Znaleziono 47 wyników

autor: takipan
sobota, 24 lut 2024, 13:21
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Kolego @Tomik 2006, jak z tym owsem?
autor: takipan
piątek, 30 cze 2023, 21:34
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

2 destylacja całości rozcieńczoną 50:50 z wodą że studni. Towar był przypalony mimo wolnego grzania na gazie i mieszadła. Po drugim razie ladnie pachnie, lekko w zapachu dymem/przypalonym, w smaku nic nie czuć. Najprawdopodobniej przypalenie po wyłączeniu grzania a wraz z nim wyłączenie mieszadla i ...
autor: takipan
środa, 14 cze 2023, 21:50
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Jestem po fermentacji. Ogólnie rzecz biorąc, nic miłego dla nosa. Dla mnie to jeden wielki smród. Ale robilem już kiedyś zyto i efekt był ten sam. Jestem w trakcie gonitwy i na krótkiej bez wypełnienia chyba dałem za dużo gazu i zaczął lecieć żółty destylat... zmniejszyłem moc i się wyklarował. Myśl...
autor: takipan
środa, 7 cze 2023, 13:02
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Jak mi wyjdzie żytko to popróbuje innych zbóż :)
autor: takipan
piątek, 2 cze 2023, 14:12
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Quiquak pisze: wtorek, 25 kwie 2023, 08:20 Jak tam Ci poszło? :pije:
autor: takipan
piątek, 2 cze 2023, 11:48
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

:witam: Przedwczoraj w końcu znalazłem czas i zatarłem swoje żyto. Przepuszczone na młynku z kamieniem. Wyszło super - mąka. 25kg mąki ze swojego żytka 75l wody 40stopni 8ml uplynniajacy 25ml scukrzający 4ml redukujący lepkość 1ml antypiany Wszystkie enzymy do wody w bekę 200l. Następnie w to mąka i...
autor: takipan
piątek, 24 mar 2023, 20:13
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

@Kasko grzejesz na gazie czy na grzałkach? Pokaż swój kocioł na którym pracujesz :)
autor: takipan
środa, 22 mar 2023, 21:16
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Super, że tak lecisz z tymi eksperymentami. :ok:
Ja już też zbieram "siły" i zatre w ten sam sposób. Żyto leży na klepisku, towaru w ciul a te ceny co są teraz na skupach to bez komentarza. Chyba trzeba będzie zamienić zboże w dobro narodowe :pije:
autor: takipan
środa, 15 mar 2023, 14:02
Forum: Galeria urządzeń do destylacji masowej
Temat: Parnik 100 l by Kujus
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 27615

Re: Parnik 100 l by Kujus

Ktoś korzysta z takiego parnika jako działającą, czynną maszynę?
Opala ktoś w ogóle drewnem?

Pozdro
autor: takipan
sobota, 4 lut 2023, 21:45
Forum: Kotły
Temat: Zbiornik z płaszczem VS bez płaszcza do gęstych zacierów
Odpowiedzi: 260
Odsłony: 55765

Re: Zbiornik z płaszczem VS bez płaszcza do gęstych zacierów

Nadal Twoje wypociny nic nie wniosły do tematu. Nie produkuj się więcej.
Bez odbioru gościu
autor: takipan
sobota, 4 lut 2023, 13:07
Forum: Kotły
Temat: Zbiornik z płaszczem VS bez płaszcza do gęstych zacierów
Odpowiedzi: 260
Odsłony: 55765

Re: Zbiornik z płaszczem VS bez płaszcza do gęstych zacierów

Jak nie masz nic mądrego do napisania to i nie odpowiadaj durnymi fotkami nic nie wnoszącymi do tematu.

Urosłeś....? "bo to drogie hobby to musi być drogo"
autor: takipan
czwartek, 2 lut 2023, 21:26
Forum: Kotły
Temat: Zbiornik z płaszczem VS bez płaszcza do gęstych zacierów
Odpowiedzi: 260
Odsłony: 55765

Re: Zbiornik z płaszczem VS bez płaszcza do gęstych zacierów

:witam: Czy ta grzalka ma jakiś tańszy zamiennik? https://egrzalki.pl/pl/p/Grzalka-do-warzenia-PIWA-2000W-230V-355x60mm/812?gclid=EAIaIQobChMIzv6cgdX3_AIVGYfVCh3-ZAkOEAQYASABEgJugvD_BwE Mam kega 50l z mieszadłem centralnym grzany na taborecie. Chcąc przejść na prąd to trzeba by dać 4 takie grzałki w...
autor: takipan
środa, 28 gru 2022, 12:28
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Byłbym bardzo ciekawy czy ten enzym by sobie poradził lepiej. Jeśli zamówisz, chętnie odkupię trochę do dalszych eksperymentów. C.D.N... już niedługo Niestety, pisalem do sklepu a tam Pan informuje iż nie mają na stanie ale i nie ściągnie mimo że jest taka opcja na stronie. Odsyła na stronę produce...
autor: takipan
piątek, 23 gru 2022, 16:25
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Radius masz jakiś mikro sprzęt do przedestylowania takiej mikrej ilości towaru?
autor: takipan
czwartek, 22 gru 2022, 21:26
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Stosował ktoś może już Duozyme? Zakres temperatur ma 30-70 stopni. Ciekawe, chyba się skusze i zamówię :D
autor: takipan
wtorek, 20 gru 2022, 13:10
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

@Księżycowy Chris może byś zapodał linka skąd to kupiłeś? Ewentualnie może byś się podzielił z gronem, oczywiście za dopłatą?
autor: takipan
poniedziałek, 19 gru 2022, 13:31
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Whisky single malt zacierana na zimno.
Odpowiedzi: 44
Odsłony: 12539

Re: Whisky single malt zacierana na zimno.

Jak tam temat bo ucichło? Robił ktoś jeszcze tym sposobem? Wiele osób pisało, że zrobi i jak?
Temat zacierania slodu na zimno jest ale mało osób chyba w to poszło.
Na czasie też temat o zacieranie ziarna nieslodowanego na zimno.

Ktoś coś?
autor: takipan
poniedziałek, 19 gru 2022, 13:16
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 33589

Re: Zacieranie na zimno 2.0 czyli, nie tylko KOJI skrobię kroi

Super temacik. Kibicuje żeby się udało. Skróci to nam drogę do smacznego destylaciku jeśli się wszystko uda :) Proponuję nie zaśmiecać tematu i od niego za bardzo nie odbiegać, rozumiem że wszystko może być do przemyślenia i obgadania ale zbyt mocne odchyły są mega słabe - jak się czyta z zaciekawie...
autor: takipan
czwartek, 10 mar 2022, 13:40
Forum: Kotły
Temat: Kocioł z dnem olejowym
Odpowiedzi: 78
Odsłony: 18466

Re: Kocioł z dnem olejowym

Jak temat? Było gotowanie?
autor: takipan
piątek, 25 lut 2022, 07:48
Forum: Kotły
Temat: Kocioł z dnem olejowym
Odpowiedzi: 78
Odsłony: 18466

Re: RE: Re: Kocioł z dnem olejowym

takipan :witam: Z tego co kojarzę, to zaraz zaleje go gliceryną, której temperatura wrzenia (parowania) to ponad 200°C. Rurka otwarta, bo zbiornik będzie bezciśnieniowy. Dziękuję Kòpôcz za odpowiedź. :poklon; Jest tak jak napisano wyżej :ok: Kociołek otwarty i po zebraniu info o parowania i prawie ...
autor: takipan
czwartek, 24 lut 2022, 22:22
Forum: Kotły
Temat: Kocioł z dnem olejowym
Odpowiedzi: 78
Odsłony: 18466

Re: Kocioł z dnem olejowym

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. O to mi chodziło. Chociaż widzę lekką ironię w Twojej wypowiedzi - wszystkiego dobrego.
autor: takipan
czwartek, 24 lut 2022, 19:50
Forum: Kotły
Temat: Kocioł z dnem olejowym
Odpowiedzi: 78
Odsłony: 18466

Re: Kocioł z dnem olejowym

Hejka :witam: Podepnę się pod temat. :poklon; Mam podobny kociołek z płaszczem otwartym od ak-spaw.pl i mam pytanie: Jaki olej grzewczy polecacie ,który najmniej będzie czuć podczas procesu? Nadmienię, że był wcześniej zalany ( Item 6MB) :scratch: Pozdrawiam :poklon; Kolego mam pytanie. Czy ta rurk...
autor: takipan
poniedziałek, 17 sty 2022, 16:32
Forum: Kotły
Temat: Grzanie pośrednie / płaszcz
Odpowiedzi: 127
Odsłony: 38613

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

czytam pisze:Da się, ale będzie bardzo mała powierzchnia wymiany ciepła. Ja mam tak zaspawaną górę kega w kotle warzelnym do piwa (oczywiście bez dekla).
Zapomniałem dodać, że mam mieszadło centralne.
Mogę ryzykować to zrobić?
autor: takipan
niedziela, 16 sty 2022, 20:19
Forum: Kotły
Temat: Grzanie pośrednie / płaszcz
Odpowiedzi: 127
Odsłony: 38613

Re: Grzanie pośrednie / płaszcz

O możliwości destylacji z sitem perforowanym już czytałem tylko potrzeba odpowiednio duży otwór aby to sito tam włożyć :D Natomiast ja myślałem o wykonaniu czegoś takiego https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=1798&p=66956#p66956 Tylko zamiast normalnej grzałki 5/4 zastosować ta...
autor: takipan
środa, 31 mar 2021, 22:17
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Aktualne ceny cukru
Odpowiedzi: 2948
Odsłony: 938451

Re: Aktualne ceny cukru

Byłem w Tesco. Promocja No limit także polecam. 2zl to dobra cena. Taniej chyba nie będzie. Była wczoraj jeszcze w takiej naszej sieciowce Topaz po 1.59zl/kg ale przy zakupie min. za 50zl i limit 10kg. Więc średnio
autor: takipan
środa, 31 mar 2021, 21:46
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 4572

Re: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

Hej koledzy,

Czy ktoś sprawdzał owy przepis, bo wydaje mi się, że mało prawdopodobne jest to aby garstka otrąb zrobiła takie czary...? :)
autor: takipan
wtorek, 30 mar 2021, 16:32
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Aktualne ceny cukru
Odpowiedzi: 2948
Odsłony: 938451

Re: Aktualne ceny cukru

Ooo i Tesco trzeba odwiedzić. Dzięki kolego :D
autor: takipan
wtorek, 30 mar 2021, 11:55
Forum: Przywitaj Się!
Temat: Prezes Dyzma
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 2071

Re: Prezes Dyzma

Witaj w jakże zacnym forum :)
autor: takipan
wtorek, 30 mar 2021, 09:40
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Aktualne ceny cukru
Odpowiedzi: 2948
Odsłony: 938451

Re: Aktualne ceny cukru

Wie ktoś coś? Są jakieś promki?
autor: takipan
niedziela, 28 mar 2021, 13:54
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 882
Odsłony: 244505

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Nie wiem panowie. Coś mnie podkusiło, znalazłem coś na forum że do zboża można dawać też Bayanusy ale co z tą mieszanką mi przyszło do glowy to... może będzie fajnie. Działam beż zastanowienia więc stało się. :D po prostu kolejne kilogramy zboża przerobione, a jak wyjdzie smakowo ro się okaże. Dam z...
autor: takipan
niedziela, 28 mar 2021, 08:01
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 882
Odsłony: 244505

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Zatarło się 19 big. Więcej chyba nigdy że zboża nie osiągnąłem i to mój rekord jak na razie. Jestem zadowolony. 37 stopni ma, do 11 do 30 zejdzie bo w chłodnym stoi to zarzucę 20g fermioli 10g bayanusow I trochę Whisky Yeast z 5g
autor: takipan
sobota, 27 mar 2021, 20:26
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 882
Odsłony: 244505

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Ja dzisiaj zatarłem 35kg pszenicy w 110l wody. Jutro zobaczę jak blg. :) Oczywiście enzymami.
autor: takipan
środa, 24 mar 2021, 12:39
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 882
Odsłony: 244505

Re: Zacieranie metodą

Czyli Kwik grzeje kukurydze i zboża do 80-90 i upłynniającym, potem czekam aż ostygną do 62 i dodaje słód i ewentualnie scukrzajacy. Kolejne pytanie w jakim stosunku dodawać składniki sypkie /woda? Z przepisu wychodzi 5kg/22l. Na 100l 20kg składników to będzie ok? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 pr...
autor: takipan
środa, 17 mar 2021, 10:52
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 4862

Re: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie

Zrobiłem tak jak koledzy mówili. Ponadto tydzień temu zrobiłem pszenice w ten sam sposób. Chcę zauważyć, że zbyt mocne grzanie w piekarniku karmelizuje słód. Użyje go za około dwa tygodnie do swojego piwka. Dam 50% słodu komercyjnego Pale Ale oraz swój z jęczmienia i pszenicy. Zobaczymy co wyjdzie :...
autor: takipan
wtorek, 23 lut 2021, 19:20
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 4862

Re: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie

Ja ten słód (jeżeli wyjdzie bo dzisiaj kielkow jest jakieś 5%) chciałbym użyć do piwka
autor: takipan
poniedziałek, 22 lut 2021, 21:14
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 4862

Re: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie

Koledzy, mnie się rozchodzi o to, że należy rozróżnić kiełki od korzonków. Z tego co widać, jako pierwsze wychodzą korzonki, a aby jęczmień się zesłodował i wytworzyły się enzymy to muszą jeszcze wyrosnąć KIEŁKI. Dobrze rozumiem? Tak mi się zdaje i o tym piszą koledzy spod linkowanych tematów. Czyli...
autor: takipan
poniedziałek, 22 lut 2021, 16:26
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 4862

Re: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie

Pojawiają się już gdzieniegdzie małe kiełki ale myślę że jest ich za mało, więc zraszam i daję jeszcze dzień:)
autor: takipan
niedziela, 21 lut 2021, 21:35
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 4862

Re: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie

Dziękuję bardzo. Zrosiłem znowu, przemieszałem porządnie i będę patrzył jutro :D
autor: takipan
niedziela, 21 lut 2021, 17:57
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 4862

Słòd w domowych warunkach - kiełkowanie

Witam szanowne grono. Zabrałem się za temat jakim jest słodowanie zboża. No wiec nie będę pytał o cały zabieg a mianowicie rozchodzić się będzie o KIELKOWANIE. Na różnych filmikach są przedstawiane tylko do puszczenia korzonków które idą w glebę a nie bardzo mogłem zobaczyć kiedy jest wzrost kiełka ...

Wyszukiwanie zaawansowane