Temperatura klarowania ?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: jouu »

W jakiej temperaturze najlepiej klaruje się taka cukrówka pokojowej czy piwnicznej ok parę st. ?
Dobry bimber nie jest zły ;]
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Temperatura klarowania ?

Post autor: Zygmunt »

Temperatura praktycznie nie ma wpływu- teoretycznie w cieple powinno byc szybciej, ale ja nie widzę różnicy...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Temperatura klarowania ?

Post autor: bogdan »

Zygmunt, skąd teoria że w ciepłym szybciej? W książce winiarskiej pisze, że po zakończeniu fermentacji wino odstawić w chłodne miejsce w celu sklarowania.
"Aby więc ułatwić proces klarowania, konieczne jest przeprowadzenie go w warunkach piwnicznych, w niskiej temperaturze"*

cyt. z książki Domowy wyrób win, autor: Jan Cieślak

Koledzy, nie podawajcie informacji na zasadzie "wydaje mi się....."

pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika

Autor tematu
jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Temperatura klarowania ?

Post autor: jouu »

Dzięki, już kulam beczułkę do piwnicy :)
Dobry bimber nie jest zły ;]
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Temperatura klarowania ?

Post autor: Zygmunt »

Bogdanie, wzięło mi się to stąd, że gęstość wody maleje względnie w wyższej temperaturze. Skoro klarowanie to grawitacyjne opadanie cząstek stałych, to wydało mi się, że łatwiej będzie przebiegać w płynie mniej gęstym. Widocznie się myliłem, za co przepraszam....
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Temperatura klarowania ?

Post autor: Kucyk »

Ja spotkałem się akurat w winiarskich obyczajach z zabiegiem pre-klarowania polegającym na wystawieniu nastawu na mróz aż pojawią się pojedyncze kryształki lodu, a potem o przeniesienie go do zimnej piwnicy (trochę powyżej 0*). Podobno to przyspiesza dwukrotnie klarowanie przez uśpienie pozostałych jeszcze przy życiu niedobitków drożdżaków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”