-
Autor tematu - Posty: 4888
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Temat w którym umieszczamy wszelkie użyteczne rzeczy jak w tytule.
Dyskusję o kształcie i funkcjonalności tego wątku przeprowadzamy tutaj:
post121662.html#p121662
Na początek kilka podstawowych tabel:
1. Ciśnienie atmosferyczne, a temp. wrzenia etanolu.
2. Ciśnienie atmosferyczne a temp. wrzenia wody:
3. Kalkulator rozcieńczania etanolu:
4. Projektowanie nastawu - kalkulator uproszczony:
5. Korekta odczytu Blg w zależności od temp. roztworu:
Dyskusję o kształcie i funkcjonalności tego wątku przeprowadzamy tutaj:
post121662.html#p121662
Na początek kilka podstawowych tabel:
1. Ciśnienie atmosferyczne, a temp. wrzenia etanolu.
2. Ciśnienie atmosferyczne a temp. wrzenia wody:
3. Kalkulator rozcieńczania etanolu:
4. Projektowanie nastawu - kalkulator uproszczony:
5. Korekta odczytu Blg w zależności od temp. roztworu:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 28 mar 2015, 19:04 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 886
- Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
DEFINICJE
Areometr urządzenie pomiarowe informujące na podstawie głębokości zanurzenia o gęstości cieczy - zawartości w roztworze danego jego składnika.
W naszym hobby najczęściej korzystamy z dwóch rodzajów tych przyrządów: cukromierza oraz alkoholomierza. Wyskalowane są najczęściej dla temp. 20*C, dla roztworów wodnych. Wszelkie zanieczyszczenia, np. przegony w alkoholu przekłamują wskazania.
Blg / Skala Ballinga informacja o zawartości w roztworze sacharozy. 1*Blg oznacza zawartość 10g tego cukru w 1 kg roztworu. Nie należy mylić tego, jak się często zdarza, z zawartością 10g w 1 litrze roztworu ani 10g rozpuszczonych w litrze wody gdyż sacharoza rozpuszczona w wodzie zajmuje mniejszą objętość niż stała. Pomiary wykonuje się dla temp. 20*C.
Areometr urządzenie pomiarowe informujące na podstawie głębokości zanurzenia o gęstości cieczy - zawartości w roztworze danego jego składnika.
W naszym hobby najczęściej korzystamy z dwóch rodzajów tych przyrządów: cukromierza oraz alkoholomierza. Wyskalowane są najczęściej dla temp. 20*C, dla roztworów wodnych. Wszelkie zanieczyszczenia, np. przegony w alkoholu przekłamują wskazania.
Blg / Skala Ballinga informacja o zawartości w roztworze sacharozy. 1*Blg oznacza zawartość 10g tego cukru w 1 kg roztworu. Nie należy mylić tego, jak się często zdarza, z zawartością 10g w 1 litrze roztworu ani 10g rozpuszczonych w litrze wody gdyż sacharoza rozpuszczona w wodzie zajmuje mniejszą objętość niż stała. Pomiary wykonuje się dla temp. 20*C.
-
Autor tematu - Posty: 4888
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Moce grzania a wydajność kolumny. Oraz moc alkoholu na poszczególnych półkach.
Obliczanie stężenia alkoholu w winie przy pomocy cukromierza:
Obliczanie stężenia alkoholu w winie przy pomocy cukromierza:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 10:45
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Zależność pomiędzy temperaturą wrzenia roztworów wodno-alkoholowych a zawartością alkoholu w parach powstających z tej cieczy.
Jest tam błąd, nie poprawiłem bo to printscreen ale myślę że go znajdziecie sami.
Jest tam błąd, nie poprawiłem bo to printscreen ale myślę że go znajdziecie sami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
1. Coś dla kolegów , którzy mają mosiężne elementy przy destylatorach
2. Jak ktoś ma instalację na "dwóch przewodach" i nie bardzo zna się na elektryce - to może się przydać
2. Jak ktoś ma instalację na "dwóch przewodach" i nie bardzo zna się na elektryce - to może się przydać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 29
- Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:),ciągle początkującym w temacie i nieustannie zachłannym nowej wiedzy
- Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
@Lootzek
z tego wynika że 20*Blg to 2 kg cukru w roztworze a instrukcja cukromierza Biowinu podaje
@lesgo58
10 g/l soku. Skąd te rozbieżności?
Blg / Skala Ballinga informacja o zawartości w roztworze sacharozy. 1*Blg oznacza zawartość 100g tego cukru w 1 kg roztworu. Nie należy mylić tego, jak się często zdarza, z zawartością 100g w 1 litrze roztworu ani 100g rozpuszczonych w litrze wody gdyż sacharoza rozpuszczona w wodzie zajmuje mniejszą objętość niż stała. Pomiary wykonuje się dla temp. 20*C
z tego wynika że 20*Blg to 2 kg cukru w roztworze a instrukcja cukromierza Biowinu podaje
@lesgo58
10 g/l soku. Skąd te rozbieżności?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1577
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Trzeba sie ich spytać czy to błąd drukarski nie jest.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5344
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Skala Ballinga podchodzi do tematu wagowo, czyli podaje ile gramów cukru jest w kilogramie roztworu. Blg= 10 to 10g cukru w 100g roztworu, 20 to 20g cukru w 100g roztworu itd. Ulotka Biowinu to totalny farmazon, bo tam przybliżenie goni przybliżenie, a formuła zawiera poprawkę na niecukry, która oszukuje przy małych i dużych stężeniach cukru, a w miarę poprawna jest tylko w środkowej części tabeli. Odczyty są ok, ale obliczenia wzorowane na tabelce są baaaardzo orientacyjne, lepiej liczyć na piechotę i przeliczyć sobie wszystko na litry samemu, bez używania biowinowych wzorów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 886
- Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
@stan999, mój błąd, wbiło mi się jedno zero za dużo, pisałem z telefonu :/ Dziękuję za wyłapanie, moda proszę o poprawienie, chodziło oczywiście o 10g cukru na 1 kg.. ja nie mogę edytować, a byk jest ewidentny! 
Mod.
Poprawione

Mod.
Poprawione

-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
1) Wykres etanol - woda. Bardzo dokładny.
2) Zamiana °BLG na g/l. Średnia zawartość "niecukrów" w wybranych owocach.
3) Rozpuszczalność cukru w zależności od temperatury.
4) Poprawka na % w nastawie.
5) Korekta odczytu zawartości alkoholu ze względu na temperaturę.
6) Gęstość roztworów etanolu w wodzie, przeliczanie % objętościowego i masowego, zawartość alkoholu w g/l i ml/l z uwzględnieniem kontrakcji i rzeczywistej gęstości wody w 25°C.
2) Zamiana °BLG na g/l. Średnia zawartość "niecukrów" w wybranych owocach.
3) Rozpuszczalność cukru w zależności od temperatury.
4) Poprawka na % w nastawie.
5) Korekta odczytu zawartości alkoholu ze względu na temperaturę.
6) Gęstość roztworów etanolu w wodzie, przeliczanie % objętościowego i masowego, zawartość alkoholu w g/l i ml/l z uwzględnieniem kontrakcji i rzeczywistej gęstości wody w 25°C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 714
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Dzisiaj szukając przepisu po necie, wpadł mi w ręce taki o to kalkulator:
http://wodkazespirytusu.pl/kalkulator-procentow
Jest też aplikacja pod androida:
http://wodkazespirytusu.pl/aplikacja-na ... -spirytusu
http://wodkazespirytusu.pl/kalkulator-procentow
Jest też aplikacja pod androida:
http://wodkazespirytusu.pl/aplikacja-na ... -spirytusu
-
- Posty: 6379
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Mało istotny w tym wypadku szczegół, ale trzeba pamiętać, że kalkulator nie uwzględnia zjawiska kontrakcji 

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 714
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Takie kalkulatory zawsze maja lekki zapas procentowy, wystarczy dolewać cieczy do pożądanej objętości.
-
- Posty: 121
- Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 14:56
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Ze względu właśnie na zjawisko kontrakcji, wszystkie te kalkulatory powinny być stosowane do uzyskania danej mocy alkoholu w ilości uzyskanej orientacyjnie przybliżonej. Ilość uzyskana jest bardzo zbliżona do oczekiwanej więc w czym problem....
-
- Posty: 6379
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
W niczym
Napisałem przecież, że to mało istotny szczegół... 


SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 491
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Dzisiaj troche luzu wpracy miałem to zmotałem cos takiego -
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 491
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
a i na dokładkę policzyłem sobie wsady wg LESGO żeby ciagle nie kombinować ile wyjdzie na końcu płynu.
(czy zmieści się do mojego zbiornika) ten arkusz podaje wynik więc widać jak rozplanować wsady.
Planowane stężenia pierwszego i drugiego razu można ustawiać samemu.
Na pożytek .
(czy zmieści się do mojego zbiornika) ten arkusz podaje wynik więc widać jak rozplanować wsady.
Planowane stężenia pierwszego i drugiego razu można ustawiać samemu.
Na pożytek .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Ja przypominam przelicznik starych PLN na nowe PLN/X 10 000/
In vino feritas
-
- Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2013, 20:15
- Załączniki
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Załączniki
Re: Tabele, kalkulatory, przeliczniki, wykresy itp.
Średnica kolumny w jakiej jednostce miary jest podana ?????
lesgo58 pisze:Moce grzania a wydajność kolumny. Oraz moc alkoholu na poszczególnych półkach.
Moce grzania i wydajność kolumny.pdf
Obliczanie stężenia alkoholu w winie przy pomocy cukromierza:
Obliczanie stężenia alkoholu w winie 1.jpg
Obliczanie stężenia alkoholu w winie 2.jpg
Średnica kolumny w jakiej jednostce miary jest podana ?????
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości