdjęcie w załączeniu..
haze72
haze72
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Załączniki
Re: Temperatura par
teraz jest. Termometr mierzy mniej więcej w środku rury (wewnątrz)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości